Κάθε τέτοια εποχή στο σπίτι μου καταφτάνουν συχνά-πυκνά σακούλες γεμάτες “πράσινη” ευτυχία… Είναι η εποχή που ο λαχανόκηπος (όπως τον έλεγε από μικρός ο Γιώργος) του παππού μας αρχίζει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς της χρονιάς από τα φρούτα και τα λαχανικά που έχει φυτέψει. Τρυφερά μαρούλια, πεντανόστιμα σπανάκια, πράσα, φρέσκα κρεμμυδάκια, και ρόκα, είναι τα πρώτα πρώτα που κάνουν την εμφάνισή τους. Έτσι λοιπόν και φέτος, με την επιστροφή μας από τις πασχαλινές διακοπές, φέραμε στις αποσκευές μας και λίγα από όλα τα καλούδια, μαζί με λίγη παραπάνω ρόκα. Ίσως και πολλή παραπάνω ρόκα… Και τι την κάνεις τόση ρόκα;
Τη μοιράζεις, είναι το πρώτο που θα σκεφτείς. Οκ, κι αν ακόμα και μετά από αυτό μένει μπόλικη; Πόσες σαλάτες με ρόκα να φας… Σε πόσα άλλα φαγητά να την προσθέσεις; Δεν είναι ότι δεν θα κρατήσει στο ψυγείο και πρέπει να την καταναλώσεις ντε και καλά αμέσως, γιατί είναι τόσο αγνή και φρέσκια που αντέχει πάρα πολύ. Αλλά, όσο να πεις, το ίδιο και το ίδιο το βαριέσαι λίγο. Και τότε σου έρχεται. Θα την κάνω ένα νόστιμο και αρωματικό pesto, ένα πανεύκολο, όπως όλα τα pesto, για να το χρησιμοποιήσω σε ανοιξιάτικες μακαρονάδες, σε πλούσια σάντουιτς, σε πίτσες και ορεκτικά.
Πάντα αγαπώ ένα καλό pesto. Είτε μιλάμε για ένα απόλυτα κλασικό pesto βασιλικού, είτε για κάποιο διαφορετικό, όπως το ιδιαίτερο pesto μαϊντανού που κάποτε λάτρεψα και πρέπει οπωσδήποτε να ξαναβάλω σύντομα στο πρόγραμμα. Φροντίζω να έχω ένα βαζάκι πάντα σε πρώτη ζήτηση, ακόμα κι αν δεν είναι χειροποίητο, και με ένα καλό pesto του εμπορίου και μερικά φρέσκια υλικά καλής ποιότητας φτιάχνεις μικρά θαύματα στην κουζίνα.
Τι καλύτερο λοιπόν, ένα ανοιξιάτικο σαββατιάτικο μεσημέρι, να ετοιμάσεις ένα πανεύκολο pesto, να βράσεις ζυμαρικά, να προσθέσεις λίγο κοτόπουλο για να γίνει πιο πλούσιο το φαγητό, και λίγα τοματίνια για χρώμα και επιπλέον γεύση. Το άρωμα και η γεύση της ρόκας δίνει τον τόνο, και όλα τα υπόλοιπα δένουν εξαιρετικά αρμονικά μαζί της.
Η αλήθεια είναι πως σαν τις ανοιξιάτικες και τις πρώτες καλοκαιρινές συνταγές, με τα εποχικά φρούτα και λαχανικά, δεν έχει! Συνταγές γεμάτες φρεσκάδα, γεύση και άρωμα, σου φτιάχνουν τη διάθεση και σου ανοίγουν την όρεξη για μαγειρική. Και τώρα που θα έρθει το επόμενο πακέτο από τον λαχανόκηπο, ανυπομονώ να δω τι θα έχει μέσα, και πόσα όμορφα πράγματα θα φτιαξω με αυτό!
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
- 200 γραμ. ρόκα
- 50 γραμ. κουκουνάρι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.σ. λεμόνι
- 100 ml ελαιόλαδο
- 75 γραμ. παρμεζάνα
- 1 κ.γ. αλάτι
- Ρίχνουμε όλα μας τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα multi και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε λίγο περισσότερο ελαιόλαδο αν το pesto βγαίνει πολύ σφιχτό.
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 6
- 1 πακέτο ζυμαρικά, κατά προτίμηση κοντά (βίδες, φιογκάκια, πένες, κλπ)
- 3 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
- ελάχιστο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 12-15 τοματίνια, κομμένα στη μέση
- 100 ml λευκό κρασί
- 200 γραμ. πέστο ρόκας
- φύλλα φρέσκιας baby ρόκας
- φλοίδες παρμεζάνας για το σερβίρισμα
- Βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
- Στο μεταξύ, κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρές μπουκιές και αλατοπιπερώνουμε.
- Σε μια μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
- Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και σωτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές, μέχρι να μαγειρευτεί καλά.
- Σβήνουμε το κοτόπουλο με το κρασί, και αφήνουμε για 1 λεπτό να βράσει, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τα τοματίνια και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε 2 κ.σ. από το pesto και ανακατεύουμε καλά.
- Μόλις είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο, κρατώντας στην άκρη λίγο από το νερό που έβρασαν.
- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο pesto και ανακατεύουμε καλά. Αν το φαγητό μας φαίνεται λίγο στεγνό, προσθέτουμε λίγο λίγο από το νερό των ζυμαρικό και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε με φλοίδες παρμεζάνας και φυλλαράκια baby ρόκας.
No Comments