Με πιάνει ένα άγχος ότι φέτος το καλοκαίρι δεν πρόλαβα να σας δείξω όσες πολύ καλοκαιρινές συνταγές ήθελα. Γιατί τις είχα προετοιμάσει πολύ ωραία στο μυαλό μου, ως το απόλυτα control freak που είμαι. Αλλά δε βαριέσαι. Αυτή όμως δεν θα μου τη γλίτωνε με τίποτα. Το απόλυτα τεμπέλικο αυτό πιάτο με το αγαπημένο μου κριθαράκι, είναι, τώρα που το ξανασκέφτομαι, το ιδανικότερο καλοκαιρινό πιάτο για την επιστροφή στην πόλη.
Και εξηγούμαι.
Γύρισες από τις διακοπές, γύρισες και στη δουλειά, διάθεση στα τάρταρα, κουζίνα άδεια. Ψάχνεις λίγο καλύτερα στο ντουλάπι, βλέπεις ένα πακέτο κριθαράκι. Πιο δίπλα, να κι ένα βαζάκι πιπεριές Φλωρίνης (αν δεν έχετε, ξαναθυμήστε μου μια μέρα να γράψω επιτέλους εκείνο το post για τα απαραίτητα του ντουλαπιού…). Λίγο οι ελίτσες που έφερες από τις διακοπές (τι, δεν φέρνετε βρώσιμα σουβενίρ από τις διακοπές σας; Κακώς, πολύ κακώς…), λίγο ένα λευκό τυράκι που, δεν μπορεί, ήταν από τα πρώτα της λίστας του σούπερ μάρκετ που πήγες με το που γύρισες, μαζί με το γάλα, το γκούντα, τη γαλοπούλα και το ψωμί του τοστ. Και αυτός ο βασιλικός που σιγά σιγά αργοπεθαίνει, θυμίζοντάς σου βάρβαρα ότι το καλοκαίρι τελειώνει; Ε, μην πάει χαμένος…
Και συνεχίζω.
Γύρισες την πρώτη μέρα από τη δουλειά, εννοείται ότι δεν είχες προλάβει να μαγειρέψεις. Βγάζεις δυο μπιφτέκια από την κατάψυξη (όχι, αλήθεια, πρέπει να το γράψω οπωσδήποτε αυτό το post), βάζεις το κριθαράκι να βράσει και σε ελάχιστο χρόνο τρως.
Θες κι άλλο;
Γύρισες από τις διακοπές και είπες, “όχι άλλο Παναγία μου, τέρμα το σαβούριασμα, κοντεύω να σκάσω”. Θες να κόψεις τα πολλά πολλά, αλλά θες να πάρεις και κάτι ελαφρύ και νόστιμο στη δουλειά τη δεύτερη μέρα (που αρχίζεις και το συνηθίζεις σιγά σιγά), βάζεις την κριθαροσαλάτα στο ταπεράκι, κομπλέ.
Η συνταγή για αυτή τη σαλάτα είναι από αυτές τις αγαπημένες μου, καταρχήν γιατί το κριθαράκι είναι από τα αγαπημένα μου ζυμαρικά, και επίσης, γιατί είναι από αυτές που βάζεις μέσα ό,τι βρίσκεις πρόχειρο μπροστά σου, βγάζεις ό,τι δεν σου αρέσει, προσαρμόζεις τις ποσότητες σύμφωνα με τα γούστα σου, τις αλλάζεις τα φώτα με λίγα λόγια, βρίσκοντας τον δικό σου αγαπημένο συνδυασμό. Σας αρέσουν οι ελιές; Βάλτε. Δεν σας αρέσουν; Έξω οι ελιές. Ίσως λίγη κάπαρη; Πού να τρέχετε για ξινομυζήθρα; Βάλτε φέτα (αλλά δοκιμάστε το τουλάχιστον μια φορά με την ξινομυζήθρα, θα με θυμηθείτε…). Σας φαίνεται λίγο το σκόρδο που προτείνω; Βάλτε όσο θέλετε. Αλήθεια, αυτή τη φορά σας παρακαλώ (και σας προκαλώ, γιατί όχι) να μην ακολουθήσετε τη συνταγή μου. Όχι γιατί δεν είναι καλή, σούπερ είναι, αλλά θέλω να τη χρησιμοποιήσετε ως βάση για να βρείτε τη δική σας αγαπημένη…
Η συνταγή
500 γραμ. κριθαράκι μέτριο
4 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
1/4 κούπας ελιές ψιλοκομμένες (χρησιμοποίησα πράσινες)
150 γραμ. ξινομυζήθρα Κρήτης τριμμένη
2 κ.σ. ψιλοκομμένο πλατύφυλλο βασιλικό
1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
1/2 κούπας ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι λευκό βαλσαμικό
αλάτι, πιπέρι λευκό
Βράζουμε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, το σουρώνουμε, το ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπωλ ή σαλατιέρα, το λαδώνουμε ελαφρώς και το αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες και τις ρίχνουμε στο μπωλ μαζί και με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε ανάλογα με το γούστο μας.
Tip: προσέχουμε πολύ με το αλάτι, γιατί το τυρί και οι ελιές κάνουν το κριθαράκι πολύ αλμυρό. Εγώ στην αρχή δεν βάζω καθόλου, μόνο αν δοκιμάσω και καταλάβω ότι χρειάζεται.
22 Comments
Τώρα εγώ που δεν την τρώω τη μυζήθρα τί να πω;; Λατρεύω όμως τα κριθαρώτο τόσο που θα αντικαθιστούσα με τυρί κρέμα και θα απολάμβανα!! Πολλά φιλιά και καλημέρες!
Μμμμ, με τυρί κρέμα, τέλεια ιδέα για μετατροπή σε κριθαρότο!
Μου αρέσει που ακολούθησες αμέσως την προτροπή μου Αθηνά!
Ωραια η σαλατα Χρυσα. Βεβαια με το λευκο τυρι ωμο εχω προβληματα η καψερη. Στεκομαι ομως και θαυμαζω και ζηλευω (γιατι οχι) το φανταστικο σου πιατο /ψαρι. Πολυ ωραιο χρομα και σχεδιο. Το θελω, ε;;;
Ήμουν σίγουρη για το σχόλιο σχετικά με το λευκό τυρί, χιχι…..
Το πιατάκι είναι αγαπημένο μου, must για το καλοκαιρινό τραπέζι μου! (Butlers…)
Κριθαροσαλάτα!!!
Να μια σαλάτα που θέλω να την τολμήσω!
Εξάλλου στις σαλάτες με ζυμαρικά δεν λέω ποτέ όχι!
Φιλιά!
Ορίστε λοιπόν, μια ιδέα για δοκιμή!
Περιμένω εντυπώσεις, ε;;;
Τι ωραια ιδεα το κριθαρακι σε σαλάτα!
Καλημερα 🙂
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Ευχαριστώ πολύ!
μμμμ κι εμεις το αγαπαμε το κριθαρακι.. Και εννοειται οτι εχουμε κοκκινες πιπεριες σε βαζακι..χεχεχε.. Και φυσικα πρεπει να γραψεις οπωσδηποτε τα απαραιτητα του ντουλαπιου.. Ααα εχουμε και μπιφτεκια στην καταψυξη… Και να τονισω οτι οι φωτογραφιες σου ειναι υπεροχες!!! Πραγματικα πολυ επαγγελματικες!! πολλα φιλια
Εσύ είσαι δικιά μου, φαίνεται!
Όταν το πάρω απόφαση, μαζί θα το γράψουμε το post!
Ίσως σε εκείνον τον καφέ; (άντε να δούμε πότε…)
Και εγώ αυτό σκέφτομαι !! Οτι πέρασε το καλοκαίρι και δεν αξιοποίησα όλα τα καλοκαιρινά φρούτα 🙂
Πάντως η σαλάτα με τα ζυμαρικά είναι πολύ καλή ιδέα !! Μου αρέσει και το σκεύος – ψαράκι.
Όσο κρατάει ακόμα θα το εκμεταλλευτούμε Άρη!
Δοκίμασέ την!
Πολύ ωραία! Πράγματι καλοκαιρινή και πεντανόστιμη!
Ευχαριστώ πολύ Μαρία!
Πολύ όμορφη ιδέα, πρακτική, νόστιμη και εύκολη! Έτοιμο το ταπεράκι για να πάω στη δουλειά!
Ναι, είναι ιδανική για ταπεράκι!
Φανταστική σαλάτα!! Ότι πρέπει για καλοκαίρι!!!! Την φτιάχνω κι εγώ με φρέσκια πιπεριά και φέτα αλλά η ξυνομυζήθρα μου αρέσει πολύ και η πιπεριά από βάζο θα την κάνει πιο πικάντικη!!
Ωραίες φωτογραφίες!!
ένα έχω να σου πω, μόλις γύρισα από νησί. Και Δευτέρα πρώτη μέρα δουλειά.
Μάλλον να κατευθυνθώ στο ντουλάπι για κριθαράκι ε;
Τα δικά μου βρώσιμα σουβενίρ είναι λιαστές ντομάτες και κάπαρη (αα και μέλι.. έτσι λίγο για την υπογλυκαιμία στο τέλος).
Νομίζω μια χαρά θα ταιριάξουν και έτοιμο το ταπερακι 🙂
Λίγο καιρό έχω να μπω και βλέπω τόσες νόστιμες συνταγές Χρύσα μου!Εγώ όλα τα τρώω από αυτή τη συνταγή και όλα τα θέλω:P
με έπεισες, με έπεισες!! 🙂
όλα τα υλικά μου αρέσουν, άρα βουρ για την κουζίνα!!
φιλιά πολλά Χρύσα μου!!
τελει αιδεα!! κριθαρακι σαλατα δν εχω ξαναδει αλλα ανετα το τρωω για φαγητο !!
Τέλεια η σαλάτα σου! Και εννοείται ότι πράγματα έφερα από το νησί… κάπαρη, τυριά, ακόμη και σπιτικό κριθαράκι με ολικής, οπότε έχω όλα τα υλικά έτοιμα! Θα γίνει το ταπεράκι της εβδομάδας μας, ευχαριστούμε!!