Cookies/Μπισκότα, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Πασχαλινά μπισκοτάκια βουτύρου

9 Απριλίου 2015

Πριν από μερικές εβδομάδες, χαζεύοντας ελληνικά και ξένα food blogs έπεφτα συνέχεια πάνω σε συνταγές και φωτογραφίες από πασχαλινά μπισκότα. Έλεγα λοιπόν από μέσα μου… “όχι άλλα μπισκότα ρε παιδί μου…” Αχ. εκείνες τις ώρες που έστω και νοερά ανοίγω το στόμα μου και πετάω κάτι τέτοια, γιατί δε βρίσκεται κάποιος να μου δώσει μια μούντζα;

Όχι, όχι, εγώ δεν θα έφτιαχνα μπισκότα. Βασικά δεν θα έφτιαχνα τίποτα που να φωνάζει “Πάσχα”, προσανατολιζόμουν κυρίως προς καμιά νηστίσιμη συνταγή για φαγητό για τη Μ. Εβδομάδα.

 

Η αλήθεια είναι ότι επειδή πάντα το Πάσχα φεύγουμε και δεν έχω να ετοιμάσω τίποτα παραδοσιακό (άντε να βοηθήσω λίγο την πεθερά μου και να ετοιμάσω κανένα τέτοιο μεζεδάκι), δεν έχω ούτε να προετοιμάσω, ούτε να προνοήσω για κάτι. Δεν έχω καμία συνταγή για αρνί ή κατσίκι (έχω όμως έναν πεθερό μάστορα της σούβλας), η συνταγή για μαγειρίτσα της μαμάς μου είναι τόσο παραδοσιακή, όσο δεν πάει, επομένως τι να σας πω για αυτά…

 

 

Ε, εντάξει, θα μου πείτε, έχει κι άλλα παραδοσιακά το Πάσχα. Γιατί δε φτιάχνεις για παράδειγμα κανένα τσουρέκι; Μάάάλιστα. Δύσκολο. Το τσουρέκι είναι κάτι που μου αρέσει πάάάάρα πολύ (μπορώ άνετα να φάω μόνη μου ένα ολόκληρο στην καθισιά, μαζί με ένα ποτήρι γάλα από δίπλα), αλλά προϋποθέτει χρόνο και εμπειρία, κι εγώ δεν έχω δυστυχώς τίποτα από τα δύο. Δεν πειράζει, ο φούρνος της γειτονιάς μου φτιάχνει καταπληκτικό τσουρέκι, ε, και στο κάτω κάτω, να στηρίξουμε και τη γειτονιά μας βρε αδερφέ…
Πάντως, για μια στιγμή σκανδαλίστηκα να μπω στη διαδικασία, φέτος, για πρώτη φορά. Ή μάλλον για δύο στιγμές. Η πρώτη ήταν ένα βράδυ που αντίκρυσα τον τίτλο “Τσουρέκι με ζαχαρούχο” στο blog της Αναστασίας  (ζαχαρούχο;;; ζαχαρούχο;;;), και η δεύτερη, λίγες μέρες μετά, όταν η αγαπημένη μου Ζαμπία ανέβασε συνταγή για “Τσουρέκι με μέλι, χωρίς ζύμωμα“. Εδώ ήταν δύο οι μαγικές λέξεις-κλειδιά: Χωρίς. Ζύμωμα. Ε, ναι. Αν τελικά αποφάσιζα να κάνω τσουρέκι, σας λέω με σιγουριά ότι μία από τις δύο συνταγές θα ακολουθούσα.

 

Ναι, αλλά δε μας λες πώς έφτασες από το “σιγά μην κάνω μπισκότα” στα κουνελοκοτοπουλοαβγουλάκια που βλέπουμε εδώ; Ναι, δεν έχετε άδικο. Και είναι πολύ απλό. Είναι τελικά το μοναδικό πασχαλινό γλυκό, φαγητό, ή οτιδήποτε έφτιαξα ή πρόκειται να φτιάξω μέσα στη Μ. Εβδομάδα, και τελικά μου φάνηκαν και πολύ όμορφα για να μην τα δείξω…
Φυσικά τα κάναμε παρέα με τον μικρό sous chef. Έχει μάθει πια. Ζυγίζουμε, ζυμώνουμε, περιμένουμε, πλάθουμε, κόβουμε, ψήνουμε, περιμένουμε, τρώμε. Μαντέψτε ποιο στάδιο τις διαδικασίας είναι το πιο δύσκολο. Πάω στοίχημα ότι οι μάνες το μαντέψατε ήδη, και σωστά. Το στάδιο “περιμένουμε”. Κρύωσε το ζυμαράκι; Όχι Γιώργο. Τώρα; Όχι Γιώργο. Τώρα; Τώρα; Είναι πάντως απίστευτο το πόσο χαίρονται τα παιδάκια με κάτι τέτοιο. Όση ώρα ψήνονταν τα μπισκότα μπαινόβγαινε στην κουζίνα και έλεγε “τι ωαία (ωραία) που είναι να φτιάχνουμε μπισκότα…”
Τα μπισκοτάκια ετοιμάστηκαν, στολίστηκαν με ζαχαρόπαστα και μπιλίτσες σοκολατένιες, μπήκαν σε καλαθάκια και σακουλάκια και είναι έτοιμα να ταξιδέψουν. Καλαθάκια για τη γιαγιά και τη θεία, σακουλάκια για τα ξαδερφάκια και τους φίλους. Το καλαθάκι της γιαγιάς μάλιστα, έχει και ταμπελίτσα “Από το Γιώργο στη γιαγιά με αγάπη”. Προβλέπεται μεγάλη συγκίνηση…

Για τη συνταγή, και κυρίως για την εκτέλεση, βασίστηκα στις λεπτομερέστατες οδηγίες της Τάνιας από την ανάρτηση για τα μπισκότα που έφτιαξε για τη βάφτιση της κόρης της, που από τότε που τα είχα δει, είχα εντυπωσιαστεί. Καλά, το δικό της στόλισμα-υπερπαραγωγή δεν έχει προφανώς καμία σχέση με το δικό μου το τόσο απλό, αλλά σε αυτή την απλούστατη εκδοχή τους είναι πάρα πολύ εύκολα να γίνουν. Πάντως αν ψάχνετε οδηγίες για μπισκότα βάφτισης diy (έρχεται και η σεζόν τους) εμπιστευτείτε την ανάρτηση της Τάνιας, έχει οδηγίες για τα πάντα: τις θερμοκρασίες των υλικών, τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος, δυνατότητες παγώματος-ξεπαγώματος, παραλλαγές στις γεύσεις, στόλισμα με ζαχαρόπαστα, τα πάντα…

Από μένα μια ευχή για Καλή Ανάσταση, να είναι αυτές οι μέρες για όλους μέρες γεμάτες αγάπη, οικογένεια και φίλους! Και ελπίζω και με λίγη ξεκούραση…
Προσοχή στο φαΐ, ε; Με μέτρο!

 

Η συνταγή (για 20-25 μπισκότα)
προσαρμογή από το blog “the green mixer”

200 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμ. ζάχαρη
1 αβγό
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
400 γραμ. αλεύρι

για το στόλισμα
ζαχαρόπαστα σε διάφορα χρώματα
διάφορα διακοσμητικά ζαχαροπλαστικής

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανίλια και το αβγό και συνεχίζουμε το χτύπημα, “μαζεύοντας” και τη ζύμη που έχει κολλήσει στα πλαϊνά του μπωλ, με μία σπάτουλα. Ρίχνουμε σε δόσεις το αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη. Μαζεύουμε τη ζύμη, την πλάθουμε σε μία μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε με τον πλάστη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ή ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας, σε πάχος περίπου 1 εκατοστό. Κόβουμε σχέδια με κουπ-πατ και τα τοποθετούμε σε ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 10 λεπτά, ή μέχρι να αρχίσουν να χρυσίζουν στην άκρη. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο στο ταψί, και τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
Όταν κρυώσουν, μπορούμε να τα στολίσουμε με ζαχαρόπαστα την οποία μαλακώνουμε λίγο με τα χέρια μας, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει με λίγο νισεστέ, και κόβουμε τα σχέδια που θέλουμε με κουπ-πατ. Για να κολλήσει η ζαχαρόπαστα στο μπισκότο, βρέχουμε το μπισκότο με ένα πινέλο βουτηγμένο σε ελάχιστο νεράκι, την τοποθετούμε πάνω στο μπισκότο και το στρώνουμε καλά με τα δάχτυλά μας. Αν θέλουμε, στολίζουμε με διάφορα διακοσμητικά.

 

You Might Also Like

25 Comments

  • Reply mia maria 9 Απριλίου 2015 at 07:25

    Πολύ όμορφα! Καλό Πάσχα και να περάσετε υπέροχα 🙂

    • Reply Χρύσα 10 Απριλίου 2015 at 19:55

      Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου, καλό Πάσχα και σε σένα!

  • Reply thegreenmixer.com 9 Απριλίου 2015 at 08:08

    αααααα σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!!!
    Τα μπισκότακια σου είναι πανέμοφρα και χαρούμενα και όσοι θα λάβουν "πακετάκι" θα χαρούν πάρα πολύ, αλλά και ο μικρός φαντάζομαι θα καμαρώνει πολύ όταν τους τα δίνει (εκτός αν θέλει να τα φάει οπότε θα τα κρατήσεις μακριά του). Έτσι από περιέργεια, πόσα έφαγε ο μικρός μετά το ψησιμο?
    Καλο Πάσχα και καλή ξεκούραση εύχομαι.

    • Reply Χρύσα 10 Απριλίου 2015 at 19:57

      Έφαγε από το ταψί μόλις βγήκαν 2, έφαγε από τα καλαθάκια άλλα 2, έμεινε το καλάθι της γιαγιά χωρίς κοτοπουλάκια… Χαλάλι του, τόσο κόπο έκανε!
      Καλό Πάσχα και σε σένα Τάνια μου!

  • Reply Beauty Follower 9 Απριλίου 2015 at 11:39

    Απλά πανέμορφα!

    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ 🙂

    • Reply Χρύσα 10 Απριλίου 2015 at 19:58

      Ευχαριστώ πολύ! Καλό Πάσχα!

  • Reply Tante Kiki 9 Απριλίου 2015 at 12:21

    Πολύ όμορφα όλα τα μπισκότα!!! Καλά να περάσετε! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση με υγεία και χαρά!!

    • Reply Χρύσα 10 Απριλίου 2015 at 19:58

      Ευχαριστώ πολύ Κική μου! Καλή Ανάσταση και σε σένα!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 9 Απριλίου 2015 at 16:19

    πανεμορφα τα μπισκοτακια Χρυσα μου!! Φοβερος ο μικρος σεφ!! Κατα μανα κατα γιο!!! χεχεχε… Ε ρε κλαμα που θα ριξει η γιαγια!!! Καλη ανασταση και καλο Πασχα!!! πολλα φιλια

    • Reply Χρύσα 10 Απριλίου 2015 at 20:00

      Περιττό να πω τι έγινε με τη γιαγιά και τα μπισκότα… Καλή Ανάσταση Ελπίδα μου, καλά να περάσετε!

  • Reply amelie 9 Απριλίου 2015 at 17:27

    Μα τι όμορφα που είναι! Λυπάσαι να τα φας (που λέει ο λόγος!!!). Να περάσετε όμορφα και να επιστρέψετε ανανεωμένοι και με δημιουργική διάθεση!

    • Reply Χρύσα 10 Απριλίου 2015 at 20:01

      Ο μικρός βέβαια δεν τα λυπάται καθόλου….!
      Ευχαριστώ πολυ Αμαλία μου, κι εσείς το ίδιο στα μέρη μου!

    • Reply Amelie 14 Απριλίου 2015 at 08:42

      Τέλεια τα μέρη σου και μας περιποιήθηκε ιδιαίτερα ο καιρός! Θα ξανάρθουμε!!!

  • Reply Ερμιόνη 9 Απριλίου 2015 at 19:57

    Πάρα πολύ χαριτωμένα μπισκοτάκια!
    Πολύ καλοκαμωμένα και λαχταριστά!
    Να περάσετε υπέροχα κοριτσάκι!
    ΥΓ. Μην ξεχάσεις να πάρεις πολλά πολλά χαρτομάντιλα μαζί σου (για τη συγκίνηση καλέ)!

    • Reply Χρύσα 10 Απριλίου 2015 at 20:02

      Ευχαριστώ πολυ Ερμιόνη μου, τις καλύτερες ευχές μου και σε εσάς!
      Υ.Γ. Όντως έπιασαν τόπο τα χαρτομάντηλα… 😉

  • Reply Dimitra Decorasylum 9 Απριλίου 2015 at 20:26

    Και πολύ καλά έκανες που αποφάσισες να μάς τα δείξεις γιατί είναι πανέμορφα!!!! Υπέροχα και τα χρώματα αλλά και τα λιτά σχέδιά τους. Και του χρόνου. Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα!

    • Reply Χρύσα 10 Απριλίου 2015 at 20:03

      Χαίρομαι που σας αρέσουν Δήμητρα!
      Καλή Ανάσταση και σε σένα!

  • Reply peps@pepi's kitchen 10 Απριλίου 2015 at 06:00

    Τι όμορφα που τα έκανες!!!! Τέλεια είναι!!!
    Για τη γεύση τους….ξέρω..τα δοκίμασα από τα χεράκια της Τάνιας και έγιναν αμέσως τα αγαπημένα μου μπισκότα!!

    Καλό Πάσχα να έχετε!!!

    • Reply Χρύσα 10 Απριλίου 2015 at 20:05

      Ευχαριστώ πολυ Πεπη! Χαίρομαι που σου αρέσουν!
      Καλό Πάσχα!

  • Reply AgapameAnDolmas 10 Απριλίου 2015 at 07:08

    καλημερα!!! και γω στη θεση σου αυτα χωρις ζυμωμα θα εφτιαχνα 😉 τα μπισκοτακια ειναι ολα τα λεφτα!! ειδικα το κοτοπουλάκι!!! πολυ ωραια!!! καλα να περασεις καλη ανάσταση!!

    • Reply Χρύσα 10 Απριλίου 2015 at 20:06

      Τελικά βέβαια δεν πρόλαβα να φτιάξω κανένα! Μόνο μπισκοτάκια! Του χρόνου…
      Καλό Πάσχα!

  • Reply Silena 11 Απριλίου 2015 at 05:33

    Πολύ όμορφα μπισκοτάκια!!!!! Λυπάσαι να τα χαλάσεις!!!
    Καλή Ανάσταση να έχετε Χρύσα μου και καλό Πάσχα!!!
    Πολλά φιλιά!

  • Reply mia xara 12 Απριλίου 2015 at 05:22

    Ωραιότατα Πασχαλινά μπισκοτάκια! Καλό Πάσχα Χρύσα μου, να περάσετε όμορφα!

  • Reply Foodaki by Eleanna 13 Απριλίου 2015 at 19:31

    Oh "shut up"! που λένε κι οι Αμερικάνοι! Καλέ τι ωραία που είναι αυτά τα κουλουράκια, πόσο χαριτωμένα! Μπορώ να φάω άνετα μια ντουζίνα… 😉 Χριστός Ανέστη, φιλάκια Χρύσα!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 14 Απριλίου 2015 at 11:28

    Λίγο καθυστέρησα 🙂 Είναι πανέμορφα !!!! Ειδικά το κίτρινο κοτοπουλάκι !!

    Χρόνια Πολλά Χρύσα !!

  • Leave a Reply