Μύρισε άνοιξη, θέλουμε, δε θέλουμε (και γιατί να μη θέλουμε). Μπορεί ο καιρός να κάνει τα δικά του, μιας που είμαστε ακόμα στον Μάρτη, και η κάθε μέρα να είναι μία έκπληξη, αλλά δεν παύει να μυρίζει άνοιξη. Το επιβεβαιώνει ακόμα και το ημερολόγιο. Και η άνοιξη φέρνει μαζί της πάντα και το Πάσχα… Μήπως λοιπόν να αρχίζαμε να σκεφτόμαστε τις συνταγές για το φετινό πασχαλινό τραπέζι; Και φυσικά, όπως και κάθε χρόνο, εδώ θα ασχοληθούμε με τα συνοδευτικά, τα γύρω γύρω, μιας που πάντα αφήνουμε τα παραδοσιακά σουβλίσματα στους έμπειρους…
Στη δική μας οικογένεια βέβαια, φέτος το Πάσχα προβλέπεται ελαφρώς διαφορετικό… Για πρώτη φορά δεν θα περιλαμβάνει το παραδοσιακό σούβλισμα στο χωριό του μπαμπά μας, προβλέπεται μάλλον να μας βρει, πρώτα ο Θεός, σπίτι μας με ένα βρεφάκι ημερών, και υπάρχει ακόμα και περίπτωση να μας βρει στο μαιευτήριο, οπότε, τα όποια μαγειρικά ή άλλα σχέδια είναι πολύ περιορισμένα. Παρόλα αυτά, δεν μπορούσα να αφήσω να περάσουν οι μέρες χωρίς να σας προτείνω έστω και μία συνταγή, είτε για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, είτε για το πασχαλινό τραπέζι. Και αυτήν ειδικά, ήθελα οπωσδήποτε να προλάβω να σας τη δείξω.
Και, όπως προφανώς μπορείτε να φανταστείτε από τον τίτλο της συνταγής και τις φωτογραφίες (λιγότερες και πιο λιτές σε styling από άλλες φορές, η τεράστια κοιλιά αποτελεί μεγάλο εμπόδιο σε μία φωτογράφιση της προκοπής, πιστέψτε με…), είμαστε πολύ μακριά από μια νηστίσιμη συνταγή, είμαστε όμως μπροστά σε μια αλμυρή τάρτα, στην οποία θεωρώ ότι ακόμα και οι φανατικοί του τρίπτυχου κατσίκι-κοκορέτσι-πατάτα, δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν…
Αυτή λοιπόν που βλέπετε είναι μία τάρτα με σπανάκι και αγκινάρες, και όχι μόνο. Ναι, τα αγαπημένα αυτά λαχανικά της εποχής είναι αυτά που τη χαρακτηρίζουν, αλλά η γεύση της γίνεται ακόμα πιο πλούσια με την προσθήκη της λιαστής ντομάτας και μιας γενναίας ποσότητας πέστο βασιλικού, κάνοντας την να θυμίζει και λίγο καλοκαιράκι, πράγμα που είναι πάντα καλό άλλωστε. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το τυρί κρέμα και τη μοτσαρέλλα που λιώνουν ηδονικά και δένουν το μείγμα μας, ε τότε, νομίζω ότι πραγματικά αυτό είναι ένα συνοδευτικό στο τραπέζι μας που δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε.
Και ναι, θα βρείτε μέσα πολλά υλικά που, είτε είναι κατεψυγμένα, είτε βγαίνουν από ένα βαζάκι. Ναι, φυσικά είναι η εποχή για φρέσκιες αγκινάρες αλλά πραγματικά, μέσα σε όλη την προετοιμασία του πασχαλινού τραπεζιού, έχετε ώρα να καθαρίσετε και αγκινάρες; Αν ναι, be my guest και βάλτε φρέσκιες. Αλλά και πάλι, ακόμα κι αν έχετε το χρόνο, δεν είναι κρίμα να τις κρύψετε μέσα σε μια τάρτα; Εγώ πάλι θα πρότεινα να τις κρατήσετε για ένα φαγητό στο οποίο θα πρωταγωνιστούν (αχ, κάντε τες αλά πολίτα… μαμά, ακούς και πάλι;;;). Προσωπικά, ακόμη κι αν ήταν η εποχή του φρέσκου βασιλικού, δεν θα χαράμιζα ούτε ένα χειροποίητο πέστο μέσα σε μια τέτοια συνταγή. Έχουμε καιρό για αυτά τα φαγητά…
Το ζητούμενο άλλωστε σε κάθε εορταστικό τραπέζι, ειδικά ένα ανοιξιάτικο πασχαλινό, στο οποίο σας εύχομαι ολόψυχα να έχει τόσο καλό καιρό που να το απολαύσετε έξω, σε μια αυλή, σε ένα μπαλκόνι, στην πόλη, στο χωριό ή δίπλα στη θάλασσα, είναι να ετοιμάσουμε μερικά πιάτα εύκολα, γρήγορα, με απλά υλικά που θα δέσουν μεταξύ τους ώστε να έχουμε ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Και αυτή η τάρτα, πιστέψτε με, τα έχει όλα. Χώρια που μπορείτε να την προετοιμάσετε από την προηγούμενη και απλά να την ψήσετε την ημέρα της γιορτής.
Ακόμα όμως κι αν δεν τη δοκιμάσετε στο πασχαλινό σας τραπέζι, μην παραλείψετε να την συμπεριλάβετε σε ένα οποιοδήποτε άλλο κυριακάτικο ή άλλο γιορτινό σας τραπέζι. Ένα θα σας πω, τον τελευταίο καιρό την έχω φτιάξει δύο φορές, πάντα με την ίδια επιτυχία, και νομίζω ότι θα την ετοιμάσω ξανά πολύ σύντομα…
Καλές ετοιμασίες σας εύχομαι, και ελπίζω να προλάβουμε να τα πούμε και την επόμενη εβδομάδα, πριν να σκάσει μύτη το μπεμπάκι…
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 10
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 γραμ. σπανάκι φρέσκο
- 400 γραμ. καρδιές αγκινάρας (8-9 καρδιές κατεψυγμένες ή κονσέρβα)
- 10 λιαστές ντομάτες
- 100 γραμ. πέστο βασιλικού
- 100 γραμ. τυρί κρέμα
- 100 γραμ. μοτσαρέλλα τριμμένη
- 2 αβγά
- αλάτι, πιπέρι
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σε αυτό ρίχνουμε το σπανάκι να ζεματιστεί ελαφρώς.
- Μόλις μαραθεί εντελώς το σπανάκι, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Κόβουμε τις καρδιές από τις αγκινάρες στα 4 και ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες.
- Προσθέτουμε στο σπανάκι τις αγκινάρες, τις λιαστές ντομάτες, το πέστο, τα τυριά και τα αβγά.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Στρώνουμε το φύλλο της σφολιάτας σε μια ταρτιέρα και κόβουμε με ένα μαχαίρι ό,τι περισσεύει.
- Ρίχνουμε πάνω στη σφολιάτα το μείγμα μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω-κάτω για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει η τάρτα μας ένα χρυσαφένιο χρώμα.
2 Comments
Ωραία τάρτα, ανοιξιάτικη κι ότι πρέπει για το πασχαλινό τραπέζι.
Με τις κατεψυγμένες αγκινάρες διευκολίνουμε τη ζωή μας 😉 … μια στο τόσο καλό είναι.
Και τα τυριά ωραία που έχει. Σούπερ!!!
Ελπίζω να σε ξαναδούμε εδω πριν τον ερχομό του μπεμπέ 😉
Φιλιά πολλά
καταρχην με το καλο κ με ενα πονο !!!! πασχαλινο μπεμπε!!! το καλυτερο πασχα!
υπεροχη η ταρτα ευκολη κ σιγουρα νοστιμη