Αυτό το γλυκό… Αυτό το γλυκό. Πώς μπορεί ένα γλυκό που δεν περιέχει σοκολάτα να είναι τόσο καλό;;; Κι όμως… Και να φανταστεί κανείς ότι κάποτε δεν μου άρεσε καν το cheesecake. Το θεωρούσα ένα από αυτά τα γλυκά που τα ονομάζω “τζάμπα θερμίδες”. Μου πήρε καιρό για να αλλάξω γνώμη. Ειδικά τα ψημένα cheesecakes μπαίνουν πολύ ψηλά στη λίστα μου. Και αυτό το συγκεκριμένο; Όχι ένα απλό cheesecake. Lemon curd μέσα στο cheesecake;;; Ωωω, ναι, αυτό είναι γλυκό!
Λεμονάτο, αέρινο, ελαφρύ αλλά και πλούσιο ταυτόχρονα. Ένα υπέροχο επιδόρπιο για το τέλος ενός πλούσιου γεύματος. Ή ένα δροσερό συνοδευτικό για το απογεματινό καφεδάκι ή τσάι (μεταξύ μας, ακόμα και για το πρωινό καφεδάκι, εγώ δεν θα κρίνω κανέναν, σας το έχω ξαναπεί…). Είναι δε από τα γλυκά με τα οποία την πατάς άσχημα αν σου μείνουν στο ψυγείο. Έλα μωρέ, μία μπουκίτσα, τι ψυχή έχει μία μπουκίτσα; Τρως. Ένα μικρό κομματάκι, μετά το φαγητό. Τρως. Καλέ ελαφρύ είναι, σιγά το γλυκό. Τρως. Το βλέπετε πού πάει, έτσι;
Πρώτη φορά το ετοίμασα την Παραμονή των Χριστουγέννων, και τότε ήταν που σκέφτηκα ότι μία βάση από μπισκότα gingerbread θα του ταίριαζε πολύ. Όταν λοιπόν θέλησα να το ξανακάνω, δεν μπορούσα να το φανταστώ χωρίς αυτά. Αλλά ποιος κάθεται να φτιάξει μπισκότα με ginger Φλεβάρη μήνα;;; Κανένας. Να’ ναι καλά τα PEPPARKAKA… Τα εθιστικά μπισκοτάκια με ginger του ΙΚΕΑ… Από την άλλη, είναι πολύ καλή η εποχή για χειροποίητο lemon curd… Οπότε, μην κάθεστε πολύ, ένα τέλεια ισορροπημένο γλυκο-πικρο-ξινο γλυκάκι είναι η καλύτερη ιδέα για το κυριακάτικο τραπέζι…
Και η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των Food Blog Awars 2016, που διοργανώνει και φέτος το περιοδικό BHMA Gourmet, και το blog μου είναι υποψήφιο στην κατηγορία Best Family Cooking, με χορηγό τα καταστήματα ΙΚΕΑ.
Και μην ξεχνιέστε, για λίγες μέρες ακόμα, μπορείτε να ψηφίσετε για το διαγωνισμό εδώ, με τρία απλά βήματα. Τσεκάρετε το κουτάκι δίπλα από τη φωτογραφία μου, συμπληρώνετε λίγο πιο κάτω το email σας, και πατάτε DONE.
Σας εύχομαι καλό σαββατοκύριακο, και σας αφήνω με την εκτέλεση της συνταγής!

Βάζουμε τα μπισκότα στον επεξεργαστή τροφίμων ή το multi και τα κάνουμε σκόνη. Προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Απλώνουμε το μείγμα της βάσης σε μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο, πατώντας καλά με τα χέρια μας για να έχει όσο το δυνατόν ομοιόμορφη επιφάνεια. Προσέχουμε να ανεβαίνει λίγο στα πλάγια.

Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο, όσο ετοιμάζουμε την κρέμα.

Χτυπάμε καλά με το μίξερ ή με έναν αβγοδάρτη το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το lemon curd και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε και τα αβγά ένα-ένα, ανακατεύοντας.

Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο, ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 55-60 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Σιγουρευόμαστε ότι είναι έτοιμο όταν κουνάμε ελαφρώς τη φόρμα και η κρέμα μένει σχεδόν στερεή (θα συνεχίσει να σφίγγει και όσο θα κρυώνει)

Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά, για 30 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να το σερβίρουμε. Το ξεφορμάρουμε αφού έχει κρυώσει τελείως, και το σερβίρουμε, αν θέλουμε, με μαρμελάδα με φρούτα του δάσους.
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 12

- 300 γραμ. μπισκότα με τζίντζερ
- 60 γραμ. βούτυρο λιωμένο
- 500 γραμ. τυρί κρέμα
- 150 γραμ. ζάχαρη
- 100 γραμ. lemon curd (κρέμα λεμονιού, έτοιμη ή χειροποίητη)
- 3 αβγά
- μαρμελάδα με φρούτα του δάσους (προαιρετικά)
- Βάζουμε τα μπισκότα στον επεξεργαστή τροφίμων ή το multi και τα κάνουμε σκόνη.
- Προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Απλώνουμε το μείγμα της βάσης σε μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο, πατώντας καλά με τα χέρια μας για να έχει όσο το δυνατόν ομοιόμορφη επιφάνεια. Προσέχουμε να ανεβαίνει λίγο στα πλάγια.
- Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο, όσο ετοιμάζουμε την κρέμα.
- Χτυπάμε καλά με το μίξερ ή με έναν αβγοδάρτη το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το lemon curd και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε και τα αβγά ένα-ένα, ανακατεύοντας.
- Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο, ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 55-60 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Σιγουρευόμαστε ότι είναι έτοιμο όταν κουνάμε ελαφρώς τη φόρμα και η κρέμα μένει σχεδόν στερεή (θα συνεχίσει να σφίγγει και όσο θα κρυώνει)
- Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά, για 30 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να το σερβίρουμε.
- Το ξεφορμάρουμε αφού έχει κρυώσει τελείως, και το σερβίρουμε, αν θέλουμε, με μαρμελάδα με φρούτα του δάσους.
Προσαρμογή συνταγής από εδώ.
Για την παρουσίαση της συνταγής χρησιμοποιήθηκαν τα μικρά πιάτα SOMMAR 2017, τα κουτάλια επιδορπίου DRAGON, το μικρό μπωλ και η φόρμα για κέικ VARDAGEN, το κουταλάκι SKUREN και ο περιστρεφόμενος δίσκος σερβιρίσματος SNUDDA, όλα των καταστημάτων ΙΚΕΑ, όπως και όλα τα εργαλεία και σκεύη της προετοιμασίας της συνταγής.
5 Comments
Πω πω τέλειο!
Κι εγώ την ιδια γνώμη είχα για τα cheesecake Χρύσα μου. Αν δεν έχει σοκολάτα δεν μπορεί να είναι γλυκο κι ωραίο.
Τώρα μου αρέσουν, αν και ψημένο δεν έχω κάνει κι είναι μέσα στο προγραμματισμό μου
Η Lemon curd μεσα στο τυρί κρέμα τέλεια ιδέα και η μαρμελάδα από πάνω ήρθε κι έδεσε.
Φιλιά πολλά
Εγω παλι λατρευω τα cheesecake!!! Κι αυτο ειναι τόσο λαχταριστό!!! Και.οι φωτογραφίες σου καταπληκτικές Χρύσα μου!! Πολλά φιλιά
Τα ψητά cheesecake έχουν άλλη χάρη 🙂
Έχουν αυτή τη βελούδινη κρέμα που είναι φανταστική και τόσο πλούσια!
Η προσθήκη lemon curd υπέροχη!
Σε φιλώ
εγω παλι εχω την απορια πως ενα γλυκο ειναι νοστιμο μεσοκολατα ;;; 😛 😛
αδυναμια το τσιζκεικ ποσο μαλλον με την κρεμα λεμονιου! εξαιρετικες φωτογραφιες τρεχει το σαλακι μονο που τις βλεπω!!