Τι μαγειρεύουμε πάλι σήμερα, επεισόδιο 2. Καλά, όχι ακριβώς 2, μπορεί να είναι και 1.000.002, αλλά είναι το δεύτερο που δοκίμασα, μου άρεσε και μοιράζομαι το τελευταίο διάστημα. Κατάλαβα ότι οι mafaldine της προηγούμενης εβδομάδας σας άρεσαν πολύ, αλλά τι θα λέγατε να δοκιμάζαμε κάτι λίγο πιο ελαφρύ αυτή τη φορά; Ένα ψαράκι ας πούμε; Ένας ωραίος σολομός, ψημένος στο φούρνο, που ετοιμάζεται στο τσακ μπαμ και με λίγα υλικά;
Ο σολομός είναι από τα ψάρια που αγαπώ να μαγειρεύω. Όχι μόνο είναι ένα πεντανόστιμο ψάρι, με όλα τα γνωστά οφέλη, αλλά είναι και ένα ψάρι που μπορείς να το μαγειρέψεις και να το συνοδεύσεις με χίλιους τρόπους. Ειδικά στο καθημερινό τραπέζι, είναι πάντα ένας άσσος στο μανίκι, αφού ετοιμάζεται πολύ πολύ γρήγορα και μπορεί να συνδυαστεί με σχεδόν ό,τι έχεις στο ντουλάπι ή στο ψυγείο, στο ράφι των λαχανικών. Όχι, δεν είχα φινόκιο στο ψυγείο, είχα όμως ντοματίνια. Είχα και πατάτες, είχα και ένα μείγμα μυρωδικών που αγόρασα από το ΙΚΕΑ, μαζί με το σολομό, μου ταίριαζε όμως όλο αυτό πολύ με το φινόκιο, οπότε, μια βόλτα (του Κώστα, να τα λέμε τα σωστά) στο μανάβη, το έλυσε το πρόβλημα.
Και τώρα, πώς να τα συνδυάσω όλα αυτά; Οκ, ας αρχίζουμε κόβοντας τις πατάτες. Όχι, όχι κλασικές φούρνου, θα κάνουν πολύ ώρα, εδώ βιαζόμαστε. Πιάσε το κοφτερό σου μαχαιράκι και κόψτες ροδέλες…
Πολύ ωραία. Κόψε και το φινόκιο σε ωραία μισοφέγγαρα και ρίξτα όλα μαζί σε ένα μπωλ. Μμμ, καλά πάμε ως εδώ, θέλω και λίγο άρωμα τώρα…
Ρίξε λίγο λαδάκι, ίσα ίσα να τα σκεπάσει όλα, και πρόσθεσε κι εκείνο το μαγικό μείγμα. Δεν έχεις; Κακώς. Οκ, αστειεύομαι (αλλά πάρε.). Λίγο σκόρδο σε σκόνη (πώς; ούτε από αυτό δεν έχεις; μα καλά, δεν σου έχω μάθει τίποτα πια;), λίγο ξύσμα λεμονιού, λίγο αλάτι και λίγο μπούκοβο, θα την κάνουν τη δουλειά.
Ανακάτεψε καλά καλά και ρίξτα μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, άπλωσέ τα καλά και βάλτο στο φούρνο. Πού και πού βγάζεις το ταψί και ανακατεύεις. Μην ξεχαστείς όμως, δεν θέλουν πολύ.
Μέχρι τότε, ασχολήσου λίγο με τα φιλέτα του σολομού. Χμμμ, λες να κάνουμε μια κρούστα μυρωδικών; Τι το πήραμε το μείγμα; Οκ, ας το ανακατέψουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά, και λίγο ελαιόλαδο να δούμε τι θα γίνει. Εντάξει, από χρώμα δε λέει και πολλά, αλλά φαίνεται νοστιμότατο.
Άπλωσέ το πάνω στα φιλέτα, βγάλε το ταψί από το φούρνο, τοποθέτησέ τα προσεκτικά πάνω στις πατάτες (πρόσεξε μην κάψεις -πάλι!- το χέρι σου), και ξαναβάλε το ταψί στο φούρνο. Τώρα, πραγματικά μην ξεχαστείς, θέλει ελάχιστη ώρα για να γίνει.
Και τι να κάναμε με εκείνα τα ντοματίνια; Μωρέ μην τυχόν να τα βάζαμε κι εκείνα στο φούρνο; Μωρέ όχι, θα βγάλουνε πολύ ζουμί, θα βράσουν τα υπόλοιπα. Ιδέα! Ένα περασματάκι σε λίγο καυτό λάδι στο τηγάνι, λίγο χοντρό αλάτι, και δεν θέλουν τίποτα παραπάνω. Οκ, πάει κι αυτό.
‘Ει! Μην ξεχάσεις το σολομό, είναι σχεδόν έτοιμος! Πριν τον βγάλεις όμως, δεν τον βάζουμε λίγο κάτω από το γκριλ, να ξεροψηθεί λίγο αυτή η ωραία κρούστα; Τι την κάναμε…
Μόλις τα βγάλεις από το φούρνο, σερβίρεις ένα φιλέτο, μαζί με μια γενναία κουταλιά πατάτες και φινόκιο, και προσθέτεις τα νοματίνια. Γαρνίρεις με λίγες φουντίτσες από το φινόκιο και απολαμβάνεις!
Και κάπως έτσι, προέκυψε η σημερινή συνταγή… Τι λες, είσαι για λαχταριστό ψαράκι αυτή την εβδομάδα; Αν δεν έχεις ήδη κάνει το μενού, μόλις σου έδωσα ιδέα. Αν πάλι το έχεις ήδη έτοιμο (το μενού), είμαι σίγουρη ότι κάτι θα βρεις για να το αντικαταστήσεις…
Κι αν σου άρεσε η συνταγή, μην ξεχάσεις να ψηφίσεις για το διαγωνισμό Food Blog Awars 2016, που διοργανώνει και φέτος το περιοδικό BHMA Gourmet, εδώ, με τρία απλά βήματα. Τσεκάρεις το κουτάκι δίπλα από τη φωτογραφία μου, συμπληρώνεις λίγο πιο κάτω το email σου, και πατάς DONE. Σε ευχαριστώ!
Καλή εβδομάδα!
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 4
- 4 φιλέτα σολομού
- 1 κιλό πατάτες
- 1 φινόκιο
- 2 κ.σ. μείγμα μυρωδικών με σκόρδο, πιπεριά, λεμόνι
- 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- 6 κ.σ ελαιόλαδο
- 250 γραμ. ντοματίνια βελανίδια
- αλάτι χοντρό
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και το φινόκιο σε ροδέλες.
- Τα ρίχνουμε σε ένα μπωλ μαζί με 1 κ.σ. μείγμα μυρωδικών και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Τα απλώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Ενδιαμέσως τα βγάζουμε από το φούρνο και ανακατεύουμε.
- Ετοιμάζουμε το μείγμα της κρούστας ανακατεύοντας 1 κ.σ. μείγμα μυρωδικών, την τριμμένη φρυγανιά και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Αλείφουμε τα φιλέτα του σολομού με το μείγμα της κρούστας.
- Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, ανακατεύουμε λίγο τις πατάτες με το φινόκιο και τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα του σολομού.
- Επαναφέρουμε το σκεύος στο φούρνο και συνεχίζουμε να ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Στα 10 λεπτά ανεβάζουμε τη σχάρα του φούρνου ψηλά και γυρνάμε τη λειτουργία στο γκριλ.
- Στο μεταξύ, βάζουμε σε ένα τηγανάκι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί αρκετά προσθέτουμε τα ντοματίνια, τα οποία έχουμε κόψει στη μέση.
- Προσθέτουμε λίγο χοντρό αλάτι και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν ελαφρώς να ξεφλουδίζονται.
- Σερβίρουμε τα φιλέτα σολομού με τις πατάτες και το φινόκιο, ανακατεμένα με λίγα ντοματίνια. Γαρνίρουμε με τις πρασινάδες του φινόκιο.
Για την παρουσίαση της συνταγής χρησιμοποιήθηκε το πυρίμαχο σκεύος, τα πιάτα και τα μπωλ VARDAGEN, τα μαχαιροπίρουνα OSTRON, και το σουπλά ΜΙΤΤΒΙΤ των καταστημάτων ΙΚΕΑ. Όλα τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποίησα στην εκτέλεση είναι επίσης από την ΙΚΕΑ.
5 Comments
Πολύ ωραία η κρούστα επάνω στον σολωμό !! Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε!! Καλά φινόκιο έχω πάντα στο σπίτι (not) χα χα !! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!
Κι εγώ με το σολομό έχω το ίδιο ακριβώς πάθος! Αγαπώ να τον μαγειρεύω. Λατρεύω να τον τρώω!!
Πλήρης και φανταστική η συταγή σου. Τα έχει όλα!!! Κι όσο για την εκτέλεση βήμα-βήμα … μ΄έκανες και γέλασα πολυ! Ενοιωθα ότι μου μιλούσες. Ναι, σε μένα προσωπικά!!
Α, ρε Χρύσα! Γράφεις!!!!!!!!
Χρύσα μου φοβερή η ανάρτησή σου σήμερα! Συγχαρητήρια!
Πολύ νόστιμο και ευπαρουσίαστο γεύμα! Η κρούστα του σολομού είναι απίθανη! Καλημέρα Χρύσα μου, καλή εβδομάδα 🙂
πολύ καλή η συνατγή με λαχανικά που του ταιριάζουν. Αν θες άφησε μήνυμα, δίνω δώρο φόρμα για ντόνατς http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/2017/02/donut-babana-sokolata-fournou.html