Γίνεται φθινόπωρο χωρίς να μυρίζει το σπίτι κέικ που μόλις βγήκε από τον φούρνο; Γίνεται να κρατηθείς και να περιμένεις να φας το πρώτο κομμάτι, αφού το κέικ έχει κρυώσει; Θα σου πω εγώ, τίποτα από τα παραπάνω δεν γίνεται. Γίνεται όμως ένα απλό κέικ βανίλιας με κομμάτια σοκολάτας να γίνει πιο ενδιαφέρον με την προσθήκη ενός και μόνο υλικού; Αυτό ναι, γίνεται. Σήμερα λοιπόν το υλικό αυτό είναι η ρικότα. Και η συνταγή είναι κέικ με ρικότα και κομμάτια σοκολάτας.
Γιατί ρικότα;
Η ρικότα, για σένα που μπορεί να μην γνωρίζεις, είναι ένα λευκό, μαλακό, ιταλικό τυρί, με πολύ ήπια και ελαφρώς γλυκιά γεύση, το οποίο οι Ιταλοί χρησιμοποιούν πολύ συχνά στα γλυκά τους. Μοιάζει αρκετά με το δικό μας ανθότυρο και σήμερα είναι το κύριο υλικού αυτού του απλού μεν, αλλά τόσο λαχταριστού κέικ.
Το χρησιμοποίησα αντί για γάλα ή γιαούρτι ή ξινόγαλα και πρόσφερε, εκτός από την ιδιαίτερη γεύση του, την απαραίτητη υγρασία στο κέικ, χωρίς όμως να το κάνει βαρύ.
Τι άλλη παραλλαγή μπορώ να κάνω;
Εγώ το δοκίμασα στην πιο απλή του εκδοχή, με άρωμα βανίλιας και κομμάτια σοκολάτας, για τον απλούστατο λόγο ότι ήθελα να δείχνει ένα απλό, “μαμαδίστικο” κέικ, για να μην ακούσω γκρίνιες από τα παιδιά και να μην χρειαστεί να προσπαθήσω να τα πείσω να το δοκιμάσουν. Έπιασε.
Θα ήθελα όμως πάρα πολύ να το δοκιμάσω με γεύση λεμόνι ή πορτοκάλι, ή ακόμα και να πειραμαστώ και με άλλα υλικά, ίσως με αμύγδαλα ή με πραλίνα φουντουκιού. Νομίζω ότι κάτι παραπάνω ξέρουν οι Ιταλοί και φτιάχνουν κέικ με ρικότα και διάφορους άλλους συνδυασμούς.
Αν θέλεις πάντως κι εσύ να πειραματιστείς με ένα πλούσιο σε γεύση και υφή κέικ, συμπαγές, αλλά και πολύ αφράτο, που θα κρατήσει την υγρασία του για πολλές μέρες (αν μπορέσεις να το κρατήσεις πολλές μέρες, χωρίς να φαγωθεί..), δοκίμασε την επόμενη φορά να προσθέσεις ρικότα. Κάτι μου λέει ότι θα σε κερδίσει…
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 12
- 125 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γραμ. τυρί ρικότα
- 200 γραμ. ζάχαρη
- 2 αβγά
- 2 κ.γ. βανίλια
- 300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. baking powder
- 100 γραμ. σταγόνες σοκολάτας
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ το βούτυρο, τη ρικότα και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με το μίξερ.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder, το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε με μία κουτάλα ή μία σπάτουλα σιλικόνης.
- Προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε μία φόρμα με διάμετρο 20 εκ. και αποσπώμενο πάτο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Το απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για 45-50 λεπτά. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βάζουμε στο κέντρο του μία οδοντογλυφίδα και βγαίνει στεγνή.
No Comments