Ψησίματος συνέχεια. Διάλειμμα μεν από τα κέικ (γιατί θα επανέλθω), αλλά ο φούρνος συνεχίζει να ψήνει και να ψήνει. Μια Κυριακή πρωί λοιπόν ο φούρνος έψησε αυτά τα ψωμάκια. Εντάξει, μαγεία.
Ας γίνουμε λίγο τετριμμένοι και γραφικοί με την παρακάτω ερώτηση: Υπάρχει ωραιότερη μυρωδιά από αυτή του φρεσκοψημένου ψωμιού μια Κυριακή προωί στο σπίτι; Ε, λοιπόν όσο τετριμμένη και γραφική κι αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι πάντα η ίδια. Όχι, δεν υπάρχει. Ειδικά αυτές τις πρώτες (επιτέλους!) φθινοπωρινές Κυριακές, η μυρωδιά αυτή συμπληρώνει ιδανικά την εικόνα του χουχουλιάρικου πρωινού, brunch, μεσημεριανού, όποιου τέλος πάντων γεύματος έχει ο καθένας στο μυαλό του.
Τα ψωμάκια αυτά τα έχω κάνει πολλές φορές, δε μου έβγαιναν όμως πάντα τόσο πετυχημένα. Ο λόγος είναι απλός. Κάθε φορά που πρέπει να ζυμώσω μπαίνω στον πειρασμό να προσθέτω περισσότερο αλεύρι στη ζύμη, γιατί πάντα φοβάμαι ότι κολλάει περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι κάθε άλλο παρά το επιθυμητό. Η ζύμη μπορεί μεν να ξεκολλάει ευκολότερα, αλλά μετά το ψήσιμο βρίσκομαι με ένα ταψί σκληρά, κάθε άλλο παρά αφράτα ψωμάκια, τα οποία μετά δεν θέλει να φάει κανένας. Κι ας μου το λέει η Γεωργία, η συνυφάδα μου, η οποία μου έχει δώσει και τη συνταγή, ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΑΛΛΟ ΑΛΕΥΡΙ! Αυτή τη φορά λοιπόν, αφού μέτρησα το αλεύρι μου, το ξεχώρισα, και έκρυψα το υπόλοιπο κάπου μακριά. Και πέτυχε.
Οπότε, τώρα ξέρεις. Μόνο τόσο αλεύρι όσο λέει η συνταγή. Κι ας νομίζεις ότι κολλάει παραπάνω από όσο θα έπρεπε. Λάδωσε λίγο τα χεράκια όσο θα ζυμώνεις και όλα καλά. Και φυσικά, ασε τη ζύμη να ξεκουραστεί όσο πρέπει. Μην βιάζεσαι. Μη βιάζεσαι γενικώς. Είμαστε σε mood Κυριακής.
Από κει και πέρα, ξεκινάει η έμπνευση. Βγάλτε το βουτυράκι σας, τις καλές σας μαρμελάδες, ένα πλούσιο αγαπημένο πευκόμελο, τα αβγουλάκια σας, τα τυράκια σας, ό,τι τέλος πάντων γεμίζει το τραπέζι του κυριακάτικου πρωινού σας, ή σερβίρετέ το στο ξεχωριστό κυριακάτικο μεσημεριανό σας τραπέζι, μαζί με λίγο αρωματισμένο λαδάκι για να τους ανοίξετε την όρεξη με τον καλύτερο τρόπο. Αν πάλι είστε περισσότερο τολμηροί, μπορείτε να τα αρωματίσετε με τα αγαπημένα σας μυρωδικά, να προσθέσετε κάποιο τυρί, σουσαμάκι, σποράκια, ό,τι σας αρέσει.
Κι επειδή το ψωμί είναι ψωμί, και δε θέλει πολλά πολλά λόγια, εγώ δεν θα πω περισσότερα. Αφήνω να μιλήσει από μόνη της η συνταγή. Το πόσο αφράτα γίνονται, νομίζω ότι μπορείς να το δεις και από τις φωτογραφίες. Για τις οποίες να σημειωθεί ότι μαρτύρισα, καθώς ήθελα να κάνω τη φωτογράφηση αμέσως μόλις βγήκαν από το φούρνο και ενώ μου είχαν σπάσει τη μύτη, έπρεπε να περιμένω να τελειώσω για να τα γευτώ τουλάχιστον ένα..
Δοκίμασέ τα. Αλήθεια. Τήρησε τις οδηγίες, και θα με θυμηθείς. Θα είναι τα πιο αφράτα, φουσκωτά, νόστιμα ψωμάκια που έχεις δοκιμάσει.
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 12
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 4 κ.σ. χλιαρό νερό
- 240 ml γάλα
- 45 γραμ. βούτυρο
- 1 αβγό
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 400 γραμ. αλεύρι
- Σε ένα μεγάλο μπωλ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό (όχι ζεστό, χλιαρό).
- Μέχρι να διαλυθεί η μαγιά βάζουμε το γάλα και το βούτυρο σε ένα μπωλάκι και τα ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων (εναλλακτικά σε ένα κατσαρολάκι), μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθεί ελαφρώς το γάλα. Αφήνουμε να κρυώσει, να γίνει χλιαρό.
- Χτυπάμε το αβγό ελαφρώς και το προσθέτουμε στη διαλυμένη πια μαγιά, μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι και το ⅓ από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το μείμα γάλα-βούτυρο, αφού επιβεβαιώσουμε ότι είναι χλιαρό, και όχι ζεστό, και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε άλλο ⅓ από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Μόλις ενσωματωθεί και αυτό, προσθέτουμε το τελευταίο μέρος από το αλεύρι.
- Σε αυτό το σημείο, αν το μίξερ μας έχει το εξάρτημα γάντζος, ξεκινάμε να δουλεύουμε τη ζύμη με αυτό, ζυμώνοντας για περίπου 5 λεπτά. Αν δεν έχουμε, αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια.
- Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν είναι απαλή και ελαστική, αλλά έχουμε υπόψη μας ότι θα κολλάει ακόμα ελαφρώς. Αποφεύγουμε να προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι, γιατί δεν θα γίνουν αφράτα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπωλ, το οποίο έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο. Καλύπτουμε και την ίδια τη ζύμη με ελαιόλαδο, και σκεπάζουμε το μπωλ με μια νωπή πετσέτα.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1-1,5 ώρα. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφού φουσκώσει, αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας ή μια μεγάλη επιφάνεια κοπής, και μεταφέρουμε εκεί πάνω τη ζύμη.
- Την πατάμε λίγο με τα χέρια μας και τη διαμορφώνουμε σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.
- Με ένα μεγάλο μαχαίρι χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μπαλλάκια με τα χέρια μας.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια της ζύμης, έτσι ώστε να μην αγγίζουν το ένα το άλλο, να έχουν μια απόσταση μεταξύ τους 1-2 εκατοστά.
- Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για δεύτερη φορά, γύρω στη μισή ώρα, μέχρι τα κομμάτια της ζύμης να αρχίσουν να αγγίζουν πια το ένα το άλλο.
- Λαδώνουμε λίγο τα ψωμάκια από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα.
- Αν αντέξουμε και δεν τα καταναλώσουμε όλα αμέσως ζεστά-ζεστά, μπορούμε να χωρίσουμε τα ψωμάκια και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.
7 Comments
Πολύ ωραία συνταγη Χρύσα μου!! την καρφιτσωνω και θα τη δοκιμασω!! φιλια
Αυτου του είδους τα ψωμάκια μου αρέσουν παρα πολυ.
Δεν υπαρχει περίπτωση να μεινουν για την επόμενη.
Σου έγιναν αφράτα πολυ.
Εχεις δίκιο που πρόσεξες αυτη τη φορα το αλεύρι. Εγιναν τέλεια!!
Καλή εβδομάδα
Φιλιά πολλά
Αχ! Νομίζω ότι μπορώ σχεδόν να μυρίσω τα ψωμάκια σου!
Οι φωτογραφίες σε συνδυασμό με το κείμενό σου τα ζωντανεύουν!
Και τρελαίνομαι που δείχνουν τόσο αφράτα! Φαντάζομαι ότι την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχει ούτε ψίχουλο 🙂
Σε φιλώ
Φαίνονται τόσο λαχταριστά Χρύσα μου! Κρατάω τη συνταγή σου και θα την φτιάξω οπωσδήποτε! φιλιά
δεν χρειαζεται να βαλω σκληρο αλευρι?
Όχι, δε χρειάζεται σκληρό αλεύρι, θέλει για όλες τις χρήσεις.
ωωωωω μπαμπατσικα αφρατα τελεια!!! οτι πρεπει για σπεσιαλ σαντουιτς 1