Χιόνι, χιόνι, χιόνι… Πόσο ακόμα χιόνι… Ας μιλήσουμε λίγο ακόμα για το χιόνι. Με τόσο χιόνι που έχω δει αυτές τις μέρες, η έμπνευσή μου για γλυκό με οδήγησε κατευθείαν σε κάτι κατάλευκο. Ο αντιδραστικός εαυτός μου από την άλλη βέβαια, ήθελε κάτι άλλο. Κάτι που να θυμίζει ζέστη, παραλία, κάτι εξωτικό και καλοκαιρινό.
Αλλά για μισό λεπτό. Βλέπετε τι έχει συμβεί εδώ σήμερα, ε; Δεύτερη ανάρτηση μέσα στην ίδια εβδομάδα!!! Ουάου, φέρτε τις σαμπάνιες, έχει να συμβεί ίσως και κανέναν χρόνο κάτι τέτοιο… Είδατε τι γίνεται όταν μείνεις σπίτι σου λίγο παραπάνω; Να ένα πράγμα για το οποίο μπορώ να χαίρομαι για τον παγετό και το χιόνι αυτές τις μέρες. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον παγωμένο σωλήνα του σπιτιού μου που μας άφησε χωρίς ζεστό νερό για 4 σχεδόν ημέρες. Ούτε για τις άλλες ζημιές που έχει προκαλέσει σε πάρα πάρα πολύ κόσμο… Κρίμα.
Όταν λοιπόν δεν έχεις συνηθίσει να μένεις στο σπίτι σου τόσο πολύ, και ειδικά τα πρωινά, βρίσκεις χρόνο για να κάνεις ένα σωρό πράγματα. Κι όταν η Silikomart σου έχει στείλει πάλι τόσο όμορφα πράγματα, η σκέψη σου για εκείνο το κατάλευκο αλλά και εξωτικό ταυτόχρονα γλυκό γίνεται πανεύκολα πράξη. Panacotta λοιπόν, χιονισμένη, αλλά με γεύση ανανά, και για να σπάσουμε λίγο το τόσο άσπρο, μία κομπόστα ανανά για να της ταιριάξει γάντι.
Η panna cotta είναι ένα γλυκό που άργησα να εκτιμήσω. Ίσως γιατί, όταν πρωτοέγινε μόδα στη χώρα μας, πριν από πολλά χρόνια, οι λίγες εκτελέσεις της που μου σέρβιραν και δοκίμασα ήταν πραγματικές… εκτελέσεις. Κι έτσι αποφάσισα ότι αυτό το γλυκό δεν μου αρέσει καθόλου, και δεν μπορούσα να καταλάβω τι του βρίσκουν. Αργότερα βέβαια κατάλαβα ότι δεν έφταιγε το καημένο το γλυκό από μόνο του, και ότι, όχι μόνο μπορεί να είναι μία πολύ νόστιμη κρέμα, αλλά και ένα πολύ εμφανίσιμο επιδόρπιο σε ένα τραπέζι.
Στο πνεύμα των ημερών λοιπόν, αλλά με την απαραίτητη “τσαχπινιά”, μία λευκή, χιονάτη αλλά εξωτική panna cotta, σερβιρισμένη με μία δροσερή κομπόστα ανανά, γιατί όμορφο και ρομαντικό το χιόνι, δε λέω, αλλά μια που οι γιορτές τελειώσανε, δεν το βάζουμε λίγο στο fast forward μπας και έρθει το καλοκαιράκι λίγο πιο γρήγορα;
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 6-8
- για την panna cotta
- 450 ml γάλα
- 450 mi κρέμα γάλακτος
- 100 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 1 φακελάκι (14,5 γραμ.) ζελέ ανανά
- για την κομπόστα ανανά
- 250 γραμ. ανανά φρέσκο σε κυβάκια
- 150 ml χυμό ανανά
- 225 γραμ. ζάχαρη
- 60 ml νερό
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- για το εφέ χιονιού
- σπρέι Wonder Velvet White της Silikomart (βλ. Σημειώσεις)
- Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την panna cotta. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα και τη σκόνη του ζελέ ανανά και το βάζουμε στην εστία σε μέτρια φωτιά.
- Ζεσταίνουμε το γάλα με το ζελέ ανακατεύοντας συχνά, να διαλυθεί η σκόνη.
- Μετά από 2-3 λεπτά, και αφού έχει χλιαρύνει λίγο το γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί τελείως.
- Αφήνουμε να ζεσταθεί περίπου 5 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συχνά, και ελέγχουμε ότι και η ζάχαρη και η σκόνη έχουν διαλυθεί τελείως.
- Θελουμε να ζεσταθεί πολύ το γάλα, αλλά όχι να βράσει.
- Μόλις ζεσταθεί αρκετά το γάλα, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
- Ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε το μείγμα σε μπωλάκια για κρέμα ή σε φόρμα.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο τις φόρμες και αφήνουμε να κρυώσει η panna cotta.
- Αν τις σερβίρουμε απευθείας με τα μπωλάκια, τις αφήνουμε περίπου 2 ώρες στο ψυγείο.
- Αν θέλουμε να τις ξεφορμάρουμε χρειάζεται να μείνουν στο ψυγείο τουλάχιστον 4-5 ώρες.
- Για την κομπόστα, ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, τα κομμάτια του ανανά, τον χυμό και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Σε ένα μπωλάκι διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό.
- Σιγοβράζουμε το σιρόπι ανανά για περίπου 5-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κομμάτια.
- Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για άλλα 5-10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κομπόστα ελαφρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει πριν να σερβίρουμε.
- Ξεφορμάρουμε τις κρέμες και τις ψεκάζουμε με το σπρέι, σύμφωνα με τις οδηγίες στο μπουκάλι.
- Σερβίρουμε την panna cotta με 2-3 κουταλιές κομπόστα.
Σημειώσεις:
Για την παρουσίαση του γλυκού χρησιμοποίησα την φόρμα σιλικόνης Mini Girotondo και για το εφέ χιονιού το βρώσιμο σπρέι Wonder Velvet White, και τα δύο ευγενικής χορηγίας της Silikomart, την οποία και ευχαριστώ πολύ.
Η συνταγή της κομπόστας ανανά από εδώ.
11 Comments
Πανέμορφα είναι λυπάσαι να τα φας… Βέβαια ο ανανάς σε κάνει να αλλάξεις γνώμη… και τσουπ κερνιέμαι ένα και φεύγω !!! Πολλά φιλιά!!!
ηρθα κι εγω να κεραστω!! αγαπω την πανακότα!!! και ο ανανας την κανει σουπερ εξωτικη!! πολλα φιλια Χρυσα μου!!
Φαίνεται πεντανόστιμη!! Πολύ αέρινη! Σαν αφρος!!!
xo,
ohmydarlingdeer.blogspot.gr
WOW!!!!!!!!!! τι εντυπωσιακή που είναι!!!!
Υπέροχες φωτογραφίες!!!
ωωωωωωωωω τελειοοοο !! τρελλαινομαι για ανανα! η αληθεια ειναι οτι κ εγω την πανακοτα δν την εχω σε εκτίμηση γτ δν εχω φαει καλη. υπεροχος συνδυασμος ασπρο με κιτρινο! αμα βαλουμε την κλασσικη κομποστα την ετοιμη δν κανει;
Και βεβαια κανει!
Έχω πάθει πλάκα με την ομορφιά και την αρμονία των φωτογραφιών σου Χρυσάκι!!! Λατρεύω πανακότα, την φτιάχνω συχνά αλλά έχω κολλήσει με μια συνταγή. Θα τη φτιάξω οπωσδήποτε γιατί την ερωτεύτηκα! Αλλά είναι και η άτιμη η φόρμα που τα απογειώνει!!!!
Εγώ ακόμα δεν έχω καταλήξει στο αν συμπαθώ την πανακότα ή όχι.
Νομίζω ότι ναι μεν την τρώω ευχάριστα, αλλά δεν θέλω να μπω στον κόπο να τη φτιάξω 🙂
Από το χιόνι μας πήγε στο καλοκαίρι η συνταγή σου! Δροσερή και ευχάριστη!
Και αυτές οι φόρμες είναι πολύ καλές, η πανακότα σου δείχνει και πολύ πολύ όμορφη!
Σε φιλώ
Καλημέρα Χρύσα… σε μας πάλι χιονίζει!!!! Τί να πω!!!
Τέλεια η πανακότα και με τις φόρμες της Silikomart γίνεται εντυπωσιακή!
Καλή εβδομάδα!
Κι εγώ, ακόμη προσπαθώ να πεισθώ για την pannacotta, γιατί όπως αναφέρεις κι εσύ, έχω δοκιμάσεις πολλές “εκτελέσεις”.
Αυτή την φορά όμως βλέπω ένα αφράτο λευκό και εξωτικό συννεφάκι και παρασύρομαι σε όνειρα καλοκαιρινά!
Φιλιά!!
Ουάου! Τι εκπληκτικό γλυκό! Πρέπει να είναι πολύ δροσιστικό!