Cookies/Μπισκότα, Ζαχαροπλαστείο, Πρωινό, Συνταγές

Μπάρες δημητριακών γεμιστές με μαρμελάδα

7 Δεκεμβρίου 2015
Η καθημερινότητά μιας οικογένειας είναι αρκετά πιεσμένη. Δουλειά, τρεξίματα με τα παιδιά, όλη μέρα στο δρόμο, κι ακόμα κι όταν είσαι σπίτι, σπάνια μπορείς να έχεις λίγα λεπτά ξεκούρασης και “ανεφοδιασμού”. Για τα παιδιά ακόμα περισσότερο.

 

Σχολείο, διάβασμα, και μετά, πήγαινε στα αγγλικά, τρέχα στα γερμανικά, σήμερα ποδόσφαιρο, αύριο μουσική, μετά ξανά το ίδιο από την αρχή, και όλα αυτά με το άγχος να τα καταφέρουν όλα… Ναι, νομίζω ότι τελικά τα παιδιά κουράζονται ίσως περισσότερο κι από τους μεγάλους…
Γι’ αυτό η διατροφή τους είναι σπουδαίο κεφάλαιο στην ανατροφή τους. Ακόμα κι όταν δεν υπάρχει χρόνος, ακόμα κι όταν το κολατσιό πρέπει να χωρέσει στο 10λεπτο διάλειμμα ή στο δρόμο από το μπαλέτο στη μουσική, το παιδί πρέπει να πάρει όσο περισσότερη ενέργεια και όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται.

 

 

Η αλήθεια είναι ότι στη δική μου μικρή οικογένεια ακόμα δεν έχουμε τέτοιο πρόγραμμα, καθότι το παιδί μας είναι ακόμα νήπιο, και, οι όποιες δραστηριότητες, σχολικές ή εξωσχολικές είναι ακόμα πολύ παιχνιδιάρικες. Παρόλα αυτά, έχω πάντα στο μυαλό μου τη δική μου αντίστοιχη παιδική και εφηβική καθημερινότητα, η οποία, καθώς ήταν γεμάτη με πολλά από τα παραπάνω (όχι, ποδόσφαιρο δεν έπαιζα…), μου προκαλεί ακόμα και σήμερα ένα μικρό  άγχος ότι δεν θα τα προλάβω όλα…
Σε εκείνη την ηλικία ούτε καν ξέραμε τι θα πει “μπάρα δημητριακών” . Σε εκείνη την ηλικία η υγιεινή διατροφή δεν θα έλεγες ότι ήταν και ιδιαίτερα νόστιμη. Σε εκείνη την ηλικία, αν μου έλεγε η μαμά μου “έλα, σου έφτιαξα κάτι με αλεύρι ολικής άλεσης και βρώμη”, θα την κοιτούσα λοξά, θα έκανα μεταβολή για το δωμάτιό μου και πολύ πιθανόν θα προτιμούσα να μείνω νηστική…

Σήμερα όμως οι παντός είδους μπάρες δημητριακών αποτελούν ένα πρώτης τάξεως υγιεινό κολατσιό, που μπορεί να μας δώσει ενέργεια σε ελάχιστα λεπτά, και που μπορεί να βγει από την τσάντα (τη σχολική, ή τον χαρτοφύλακα) ανά πάσα στιγμή, όσο πολυάσχολοι κι αν είμαστε.

Κυκλοφορούν βέβαια άπειρες επιλογές στο εμπόριο, οι οποίες όμως καμιά φορά δεν είναι και ότι καλύτερο θα μπορούσα να φανταστώ για μια υγιεινή επιλογή, αφού πολλές φορές διαβάζω στην ετικέτα τους συστατικά που δεν αναγνωρίζω καν…
Γι’ αυτό λοιπόν πολύ συχνά φτιάχνω τις δικές μου. Λίγη ωρίτσα δουλειάς το σαββατοκύριακο και μπορούμε να έχουμε όλη την εβδομάδα σπιτικές μπάρες σαν αυτή, χωρίς καθόλου ζάχαρη στη ζύμη, αλλά με αλεύρι ολικής άλεσης και βρώμη, μέλι, γιαούρτι, βούτυρο ή λάδι καρύδας για τους πιο φανατικούς, και με ελάχιστη γλυκιά γέμιση από τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας (ε, γιατί αν δεν είχαν και λίγη μαρμελάδα, δεν θα ήταν blissfood…)

 

Οι μπάρες αυτές πάντως να ξέρετε ότι εκτός από υγιεινές είναι πολύ πολύ πολύ νόστιμες. Και το τονίζω γιατί, για να πω την αλήθεια, εγώ στην αρχή δεν ήμουν πολύ σίγουρη για το πόσο νόστιμες θα είναι. Και όταν δοκίμασα την πρώτη μπουκιά, ενθουσιάστηκα. Είναι τόσο νόστιμες που λες “αποκλείεται αυτό το πράγμα να μου κάνει καλό”… Κι όμως.
Για τους πολυάσχολους μικρούς αγαπημένους μας λοιπόν είναι ένα ιδανικό κολατσιό, μαζί με ένα χυμό στο διάλειμμα (σαν τον ΑΒ nutriLife με 8 φρούτα και 7 βιταμίνες), αλλά και για εμάς, τους πολυάσχολους (λίγο πιο) μεγάλους, μια μπάρα μαζί με τον πρωινό καφέ μας (είστε κι εσείς σαν εμένα που η πρώτη μπουκιά της ημέρας είναι στο γραφείο, μαζί με την πρώτη γουλιά καφέ;), θα μας κρατήσει μια χαρά για αρκετές ώρες.
Κι αν θέλετε, ακολουθήστε αυτό που έκανα εγώ. Μη βάλετε την ίδια μαρμελάδα σε κάθε μπάρα, έτσι θα έχετε κάθε μέρα και μία έκπληξη. Φράουλα, ροδάκινο, δαμάσκηνο (αλλά και αυτή την φοβερή μαρμελάδα μανταρίνι από τη Χίο, από τα προϊόντα “ΑΒ κοντά στην ελληνική γη”, που με έχει κάνει να “απιστήσω” στις δικές μου σπιτικές μαρμελάδες…), ας έχει η καθημερινότητά μας κάθε μέρα κι άλλη γεύση…
Καλή, γλυκιά και γεμάτη εβδομάδα!

Η συνταγή (για περίπου 7-8 μπάρες)

130 γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης (χρησιμοποίησα αλεύρι από τη Θεσσαλία ολικής άλεσης “ΑΒ κοντά στην ελληνική γη”)
60 γραμ. βρώμη
1/4 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. κανέλα
90 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (μπορεί να αντικατασταθεί και με ποσότητα λάδι καρύδας)
2 κ.σ.γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. μέλι (χρησιμοποίησα μέλι από άνθη, κωνοφόρα και θυμάρι “ΑΒ κοντά στην ελληνική γη”)
2 κρόκους αβγών (χρησιμοποίησα αβγά ελευθέρας βοσκής ΑΒ)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κάψουλα βανιλίνης
μαρμελάδα της αρεσκείας μας για τη γέμιση (χρησιμοποίησα μαρμελάδα φράουλα από τη Μανωλάδα και μαρμελάδα μανταρίνι από τη Χίο “ΑΒ κοντά στην ελληνική γη”)

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη βρώμη, τη σόδα και την κανέλα. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε το βούτυρο (ή λάδι καρύδας) με το γιαούρτι και το μέλι, μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε τους κρόκους και τη βανίλια και ξαναχτυπάμε. Ρίχνουμε σε δόσεις το μείγμα με τα στερεά υλικά και χτυπάμε ενδιαμέσως. Όταν τελειώσουμε θα έχουμε μία ζύμη που θα κολλάει αρκετά, αλλά θα πλάθεται.
Απλώνουμε στον πάγκο ένα κομμάτι λαδόκολλα, και λίγο αλεύρι από πάνω. Παίρνουμε λίγη λίγη τη ζύμη και την απλώνουμε με τα χέρια μας πάνω στην αλευρωμένη λαδόκολλα, και στη συνέχεια την κόβουμε σε τετράγωνα. Κάθε τετράγωνο θα πρέπει να έχει πλευρές περίπου 10 εκατοστών. Μπορούμε να απλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα ζύμης και να “βγάζουμε” περισσότερα τετράγωνα κάθε φορά, ή μπορούμε να δουλεύουμε με μικρότερη ποσότητα και να τα φτιάχνουμε ένα-ένα (εμένα με βόλεψε περισσότερο ο δεύτερος τρόπος). Στη μέση κάθε τετραγώνου απλώνουμε περίπου 2 κ.γ. μαρμελάδα, σε μία λωρίδα. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας ανασηκώνουμε τη μία πλευρά της ζύμης και τη διπλώνουμε πάνω από τη μαρμελάδα. Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη μεριά. Κλείνουμε προσεκτικά με τα δάχτυλά μας την ένωση.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί και τοποθετούμε τις μπάρες με την ένωση από την κάτω πλευρά. Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη για περίπου 15 λεπτά. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο. Βγάζουμε το ταψί από την κατάψυξη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν οι μπάρες να σκουραίνουν ελαφρώς.

Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ.

 

 
Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards” του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα, στην κατηγορία “Best Family Cooking”.
Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα “ΑΒ” και “ΑΒ κοντά στην ελληνική γη”, με την ευγενική χορηγία των σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος.
Μην ξεχάσετε να ψηφίσετε το My Blissfood!!! Η ψηφοφορία διαρκεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

 

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 7 Δεκεμβρίου 2015 at 13:49

    εγω παντως τις τιμαω τις μπαρες…Ιδιως οταν εχουν και μαρμελαδα…μιαμ μιαμ!! ο Νικολας παλι οχι… αλλα δεν πειραζει θα αλλαξει γνωμη αργοτερα… καλη εβδομαδα Χρυσα μου!! φιλια

  • Reply Kitchen Stories 7 Δεκεμβρίου 2015 at 18:26

    Με γλυκιά μαρμελαδένια γεύση γίνονται τόσο λαχταριστές!

    Καλό βράδυ Χρυσάκι!
    Ζ.

  • Reply Ερμιόνη 7 Δεκεμβρίου 2015 at 20:37

    Τι ωραία ιδέα οι γεμιστές μπάρες!
    Μου αρέσουν πολύ οι μαρμελάδες που επέλεξες να χρησιμοποιήσεις Χρύσα. Και πρέπει να είναι πολύ ευχάριστη έκπληξη η "ανακάλυψη" τους!
    Πολύ γευστικός ο ανεφοδιασμός που μας προτείνεις, με υλικά που πραγματικά αγαπώ!
    Αλεύρι ολικής, βρώμη, κανέλα, μέλι! Εδώ είμαστε!
    Φιλιά πολλά

  • Reply CookTasteLive 7 Δεκεμβρίου 2015 at 22:33

    καλέ γιατί μόνο για τους μικρούς πολυάσχολους? και εμείς οι λίγο πιο μεγάλοι πολυάσχολοι μια χαρά τις τρώμε τις μπάρες.
    έχουν τόσα αγαπημένα υλικά οι συγκεκριμένες που είμαι σίγουρη ότι θα τις λατρέψω και γι αυτό θα τις φτιάξω οπωσδήποτε.
    Θρεπτικό και γρήγορο σνακ που είναι και νόστιμο;; Τι άλλο θέλουμε?!
    🙂

  • Reply mia xara 8 Δεκεμβρίου 2015 at 07:00

    Πολύ ωραίες και ταυτόχρονα υγιεινές μπάρες, Χρύσα! Οι αντίστοιχες του εμπορίου δεν τρώγονται με τίποτα!!Μου αρέσει που χρησιμοποίησες ελάχιστο μέλι στη ζύμη και η γλύκα έρχεται από τη γέμιση!Καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ

  • Reply Theodora Nan 8 Δεκεμβρίου 2015 at 10:12

    Πολύ ωραία η ιδέα με τις γεμιστές μπάρες Χρύσα! Η αλήθεια είναι οτι οι μπάρες του εμπορίου δε μου αρέσουν και δεν τις αγοράζω ποτέ αλλά τώρα τελευταία έχω δοκιμάσει κάποιες σπιτικές συνταγές και έχω εντυπωσιαστεί. Μπαίνουν στη λίστα!!! Φιλάκια.

  • Reply M Koutsom 8 Δεκεμβρίου 2015 at 13:04

    Ωραία πρόταση…μπάρες γεμιστές με μαρμελάδα ή και μερέντα! Δεν το είχα σκεφτεί! Ευχαριστούμε για την ιδέα Χρύσα! Καλημέρα

  • Reply Penelope 8 Δεκεμβρίου 2015 at 15:13

    Ωραία ιδέα Χρύσα.
    Προσωπικά μου αρέσουν οι μαρμελάδες όταν είναι κρυμμένες μέσα σε αρτοπαρασκευάσματα, γιατί αποτελούν πραγματικά ευχάριστη έκπληξη για τον ουρανίσκο.

    Το μικρό παλλικάρι έχει ένα "κόλλημα" με την πραλίνα, οπότε οι μαρμελάδες τον αφήνουν ασυγκίνητο, αλλά αυτή η χαριτωμένη μπάρα, μπορεί και να τον "ξεγελάσει" :-))

    Καλό βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς.

  • Reply Μarion, 9 Δεκεμβρίου 2015 at 07:48

    Ωραίες μπάρες, νόστιμες κι υγιεινές.
    Εξυπνη η ιδέα σου να βάλεις διαφορετικές μαρμελάδες για να υπάρχει ποικιλία.

    Φιλιά 🙂

  • Reply Νανά @ kouzinista 9 Δεκεμβρίου 2015 at 08:18

    Αυτές τις μπάρες θα τις δοκιμάσω και μάλιστα άμεσα. Με δυο γιους στην εφηβεία που γυμνάζονται μανιωδώς και ενδιαφέρονται για τη διατροφή τους, αυτές οι μπάρες θα γίνουν ανάρπαστες! Επιπλέον, δεν θα μου στοιχίσει και ο κούκος αηδόνι για να αγοράσω τις έτοιμες που είναι και γευστικά αδιάφορες.

  • Reply Αθηνά 9 Δεκεμβρίου 2015 at 09:19

    Πολύ νόστιμες οι μπάρες σου !! Εμείς τις τιμούμε αρκετά στο σπίτι ακόμα και η μικρούλα μου. Πλάκα πλάκα την τρώει μετά το κολυμβητήριο τώρα που το λέμε!! Θα προτιμήσω με την φραουλένια γέμιση!! Πολλά φιλιά!

  • Reply Αγγελική~CooKika 9 Δεκεμβρίου 2015 at 12:03

    Γεμιστές μπάρες?!Ωραία η ιδέα σου και αποτελεί το τέλειο σνακ!!
    Εγώ εάν δεν φάω πρωινό δεν φεύγω από το σπίτι η αλήθεια είναι, οπότε την μπάρα θα την έτρωγα και για την απογευματινή λιγούρα άνετα!
    Φιλάκια!!

  • Leave a Reply