Περί ενέργειας ο λόγος. Και ποιος δεν τη χρειάζεται. Πάντα την άνοιξη δεν έχεις αυτό το αίσθημα ότι σου λείπει ενέργεια; Εγώ πάντα το έχω. Εντάξει, φέτος ειδικά είναι προφανές ότι χρειάζομαι οπωσδήποτε ένα boost για να με ζωντανεύει λίγο, να μην κυκλοφορώ σαν το ζόμπι όλη μέρα. Ε, λοιπόν αυτές οι μπάρες ενέργειας είναι το ιδανικό σνακ για να το καταφέρω αυτό.
Δες πρώτα τα υλικά. Βρώμη, λιναρόσπορος, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, κουβερτούρα. Βόμβα ενέργειας. Εντάξει, ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, ακόμη κι αν είμαστε από αυτούς που γενικότερα δεν προσέχουν απόλυτα τη διατροφή τους, τέτοια εποχή, ακόμα και οι τελευταίοι αρχίζουν να ανησυχούν για την εμφάνιση στην παραλία και συμμαζεύονται λιγάκι. Δεν ισχυρίζομαι με τίποτα ότι το σνακ που βλέπεις εδώ θα σε αδυνατίσει, γιατί από θερμίδες έχει μπόλικες. Αυτό που μπορώ όμως με σιγουριά να σου πω είναι ότι θα σε χορτάσει, θα σε κρατήσει χορτάτο για πολλές πολλές ώρες, και θα δώσει στον οργανισμό σου ένα σωρό θρεπτικά συστατικά, που δεν θα τα έπαιρνες, αν στη θέση του έτρωγες, πχ, μια τυρόπιτα.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι εγώ ήμουν καλό παιδί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και δεν έφαγα πολλή σαβούρα, φυσικά λόγω της εγκυμοσύνης, αλλά και τώρα, από τότε που γέννησα, προσπαθώ να τρέφομαι όσο το δυνατόν καλύτερα, και για καταφέρω κάποτε να επανέλθω, αλλά και εξαιτίας του θηλασμού. Όχι ότι δεν κάνω ατασθαλίες, μια χαρά τις κάνω, αλλά σε γενικές γραμμές, προσπαθώ η καθημερινή μου διατροφή να περιέχει περισσότερα ωφέλιμα συστατικά για τον οργανισμό μου, από ότι πριν. Κι αυτές οι μπάρες έχουν πολλά από αυτά. Χώρια που είναι πεντανόστιμες, πράγμα που κάνει την προσπάθειά μου για υγιεινή διατροφή ευκολότερη.
Έχουν όμως και την τσαχπινιά τους… Δεν γίνεται αλλιώς. Άνοιξη έχουμε άλλωστε, η εποχή της βασίλισσας-φράουλας. Έτσι λοιπόν θέλησα να δώσω σε αυτές τις μπάρες μία γεύση ανοιξιάτικη, μια γεύση πιο γλυκιά, πιο φραουλένια. Μου έκανε εντύπωση το πόσο ωραία δένει η φράουλα με το φυστικοβούτυρο, δεν το περίμενα. Τις δοκίμασα δε, και θρυμματισμένες μέσα στο γιαούρτι μου, μαζί με φρέσκιες φράουλες. Ε, εντάξει, άλλο πράγμα.
Το άλλο που με ενθουσίασε ήταν η ευκολία τους. Δεν είχα ξανακάνει μπάρες χωρίς ψήσιμο, πάντα τις έψηνα στο φούρνο. Όμως αυτή η συνταγή με έκανε να αλλάξω γνώμη. Τόσο απλή, λίγη υπομονή χρειάζεται μόνο, να κρυώσει στο ψυγείο. Δοκίμασέ το. Ετοίμασέ τες από βραδύς, βάλε το ταψάκι στο ψυγείο να κοιμηθεί όλο το βράδυ, και την άλλη μέρα θα σε αποζημιώσει. Για πρωινό, για δεκατιανό, για απογευματινό σνακ, για όποτε νιώθεις τη δύναμή σου να σε εγκαταλείπει και θες να την αναπληρώσεις με κάτι που θα σε γλυκάνει κιόλας, δοκίμασε αυτές τις μπάρες ενέργειας, και δεν θα χάσεις. Άλλωστε, δεν με βλέπεις να σου παρουσιάζω τόσο υγιεινές συνταγές τόσο συχνά, ε;
Γι’ αυτό σου λέω. Δοκίμασέ τες. Όσο ακόμα η ανάγκη σου για κάτι που θα σου δώσει ενέργεια είναι έντονη. Όσο ακόμα οι φράουλες είναι τόσο νόστιμες και είναι παντού. Και όσο κρατάει η υπόσχεση στον εαυτό σου ότι θα προσέχεις τη διατροφή σου μέχρι το καλοκαίρι…
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 16
- 300 γραμ. βρώμη
- 100 γραμ. λιναρόσπορος
- 25 γραμ. ινδοκάρυδο
- 250 γραμ. φυστικοβούτυρο
- 180 γραμ. ταχίνι (χρησιμοποίησα ολικής άλεσης)
- 80 γραμ. μέλι
- 75 γραμ. κουβερτούρα
- 10-12 φράουλες
- Ετοιμάζουμε πρώτα έναν πολτό φράουλας.
- Καθαρίζουμε τις φράουλες και τις βάζουμε στο multi ή στο μπλέντερ.
- Σουρώνουμε τις πολτοποιημένες φράουλες, ωστε να έχουμε έναν καθαρό πολτό, χωρίς κομματάκια (χρειαζόμαστε να βγει περίπου 100 γραμ. καθαρός πολτός, οπότε μπορεί να χρειαστούμε και λίγες περισσότερες φράουλες, ανάλογα με το μέγεθός τους).
- Λιώνουμε την κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμμάτων ή σε μπεν-μαρί.
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τη βρώμη, τον λιναρόσπορο και το ινδοκάρυδο.
- Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε το φυστικοβούτυρο, το ταχίνι, το μέλι, και τη λιωμένη κουβερτούρα.
- Αν το μείγμα μας είναι πολύ σκληρό για να ανακατευτεί, μπορούμε να το ζεστάνουμε λίγο σε ένα κατσαρολάκι.
- Προσθέτουμε και τον πολτό φράουλας και ανακατεύουμε.
- Αναμειγνύουμε τα στερεά με τα υγρά υλικά, μέχρι τα υγρά να καλύψουν εντελώς όλα τα στερεά.
- Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι 20x20 εκατ., το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
- Βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί τελείως το μείγμα, ιδανικά όλο το βράδυ.
- Όταν έχει σταθεροποιηθεί το μείγμα τελείως, κόβουμε σε 16 μπάρες, τις οποίες διατηρούμε στο ψυγείο, σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.
2 Comments
Ωραίες οι μπάρες!
Με αγαπημένα υλικά, ανοιξιάτικες, εύκολες και χωρίς να χρειάζονται ψήσιμο!
Και θα είναι και σούπερ χορταστικές, ότι πρέπει για το γραφείο 🙂
Μου αρέσει πολύ και η επιφάνεια φωτογράφισης βεβαίως-βεβαίως!
Θα τις φτιάξω αύριο κιόλας! Τρελαινόμαστε οικογενειακώς για μπάρες! Μου άρεσε πολύ που περιέχουν φράουλα!!! Καλά οι φώτο σου… ασυναγώνιστες όπως πάντα!!! φιλιά