Ζαχαροπλαστείο, Μαρμελάδες, Συνταγές

Lime curd – Κρέμα (άλειμμα) από lime

27 Απριλίου 2015

Καινούργιος εθισμός. Τα limes. Μάλιστα. Εδώ και ενάμιση περίπου μήνα βρίσκονται συνεχώς στην κουζίνα μου. Πάντα θέλω κάτι να δοκιμάσω. Σε γλυκιά συνταγή, σε αλμυρή, σε ποτό, σε αναψυκτικό, παντού. Είναι κι αυτό το άρωμά του, που μόλις το κόβεις στη μέση είναι σαν να βρίσκεσαι ήδη στην παραλία με το mojito στο χέρι…

 

Μέχρι και το παιδί βαρέθηκε να βλέπει τα “πράσινα λεμόνια” στο τραπέζι της κουζίνας και δεν του κάνουν εντύπωση πια, ούτε καν για να τα πάρει και να παίξει όπως κάνει συνήθως με οτιδήποτε μου ξεφύγει και βρίσκεται σκόρπιο στο τραπέζι ή στον πάγκο (όχι ότι τα κλειστά ντουλάπια ή συρτάρια ήταν ποτέ πρόβλημα γι’ αυτόν…).
Κάποια στιγμή λοιπόν βρέθηκα με πολλά limes, έτοιμα, στυμμένα στο ψυγείο. Κάτι έπρεπε να τα κάνω. Καθώς λοιπόν φέτος το χειμώνα δεν πρόλαβα να φτιάξω lemon curd όπως συνήθως με το χυμό των λεμονιών που περισσεύει από την ετήσια παραγωγή limoncello, αφού ούτε από αυτό έφτιαξα (θα είδαν φέτος για πρώτη φορά οι γείτονες τη λεμονιά τους γεμάτη όλη τη σεζόν, και θα πίστεψαν ότι κάτι πάθαμε…), είπα να μη χαλάσω το γούρι και να δοκιμάσω να φτιάξω τη γνωστή κρεμούλα με limes, αντί για λεμόνια.

 

 

Άλλωστε την κρέμα αυτή την αγαπώ πολύ και, ακόμα κι όταν δεν έχω φτιάξει εγώ, πολύ συχνά θέλω να έχω ένα βαζάκι στο ψυγείο μου. Ειδικά αυτή την εποχή που τα γλυκά αρχίζουν να γίνονται ελαφρύτερα, πιο δροσερά, λιγότερο… γλυκά, είναι ό,τι πρέπει. Μέσα σε τάρτες, μέσα σε κρουασάν, μέσα σε cupcakes, πάνω σε μπισκότα, σε φρυγανισμένο ψωμί αντί για μαρμελάδα, και φυσικά… μέσα από το βάζο, με το κουταλάκι…

 

 

Όση ώρα καθόμουν πάνω από τη φωτιά και ανακάτευα, σκεφτόμουν δύο εκδοχές για την αξιοποίησή του. Τη light και την υπερπαραγωγή. Στην πρώτη περίπτωση, μερικές κουταλιές μέσα σε ένα γιαουρτάκι, να σου δίνει την αίσθηση ότι τρως γλυκό όταν είσαι σε δίαιτα… Στη δεύτερη… αχ… μια πάβλοβα λέει, με lime curd από πάνω λέει, και μια σαντιγί φτιαγμένη από γάλα καρύδας λέει… Όχι, δεν θα το κάνω, θα δοκιμάσω μόνο την πρώτη εκδοχή… Γράφω όμως και τη δεύτερη, να βγει από μέσα μου το απωθημένο… (άμα την κάνω θα σας ενημερώσω… λέει…).

 

Η συνταγή (για περίπου 700 ml)

4 αβγά
300 γραμ. ζάχαρη
250 ml χυμό από limes
ξύσμα από 2-3 limes
100 γραμ. βούτυρο που έχουμε αφήσει να μαλακώσει αρκετά

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα με χοντρό αντικολλητικό πάτο όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε, πριν τη βάλουμε στη φωτιά. Ανάβουμε την εστία σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στην εστία ανακατεύοντας συνεχώς. Σταδιακά τα υλικά θα αρχίζουν να ομογενοποιούνται και το μείγμα θα μοιάζει με πολύ ρευστό χυλό. Συνεχίζουμε συνεχώς το ανακάτεμα, μέχρι να πήξει ελαφρώς το μείγμα και να γίνει κρέμα, γύρω στα 15-17 λεπτά.
Tip: 
– Στη συνταγή του lemon curd είχα κάνει όλη τη διαδικασία σε μπαιν μαρί. Αυτή τη φορά δοκίμασα να μαγειρέψω την κρέμα κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα, χωρίς να φοβηθώ τα αβγά. Αν ανακατεύετε συνεχώς σε πολύ χαμηλή φωτιά, δεν υπάρχει κανένας φόβος.

Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ.

 

 

You Might Also Like

34 Comments

  • Reply mia maria 27 Απριλίου 2015 at 07:37

    Ωραία ιδέα! Βλέπω το όμορφο χρώμα και φαντάζομαι το άρωμα!!!!
    Καλή εβδομάδα 🙂

    • Reply Χρύσα 27 Απριλίου 2015 at 19:32

      Μαρία μου είναι έτσι όπως το φαντάζεσαι!
      Καλή σου εβδομάδα!

  • Reply peps 27 Απριλίου 2015 at 08:40

    Υπέροχη και τι χρώμα!!!!!
    Τη τρώω με το κουταλάκι!!

    • Reply Χρύσα 27 Απριλίου 2015 at 19:33

      Κι εγώ με το κουταλάκι Πέπη!

  • Reply kikitchen and the chef 27 Απριλίου 2015 at 08:42

    καλημερααα!!!!
    εχεις απολυτο δικαιο,αρκει μια κουταλια lime curd (σε γιαουρτι ή ακομα και σε φρυγανιες) και εχεις μια πανδαισια λεμονιου στο στομα!!!βελουδινη και αρωματικη κρεμα!
    χμμμ η ιδεα της παβλοβα…..μου τρεχουν τα σαλια χρυσαααα!!!!!
    πολλα φιλια!!!

    • Reply Χρύσα 27 Απριλίου 2015 at 19:34

      Γλυκό και ξινό ταυτόχρονα, σε ιδανική ισορροπία…
      Άσε Κική, δεν θα την κάνω, δεν είμαστε για τέτοια!

  • Reply Tante Kiki 27 Απριλίου 2015 at 08:48

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
    Όσο σκέφτομαι το άρωμά της και τη νοστιμιά της …τρελλαίνομαι!! Η αλήθεια είναι ότι τα μοσχολέμονα δεν σου αφήνουν το περιθώριο να μην εθιστείς … πόσο μάλλον η κρέμα που έφτιαξες!!!

    • Reply Χρύσα 27 Απριλίου 2015 at 19:35

      Δε σου αφήνουν κανένα περιθώριο Κική, τι να κάνουμε!
      Και η κρέμα τόσο εθιστική έγινε!

  • Reply Amelie 27 Απριλίου 2015 at 08:49

    Τέλειο χρώμα, φαντάζομαι το άρωμα και τη γεύση! Η εκδοχή της πάβλοβα όμως…είναι ένα όνειρο, έστω και μόνο σε περιγραφή (θα περιμένω κάποια στιγμή και την εκτέλεση ε???). Πολύ εμπνευσμένη η ιδέα σου!

    • Reply Χρύσα 27 Απριλίου 2015 at 19:36

      Στην περιγραφή θα μείνουμε Αμαλία μου (το λέω και το ξαναλέω για να δεσμευτώ…)!

  • Reply AgapameAnDolmas 27 Απριλίου 2015 at 09:45

    πωωωωω!!! με το λαιμ πιστευω θα ειναι πιο εξωτικη ε;;;

  • Reply ΕΛΕΝΑ 27 Απριλίου 2015 at 11:13

    Κάποια εποχή πέρασα κι εγώ την φάση "δεν ξέρω τι να κάνω τόσα limes", με είχε πιάσει μεγάλο κόλλημα με τα limes.
    Πάνω που το … ξεπέρασα, με ξεσηκώνεις και πάλι!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 27 Απριλίου 2015 at 19:37

      Άντε, στο σούπερ μάρκετ τότε Έλενα! Πρωί πρωί αύριο!

  • Reply Αθηνά 27 Απριλίου 2015 at 11:58

    Τα λατρεύω τα limes!! Θα είναι πολύ λαχταριστή η συνταγή!! Ευχαριστούμε! Η μη χρήση μπεν μαρί απλοποιεί τα πράγματα! Καλή εβδομάδα εύχομαι!

    • Reply Χρύσα 27 Απριλίου 2015 at 19:38

      Ναι, το κάνει όντως πιο απλό, θέλει μόνο προσοχή στα δύο πραγματάκια που γράφω και στα tips. Πολύ χαμηλή φωτιά και συνεχές ανακάτεμα!

  • Reply Ξανθή 27 Απριλίου 2015 at 12:14

    Μόλις προχτές έφαγα την τελευταία κουταλιά lemon curd, θα ήθελα να δοκιμάσω με lime αρκεί να βρω.

    • Reply Χρύσα 27 Απριλίου 2015 at 19:39

      Εγώ πάντως δεν μπορώ να αποφασίσω ποιο μου αρέσει περισσότερο… Και μάλλον δε χρειάζεται, ε;

  • Reply evi@thehealthycook 27 Απριλίου 2015 at 15:15

    για μένα ο εθισμός είναι παλιός… αρχαίος.. και στο λέω με σιγουριά, δεν φεύγει!
    αυτή τη μυρωδιά τους την λατρεύω! και ο συνδυασμός τους με καρύδα είναι τέλειος!
    τη αποθηκεύω τη συνταγή σου γιατί θα τη φτιάξω σίγουρα!
    καλή εβδομάδα!

    • Reply Χρύσα 27 Απριλίου 2015 at 19:40

      Τέλεια, χαίρομαι που σου άρεσε Εύη, ούτε κι από μένα προβλέπεται να φύγει ο εθισμός εύκολα, ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει!

  • Reply Beauty Follower 27 Απριλίου 2015 at 18:15

    Σε καταλαβαινω… τα ειχα πάρει πριν λίγο καιρό κι εγώ για μια συνταγη και από τότε έχω καταλήξει να τα στύβω ακόμη και στις σαλάτες (αντί λεμονιού η μπαλσάμικου ;).

    • Reply Χρύσα 27 Απριλίου 2015 at 19:40

      Χαχαχαχα, εσύ ξεπέρασες κι εμένα! Σου βρήκα ιδέα λοιπόν!

  • Reply Silena 27 Απριλίου 2015 at 20:07

    Εντάξει!!!! με τέτοια εισαγωγή και φωτογραφίες …με έπεισες!!!! Πάω για lime!!!!!
    Καλή εβδομάδα και φιλιά!

  • Reply CookTasteLive 27 Απριλίου 2015 at 22:53

    αγαπημένα limes. Σε κέικ, σε μπισκότο, μαζί με αλκοόλ.. δεν μπορώ να αποφασίσω που μου αρέσουν περισσότερο τόσο αρωματικά που είναι.
    Πολύ ωραία η ιδέα η lime curd. Το απ ευθείας σερβίρισμα δε με το κουταλάκι από το βάζο ακόμα καλύτερο!

  • Reply Νανά @kouzinista 28 Απριλίου 2015 at 05:37

    Στοιχηματίζω ότι η lime curd είναι ακόμη καλύτερη. Θα "φυλακίζει" όλο το μοναδικό άρωμα του μοσχολέμονου. Γλυκόξινη, λεμονάτη, φρουτώδης και αναζωογωνητική και με αυτό το απίθανο κίτρινο χρώμα, θα είναι δύσκολο να της αντισταθείς. Εγώ τη φαντάζομαι, πάντως, σαν γέμιση σε μια τάρτα με βουτυρένια, τριφτή βάση!

  • Reply Χρυσαυγή 28 Απριλίου 2015 at 08:59

    Φανταστική κρέμα!!!!!!!!!!!!!!!! Φανταστική! Τα λάιμ είναι πολύ πιο αρρωματικά από τα λεμόνια οπότε φαντάζομαι οτι η κρέμα με αυτά αναβαθμίζεται!!! Σουπερ την έκανες και πραγματικά Χρυσα την φωτογράφισες υπέροχα!!!!! Χαίρεσαι να τις βλέπεις τις φωτογραφίες σου!!!

    Καλή σου μέρα!!!!!!!!!!!!!!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 28 Απριλίου 2015 at 11:17

    Τέλεια τα limes, και σε curd έκδοση θα είναι ό,τι πρέπει για άρωμα και δυνατή γεύση.
    Καλησπέρα !!!!

  • Reply thegreenmixer.com 28 Απριλίου 2015 at 19:51

    Ωραία η curd, εχω δοκιμάσει μόνο την κλασσική του λεμονιού, αλλά φαντάζομαι αυτή θα ειναι ακόμα πιο δροσερή και δροσιστική (εγω την φαντάζομαι με τα αγαπημένα μου shortbread, συγγνώμη που δεν ειμαι φαν του γιαουρτιου και αν σου βαζω ιδεες).

  • Reply Ερμιόνη 28 Απριλίου 2015 at 19:55

    Κρεμούλα δροσερή και πράγματι ιδανική για την πιο ζεστή εποχή που ξεκινά σιγά-σιγά.
    Εννοείται ότι τρώγεται πολύ ευχάριστα με το κουταλάκι 🙂
    Τα limes είναι ιδιαιτέρως αρωματικά, πολύ καλή ιδέα να τα μετατρέψεις σε curd!
    Φιλιά

  • Reply Ειρήνη Ε. 29 Απριλίου 2015 at 07:03

    Την lime-φάση την πέρασα και εγώ πέρσι! Είναι τόσο υπέροχο το άρωμά του! Ίσως γι'αυτό μία από τις ονομασίες που του προσδίδονται είναι μοσχολέμονο! Η κρέμα λεμονιού είναι μια από τις ωραιότερες και νομίζω ότι και η κρέμα lime είναι εξ ίσου νόστιμη! Ευκαιρία λοιπόν για καινούργιες νοστιμιές με αυτήν!!
    Καλή σου ημέρα.

  • Reply Dimitra Decorasylum 29 Απριλίου 2015 at 10:51

    Την κρατώ στα υπόψη όταν η Lime-λεμονιά μας γεμίσει με λάιμς και περισσέψουν από τα μοχίτο 😉

  • Reply Μarion, 30 Απριλίου 2015 at 07:41

    Αχ.. πως μου ξέφυγε αυτη η συνταγή!!
    Λατρεύω lemon curd. Αλλά και τα μοσχολέμονα μου αρέσουν πάρα πολύ. πολύ δροσερά και γευστικά.
    Υπέροχη έγινε και σίγουρα την τρως με το κουτάλι.
    Αλλα και σε γλυκά.. τέλεια θα είναι.

    Μπράβο Χρύσα 🙂

  • Reply Αγγελική~CooKika 30 Απριλίου 2015 at 10:06

    Φαντάζομαι την κρεμούλα σε κρουασάκι μαζί με καφέ για το τέλειο πρωινό αλλά και η ιδέα με την πάβλοβα δεν είναι καθόλου κακή…
    Καλημέρα και καλό τριήμερο!!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 4 Μαΐου 2015 at 08:52

    πως μου ειχε ξεφυγει αυτη η αναρτηση!! πρεπει να ειναι σουπερ αρωματικο!! μιαμ μιαμ!!! καλο μηνα Χρυσα μου!! πολλα φιλια

  • Leave a Reply