Buongiorno και καλή εβδομάδα αγαπημένοι. Στο τέλος του Γενάρη, μια συνταγή για μια απλή, αλλά ταυτόχρονα καθόλου αδιάφορη μακαρονάδα, νομίζω πως είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Spaghetti all’ Amatriciana, μια κλασική, όσο δεν πάει, ιταλική συνταγή, ιδανική για ένα καθημερινό τραπέζι, αφού ετοιμάζεται σε λιγότερο από μισή ώρα και αρκεί για να ταΐσει ολόκληρη οικογένεια.
Εγώ βέβαια, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, την ετοίμασα το μεσημέρι του Σαββάτου που μας πέρασε. Η αλήθεια είναι ότι το Σάββατο που έχω περισσότερο χρόνο θα ήταν πιο λογικό να ετοιμάζω ίσως πιο πολύπλοκα, πιο χρονοβόρα φαγητά. Η άλλη αλήθεια όμως είναι ότι ένα Σάββατο το έχουμε, γιατί πρέπει να το περνάμε όλη μέρα στην κουζίνα… Που, εδώ που τα λέμε, λίγο κανένα κέικ, λίγο κανένα μπισκότο, λίγο η προετοιμασία για τα φαγητά της εβδομάδας, πάλι, λίγο-πολύ, στην κουζίνα θα το περάσουμε. Ε, το μεσημεριανό γεύμα του Σαββάτου δεν είναι καλύτερα να ετοιμάζεται κι αυτό πιο γρήγορα;
Να πω την αμαρτία μου βέβαια, η καλύτερή μου για το Σαββατιάτικο μεσημεριανό γεύμα είναι να το φάω κάπου έξω. Αλλά κι αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβαίνει κάθε εβδομάδα. Η δεύτερη καλύτερή μου λοιπόν, είναι να με αφήσεις να δοκιμάσω με τη σειρά διάφορες εύκολες και γρήγορες συνταγές, να έχω το χρόνο να τις προετοιμάσω όπως θέλω, να τις φωτογραφίσω με την ησυχία μου, και να καθήσω να τις απολαύσω μαζί με τα αγόρια μου τη μία μέρα της εβδομάδας που μπουρούμε να κάτσουμε οι τρεις μας στο τραπέζι (με το δεδομένο ότι το δεύτερο γεύμα του σαββατοκύριακου, αυτό της Κυριακής, το περνάμε παραδοσιακά στη μαμά μου).
Γιατί, για να λέμε λίγο και τι γίνεται πίσω από την κάθε ανάρτηση που βλέπετε εδώ, το 98% των αναρτήσεων του blog έχει μαγειρευτεί, φωτογραφηθεί και γραφτεί κάποιο σαββατοκύριακο (το υπόλοιπο 2% αντίστοιχα έχει ετοιμαστεί σε κάποια αργία, άδεια από τη δουλειά, ή διακοπές, μη νομίζετε…). Έτσι λοιπόν, το μενού του σαββατοκύριακου στο σπίτι μας έχει σχεδόν πάντα συνταγές που προορίζονται για εσάς, κι επομένως πρέπει να πληρούν τις γνωστές προϋποθέσεις, να είναι δηλαδή, εύκολες (συνήθως), γρήγορες (τις περισσότερες φορές), και φυσικά να έχουν αυτό το κάτι διαφορετικό (πάντα μα πάντα).
Όπως αυτή η συνταγή. Spaghetti all’ Amatriciana. Μια απλή, κλασική, παραδοσιακή ιταλική σάλτσα. Με λίγα υλικά, τα οποία έχουμε συνήθως ήδη στο σπίτι (ή ψωνίζουμε από το κοντινότερο σούπερ μάρκετ), έτοιμη σε μισή ώρα. Φαινομενικά είναι μια απλή μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα. Αλλά δεν είναι. Είναι μια ιδιαίτερη μακαρονάδα με ελαφρώς πικάντικη, ελαφρώς καπνιστή κόκκινη σάλτσα, με τα κομματάκια του μπέικον να γεμίζουν το στόμα σε κάθε μπουκιά, και το κονκασέ σε συνδυασμό με τον πελτέ, να δίνουν αυτή τη χειμωνιάτικη ντοματένια γεύση, που μπορεί να είναι διαφορετική από την καλοκαιρινή φρέσκια ντομάτα, αλλά δίνουν πάντα αυτό το comfort των χειμωνιάτικων πιάτων.
Η κλασική συνταγή απαιτεί guanciale, ένα διαφορετικό καπνιστό χοιρινό αλλαντικό, αλλά επειδή δεν θέλω να σας δυσκολέψω να το αναζητάτε σε ψαγμένα deli, και το μπέικον μια χαρά κάνει τη δουλειά του. Επειδή μιλάμε για συνταγή από την περιφέρεια του Lazio, απαιτείται επίσης τυρί πεκορίνο, αλλά και πάλι, αν η παρμεζάνα βρίσκεται στο ψυγείο σας, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε το ίδιο εύκολα, μη φοβάστε, δεν πρόκειται να σας μαρτυρήσω σε καμία νοικοκυρά της Ρώμης… Μεταξύ μας, άλλωστε, κι εγώ μπέικον και παρμεζάνα χρησιμοποίησα.
Στη γεμάτη και χειμωνιάτικη εβδομάδα που ξεκινάει απαντάμε με λίγο γεύση και άρωμα Ρώμης… Γιατί είπαμε. Θέλουμε εύκολα. Θέλουμε γρήγορα. Αλλά θέλουμε και λίγο διαφορετικά. Αυτή η συνταγή είναι τόσο όσο. Και είναι πεντανόστιμη. Και πικάντικη. Και τόσο, μα τόσο comfort. Enjoy… ή καλύτερα… A piacere…
Καλή και πικάντικη εβδομάδα να έχετε!
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 5
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 γραμ. μπέικον κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο ή 1 κ.γ. πολτός σκόρδου
- 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 2 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κονκασέ
- αλάτι
- 70 γραμ. τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα τριμμένα + έξτρα για το σερβίρισμα
- 500 γραμ. ζυμαρικά σπαγγέτι
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε το μπέικον και το σωτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Το αφαιρούμε και το μεταφέρουμε σε ένα μπωλ, αφήνοντας στην κατσαρόλα όσο περισσότερο από το λίπος του μπορούμε.
- Στο λίπος που έμεινε στην κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 1-2 λεπτά, προσέχοντας να μην καεί.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και το μπούκοβο και σωτάρουμε για άλλα 1-2 λεπτά.
- Επαναφέρουμε το μπέικον στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το κονκασέ, λίγο νεράκι (χρησιμοποιούμε την κονσέρβα του κονκασέ, την οποία γεμίζουμε μέχρι τη μέση), αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράζει για περίπου 15 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το πεκορίνο ή την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη.
- Βράζουμε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους.
- Όταν είναι έτοιμα, δεν τα στραγγίζουμε, αλλά τα μεταφέρουμε με μία πιρούνα ή τσιμπίδα στη σάλτσα, μαζί με λίγο από το νερό που έβρασαν.
- Ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά.
- Σερβίρουμε αμέσως με μπόλικο τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα.
2 Comments
Υπέροχη, αγαπημένη μακαρονάδα, απλή αλλά ιδιαίτερη και σπιρτόζικη!
Σε σχέση με τα Σαββατοκύριακα, προσπαθώ άλλοτε να φτιάχνω κάτι πιο απλό και άλλοτε κάτι πιο χρονοβόρο. Ισορροπία 🙂
Πολύ όμορφες φωτογραφίες, το ‘πα; Δεν το ‘πα!
Φιλιά!
Ολα το σ/κ γίνονται Χρύσα μου..ασε..πόνος!!
Τι να πρωτοπρολάβεις?!! Κι εγώ αυτο περιμένω για να μαγειρέψω για το μπλογκ και όχι μόνο.
Είναι η αγαπημένη μου μακαρονάδα και σχεδόν πάντα αυτή παραγγέλνω.
Αλλες φορές λίγο πιο πικάντικη αλλες λιγότερο.
Προσαρμόζουμε τις συνταγές στα υλικά που έχουμε. Οποτε μην το πεις πουθενά ;)..χιχι
Φιλιά πολλά