Να σας πω την αλήθεια, δεν έχω ψάξει σε βάθος τη τζαμαϊκανή κουζίνα (όταν με το καλό κερδίσω το τζόκερ θα επιδιώξω άμεσα να αποκτήσω αυτή τη γνώση στην πράξη…) αλλά ένα πιάτο για το οποίο ξέρω ότι είναι διάσημη είναι αυτό. Το jerk chicken. Το συστατικό που κάνει αυτή τη συνταγή να ξεχωρίζει είναι το μπαχάρι (allspice στα αγγλικά ή pimento όπως το λένε στη Τζαμάικα), το οποίο, αναμεμιγμένο με πολλά ακόμα υλικά μας δίνει αυτό το τόσο άσχημο, αλλά τόσο νόστιμο κοτόπουλο.
Η συνταγή
2 μπουτάκια κοτόπουλου με την πέτσα
για τη μαρινάδα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (περίπου 2 εκατοστά)
2 κ.σ. μπαχάρι σε κόκκους
2 κ.γ. μπούκοβο
5-6 κοτσάνια φρέσκο θυμάρι
5-6 κοτσάνια φρέσκο κόλιανδρο
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. σόγια σως
1/4 κούπας ελαιόλαδο
2 κ.σ. λευκό ξύδι
2 κ.σ. χυμό lime (ή λεμόνι)
αλάτι, πιπέρι
32 Comments
επειδη κι εμας δεν μας βλεπω για Τζαμαικα συντομα.. ας δοκιμασουμε το κοτοπουλακι μπας και ταξιδεψουμε νοερα τουλαχιστον… καλημέρα Χρυσα μου!! φιλια
Έτσι…. Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι!
Καλημέρα Χρύσα !!!! Τα αρωματικά δίνουν και παίρνουν 🙂 !!!!!
Πραγματικά δίνουν και παίρνουν! Κυρίως δίνουν!
Μπορεί να πήγα Jamaica αλλά jerk chicken δεν έφαγα (αν και όλοι οι πλανώδιοι το μαγείρευαν) για τον ένα και απλούστατο λόγο: ΚΑΙΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!!! Είναι τόσο spicy που όταν έφερα σε φίλους μου (που είναι πολύ "ανθεκτικοί" στα καυτερά) μείγμα για jerk και το μαγείρεψαν, μου είπαν πως δεν μπόρεσαν να το φάνε. Έμοιαζαν με τα καρτούν που βγάζουν καπνούς από τα αυτιά :Ρ
Πάντως οι Τζαμαϊκανοί το έχουν σαν το δικό μας γύρο ένα πράγμα….
Περί ορέξεως…
Καλημέρα!
Ιωάννα
Καλά, εννοείται ότι αυτή είναι η πιο mild εκδοχή αυτού του πιάτου, αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι εύκολο να αντέξει κάνεις την original!
Πέρι ορέξεως όμως, όπως λες κι εσύ…
Ευχαριστώ που μοιράστηκε την εμπειρία σου Ιωαννα!
Αμα λες εσυ οτι ειναι νοστιμο… πάω πάσο!
Παντως εχει πλακα εμφανισιακα 🙂
http://beautyfollower.blogspot.gr
Αλήθεια είναι… τι, ψέματα θα πω;!
Μια που δεν ευελπιστώ για ταξίδι στη Τζαμάικα… άσε που δεν το θέλω κιόλας, το κοτόπουλό σου είναι τέλειο και πικάντικο!!!
Την καλημέρα μου!
Άμα δεν το θες το ταξίδι Κική μου, άσε, πάω εγώ για σένα! Είναι πικάντικο όσο πρέπει!
Όταν κερδίσεις το τζόκερ, σε παρακαλώ να με πάρεις κι εμένα μαζί σου στην Τζαμάικα, να σου κουβαλάω τις βαλίτσες και τις λουί βιτόν τσαντούλες σου, έτσι??
Εγώ ρατσίστρια δεν είμαι με τα κοτόπουλα και ουδόλως με απασχολεί το χρώμα αφού μας διαβεβαιώνεις για την γεύση.
Απλά προσπαθώ να καταλάβω ποιο υλικό ευθύνεται για το χρώμα. Η σόγια που σκουραίνει, δεν είναι σε μεγάλη ποσότητα. Πιθανόν η ανάμειξη όλων των συστατικών της μαρινάδας και το θρυμματισμένο μπαχάρι να δίνουν το σκούρο αποτέλεσμα, το οποίο όπως δηλώσαμε δεν μας απασχολεί, μας απασχολεί μόνο η νοστιμιά του πιάτου σου.
Φιλιά!
Θα σε παρω, θα σε παρω! Σκοπεύω να έχω πολλές τσαντούλες μαζί μου στο ταξίδι!
Δεν είναι τόσο το χρώμα της σόγιας. Η μαριναδα είναι πολύ σκουροχρωμη ακόμα και ωμη, το μπαχαρι τη μαυρίζει πολύ. Αλλά είναι και η μαύρη ζάχαρη (εννοώ dark brown) που καραμελωνει στο γκριλ.
Μια δοκιμή θα σε πεισει Έλενα!
οταν κερδισεις το τζοκερ παρε και μενα μαζι να δοκιμαζω τα πιατα να μη κουραζεσαι 😛 υπεροχοοοο το κοτοπουλο!!! μαυρισε απ την ηλιοθεραπεια στην καραιβικη !!! σιγουρα θα το δοκιμάσω!!! αφου δεν παμε εμεις εκει ας το φερουμε στο τραπεζι μας!!
Κι εσένα θα σε παρω (μάλλον θα βάλω λίστα αναμονής…!)!!!
Αυτό έπαθε, ακριβώς! Ηλιοθεραπεία στην Καραϊβικη!
Εγώ πήγα στη Τζαμάϊκα (πολύ ωραίο ταξίδι, το δηλώνω για όποιον ενδιαφέρεται) αλλά τέτοιο κοτοπουλάκι δεν έφαγα εκεί, το προτιμώ σε κάπως πιο mild εκδοχή, όπως η δική σου. Νομίζω πως θα μου αρέσει πολύ αυτός ο συνδυασμός μπαχαρικών και αρωμάτων, θα κάνω σίγουρα μία δοκιμή!
Α, πηγες πουλάκι μου! Από σένα θα πάρουμε πληροφορίες λοιπόν!
πρωτα θελω να πω οτι αγαπω τον τζειμι(με το που ειδα τον σημερινο σου τιτλο το μυαλο μου πηγε σε αυτον)!!!
ακομα θελω να σου δωσω τα συγχαρητηρια μου για αυτο το πιατο σου!!ειναι απολυτως του γουστου μου,ειμαι σιγουρη οτι θα μου αρεσει,δεν με πειραζει η "ασχημια" του γιατι στα δικα μου ματια ειλικρινα δεν ειναι ασχημη αυτη η μαυροκαρβουνισμενη οψη!!!!
τελειο χρυσα!!!!
Όλοι αγαπάμε Jamie!
Ευχαριστώ πολύ Κική! Χαίρομαι που σου αρεσε τόσο!
Γιαμ γιαμ σε δύσκολη ώρα είδα το κοτοπουλάκι σου!! Σε εμπιστεύομαι όπως και τον Jamie βεβαίως βεβαίως!! Μπούκοβο έχω θα δοκιμάσω!! Μια χαρά είναι το κοτοπουλάκι ποιός το είπε άσχημο;;; Την καλησπέρα μου!
Όλες οι ώρες δύσκολες είναι για τους πειρασμούς γύρω μας!
Δοκιμασε Αθηνά και περιμένω εντυπώσεις!
Χρύσα το βάζω στα υπόψιν μιας και αρέσουν τα πικάντικα στον καλό μου.
Πιστεύω πως θα του αρέσει πολύ Ξανθή!
Δε με χάλασε καθόλου η όψη του!!!
Από τα υλικά της μαρινάδας καταλαβαίνω τη νοστιμιά του!!!
Θα δοκιμαστεί!!!
Μμμ, θα σου αρέσει σίγουρα Πεπη! Θα περιμένω!
Η εμφάνιση δεν παίζει κανένα ρόλο γιατί τα υπέροχα υλικά καπελώνουν την όποια "περίεργη" όψη!
Μου αρέσουν αυτές οι κουζίνες που χρησιμοποιούν τα μπαχαρικά τους πολύ.
Φανταστικό σε όλα του το φαγητό αυτό. Επίσης μου άρεσε και το ιδιαίτερο ξύλινό σου πιάτο!!! 🙂
Το θέλω όοοοοολο το σύνολο όπως κατάλαβες!
χαχχαχααχχαα
Καλημέρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καλό ΣΚ!
Φαινεται νοστιμότατο! Αρωματικό και όσο καυτερό μπορώ να αντέξω! Όταν κερδίσεις το τζόκερ, θα με πάρεις μαζί σου 😉
Όποιος είναι "ρατσιστής" και δεν δοκιμάσει αυτό το "άσχημο" κοτόπουλο, σίγουρα έχει να χάσει πολλά!!
Καλημέρα!
Νομίζω πως θα είναι νόστιμο Χρύσα μου, χάρη στα υλικά του όπως τα διαβάζω.
Αλλά άμα το σερβίρω έτσι "σκουρωπό" στα παλικάρια μου με βλέπω να με πετάνε έξω από την κουζίνα… Καθώς μιλάμε για πολύ "δύσκολο" κοινό :-))
Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι.
Εμενα παλι δεν με χαλασε το χρωμα του, ισα ισα δηλαδη το αντιθετο, ισως γιατι εχω μια ταση προς τα φλαμπε/παραψημενα, αν και καμια σχεση στο συγκεκριμενο πιατο. Τελευταια εχω αρχισει να τρωω πιο πικαντικα φαγητα, αλλα οχι πολυ καυτερα και η προσαρμογη σου στη συνταγη μου φαινεται πολυ νοστιμη και του γουστου μου…
μόνο που διαβάζει κανείς τα υλικά της μαρινάδας, καταλαβαίνει πόσο νόστιμο και αρωματικό είναι αυτό το πιάτο! ένα κι ένα είναι όλα τα υλικά! σίγουρα θα είναι πολύ νόστιμο, , άλλωστε μου αρέσουν τα καυτερά! 🙂
φιλιά κοριτσάκι μου!
Σιγά μην σε παρεξηγήσουμε… για λίγο μαυρισμένο κοτόπουλο που είναι μέσα στο concept της συνταγής??? Ποτέ! Κι αφού έτσι το θέλουν εκεί στη Τζαμάικα… εμείς θα πούμε ναι..
Σιγουρα ιδιαίτερο, πικάντικο και νόστιμο κοτοπουλάκι Χρύσα μου.
Πολύ ωραία η ιδέα σου και φυσικά πρέπει να αξιοποιούμε τα ωραία δώρα που μας φέρνουν 😉
Φιλιά 🙂
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πράγματι πολύ διάσημη!
Έχω πετύχει αρκετές παραλλαγές αλλά ναι, πρέπει να πω ότι η εμφάνιση πάντα με αποθάρρυνε από το να τη φτιάξω 🙂
Σίγουρα η μαρινάδα είναι το μυστικό της επιτυχίας. Με άφθονα υλικά και υπερπλούσια γεύση!
Φιλιά