Tips & How To, Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Σπιτικό κατσικίσιο τυρί και τα φετινά Food Blog Awards

12 Δεκεμβρίου 2016

Είχα πάρα πολλούς λόγους να μην ανεβάσω αυτό το post σήμερα… Η φωνούλα στο κεφάλι μου λέει, καλά, τα Χριστούγεννα είναι σε δύο εβδομάδες, έχεις να ανακοινώσεις νέα,  έχεις (πάλι) δύο ολόκληρες εβδομάδες να ανεβάσεις συνταγή και αυτό που αποφασίζεις να δείξεις είναι πώς να φτιάξεις κατσικίσιο τυρί στο σπίτι;

homemade-goats-cheese-2

Κι όμως… δεν έχω κάνει ακόμα ούτε μελομακάρονα, ούτε κουραμπιέδες, ούτε καν τα αγαπημένα μου χιονισμένα κεκάκια… Παρόλα αυτά έχω φτιάξει αυτό το πανέμορφο, πεντανόστιμο, υπέροχο κατσικίσιο τυρί, που, όσο το καλοσκέφτομαι, μια χαρά ταιριάζει για ανάρτηση λίγο πριν τα Χριστούγεννα… Και θα εξηγηθώ παρακάτω.

homemade-goats-cheese-3

Το φρέσκο, μαλακό κατσικίσιο τυρί, είναι κάτι που λατρεύω. Καλά, μπορώ να πω το ίδιο πράγμα για τα περισσότερα τυριά, αλλά αυτό το συγκεκριμένο πραγματικά το λατρεύω. Ειδικά σε μια πιατέλα με ποικιλία τυριών που συνοδεύει ένα μπουκάλι κρασί, δεν έχω λόγια. Και να ο πρώτος λόγος για τον οποίο ταιριάζει αυτή η συνταγή ανάμεσα στις υπόλοιπες που ψάχνετε για το γιορτινό τραπέζι. Μου έχει τύχει μερικές φορές να μου ζητήσουν ιδέες για ένα καλό γιορτινό ή κυριακάτικο τραπέζι, και όταν προτείνω να προσφέρεται μία ποικιλία τυριών στο τέλος του γεύματος, μου έχουν απαντήσει ότι αυτό είναι κάτι που ξεφεύγει από το budget. Κι αν σας έλεγα ότι για να το φτιάξετε θέλετε μόνο 2 μικρά κεσεδάκια κατσικίσιο γιαούρτι; Πόσο πιο οικονομικό;

homemade-goats-cheese-4

Και επιπλέον, είμαι σίγουρη ότι δεν είμαι η μόνη που ψάχνω πάντα ιδέες για χειροποίητα και βρώσιμα δώρα τα Χριστούγεννα… Αν έχετε πρόσκληση για γιορτινό τραπέζι, πάω στοίχημα ότι ένα πακετάκι όμορφα τυλιγμένο, με ένα κομμάτι από το τυρί που μόνοι σας έχετε φτιάξει, μαζί με ένα μπουκάλι κρασί, αποκλείεται να αφήσει ασυγκίνητο οποιονδήποτε οικοδεσπότη.

homemade-goats-cheese-5

Η σημερινή ανάρτηση βέβαια θα μπορούσε να έχει υπότιτλο “η Ερατούλα και το Pinterest”, αλλά το θεώρησα λίγο τραβηγμένο, φοβήθηκα ότι θα την κάνω λίγο παραπάνω ρεζίλι από όσο μου επιτρέπεται… Γιατί πραγματικά, από τότε που η μαμά μου, μετά από δική μου, πολύμηνη παραίνεση, ανακάλυψε τον θαυμαστό κόσμο του Pinterest, οτιδήποτε homemade, από κατασκευές με μπουκάλια, βαζάκια, chalk paint σε όποιο ξύλο περισσεύει στο σπίτι, μέχρι φυσικά κι άλλες, κι άλλες, κι άλλες συνταγές, είναι πλέον η καθημερινότητά της, και μαζί με εκείνη, και η δική μας…

Έτσι λοιπόν μια Κυριακή μεσημέρι, με το ύφος “κοίτα τι ανακάλυψα”, με τράβηξε σχεδόν από το μαλλί μόλις μπήκα σπίτι, για να μου δείξει τι καινούργιο είχε ετοιμάσει για το κυριακάτικο γεύμα. Ε, ναι, φυσικά, ήταν μία που το είδα, μία που το δοκίμασα, και μία που της είπα “αυτό θα το ανεβάσουμε στο blog”.

homemade-goats-cheese-6

Και κάπως έτσι, αυτή έγινε μια καινούργια αγαπημένη οικογενειακή μας συνταγή. Και τώρα που είπα οικογενειακή, μαντέψτε ποιο blogάκι είναι και φέτος υποψήφιο στα Food Blog Awards που διοργανώνει το ΒΗΜΑ Gourmet, στην κατηγορία Best Family Cooking;;;; Ναι!!! Χαίρομαι τόσο, μα τόσο πολύ, κι έχω ήδη αρχίσει να σκέφτομαι, να οργανώνω και να σχεδιάζω όλα αυτά που θέλω να ετοιμάσω και να παρουσιάσω. Η χαρά μου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ο χορηγός της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι η IKEA, οπότε περιμένετε λίγο και θα δείτε πολλά εδώ!

Φέτος, όπως και πέρυσι, η επιλογή των νικητών γίνεται τόσο από την κριτική επιτροπή του περιοδικού, όσο και από εσάς, τους αναγνώστες μας. Μπορείτε λοιπόν να στηρίξετε το My Blissfood, ψηφίζοντας εδώ, με ένα απλό κλικ, δηλώνοντας μόνο τη διεύθυνση email σας.

Για να δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά πώς ετοιμάζουμε πανεύκολα το δικό μας, σπιτικό κατσικίσιο τυρί…

homemade-goats-cheese-7

Θα χρειαστούμε δύο γάζες (που μπορούμε να βρούμε σε οποιοδήποτε φαρμακείο), τις οποίες τοποθετούμε σταυρωτά μέσα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, το οποίο στηρίζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.

homemade-goats-cheese-8

Ρίχνουμε μέσα δύο κεσεδάκια κατσικίσιο γιαούρτι, από το οποίο έχουμε αφαιρέσει όση περισσότερη από την πέτσα μπορούμε.

homemade-goats-cheese-9

Στη συνέχεια, μαζεύουμε τις άκρες από τις γάζες, φτιάχνοντας ένα πουγκάκι, το οποίο δένουμε με σπάγκο. Το κρεμάμε χρησιμοποιώντας τον ίδιο σπάγκο από μία ξύλινη μακριά κουτάλα. Βγάζουμε το σουρωτήρι από κάτω και στερεώνουμε το πουγκάκι στο μπωλ (εγώ χρησιμοποίησα άλλες δύο κουτάλες για στήριγμα). Προσέχουμε καλά να υπάρχει αρκετό κενό ανάμεσα στον πάτο του πουγκιού και στον πάτο του μπωλ. Αφήνουμε το μπωλ στο ψυγείο για 24 ώρες, αδειάζοντας όποτε χρειάζεται το υγρό που αφήνει το γιαούρτι όσο στραγγίζεται, έτσι ώστε να μην φτάσει να ακουμπήσει το πουγκί.

homemade-goats-cheese-10

Μετά από 24 ώρες ανοίγουμε το πουγκί, βάζουμε το γιαούρτι που έχει πήξει πλέον πολύ σε ένα μπωλ και προσθέτουμε 2 κ.γ. αλάτι. Στο σημείο αυτό μπορούμε να αρωματίσουμε το τυρί μας, έτσι ώστε να το κάνουμε πιο ιδιαίτερο.

homemade-goats-cheese-11

Εγώ χρησιμοποίησα φρέσκο λεμονοθύμαρο και λιαστή ντομάτα, τα οποία πρόσθεσα ψιλοκομμένα μαζί με το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.

homemade-goats-cheese-12

Τοποθετούμε και πάλι δύο καθαρές γάζες σε ένα μικρό μπωλάκι αυτή τη φορά. Το μπωλάκι θα μας δώσει το σχήμα που θα έχει τελικώς το τυράκι μας. Ρίχνουμε μέσα το τυρί και διπλώνουμε από πάνω τις γάζες.

homemade-goats-cheese-13

Τυλίγουμε όλο το μπωλάκι σφιχτά με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, αυτή τη φορά για δύο 24ωρα. Μπορεί να μείνει και περισσότερο, αλλά το ελάχιστο θα είναι δύο 24ωρα.

Δοκιμάστε το κι εσείς και κάντε τους δικούς σας αρωματικούς συνδυασμούς! Καλή γιορτινή εβδομάδα!

homemade-goats-cheese-14

Σπιτικό κατσικίσιο τυρί και τα φετινά Food Blog Awards
Υλικά
  • 2 κεσεδάκια κατσικίσιο γιαούρτι
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο λεμονοθύμαρο (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες (πραιρετικά)
  • 4 γάζες (από το φαρμακείο)
Εκτέλεση
  1. Θα χρειαστούμε δύο γάζες (που μπορούμε να βρούμε σε οποιοδήποτε φαρμακείο), τις οποίες τοποθετούμε σταυρωτά μέσα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, το οποίο στηρίζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
  2. Ρίχνουμε μέσα δύο κεσεδάκια κατσικίσιο γιαούρτι, από το οποίο έχουμε αφαιρέσει όση περισσότερη από την πέτσα μπορούμε.
  3. Στη συνέχεια, μαζεύουμε τις άκρες από τις γάζες, φτιάχνοντας ένα πουγκάκι, το οποίο δένουμε με σπάγκο.
  4. Το κρεμάμε χρησιμοποιώντας τον ίδιο σπάγκο από μία ξύλινη μακριά κουτάλα.
  5. Βγάζουμε το σουρωτήρι από κάτω και στερεώνουμε το πουγκάκι στο μπωλ (εγώ χρησιμοποίησα άλλες δύο κουτάλες για στήριγμα). Προσέχουμε καλά να υπάρχει αρκετό κενό ανάμεσα στον πάτο του πουγκιού και στον πάτο του μπωλ.
  6. Αφήνουμε το μπωλ στο ψυγείο για 24 ώρες, αδειάζοντας όποτε χρειάζεται το υγρό που αφήνει το γιαούρτι όσο στραγγίζεται, έτσι ώστε να μην φτάσει να ακουμπήσει το πουγκί.
  7. Μετά από 24 ώρες ανοίγουμε το πουγκί, βάζουμε το γιαούρτι που έχει πήξει πλέον πολύ σε ένα μπωλ και προσθέτουμε 2 κ.σ. αλάτι. Στο σημείο αυτό μπορούμε να αρωματίσουμε το τυρί μας, έτσι ώστε να το κάνουμε πιο ιδιαίτερο.
  8. Εγώ χρησιμοποίησα φρέσκο λεμονοθύμαρο και λιαστή ντομάτα, τα οποία πρόσθεσα ψιλοκομμένα μαζί με το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά...
  9. Τοποθετούμε και πάλι δύο καθαρές γάζες σε ένα μικρό μπωλάκι αυτή τη φορά. Το μπωλάκι θα μας δώσει το σχήμα που θα έχει τελικώς το τυράκι μας. Ρίχνουμε μέσα το τυρί και διπλώνουμε από πάνω τις γάζες.
  10. Τυλίγουμε όλο το μπωλάκι σφιχτά με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, αυτή τη φορά για δύο 24ωρα. Μπορεί να μείνει και περισσότερο, αλλά το ελάχιστο θα είναι δύο 24ωρα.

 

 

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply Ελπίδα-two boys and hope 12 Δεκεμβρίου 2016 at 11:52

    εχω εντυπωσιαστει!!! Λατρευουμε το κατσικισιο τυρι και θα το κανουμε οπωσδηποτε!! Καλη επιτυχια στο διαγωνισμο Χρυσα μου!! Τρεχω να ψηφισω εννοειται!! πολλα φιλια

  • Reply Γιώτα 12 Δεκεμβρίου 2016 at 12:51

    Φοβερή ανάρτηση πάλι!
    Συγχαρητήρια

  • Reply peps@pepi's kitchen 12 Δεκεμβρίου 2016 at 18:47

    Εντυπωσιακό και πολύ ωραίες φωτογραφίες!! Μπράβο σου!! Τρελλαίνομαι για κατσικίσιο!!!
    Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!!

  • Reply Ερμιόνη 13 Δεκεμβρίου 2016 at 21:51

    Ένα ωραίο τυρί είναι το ιδανικό ορεκτικό για τις γιορτές και όχι μόνο. Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε σπιτική βερσιόν!
    Μπράβο στη μαμά που ανακάλυψε τη συνταγή και μπράβο και σε σένα για την πολύ όμορφη παρουσίαση!
    Χάρηκα πάρα πολύ για την υποψηφιότητα σου! Εύχομαι να διακριθείς γιατί πραγματικά το αξίζεις!
    Σε φιλώ πολύ

  • Reply evangelia vlassopoulou 14 Δεκεμβρίου 2016 at 11:20

    καλώς σε βρήκ. Καλή μας επιτυχία στο διαγωνισμό. έχεις φοβερές φωτογραφίες..έχω ενθουσιαστεί και παώ να κοιταξω το blog σου

  • Reply Αθηνά 15 Δεκεμβρίου 2016 at 14:19

    Χρύσα μου καλή επιτυχία και από εδώ από το σπίτι σου!!! Εντάξει εγώ καθότι τσακωμένη με τα περισσότερα τυριά πόσο μάλλον ότι αφορά αιγοπρόβειο θα σταθώ στις όμορφες φωτό και το πόσο ωραία το εξηγείς!! Επίσης δεν τολμώ να δείξω στον Γιάννη το ποστ καθώς θα απαιτήσει να το φτιάξω και εγώ τρεις μέρες με κάτι κατσικίσιο στο ψυγείο μου όχι σφραγισμένο θα πάθω χα χα !!! Πολλά φιλιά και περιμένουμε τα πολλά και όμορφα γευστικά σου θαύματα!!! Πολλά φιλιά!

  • Reply Κωννα 28 Μαΐου 2021 at 12:25

    Για να αποφύγουμε τα συντηρητικά (γιατί κατάλαβα ότι χρησιμοποιείς αγοραστο γιαούρτι), έχεις καμιά συνταγή με γάλα; Εδώ που μένω υπάρχουν μπολικοι κτηνοτρόφοι και μπορώ να προμηθευτώ φρέσκο γάλα!

    • Reply Χρύσα 4 Ιουνίου 2021 at 16:07

      Είσαι πολύ τυχερή που μπορείς να προμηθεύεσαι φρέσκο γάλα. Δυστυχώς εγώ δεν έχω κάποια συνταγή που να ξεκινάει από το γάλα, αλλά είμαι σίγουρη ότι με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρεις πολλές!

    Leave a Reply