Πόσο χαρούμενη μπορεί να είμαι για τη σημερινή συνταγή… Κάθε φορά που μαγειρεύω και ετοιμάζω για παρουσίαση μία συνταγή της γιαγιάς μου, νιώθω πάντα την ίδια μαγεία, έχω πάντα αυτή την αίσθηση ότι είναι εκεί μαζί μου και με καθοδηγεί. Και σήμερα που δοκίμασα και έφτιαξα για πρώτη φορά τα διάσημα ισλί της, η μαγεία και η ιδιαίτερη αυτή αίσθηση ήταν και πάλι εκεί.
Τα ισλί της γιαγιάς Σύλβας ήταν περιζήτητα στην οικογένεια, και κάθε χρόνο τα περίμεναν όλοι πώς και πώς τα Χριστούγεννα. Εγώ ως παιδί δεν τα πολυήθελα, γιατί είχαν τη γέμιση με το καρύδι, άλλωστε ούτε και τα μελομακάρονα με ενδιέφεραν και πολύ τότε… Πόσα έχανα τότε, ούτε που μου πήγαινε το μυαλό.
Για σένα όμως που μπορεί να μην έχεις ξανακούσει αυτό το γλυκάκι που σου μοιάζει στην όψη με μελομακάρονο, πρέπει να σου πω ότι τα ισλί είναι τα “μελομακάρονα” που έρχονται από την Καππαδοκία, έχουν βουτυρένια ζύμη, αρωματική γέμιση από καρύδι και το κατεξοχήν άρωμα των Χριστουγέννων, το κανελογαρύφαλο. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν όμως, είναι το “κέντημα” στην όψη τους, για το οποίο υπάρχει μάλιστα και ειδικό εργαλείο-τσιμπιδάκι για να το πετύχεις, η Σύλβα όμως καθόταν και το κεντούσε με το χέρι.
Όταν η μαμά μου μου έδωσε το περίφημο “τετράδιο”, το ντοσιέ με τις αγαπημένες μας οικογενειακές συνταγές, ανάμεσα στις σελίδες του υπήρχε ένα παλιό κομμάτι χαρτί, το οποίο, όταν το γυρνούσες από την πίσω μεριά, αντιλαμβανόσουν ότι έβλεπες ένα παλιό ψηφοδέλτιο. Σε αυτό το κομμάτι χαρτί ήταν γραμμένη με τα γράμματα της γιαγιάς μου μία συνταγή, ή μάλλον, μία λίστα με υλικά, χωρίς τίτλο, χωρίς εκτέλεση. Στην αρχή ούτε εγώ ούτε η μαμά μου μπορούσαμε να καταλάβουμε ποια συνταγή ήταν, αλλά μετά εκείνη θυμήθηκε τη συνταγή των ισλί, και έτσι τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους.
Και εννοείται ότι όταν αποφάσισα να φτιάξω τα ισλί, ήρθε και η μαμά Ερατώ να βοηθήσει με τα μυστικά της συνταγής, και φυσικά να μου δείξει πώς γίνεται το “κέντημα”. Και ξέρεις πόσο αγαπώ αυτές τις μέρες που μπαίνουμε στην κουζίνα μαζί και δημιουργούμε, ειδικά όταν καταπιανόμαστε με συνταγές της Σύλβας.
Τα μυστικά της συνταγής των ισλί
Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά της συνταγής;
Το πρώτο έχει να κάνει με το σιρόπιασμα. Το σιρόπι θα είναι η πρώτη δουλειά που θα κάνεις όταν αποφασίσεις να ξεκινήσεις, μιας και πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς όταν θα είναι έτοιμο το πρώτο ταψί να βγεί από το φούρνο. Εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν θα πρέπει να ρίξουμε το σιρόπι πάνω από τα ισλί, αλλά τα ισλί μέσα στο σιρόπι, να μείνουν εκεί για λίγη ώρα, να απορροφήσουν όσο χρειάζονται.
Το δεύτερο αφορά το ζύμωμα, και είναι πολύ απλό. Ζυμώνουμε όσο λιγότερο γίνεται. Κι αυτό γιατί, σε μια ζύμη που έχει μέσα λιωμένο βούτυρο, όσο περισσότερο ζυμώνουμε, τόσο αυτό θα αρχίσει να “βγαίνει”, να γίνεται η ζύμη πολύ λιπαρή, και θα μας δυσκολεύει στο πλάσιμο.
Για το κέντημα, αν είστε τυχεροί και βρείτε το ειδικό τσιμπιδάκι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, μπορείτε όμως να δοκιμάσετε με ένα απλό τσιμπιδάκι, ή, για ένα ίσως λιγότερο κομψό, αλλά πιο “χειροποίητο” αποτέλεσμα, μπορείτε να ακολουθήσετε τη Σύλβα και να τα τσιμπίσετε με το χέρι (βλ. φωτό στο τέλος της συνταγής).
Και κάπως έτσι μπαίνουμε στη φετινή εορταστική περίοδο, με αέρα παράδοσης και νοσταλγική διάθεση. Να ‘μαστε καλά, θα συνεχίσουμε και με τέτοιες συνταγές, αλλά και από εκείνες τις άλλες, τις πιο παιχνιδιάρικες, τις πιο δικές μας. Αλλά αν θέλετε να δοκιμάσετε για φέτος ένα διαφορετικό μελομακάρονο, ένα γλυκάκι ιδιαίτερο, κάντε κι εσείς την προσπάθεια για το “κέντημα”, με τα ισλί της Σύλβας.
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 32 κομμάτια
- για τη ζύμη
- 200 ml χυμό πορτοκάλι
- 125 γραμ. βούτυρο λιωμένο
- 125 ml αραβοσιτέλαιο
- 100 γραμ. ζάχαρη
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 630-650 γραμ. αλεύρι
- 2 κ.γ. baking powder
- για τη γέμιση
- 60 γραμ. καρυδόψιχα κοπανισμένη
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κοφτό κ.γ. κανέλα
- ⅛ κ.γ. γαρύφαλλο
- για το σιρόπι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- φλούδες πορτοκάλι
- 2 στικς κανέλας
- 150 γραμ. μέλι
- Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι, γιατί θα πρέπει να έχει κρυώσει καλά όταν θα έχουν ψηθεί τα ισλί, τα οποία θα ρίξουμε μέσα καυτά.
- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά του σιροπιού και ανάβουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή.
- Ανακατεύουμε μόνο στην αρχή, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι και, μόλις πάρει μία βράση, το αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ ή σε μία λεκάνη και ζυμώνουμε (με τον γάντζο αν έχουμε σταθερό μίξερ) τόσο όσο χρειάζεται μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά (δεν πρέπει να παραζυμώσουμε, για να μην αρχίσει το μείγμα να βγάζει το βούτυρο).
- Για τη γέμιση, αφού κοπανίσουμε τα καρύδια μαζί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
- Παίρνουμε κομματάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού, τα πλάθουμε μπαλλάκια και τα πλαταίνουμε με την παλάμη μας.
- Βάζουμε στη μέση μισό κ.γ. από τη γέμιση στη μέση και κλείνουμε τα ισλί σχηματίζοντας ένα τρίγωνο, το οποίο τσιμπάμε με το χέρι μας ή ένα τσιμπιδάκι, σαν να τα κεντάμε, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
- Τοποθετούμε τα ισλί σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί (λίγο αραιά γιατί θα φουσκώσουν) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά.
- Με το που βγούνε από το φούρνο τα ρίχνουμε μέσα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά, γυρνώντας τα πού και πού για να σιροπιαστούν ομοιόμορφα.
- Τα αφαιρούμε από το σιρόπι και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα να τρέξει το σιρόπι που περισσεύει.
- Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω λίγο κοπανισμένο καρύδι.
No Comments