Το γιουβέτσι. Φαγητό μαμαδίστικο, κλασικό, κυριακάτικο. Κι αν κρατούσαμε μόνο το μαμαδίστικο, και το μεταμορφώναμε σε ένα γρήγορο και εντυπωσιακό καθημερινό γεύμα;
Την ξέρετε την αδυναμία μου σε τέτοιες συνταγές. Καλό είναι το παραδοσιακό γιουβέτσι, δε λέω, κι εμένα είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Γιατί όμως να μην του δώσουμε μία διαφορετική νότα; Γιατί να μην κάνουμε το καθημερινό μας τραπέζι λίγο πιο… “κυριακάτικο”; Γιατί να μην του προσθέσουμε λίγες μεσογειακές νοστιμιές, ώστε να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακό; Λίγες ελιές, λίγη κάπαρη, λίγη πιπεριά; Η ελληνική γη άλλωστε τα προσφέρει απλόχερα…
Το κουσκουσάκι ήταν το αγαπημένο μου ζυμαρικό όταν ήμουν παιδί. Και η μαμά και η γιαγιά μου το εκμεταλλεύονταν και το χρησιμοποιούσαν συχνά σε συνδυασμό με πολλά άλλα υλικά, ώστε να με κάνουν να τρώω υγιεινά. Κι εγώ με τη σειρά μου το χρησιμοποιώ πολύ τόσο γιατί αρέσει εξίσου και στον μικρό σίφουνα (τον οποίον, αν τον ρωτήσεις “ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;” θα σου απαντήσει “το σκουσκους”…), αλλά και γιατί μου θυμίζει πάντα τα παιδικά μου χρόνια.
Τι θα λέγατε λοιπόν να πάρουμε το κλασικό γιουβέτσι και να το μετατρέψουμε σε ένα νέο αγαπημένο καθημερινό φαγητό, χρησιμοποιώντας κοτόπουλο που μαγειρεύεται γρήγορα, κουσκουσάκι (Θεσσαλονίκης παρακαλώ) για μια διαφορετική νότα (πόσο κριθαράκι και χυλοπίτα πια…) και μερικές πολύχρωμες μεσογειακές πινελιές που θα το κάνουν πιο εντυπωσιακό;
Α, και μην ξεχάσω, η προσθήκη τριμμένου λευκού τυριού στο σερβίρισμα κρίνεται τουλάχιστον απαραίτητη για να ολοκληρώσει την απόλαυση!
Η συνταγή
1
κοτόπουλο ολόκληρο, βάρους περίπου1600 γραμ., τεμαχισμένο (ή φιλετάκια από μπούτι κοτόπουλου σε ίδια ποσότητα)
κοτόπουλο ολόκληρο, βάρους περίπου1600 γραμ., τεμαχισμένο (ή φιλετάκια από μπούτι κοτόπουλου σε ίδια ποσότητα)
500 γραμ. κουσκουσάκι
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 κουτί χυμός ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. ρίγανη ξερή
1/4 κούπας ελιές σε φέτες
1/4 κούπας λιαστές ντομάτες
2 κ.σ. κάπαρη
3 πιπεριές φλωρίνης από βάζο
Σε μια βαθιά κατσαρόλα που έχει
κάψει καλά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, και
από τις δύο πλευρές, μέχρι να ασπρίσει τελείως. Χρησιμοποιώντας μία κουτάλα
αφαιρούμε από την κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου, μαζί με το ζωμό που
τυχόν έβγαλαν.
κάψει καλά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, και
από τις δύο πλευρές, μέχρι να ασπρίσει τελείως. Χρησιμοποιώντας μία κουτάλα
αφαιρούμε από την κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου, μαζί με το ζωμό που
τυχόν έβγαλαν.
Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αν
χρειάζεται και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Το σωτάρουμε ελαφρά, μέχρι να γυαλίσει και
ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και 2 λίτρα νερό.
χρειάζεται και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Το σωτάρουμε ελαφρά, μέχρι να γυαλίσει και
ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και 2 λίτρα νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε
τη ρίγανη.
τη ρίγανη.
Ρίχνουμε το κουσκουσάκι και
ανακατεύουμε για να μην κολλήσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και
σιγοβράζουμε το κουσκουσάκι για 5 λεπτά. Αν δούμε ότι απορροφάει όλο το υγρό,
προσθέτουμε λίγο νεράκι.
ανακατεύουμε για να μην κολλήσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και
σιγοβράζουμε το κουσκουσάκι για 5 λεπτά. Αν δούμε ότι απορροφάει όλο το υγρό,
προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Επαναφέρουμε το κοτόπουλο (μαζί
με το ζωμό του) μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο
για 5 λεπτά.
με το ζωμό του) μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο
για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ελιές, την κάπαρη
(την οποία φροντίζουμε να έχουμε ξαρμυρίσει καλά), τις λιαστές ντομάτες και τις
πιπεριές φλωρίνης. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και κλείνουμε την
κατσαρόλα. Αφήνουμε λίγο ακόμα να σιγοβράζει και δοκιμάζουμε λίγο από το
κουσκουσάκι. Αν δούμε ότι δεν έχει χυλώσει ακόμα αρκετά, προσθέτουμε λίγο ακόμα
νερό. Αν δούμε ότι είναι σχεδόν έτοιμο, και ότι το κοτόπουλο έχει βράσει καλά,
σβήνουμε τη φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε πάνω στη φωτιά, να πιει
το κουσκουσάκι όλα τα υγρά του.
(την οποία φροντίζουμε να έχουμε ξαρμυρίσει καλά), τις λιαστές ντομάτες και τις
πιπεριές φλωρίνης. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και κλείνουμε την
κατσαρόλα. Αφήνουμε λίγο ακόμα να σιγοβράζει και δοκιμάζουμε λίγο από το
κουσκουσάκι. Αν δούμε ότι δεν έχει χυλώσει ακόμα αρκετά, προσθέτουμε λίγο ακόμα
νερό. Αν δούμε ότι είναι σχεδόν έτοιμο, και ότι το κοτόπουλο έχει βράσει καλά,
σβήνουμε τη φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε πάνω στη φωτιά, να πιει
το κουσκουσάκι όλα τα υγρά του.
Σερβίρουμε με τριμμένο λευκό τυρί
(χρησιμοποίησα Καλαθάκι Λήμνου)
(χρησιμοποίησα Καλαθάκι Λήμνου)
Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards” του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα, στην κατηγορία “Best Family Cooking”.
Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα “ΑΒ κοντά στην ελληνική γη” και “ΑΒ επιλογή”, με τη χορηγία των σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος.
Μην ξεχάσετε να ψηφίσετε το My Blissfood!!!
21 Comments
Ωραίο το κλασσικό γιουβετσάκι, εξίσου ωραίο όμως και το δικό σου, το…εναλλακτικό! Θα το δοκιμάσω κι εγώ με κουσκούς, δυστυχώς όμως χωρίς ελίτσες και κάπαρη που είναι γεύσεις μη αποδεκτές από τη μικρή δικτάτορα του σπιτιού!
Δοκιμάστε τότε Αμαλία, και προσθέστε ο,τι σας αρέσει!
Το κουσκουσάκι δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι μου τον τελευταίο καιρό. Έχω ελιές Αγρινίου και κάπαρη από την Άνδρο, οπότε το γιουβετσάκι θα το δοκιμάσω το συντομότερο!!
Καλή αρχή με τις δοκιμασίες, πολλά φιλιά!
Μα σε βρισκω έτοιμη για να το φτιάξεις Αγγελική! Έχεις ολα τα καλούδια!
Αγαπώ γιουβέτσι!! Δεν το έχω δοκιμάσει με κους κους πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση!! Καλή επιτυχία Χρύσα μου!! Πολλά φιλιά!
Θα αρέσει πολύ και στη μικρή Αθηνα, δοκιμασε το!
Ευχαριστώ!
Ωραίο το σκουσκουσάκι και ο καιρός το τραβάει το μαγειρευτό του φούρνου, να μοσχομυρίσει και το σπίτι και να ζεσταθει η κουζίνα….
Το τραβάει λέει….
ωωωωωωω τι πρωτοτυπο!!!! τωρα τελευταια δοκιμασα κους κους κ μ αρεσε θα δοκιμασω κ αυτη τη παραλλαγη!
Είδες τι ωραίο που είναι; Είσαι έτοιμη για να δοκιμάσεις εναλλακτικο γιουβέτσι!
Εκανες ένα κλασσικό φαγάκι Χρυσα μου πολύ ενδιαφέρον.
Ωραία ιδέα οι ελιές και η κάπαρη.
Το κουσκουσακι ιδανικό.
Φιλιά πολλά 🙂
Κανω πολλές παραλλαγές στο γιουβετσακι γιατί το βαριέμαι….
Αυτή είναι η πιο… μεσογειακή!
Ωωωω!! Τι ωραιες οι φωτογραφιες βημα βημα!! Ποσο τις λατρευω δε λεγεται. Ειναι το αγαπημενο σημειο σε καθε αναρτηση οπου τις πετυχαινω. Ειναι πολυ βοηθητικες!! Πολυ ομορφη φωτογραφια αυτη με ολα τα υλικα μαζι!!
Και πολυ δύσκολες θα προσθέσω…. Όχι ότι δεν τις εκτιμούσα πριν όταν τις έβλεπα, αλλα τώρα ακόμα περισσότερο…
Πρέπει να έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που μαγείρεψα κους κους. Δεν το είχα σκεφτεί ως εναλλακτική στο κριθαράκι και μου άρεσε πολύ σαν ιδέα!
Το γιουβέτσι είναι αγαπημένο και κλασικό φαγητό αλλά ο τρόπος που το μαγείρεψες το κάνει πιο ενδιαφέρον και διαφορετικό!
Καιρός να το ξαναθυμηθείς Νανά!
Μου αρέσει το κλασικό γιουβέτσι αλλα θέλω και το διαφορετικό!
Έφτιαξες το αγαπημένο μας φαγητό τόσο διαφορετικό αλλά τόσο νόστιμο! Τέλειο!
Καλό ΣΚ 🙂
Χαίρομαι που σου άρεσε Μαρία μου!
Φιλιά!
Υπέροχη συνταγή και καταπληκτική παρουσίαση όπως πάντα !! Λατρεμένο φαγητό!!
Από τα πλέον χουχουλιάρικα φαγητά και παντός καιρού!
Το μεσογειακό touch μου αρέσει πολύ!
Σε φιλώ!
Είναι πολύ ωραία η συνταγή και χειμωνιάτικη! Διαχρονική νοστιμιά!