Ζυμαρικά, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Γλυκόξινα ασιατικά κεφτεδάκια

4 Ιουνίου 2015

Άλλο ένα ταξίδι στη μακρινή Ανατολή σήμερα… Εκεί που το γλυκό συναντάει το ξινό, εκεί που το εύκολο γίνεται νόστιμο, εκεί που η μυρωδιά από το τζίντζερ σου σπάει τη μύτη. Εκεί που με λίγα και εύκολα υλικά, με ελάχιστη προετοιμασία, φτιάχνεις ένα διαφορετικό πιάτο στο οποίο δεν αντιστέκεται κάποιος εύκολα. Εκεί που το κεφτεδάκι δεν είναι αυτό που ξέρεις…

 

Η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά από τριήμερο είναι πάντα απότομη. Ακόμα περισσότερο όταν είναι η πρώτη καλοκαιρινή εξόρμηση. Πού να μαζευτεί το μυαλό. Πού να ασχοληθείς με σοβαρά πράγματα όταν το άτιμο ταξιδεύει συνέχεια. Και τι κάνεις; Υπομονή. Οι διακοπές δεν αργούν, πίστεψέ το. Α, κάνεις και διακοπές στην κουζίνα. Ξεφεύγεις από τα συνηθισμένα. Δοκιμάζεις νέες γεύσεις, νέα υλικά, αλλιώτικους συνδυασμούς. Ταξιδεύεις με αυτόν τον τρόπο.
Τις καλύτερες ιδέες στην κουζίνα τις έχω πάντα τέτοια εποχή. Είναι η εποχή που η διέξοδος σε κάτι πιο δημιουργικό γίνεται ανάγκη. Ψάχνω συνεχώς καινούργιες συνταγές. Δοκιμάζω όσες περισσότερες μπορώ (και προλαβαίνω).

 

Μου άρεσε πολύ αυτή η συνταγή. Έχει γεύσεις που με τρελαίνουν. Τζίντζερ, σως σόγιας, sweet chilli, τα λατρεύω. Μου άρεσε βέβαια πιο πολύ γιατί ικανοποιεί το τρίπτυχο εύκολο-γρήγορο-απολαυστικό. Ό,τι πρέπει για το καθημερινό φαγητό δηλαδή. Τα κεφτεδάκια προετοιμάζονται ταχύτατα, αφού δεν έχουν πολλά υλικά, μπορούν δε να σε περιμένουν στο ψυγείο από βραδύς για να τα πλάσεις και να τα τηγανίσεις, ενώ τηγανίζονται αμέσως. Η σάλτσα θέλει μόνο να ανακατέψεις τα συστατικά (κι αυτό γίνεται αν θέλουμε από το προηγούμενο βράδυ) και να τη βράσεις για λίγα λεπτά, μέχρι να βράσεις και λίγα noodles ή ένα basmati, έχεις έτοιμο φαγητό.
Τα γλυκόξινα είναι και σχετικά εύκολες γεύσεις για κάποιον όχι και τόσο μυημένο στην ασιατική κουζίνα, να φανταστείτε σήμερα δοκιμάστηκε και ως παιδική συνταγή (χωρίς πολλή πολλή σάλτσα, ίσα ίσα το μέσα από το κεφτεδάκι και λίγα noodles που τα βαφτίσαμε σπαγγέτι…), και είχε μεγάλη επιτυχία.
Εντάξει, και εύκολο και νόστιμο, και ταξιδιάρικο, νομίζω σας κάλυψα σήμερα, ε;

 

Η συνταγή (για 4 μερίδες)

500 γραμ. κιμά χοιρινό
1 κομμάτι περίπου 2 εκ. τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο στον τρίφτη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο μέρος μόνο)
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 κ.σ. σησαμέλαιο
1 κ.σ. σως σόγιας
πιπέρι λευκό

αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

για τη σάλτσα

4 κ.σ. κέτσαπ
3 κ.σ. σως sweet chilli (ή και λίγο λιγότερο, αν δεν σας αρέσουν τα καυτερά)
1 κομμάτι περίπου 1 εκ. τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο στον τρίφτη
2 κ.γ. λευκό ξύδι
2 κ.γ. σως σόγιας
4 κ.σ. νερό
1 κ.γ. κορν φλάουρ

Αναμιγνύουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε το μπωλ και το αφήνουμε στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους, τουλάχιστον μισή ώρα.
Ετοιμάζουμε και τη σάλτσα, αναμιγνύοντας σε ένα άλλο μπωλ όλα τα υλικά της και το αφήνουμε στην άκρη.
Βγάζουμε το μπωλ με τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε τα κεφτεδάκια.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι το αραβοσιτέλαιο να κάψει καλά. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε τα κεφτεδάκια λίγα λίγα στο τηγάνι και τηγανίζουμε γυρνώντας τα συχνά. Προσέχουμε γιατί αρπάζουν εύκολα. Όταν δούμε ότι χρυσίζουν, τα αποσύρουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη σάλτσα και τη βάζουμε να πάρει μία βράση σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά γιατί μπορεί να κολλήσει. Μόλις δούμε ότι έχει πήξει ελαφρώς, ρίχνουμε μέσα τα κεφτεδάκια, ανακατεύουμε να πάει η σάλτσα παντού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε με noodles ή ρύζι basmati.

Προσαρμογή συνταγής από εδώ

 

You Might Also Like

28 Comments

  • Reply peps@pepi's kitchen 4 Ιουνίου 2015 at 08:45

    Μπήκα να ξαναδω τη λεμονάδα και μου 'βγαλαν το μάτι τα κεφτεδάκια!!!!
    Πω πω!!!!!!!!!! Ορμάω λέμε!!!!!!
    Αγαπημένες γεύσεις, ωραία παρουσίαση!!!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 5 Ιουνίου 2015 at 20:52

      Όρμα, όρμα, έχει για όλους!
      Ευχαριστώ πολυ Πεπη!

  • Reply Ela 4 Ιουνίου 2015 at 09:08

    Yummmm, it looks very tasty !!
    Greetings

    • Reply Χρύσα 5 Ιουνίου 2015 at 20:53

      Thank you Ela, you should try it!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 4 Ιουνίου 2015 at 09:38

    Παίρνω όλο το πιάτο και φεύγω – μην το ψάχνεις!!
    Αυτές είναι γεύσεις που με ξετρελαίνουν!!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 5 Ιουνίου 2015 at 20:54

      Πάρτο, ούτως ή άλλως θα το ξανακάνω οπωσδήποτε σύντομα!
      Φιλιά!

  • Reply AgapameAnDolmas 4 Ιουνίου 2015 at 09:49

    πωωω τι κεφτεδαρες ειναι αυτες!!! σλουρπ!!! σιγουρα θα δοκιμασω την σαλτσα !!

    • Reply Χρύσα 5 Ιουνίου 2015 at 20:55

      Είναι και πανεύκολη, κι αν σ' αρέσουν τα γλυκοξινα θα σου αρέσει πολύ!

  • Reply kikitchen and the chef 4 Ιουνίου 2015 at 10:04

    ποσο μ αρεσουν οι γλυκοξινες και οι καυτερουτσικες γευσεις!
    ενα ονειρο τα κεφτεδακια σου,τοσο λαχταριστα και ζωντανα που φαινονται μου ρχεται να απλωσω το ερι και να παρω ενα…δυο…τρια!
    kisses

    • Reply Χρύσα 5 Ιουνίου 2015 at 20:56

      Είναι μικρουτσικα, πάρε και παραπάνω Κικιτσα!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 4 Ιουνίου 2015 at 19:35

    κι εμεις τις αγαπαμε αυτες τις γευσεις!!! φαινονται τελεια!! το βαζω στα προσεχως!! πολλα φιλια Χρυσα μου!!

    • Reply Χρύσα 5 Ιουνίου 2015 at 20:57

      Αν τις αγαπάτε θα σας αρέσει πολύ! Γίνονται και στο τακα τακα!
      Φιλιά Ελπίδα μου!

  • Reply Χρυσαυγή 4 Ιουνίου 2015 at 23:02

    Ξελιγωτικα Χρυσα!!!!!!!!!
    Λατρευω τα γλυκοξινα και ειδικα τα τοσο ευκολα. Η σαλτσα τους με μαγεψε ετσι πηχτη που ρεει!!!!

    • Reply Χρύσα 5 Ιουνίου 2015 at 20:59

      Ουουου, ξελιγωτικά, ε;;;
      Χαίρομαι, χαίρομαι! Η σάλτσα με μάγεψε κι εμένα!

  • Reply Beauty Follower 5 Ιουνίου 2015 at 07:31

    Χόρτασε τομάτι μου 😉
    Απο εδω και πέρα το μυαλό πρέπει να αφεθει στην τυχη του… τέρμα το συμμάζεμα!

    Καλό Σουκου!

    • Reply Χρύσα 5 Ιουνίου 2015 at 21:00

      Α, δεν ξέρω, ουδεμία ευθύνη φέρω!
      Καλό σουκου επίσης!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 5 Ιουνίου 2015 at 09:09

    Το απόλυτο food photography 🙂

    • Reply Χρύσα 5 Ιουνίου 2015 at 21:01

      Αααα, ευχαριστώ πολύ!

  • Reply Αγγελική~CooKika 5 Ιουνίου 2015 at 10:23

    Σου πάει αυτή η εποχή, συνέχισε τις δοκιμές για να μας δείχνεις τόσο νόστιμα πιάτα!
    Καλό σαββατοκύριακο!

    • Reply Χρύσα 5 Ιουνίου 2015 at 21:02

      Λες ε; Μακάρι να μου βγει Αγγελική μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ!
      Καλό σαββατοκύριακο!

  • Reply Penelope 5 Ιουνίου 2015 at 12:50

    Τα κεφτεδάκια είναι εξαιρετικά από όποια κουζίνα κι' αν προέρχονται, Χρύσα.
    Και τα δικά σου διαβάζονται άκρως "γαργαλιστικά".
    Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι.

    • Reply Χρύσα 5 Ιουνίου 2015 at 21:03

      Συμφωνώ Πηνελόπη… Το κεφτεδακι είναι πάντα εγγύηση!
      Σε ευχαριστώ πολύ, καλό σαββατοκύριακο και σε σένα!

  • Reply George Palaiologos 5 Ιουνίου 2015 at 20:35

    Αρχικά να τονίσω οτι οι φωτογραφίες σου είναι υπέροχες, όσο για τα κεφτεδάκια σίγουρα θα τα δοκιμάσω!!
    Καλό Σ/Κ!!!

    • Reply Χρύσα 5 Ιουνίου 2015 at 21:04

      Ευχαριστώ πολύ Γιώργο, εύχομαι να σου αρέσουν!
      Καλό σαββατοκύριακο!

  • Reply mia xara 5 Ιουνίου 2015 at 22:09

    Πολύ λαχταριστά τα κεφτεδάκια σου, Χρύσα μου! Δείχνουν απίθανα μέσα στη γλυκόξινη σαλτσούλα! Καλό Σ/Κ, ΧΟΧΟ

  • Reply Ερμιόνη 5 Ιουνίου 2015 at 22:26

    Πω πω Χρύσα! Και μόνο που βλέπω τα κεφτεδάκια, μου δημιουργείται η επιθυμία να τα φάω!
    Αυτή η σάλτσα τους δε, πρέπει να είναι ονειρεμένη!
    Φιλιά

  • Reply Tante Kiki 8 Ιουνίου 2015 at 07:48

    Πρέπει να έγιναν νοστιμότατα και μόνο που φαίνονται έτσι με τη σαλτσούλα στη φωτογραφία τα λιγουρεύομαι!!!!
    Φιλιά!

  • Reply thegreenmixer.com 9 Ιουνίου 2015 at 10:10

    Και εγώ είμαι λάτρης των ασιατικών γέυσεων και μου φαίνεται ότι αυτη η συνταγή θα λατρευτεί και απο κάποια μικράκια….

  • Leave a Reply