Και επιστρέψαμε στην αγαπημένη μας κατηγορία…. Ένα κέικ για σήμερα. Δεν μπορώ να μείνω μακριά τους… Πρέπει να ψήνω πάντα ένα κέικ. Είτε χιλιοδοκιμασμένο, είτε καινούργιο. Αυτή τη φορά υπερίσχυσε η περιέργειά μου να δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Ένα κέικ πορτοκαλιού, γεμάτο άρωμα από το αγαπημένο μου χειμωνιάτικο φρούτο, αλλά και από την εξωτική καρύδα. Τι συνδυασμός, ε;
Τα πορτοκάλια άλλωστε πηγαινοέρχονται με τους τόνους φέτος το χειμώνα στο σπίτι μου. Καλά, εντάξει, κάθε χειμώνα τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, φέτος όμως ειδικά, έχουμε γίνει οι καλύτεροι φίλοι του μανάβη. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Με παιδί στο νηπιαγωγείο, με εμένα σχεδόν στο μήνα μου πια, με τόσες ιώσεις γύρω-γύρω, πείτε με παραδοσιακή, αλλά όσα super foods κι αν δοκιμάζουμε να βάλουμε στη διατροφή μας, ένας φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι δεν μπορεί να λείπει από την καθημερινή διατροφή μας. Ευτυχώς που ο μικρός τον αγαπάει πολύ, και έτσι δεν έχω να παλεύω και να φωνάζω το κλασικό μαμαδίστικο “πιες το γρήγορα, μη χάσει τις βιταμίνες του!!!”.
Και η καρύδα όμως; Κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στο συγκεκριμένο κεκάκι. Ζάχαρη καρύδας, λάδι καρύδας, τριμμένο ινδοκάρυδο, αλλά και λίγες νιφάδες για γαρνίρισμα, και φύγαμε για μέρη εξωτικά. Η ζάχαρη καρύδας είναι σχετικά καινούργια αγαπημένη μου συνήθεια, αποτέλεσμα βέβαια κι αυτή της προσπάθειας να τηρήσω μία πιο υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και στην πορεία, νομίζω ότι κατέληξα να τη χρησιμοποιώ περισσότερο για αυτήν την ελαφρώς καραμελένια γεύση που δίνει στα γλυκά.
Σοκολάτα είναι η αλήθεια δεν είχα σκοπό να χρησιμοποιήσω στο συγκεκριμένο κέικ, αλλά όταν τα βλαστάρι μου μπήκε στην κουζίνα και ρώτησε “τι κεκάκι θα φτιάξεις μαμά;”, και η απάντηση που πήρε ήταν απλώς “με πορτοκάλι”, η εντελώς αυθόρμητη (και φυσιολογική θα έλεγα) αντίδρασή του “σοκολάτα δεν θα έχει;” με πήγε κατευθείαν στο “γιατί όχι;” και στη συνέχεια στο ντουλάπι της κουζίνας. Ένα γλάσο άλλωστε δίνει πάντα πιο εντυπωσιακή εμφάνιση σε ένα κέικ, και ειδικά αυτό το χρειαζόταν, μια που προοριζόταν για κέρασμα.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τη δεύτερη φορά που το έφτιαξα (γιατί το ξαναέφτιαξα, κατόπιν απαίτησης του κοινού για κέικ), πρόσθεσα και κακάο στη ζύμη, κι έτσι έγινε διπλά σοκολατένιο (γιατί η απαίτηση του κοινού ήταν βασικά για κέικ σοκολάτας – τι περίεργο…). Ήμουν καλό κορίτσι όμως και άφησα το γλάσο στην άκρη… Αν θέλετε κι εσείς λοιπόν, μπορείτε να το δοκιμάσετε είτε έτσι, είτε αλλιώς, στο τέλος της συνταγής, σας δίνω και αυτή την εναλλακτική (γιατί είπαμε, κι εσείς τέτοιοι είστε, σας έχω μάθει πια…).
Κατά τα άλλα, θα πρέπει να πούμε ότι είναι άλλο ένα κέικ της αγαπημένης πανεύκολης κατηγορίας “στο ένα μπωλ τα υγρά, στο άλλο τα στερεά”, που δε χρειάζεται καν μίξερ, ενώ άλλο ένα στοιχείο που το έκανε πολύ αγαπημένο σε μένα είναι ότι στη ζύμη του περιέχει γιαούρτι, κι έτσι φουσκώνει πολύ πολύ όμορφα.
Πορτοκάλι, ζάχαρη καρύδας, λάδι καρύδας, γιαουρτάκι… να τολμήσω να πω ότι είναι ένα κεκάκι λίγο πιο υγιεινό από τα άλλα;
Στα άλλα νέα, όπως σας είπα και παραπάνω, την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνω στο μήνα μου, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό, τις προετοιμασίες, την κούραση, το βάρος, την τεράστια πια κοιλιά, τις ατελείωτες αϋπνίες, τις ακόμα πιο ατελείωτες σκέψεις, αλλά και αυτή τη γλυκιά ανυπομονησία να έρθει επιτέλους η ώρα να γνωριστούμε με αυτό το τοσοδούτσικο (σχετικό είναι το τοσοδούτσικο) πλασματάκι όλοι μας…
Προς το παρόν ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα κομμάτι λαχταριστό (και υγιεινό, ναι, θα το πω) κεκάκι, και ένα μεγάλο ποτήρι φρεσκοστυμένο χυμό πορτοκάλι, και παίρνουμε ενέργεια, δύναμη και γλύκα!
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 20
- 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. baking powder
- 200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό (πλήρες ή 2% λιπαρά)
- 100 γραμ. ζάχαρη καρύδας
- 3 αβγά
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 75 ml χυμός πορτοκάλι (1 μέτριο πορτοκάλι)
- 90 γραμ. λάδι καρύδας
- 25 γραμ. ινδοκάρυδο
- 100 γραμ. σταγόνες κουβερτούρας
- για το γλάσο
- 100 γραμ. κουβερτούρα
- 50 γραμ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder.
- Σε ένα μεγαλύτερο μπωλ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη με έναν αβγοδάρτη (μπορούμε να χτυπήσουμε το κέικ και με μίξερ, αλλά δεν χρειάζεται).
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε.
- Λιώνουμε το λάδι καρύδας στα μικροκύματα, το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
- Προσθέτουμε το ινδοκάρυδο και τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Λαδώνουμε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 45-50 λεπτά, μέχρι να εισάγουμε στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι και η λάμα του να βγαίνει καθαρή.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως.
- Ετοιμάζουμε το γλάσο ζεσταίνοντας την κρέμα γάλακτος και ρίχνοντάς την πάνω από την κουβερτούρα που έχουμε τεμαχίσει, και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε καλά το γλάσο με μία μαρίζ και το απλώνουμε πάνω από το κέικ.
- Γαρνίρουμε με νιφάδες καρύδας.
Tip: Μπορούμε να ενισχύσουμε τη σοκολατένια γεύση του κέικ προσθέτοντας 50 γραμ. κακάο, αφαιρώντας την ίδια ποσότητα αλεύρι.
3 Comments
φαινεται τελειο Χρσα μου!! Αγαπαμε τα πορτοκάλια και ο συνδυασμος τους με σοκολατα τα απογειωνει.. Κι εμεις της σοκολατας ειμαστε αλλωστε!! με το καλο να ερθεο το μπεμπακι σας!! φιλια
Στα κέικ λέμε πάντα ναι, ειδικά στα εύκολα και/ή σε όσα περιέχουν πιο υγιεινά και ωφέλιμα υλικά!
Ιδιαίτερα φωτογενές το κέικ σου, ενώ μου αρέσει πολύ και η επιφάνεια φωτογράφησης!
Σε φιλώ
αχ αν σου πω ετσι οπως ειδα το μπρικι νομιζα ριχνεις καφε ελληνικο χαχαχαχαχα (τον πεθυμησα)
σοκολατα πορτοκαλι τελειος συνδυασμος ειδικα σε κεικ !! τελειο το κεικ κ εξαιρετικες οι φωτογραφιες για αλλη μια φορα