Βροχούλα, κρυουλάκι, Οκτώβρης πια για τα καλά. Κι ενώ μπορεί να γκρινιάζεις για την ταλαιπωρία στους δρόμους μια βροχερή Δευτέρα, ή να αναπολείς ίσως τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που ακόμα κι εσύ, ο ορκισμένος λάτρης του καλοκαιριού αγαπάς το φθινόπωρο.
Το χουχούλιασμα. Μη μου πεις ότι η εικόνα “βροχή να πέφτει έξω, καναπές με κουβερτούλα και ένα φλυτζάνι με το αγαπημένο ζεστό σου ρόφημα” δε σου καλμάρει την ένταση της ημέρας;
Η εικόνα των κιτρινισμένων ξερών φύλλων στο δρόμο. Ξέρεις, αυτά που θέλεις τόσο πολύ, αν τα βρεις μαζεμένα στην άκρη του πεζοδρομίου να αρχίσεις να χοροπηδάς πάνω τους σαν μικρό παιδί.
Το αγαπημένο σου πουλόβερ. Εκείνο που το αγαπάς τόσο, που το φοράς όταν θέλεις να νιώσεις καλά, όταν κανένα άλλο από τα τρεις χιλιάδες πεντακόσια τριάντα τρία ρούχα σου δεν σου πάνε.
Ο φούρνος. Ναι, επιτέλους, μπορείς να ανάψεις το φούρνο, να ψήσεις το αγαπημένο σου κέικ και να μην πάρεις φωτιά ή να στάζεις ιδρώτα.
Οι μυρωδιές. Κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, ακόμα και τζίντζερ, ω ναι, ήρθε η ώρα τους, συνδύασέ τα με τα μήλα και τις κολοκύθες της εποχής και κάνε το σπίτι να μοσχοβολάει.
Τα παρεΐστικα μαζέματα γύρω από το τραπέζι. Είτε στην τραπεζαρία, με τις μεγάλες πιατέλες και τις μυρωδάτες γάστρες, είτε μπροστά από την τηλεόραση, με τα αγαπημένα μας finger food.
Βλέπεις πού το πάω, έτσι; Ναι, ήρθε η ώρα που τα μπάρμπεκιου στην αυλή με το ψητό κρέας και τις δροσερές σαλάτες δίνουν τη θέση τους σε πιο πλούσια, πιο ζεστά, πιο comfort πιάτα. Όπως αυτή η τάρτα. Τραγανή, βουτυρένια βάση, και μία τόσο πλούσια τυρένια γέμιση, με το αγαπημένο πράσο να δίνει τη γλύκα και το βάθος που χρειάζεται, και το μπέικον να την κάνει ένα κλικ πιο αμαρτωλή. Σου μίλησα γι’ αυτήν πρώτη φορά στην προηγούμενη ανάρτηση, αυτήν για το πάρτυ του Γιώργου. Εκεί βέβαια ήμουν λίγο πιο εγκρατής και αντικατέστησα το μπέικον με γαλοπούλα, μπορείς κι εσύ να το κάνεις αυτό, αλλά να, όπως και να το κάνουμε, αν είναι να την κάνεις την αμαρτία, κάντην ολοκληρωμένη, να την ευχαριστηθείς περισσότερο βρε αδερφέ…
Είναι εκείνο το πιάτο που θα το βγάλεις σε ένα τραπέζι και όλοι θα αγνοήσουν το κρέας γιατί θα τους τρελάνει η γεύση της. Είναι εκείνο το πιάτο που θα το βγάλεις σε έναν μπουφέ και όλοι θα προσπαθήσουν να “κλέψουν” στο κόψιμο για να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι. Είναι εκείνο το πιάτο που θα απολαύσεις σαν κυρίως, μόνο με μπόλικη πράσινη σαλάτα από δίπλα και θα νιώσεις την ευτυχία στο στομάχι σου. Γενικότερα, είναι ένα πιάτο που φωνάζει “καλώς ήρθες φθινόπωρο”, με όποιο τρόπο κι αν διαλέξεις να το σερβίρεις.
Πάντα χαίρομαι όταν έρχεται ο Οκτώβρης. Σαν να ανανεώνεται μαζί με το σπίτι και η αγάπη μου για τη μαγειρική και τα ψησίματα. Ίσως ο φετινός Οκτώβρης να καταφέρει να μου ανανεώσει και το κουράγιο για περισσότερες συνταγές σε αυτή τη διαδικτυακή κουζίνα. Ποιος ξέρει, θα δείξει. Προς το παρόν οι ιδέες στο κεφάλι μου πέφτουν σαν τη βροχή (τόσο ταιριαστό με τις ημέρες αυτές, ε;), πρέπει όμως να βρεθεί ο χρόνος και ο χώρος να μπουν σε μία τάξη… Επίσης, προς το παρόν βάλε μπρος να φτιάξεις άμεσα αυτή την τάρτα, και θα με θυμηθείς.
Καλή εβδομάδα και καλό φθινόπωρο (και ναι, επιτέλους το λέω χωρίς καμμία ενοχή)!
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 10
- για τη ζύμη
- 150 γραμ. βούτυρο
- 300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 ml κρύο νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- για τη γέμιση
- 150 γραμ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 450 γραμ. πράσα ψιλοκομμένα
- 4 αβγά
- 200 γραμ. κρέμα γάλακτος
- 150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
- 100 γραμ. ρεγκάτο τριμμένο
- 100 γραμ. τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια
- αλάτι, πιπέρι
- ⅛ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας τον γάντζο. Αν δεν έχουμε, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε στην αρχή με μία κουτάλα και στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μία ενιαία μαλακή ζύμη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
- Για τη γέμιση, ξεκινάμε σωτάροντας ελαφρώς το μπέικον, και στη συνέχεια προσθέτουμε και τα πράσα και τα γυρνάμε μέχρι να μαραθούν.
- Σε ένα μεγάλο μπωλ σπάμε και χτυπάμε τα αβγά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη.
- Ρίχνουμε στο μείγμα με τα αβγά τα τυριά, και το μπέικον με το πράσο και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών με τον πλάστη.
- Μεταφέρουμε το φύλλο σε μία ταρτιέρα και κόβουμε όση ζύμη περισσεύει.
- Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση και την απλώνουμε αν χρειάζεται, ώστε να έχει ομοιόμορφο ύψος.
- Βάζουμε την ταρτιέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει από πάνω η γέμιση.
- Αν έχουμε αμφιβολία για το εάν έχει ψηθεί καλά μέχρι μέσα, ελέγχουμε ανοίγοντας το φούρνο και κουνώντας ελαφρώς την ταρτιέρα (προσοχή! γάντια φούρνου!), Αν "τρέμει" λιγάκι στο κέντρο, θέλει λίγο ακόμα ψήσιμο. Είναι έτοιμη όταν δεν κουνιέται καθόλου με το κούνημα.
4 Comments
Καλησπέρα απο Καναδά!
Θέλω πολύ να φτιάξω την τάρτα αλλά δεν έχω εύκολη πρόσβαση σε ρεγκάτο. Εναλλακτικά τι άλλο τυρί μπορώ να βάλλω? Επίσης μπορώ να την φτιάξω και να την βάλω στην κατάψυξη? Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Ευφροσύνη!
Θα μπορούσες να αντικαταστήσεις το ρεγκάτο με κάποιο άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει πολύ και έχει έντονη γεύση. Θα δοκίμαζα κάποιο ώριμο cheddar, ή ένα καλό gooda.
Φυσικά μπορείς να την προετοιμάσεις και να τη βάλεις στην κατάψυξη, και να την ψήσεις όταν θέλεις.
Thank you so much!Καλές μαγειρικές!
τρελλαινομαι για φθινωπορο κ ολα οσα αναφερες!! ειδικα το χουχουλιασμα και τα κιτρινα φυλλα!
υπεροχη η ταρτα! τελει ασυνταγη και οτι πρεπει για χουχουλιασμα , ειδικα οπως θα είναι ζεστή