Αυτό το κείμενο κανονικά θα έπρεπε να έχει γραφτεί σε ένα μπαλκόνι, παρέα με ένα ποτήρι με δροσερό περιεχόμενο, μα λεμονάδα θα’ταν, μα παγωμένο τσάι θα’ταν, μα ένα ποτήρι λευκό κρασί θα’ταν (σας έχω πει ότι γράφω μόνο αργά το βράδυ, μην με παρεξηγήσετε). Τέλος Μαΐου γαρ. Αντ’ αυτού, γράφεται με το laptop αγκαλιά στη ζεστασιά του καναπέ, με φόρμες, φούτερ, κάλτσες (και σκέφτομαι, να την πάρω την κουβερτούλα, ή να μην την πάρω), και ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι, και ξαφνικά, αυτό το τόσο υπέροχα ταιριαστό με την εποχή (την κανονική) πιάτο, μοιάζει λίγο αταίριαστο.
Εντάξει, ας δεχτούμε ότι το κλίμα είναι πια τροπικό, ας πιστέψουμε δυνατά όλοι μαζί ότι το καλοκαίρι θα’ρθει, και ότι δεν μας το έχει κλέψει κανείς, για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω. Ή τουλάχιστον ας προσποιηθούμε ότι όλα αυτά θα γίνουν, γιατί, όχι τίποτα, μόνο τέτοιες συνταγές έχω στο πρόγραμμα, δεν έχω κάτι πρόχειρο σε σούπα ή σε μηλόπιτα, αν και, ένα καινούργιο brownie που έφτιαξα προχθές, εκείνο το κρύο και βροχερό σαββατιάτικο απόγευμα, θέλω πάρα πολύ να σας το δείξω, αλλά το έχω βάλει στην κατηγορία “ραντεβού το Σεπτέμβρη”. Κάντε εικόνα λοιπόν ότι ο καιρός είναι στα καλά του και πάμε να δούμε γιατί αυτό το πιάτο που βλέπετε σήμερα, αυτός ο υπέροχος εξωτικός σολομός είναι ένα πιάτο που πρέπει ο-πωσ-δή-πο-τε να δοκιμάσετε.
Όσο πλησιάζει ο καιρός προς το καλοκαίρι, το φαγητό, θέλω να γίνεται ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο εύκολα, ακόμα πιο… από μόνο του. Κι αν η ταχύτητα και η ευκολία το χειμώνα είναι το ζητούμενο ειδικά για το καθημερινό φαγητό, γιατί το σαββατοκύριακο περνάμε περισσότερες ώρες στο σπίτι και επομένως μπορούμε να περάσουμε περισσότερη ώρα στην κουζίνα, τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού (του κανονικού) δεν είναι καθόλου έτσι. Αυτή την εποχή θέλουμε να είμαστε συνεχώς έξω από το σπίτι, συνεπώς η ανάγκη για εύκολα και γρήγορα είναι εντονότερη. Και έτσι, ακόμα και τα φαγητά του σαββατοκύριακου έχουν προδιαγραφές. Με όσο πιο λίγα σκεύη γίνεται, με ό,τι πιο δροσερά και φρέσκα υλικά υπάρχουν, με το πιο ελαφρύ, αλλά πάντα νόστιμο αποτέλεσμα. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα φιλέτο σολομού, που ψήνεται, σχεδόν μόνο του, μέσα σε αλουμινόχαρτο (καταλαβαίνεις, ούτε μυρωδιές, ούτε λίπη στο ταψί), αρωματισμένο από τα πιο καλοκαιρινά αρώματα.
Και χρώμα. Πολύ χρώμα. Η πολύχρωμη και δροσερή salsa, με mango, avocado, πιπεριές, κρεμμύδια, αρωματισμένη με φρέσκο κόλιανδρο και μπόλικο χυμό lime, συμπληρώνει ιδανικά το φιλέτο σολομού, που ψήνεται μέσα σε μια ελαφριά σάλτσα μελιού και lime και σερβίρεται με αφράτο ρύζι basmati. Εντάξει, αν αυτό δεν είναι καλοκαίρι, τότε δεν ξέρω τι είναι. Και επειδή είμαι απόλυτα σίγουρη ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει επιτέλους (το καλοκαίρι, ντε…), θα ήθελα να σας θυμίσω (και να θυμηθώ) κι μερικές ακόμα παλιές αγαπημένες καλοκαιρινές συνταγές για το καθημερινό, και όχι μόνο τραπέζι μας, με όλες τις προδιαγραφές που θέσαμε παραπάνω, για να είμαστε έτοιμοι να το απολαύσουμε στο maximum, όπως το κριθαρότο με τοματίνια, ελιές και κατίκι Δομοκού, το κοτόπουλο με μουστάρδα και μέλι με μεσογειακές πατατούλες φούρνου, αλλά και εκείνο με τα τοματίνια και τη mozzarella, τις λαχταριστές μακαρονάδες με ντομάτα, βασιλικό και φέτα, με πέστο μαϊντανού, αλλά και την αγαπημένη μου puttanesca, τα παραδοσιακά γεμιστά, την παντρεμένη φάβα και το γκάντε ταψί με τους καλοκαιρινούς κεφτέδες, με τα κρεμμύδια τους, τη ντομάτα τους, τις πιπεριές τους και τα όλα τους.
Άντε, ας το πούμε όλοι μαζί δυνατά, και σίγουρα θα γίνει… Καλό Καλοκαίρι!
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 4
- για το σολομό
- 1 μεγάλο φιλέτο σολομού
- αλάτι, πιπέρι
- 1 lime κομμένο σε φέτες
- χυμός από 2 limes
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. μέλι
- 1 κ.γ. σκόρδο σκόνη
- 2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- για τη salsa
- 1 μάνγκο, κομμένο σε κυβάκια
- 1 αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- χυμό από 1 lime
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Ετοιμάζουμε πρώτα το ψάρι. Στρώνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο, το οποίο πρέπει να προεξέχει αρκετά, ώστε να τυλίξει το φιλέτο του σολομού.
- Τοποθετούμε στο αλουμινόχαρτο τις φέτες από το ime, αλατοπιπερώνουμε το σολομό και τον βάζουμε να "καθήσει" πάνω στις φέτες του lime.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπωλάκι το χυμό από lime, το μέλι, το ελαιόλαδο και το σκόρδο, και περιχύνουμε το ψάρι.
- Ρίχνουμε από πάνω τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο, τυλίγουμε το σολομό, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο, γυρνάμε το φούρνο στο γκριλ, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο σολομός.
- Για τη salsa, ανακατεύουμε όλα τα υλικά, και αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο, να δέσουν οι γεύσεις, μέχρι να σερβίρουμε.
- Σερβίρουμε το σολομό με ρύζι basmati και τη salsa.
Προσαρμογή συνταγής για το σολομό από εδώ, για τη salsa από εδώ.
4 Comments
Ωραίο, καλοκαιρινό και πολύχρωμο πιάτο, με γεμάτες, δροσερές γεύσεις!
Εντάξει ο καιρός είναι λίγο αναποφάσιστος φέτος, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ανυπομονώ για τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.
Εάν η αίσθηση ήταν ανοιξιάτικη και όχι φθινοπωρινή θα ήμουν απόλυτα ικανοποιημένη.
Στο μεταξύ και το brownie μια χαρά μου κάνει τώρα. Με λίγο παγωτάκι να λιώνει από πάνω θα είναι σούπερ, ε;;
Φιλιά
Με τρέλανε η σάλσα, έχει όλα τα αγαπημένα μου υλικά! Κουταλιά κουταλιά θα την έτρωγα.. άντε μπορεί να άφηνα λίγη να κάνει παρέα και στο ψάρι!
Αχχ, θα ‘ρθει αυτό το δόλιο το καλοκαίρι, που θα πάει!
Εν τω μεταξύ μου καλά που μας το θύμισες εκείνο το κριθαρότο, από τότε το χα βάλει στο μάτι 🙂
Φιλιά!
EΝτάξει, θρίαμβος! Το έκανα σήμερα το βράδυ για να υποδεχτώ τη μαμά μου και τον μπαμπά μου από Θεσσαλονίκη και μπήκαμε μέσα! Συγχαρητήρια! Αύριο θα κοινοποιηθεί!!! Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!
Μπράβο Κάλη μου, πολύ χαίρομαι! Εγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!