Η συνταγή (για 12 μικρά ντόνατς)
250 γραμ. αλεύρι
50 γραμ. κακάο
1/2 κ.γ. baking powder
1/4 κ.γ. αλάτι
125 γραμ. ζάχαρη
125 ml γάλα
1 αβγό
4 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας ή μία κάψουλα βανιλίνης
για το γλάσο
250 γραμ. ζάχαρη άχνη
50 γραμ. κακάο
5-6 κ.σ. γάλα
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας ή μία κάψουλα βανιλίνης
χρωματιστή τρούφα
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, baking powder, αλάτι, ζάχαρη) και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αβγό, το γάλα, το αραβοσιτέλαιο και τη βανίλια συνεχίζοντας το ανακάτεμα, το οποίο σταματάμε αμέσως μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, και όχι παραπάνω. Βουτυρώνουμε τις θήκες από μία φόρμα για ντόνατς. Βάζουμε το μείγμα σε μία σακούλα κορνέ και γεμίζουμε τις θήκες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 13-15 λεπτά.Βγάζουμε τα ντόνατς από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το γλάσο. Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο σε ένα μπωλ και προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και τη βανίλια, μέχρι να αποκτήσει το γλάσο μας την επιθυμητή υφή (όχι πολύ στερεό, αλλά ούτε και πολύ ρευστό). Βγάζουμε τα ντόνατς από τις θήκες και τα βουτάμε αναποδογυρισμένα ένα-ένα στο γλάσο. Ρίχνουμε από πάνω χρωματιστή τρούφα και περιμένουμε μέχρι να κρυώσουν λίγο ακόμα και να σταθεροποιηθεί το γλάσο.
41 Comments
Λαχταριστά και τα είδα το παλικαράκι μου, και θέλει να τα έχει το απόγευμα….με ότι συνεπάγεται αυτό!!
Καλή εβδομάδα Χρύσα μας.
Πηνελόπη μου ελπίζω να μην του χαλασες χατίρι!
Να τα πάλι τα ντόνατς κι ακόμα δεν έχω πάρει την ειδική φόρμα.
Σοκολατένια και με πολύ ωραία παρουσίαση!!!
Καλημέρα!
Αργείς Πέπη μου, αργείς! Άντε, κι έχω κι άλλες συνταγές… 😉
καλησπέρα…τη βρήκα ωραία τη συνταγή σας και είπα να την φτιάξω, έχω όμως ένα πρόβλημα. Με τα υλικά που λέτε βγαίνει πολύ σφιχτή μήπως πρέπει να μπει παραπάνω γάλα?
Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πολύ που δοκιμάσατε τη συνταγή.
Μέχρι στιγμής, όσες φορές τα έχω κάνει, δεν μου έχει φανεί σφιχτή. Στα ντόνατς φούρνου βέβαια πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι δεν θα έχουμε την υφή που ξέρουμε από τα τηγανητά.
Μήπως ψήθηκαν λίγο παραπάνω; Αν πάλι σας φαίνεται ότι μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του γάλακτος, κάντε το, λίγο λίγο κάθε φορά.
Εσύ παιδί μου όσο πας και εξελίσσεσαι! Τι χρήσιμη συνταγή είναι αυτή! Προφανώς το…νυσταγμένο σου μυαλό λειτουργεί με χίλια και έχει ωραιότατες εμπνεύσεις! Την αποθηκεύω τη συνταγή και θα την δοκιμάσω μόλις περάσει η περίοδος ψιλοδίαιτας που προσπαθώ να κάνω. Καλή εβδομάδα!
Τι να κάνεις Αμαλία μου; Άμα ξυπνάς, κάτι πρέπει να κάνεις!
Να ρωτήσω και κάτι δευκρινιστικό: στα λευκά ντονατσάκια που μας έδωσες το Νοέμβριο χρησιμοποιήσαμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (πολύ ωραία έγιναν παρεμπιπτόντως!). Στα σοκολατένια βάζουμε απλό αλεύρι?
Μπορείς να βάλεις απλό με μπέικιν, είτε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, εγώ δεν είχα πρόχειρο και έβαλα το απλό…
κι μενα βρε παιδι μου λες και ειναι κουρδισμενα….7 με 7:15,τα τελευταια 3 χρονια δεν βαζω ξυπνητηρι…αλλα ενταξει οπως λες κι συ ειναι το πιο γλυκο ξυπνημα!
τα φουρνιστα ντονατς σου στην πρωτη τους εκδοχη ηταν σουπερ,ε τωρα με τη σοκολατα τα απογειωσες!!!!
μα αυτα τα κιτρινα τα χαρτονακια,θηκουλες τι πανεμορφα!!!!
καλη εβδομαδαα χρυσα!!!!!
Α, κατάλαβα, κοκοράκια κι εσείς! Δοκίμασε τα και σοκολατένια Κικίτσα, θα τρελαθείς!
Μας τιμωρείς να μετράμε ολοστρόγγυλα ντόνατς να περνούν από μπροστά μας κι ούτε κοντά είμαστε ούτε ειδικό εργαλείο έχουμε… Το σοκολατένιο γλάσο τους πολύ πετυχημένο!
Ααααχ!
Φιλιά Χρύσα μου!
Ζ.
Εσύ δεν θα έπρεπε να μιλάς για τιμωρίες Ζαμπία μου, εμείς τι να πούμε;;;
Το γράσο κλασικο κι αγαπημένο σοκολατένιο!
Καλημέρα! Τα προηγούμενα ντόνατς βανίλιας τα είδα στο blog σου και τα ερωτεύτηκα αμέσως. Τα έχω φτιάξει πολλές φορές από τότε και τα απολαμβάνω το πρωί με τον καφέ μου. Θα δοκιμάσω και αυτά εδώ, είναι πανεύκολα επίσης και αφού είναι και σοκολατένια υπάρχει κι ένας λόγος παραπάνω!
Χαίρομαι πολύ! Αν σου άρεσαν τα άλλα με τη βανίλια, αυτά θα σε ξετρελανουν!
Με σοκολατονοστιμιές μας ξεκινάς την εβδομάδα και άντε να αντισταθούμε!
Γελάω με τον γιόκα σου και θυμάμαι τα δικά μου!!
Εγώ δεν υπήρχε περίπτωση Σαββατοκύριακο να σηκωθώ από τα χαράματα, αν δεν δούλευα δεν υπήρχε περίπτωση ούτε τις καθημερινές.
Δεν ξέρω πως είχαν συνηθίσει οι γιοι μου και κοιμόντουσαν μέχρι αργά το πρωί, αφού όλοι οι φίλοι μας αναρωτιόντουσαν μήπως τους ρίχνω τίποτε στο γάλα τους :PPP
Ο Θεός με λυπήθηκε και μου βγήκαν καλόβολα στον ύπνο, αυτό το 7.30 δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το αντέξω, σου ομολογώ.
Πιστεύω ότι μεγαλώνοντας ο γιος σου θα αποζητά όλο και πιο πολύ το πρωινό χουζούρι, οπότε θα ευχαριστιέσαι κι εσύ πιο πολύ τον πρωινό ύπνο, που είναι ο καλυτερότερος!!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Μου τα λες για να ζηλέψω;;;;
Χαχαχα, κι εγώ ελπίζω μεγαλώνοντας να μπει στον… ίσιο δρομο του σαββατοκυριακάτικου χουζουριού…
Αυτο το πρωινο ξύπνημα πονεμένη ιστορία. Μάλλον ξεπληρώνουμε κάρμα, πυο ταλαιπωρούσαμε τους γονείς μας (ας κανουμε υπομονη να μεγαλωσουν τα παιδια μας και να κανουν παιδια και να λενε τα ίδια).
Πολύ ωραία τα ντονατάκια, τα τρωςκαι εχεις λιγοτερες τυψεις τουλάχιστον που γλίτωσες το τηγάνι…. Τα smiley faces είναι ότι πρέπει για τη διάθεση (τουλάχιστον για μας τους old schoolers)
Σσσ, κρύβε λόγια και ηλικίες Τάνια!
Ναι, ναι, κάρμα ξεπληρώνουμε, είναι σιγουρο!
Φαίνονται τέλεια 🙂 Ντόνατς φούρνου ??!! Πολύ ενδιαφέρον !!
Καλή εβδομάδα !!!
Και πολύ πολυ εύκολο Άρη!
ααα!! χίλιες φορές αυτά!! όχι μόνο για να αποφύγουμε το τηγάνι, αλλά γιατί νομίζω πως είναι και πιο ξεκούραστα!!
φιλιά Χρύσα μου!!
Εννοείται πιο ξεκούραστα! Και λίγο πιο υγιεινά!
μα ποσο τελεια και λαχταριστα!!! και οι φωτογραφιες απλά καταπληκτικες!!! θα τα δοκιμασουμε οπωσδηποτε!!! καλημερα και καλη εβδομάδα Χρυσα μου!! φιλια
Ευχαριστώ Ελπιδάκι μου! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!!!
Χρειάζομαι φόρμα για ντόνατς ΤΩΡΑ!!!!! Είναι τέλεια!
Ναι, ναι, χρειάζεσαι! Εγω πριν έλεγα "σιγά το πράγμα", αλλά τελικά είναι πολύ χρήσιμη Μαρία!
Η φόρμα για ντόνατς είναι κάτι που λείπει από την κουζίνα μου (τώρα ξέρετε τι θέλω για δώρο!). Μέχρι αυτό να αλλάξει, για να τα απολαύσω πρέπει να ακολουθήσω τη χρονοβόρα οδό της μαγιάς. Ευτυχώς μάλλον γιατί αν μπορούσα να φτιάχνω γρήγορα, εύκολα και ξεκούραστα ντόνατς, θα έφτιαχνα σχεδόν σε καθημερινή βάση για να βγάλω το άχτι μου! Με την πρώτη ευκαιρία, όμως, θα τα δοκιμάσω. Pin!
Το σημειώνω Νανά! Μέχρι τότε μπορούμε απλώς να ανταλλάσσουμε donuts!
Τέλεια φαίνονται έτσι αφράτα και βουτηγμένα στο σοκολατένιο γλάσσο.
Αφού ξυπνάς που ξυπνάς από το χάραμα, ευκαιρία είναι να φτιάξεις ένα τόσο ωραίο πρωινό Κυριακής. Σκέψου μετά που έχεις όλο το χρόνο για να το απολαύσεις μαζί με τον καφέ σου τι ωραία που είναι 🙂
Έτσι το σκέφτομαι κι εγώ Εύη! Και γι' αυτό το συνηθίζω!
Βαλομαι απο παντού… χτες βραδυ μου εστελνε φωτογραφιες παο το κινητο με ντονατ που μόλις ειχε βγάλει απο το φούρνο η κολλητή μου.
Και τωρα (τετοια ωρα) μπαινω και βλέπω αυτα τα τσοκο-κολάσιμα ντονατς σου!!!!
Πόσο να κρατηθώ 🙂
αν ειναι να μεγαλουργεις απ τα αγρια χαραματα να ερθω να σε ξυπνησω κ εγω 😛 τι υπεροχα!! και μονο που ειναι φουρνιστα κ οχι τηγανιτα τα ερωτευτηκα!!! δεν εχω τεοια θηκη θα τα δοκιμασω στο ταψι απ τα καπκεικς και ας μην εχουν τρυπα!! λεπτομέρεια!
Γίνονται και στον φούρνο τα ντόνατς ε; Μάλλον θα πρέπει να εξοπλιστώ άμεσα…γιατί μου άνοιξες την όρεξη με τη σοκολατένια λιχουδιά σου!
Καλό βράδυ 🙂
Εδώ και αρκετά χρόνια, τα ντόνατς μας φτιάχνονται αποκλειστικά και μόνο στο φούρνο.
Μπορεί να μην είναι τόσο αφράτα όσο τα τηγανητά, ωστόσο είναι πιο ελαφριά σε γεύση και προσωπικά μου αρέσει που δεν νιώθω τόσο έντονα το λάδι στο λαιμό μου, κάτι που με ενοχλεί πολύ στα τηγανητά. Οπότε ψητά και πάλι ψητά!
Και πιο εύκολα είναι και τα τρώμε με λιγότερες τύψεις. Πολύ πλούσια η σοκολατένια εκδοχή που μας προτείνεις Χρύσα. Σίγουρα κάνει πολύ πιο υποφερτό το πρωινό ξύπνημα! Εμείς ευτυχώς με τον ύπνο τα πάμε πάρα πολύ καλά, οπότε τουλάχιστον το σαββατοκύριακο ξεκουραζόμαστε 🙂
Φιλιά
Φαίνονται υπέροχα και σίγουρα είναι τόσο νόστιμα όσο φαίνονται!
Μια χαρά είναι και του φούρνου!! Αχ και εμένα εκεί το happy place !! Ένα νόστιμο πρωινό του Σαββατοκύριακου!! Φιλιά!!
Κουκλίστικα και πολύ μα πολύ λαχταριστά!!! Η χαρά μικρών και μεγάλων είναι τα ντόνατς που έφτιαξες Χρύσα!!! Άσε που είναι τέλεια για κάθε ώρα της μέρας!!!
Καλησπερα σας!
Μου αρεσε πολυ η συνταγη για τα ντονατς φουρνου που παρουσιασατε. Θα ηθελα να σας ρωτησω αν μπορω να χρησιμοποιησω φορμα για μαφινς αντι για ντονατς.
Σας ευχαριστω πολυ !
Καλο Πασχα!
Και βέβαια μπορείτε. Κακώς που δεν το αναφέρω, στη συνταγή μου για τα απλά ντόνατς το ειχα γράψει.
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!