Η λογική μου συνήθως λέει ότι όταν περίπου ένα μήνα πριν έχω ψήσει και ξαναψήσει ταψιά με μπισκότα όλων των ειδών, θα χρειαστώ αρκετό καιρό αποτοξίνωσης από αυτή τη διαδικασία. Όμως, κακά τα ψέμματα, όταν έχεις μικρά παιδιά στο σπίτι, τα μπισκότα, θες δε θες, μπαίνουν στο πρόγραμμα. Ίσως και πολύ να άργησαν λοιπόν. Αυτά όμως τα μπισκότα αμυγδάλου είναι μιά ελαφρώς διαφορετική περίπτωση. Ήθελα τόσο πολύ να τα δοκιμάσω, που μπορεί εντελώς ξεδιάντροπα να έχω χρησιμοποιήσει τα παιδιά μου ως δικαιολογία, απλά και μόνο για το ξεκάρφωμα.
Με τους ξηρούς καρπούς στα γλυκά έχω μία περίεργη σχέση, που βέβαια, όσο περνάνε τα χρόνια, αρχίζει και εξομαλύνεται. Παλιά δεν ήθελα καθόλου να υπάρχουν μέσα, είτε ψιλοκομμένοι, είτε σε οποιαδήποτε μορφή. Αργότερα, άρχισα να τους δέχομαι πιο εύκολα, αρκεί να ήταν τόσο ψιλά κομμένοι, ώστε να γίνονται σχεδόν σκόνη και η υφή τους να χάνεται. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, η τόσο ευρεία κυκλοφορία και χρήση βούτυρων καρπών και φυσικά των πολύ δυνατών κοπτικών μηχανημάτων, έχουν βοηθήσει πολύ στο να έχει περιοριστεί πολύ η άρνησή μου, η οποία άλλωστε δεν αφορούσε ποτέ τη γεύση και το άρωμα, αλλά την υφή.
Γιατί με τη γεύση, ειδικά κάποιων ξηρών καρπών, τρελαίνομαι. Ειδικά των αμυγδάλων. Τα αμύγδαλα είναι μια ειδική κατηγορία, μία γεύση που λατρεύω. Δεν είναι τυχαίο ότι η αγαπημένη μου γεύση σε γέμιση σοκολάτας είναι το marzipan (η αμυγδαλόπαστα δηλαδή), ειδικά όταν αυτό είναι χειροποίητο, κάτι που γίνεται εμφανές, όταν σκεφτείς ότι σου το έχω δείξει ήδη σε τρεις σοκολατένιες συνταγές εδώ μέσα, σε αυτά τα σοκολατάκια, αυτό το σοκολατένιο κέικ, και φυσικά, το απόλυτα σοκολατένιο fudge με αμυγδαλόπαστα και βύσσινο. Αλλά και σε άλλους συνδυασμούς, όπως αυτά τα καλοκαιρινά ταρτάκια με ροδάκινα και κρέμα αμυγδάλου, και το απόλυτα ταιριαστό με την εποχή, κέικ με ολόκληρα μανταρίνια και αμύγδαλο, τελικά διαπιστώνω ότι μάλλον αγαπώ τα αμύγδαλα παραπάνω από όσο πίστευα.
Και ήρθε τώρα η ώρα να προστεθεί στη συλλογή και αυτή η απόλυτα ταιριαστή για almond lovers συνταγή για μπισκότα γεμιστά. Εννοείται γεμιστά με σοκολάτα και αμύγδαλο. Τα μπισκότα αμυγδάλου αυτά είναι ήδη μεγάλο hit στο σπίτι μας, με δεδομένο ότι ο Γιώργος όταν πρωτοάκουσε αμύγδαλο ξίνισε τα μούτρα του, αλλά στη συνέχεια τα τσάκισε (εντάξει, βοήθησε και η σοκολάτα σε αυτό), και ο Κώστας, που δεν τρώει παρά ελάχιστα γλυκά, τα τίμησε δεόντως. Το μικρό παμφάγο δεν το υπολογίζω καν, καθώς ήταν σίγουρο ότι θα τα αγαπούσε, είναι ελάχιστα τα πράγματα που δεν τρώει αυτό το παιδί.
Η ζύμη τους, μαλακή και “αμυγδαλένια”, καθώς γίνεται με μείγμα τόσο από λευκό αλεύρι, όσο και από αλεύρι αμυγδάλου (ή με αμυγδαλόψυχα, όπως μας αρέσει, εγώ λατρεύω την υφή του αλευριού αμυγδάλου), και αρωματίζεται με εσάνς αμυγδάλου (φροντίστε να έχετε πρόχειρο ένα μπουκαλάκι από καλής ποιότητας άρωμα αμυγδάλου, είναι φανταστικό σε κέικ και μπισκότα), θέλει λίγη ώρα ξεκούραση στο ψυγείο, όπως και όλες οι ζύμες για μπισκότα βουτύρου, και στη συνέχεια ανοίγεται με μεγάλη ευκολία με τον πλάστη, κόβεται με ένα κουπ πατ ή ένα ποτήρι και ψήνεται σε ελάχιστα λεπτά. Όταν πια τα μπισκότα μας κρυώσουν, αποκαλύπτεται η απίστευτη υφή που τους δίνει το αλεύρι αμυγδάλου (ή η αμυγδαλόψυχα), η απόλυτη, τραγανή έξω-μαστιχωτή μέσα, υφή που πρέπει να έχει ένα τέτοιο μπισκότο.
Η πρώτη δυσκολία έρχεται στο σημείο που πρέπει να τα αφήσεις να κρυώσουν τελείως μέχρι να μπορέσεις να τα γεμίσεις. Εντάξει, μεταξύ μας είμαστε, ξέρω ότι στην αρχή θα φας ένα για να δοκιμάσεις αν έγιναν καλά. Στη συνέχεια να εντοπίσεις αυτά που “άρπαξαν” λίγο περισσότερο στο φούρνο, και θα σκεφτείς ότι κανένας δεν θα θέλει να τα φάει, οπότε θα τα τσιμπήσεις κι αυτά. Ε, μετά όμως πρέπει να συγκρατηθείς. Και στο λέω εγώ, που δεν είναι το φόρτε μου να συγκρατούμαι μπροστά σε τέτοιους πειρασμούς. Ξεκίνα να ετοιμάζεις τη γέμιση για να ξεχαστείς. Τρία υλικά, ελάχιστος χρόνος. Αμυγδαλοβούτυρο, κουβερτούρα και λίγο κακάο. Λιώνεις κουβερτούρα, ανακατεύεις και τα άλλα δύο υλικά, αφήνεις να κρυώσουν καλά, γεμίζεις. Ναι, εδώ έρχεται και η δεύτερη δυσκολία. Τώρα πρέπει να περιμένεις να κρυώσει η γέμιση, χωρίς να τη φας στο μεταξύ όλη με το κουταλάκι. Απομακρύνσου. Φύγε από την κουζίνα. Μην τη φας σκέτη. Τουλάχιστον όχι αυτή τη φορά.
Καταλαβαίνεις και καταλαβαίνω ότι η τρίτη και μεγαλύτερη δυσκολία θα είναι να μην φας όλα τα μπισκότα μαζί. Αλήθεια, σε καταλαβαίνω. Πίστεψέ με, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολο. Δεν θα σου απαντήσω αν εγώ τα κατάφερα, θα σε αφήσω με την απορία. Και φυσικά, όπως πάντα, δεν πρόκειται να σε κρίνω αν εσύ δεν τα καταφέρεις. Ξέρεις ότι μεταξύ μας δεν έχουμε τέτοια….
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: περίπου 25 γεμιστά μπισκότα
- 250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 345 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 1 αβγό και 1 κρόκος
- 1 κ.γ. άρωμα αμυγδάλου
- 140 γραμ. αλεύρι αμυγδάλου (ή αμύγδαλο λευκό τριμμένο πολύ ψιλό στο μούλτι)
- 330 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. baking powder
- μία πρέζα αλάτι
- 200 γραμ. αμυγδαλοβούτυρο
- 200 γραμ. κουβερτούρα σε κομμάτια
- 1 κ.σ. κακάο
- Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ και τα χτυπάμε καλά για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα αβγά και το άρωμα αμυγδάλου, και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μικρότερο μπωλ το αλεύρι αμυγδάλου με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το baking powder.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα με το αλεύρι στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη.
- Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την ανοίγουμε σε έναν χοντρό δίσκο, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα μέχρι να σφίξει.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 5-6 χιλιοστών και κόβουμε μικρούς δίσκους με ένα στρογγυλό κουπ πατ ή με ένα μικρό ποτήρι.
- Τοποθετούμε τους δίσκους σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση περίπου 1-2 εκατοστά, γιατί η ζύμη στο ψήσιμο θα απλώσει λίγο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 170 βαθμούς για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι τα μπισκότα να αρχίσουν να χρυσίζουν γύρω γύρω. Μπορεί να μας φανούν άψητα όταν τα βγάλουμε γιατί θα είναι ακόμα μαλακά, αλλά δεν πρέπει να τα ψήσουμε άλλο. Όσο κρυώνουν θα σκληραίνουν.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα γεμίσουμε.
- Μέχρι να κρυώσουν ετοιμάζουμε τη γέμιση. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς με μία σπάτουλα σιλικόνης.
- Προσθέτουμε το αμυγδαλοβούτυρο και το κακάο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά, και να σφίξει μέχρι να "στέκεται", ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε τα μπισκότα. Αν χρειαστεί το βάζουμε για 1 λεπτό στο ψυγείο, αλλά το προσέχουμε γιατί μπορεί να σκληρύνει πολύ και να μην μπορούμε να το διαχειριστούμε.
- Για να γεμίσουμε τα μπισκότα, παίρνουμε ένα μπισκότο και βάζουμε ένα κουταλάκι από το σοκολατένιο μείγμα στο κέντρο του, τοποθετούμε από πάνω ένα δεύτερο μπισκότο και πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας στο κέντρο, μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα η γέμιση σε όλο το μπισκότο.
No Comments