Ζαχαροπλαστείο, Κρέμες/Μους, Συνταγές

Κρέμα σοκολάτας με πορτοκάλι

9 Φεβρουαρίου 2015

Όταν ο τίτλος μιας συνταγής που σου έγραψε κάποιος σε ένα τετράδιο είναι “κρέμα σοκολάτας για τούρτες, τάρτες ή λοιπές γουρουνιές”, σε προδιαθέτει ανάλογα… Κι όταν οι αντιστάσεις σου στους πειρασμούς, και ιδιαίτερα τους σοκολατένιους είναι περιορισμένες, δεν υπάρχει περίπτωση. Θα την κάνεις τη γουρουνιά.

Πριν προχωρήσω όμως παρακάτω, κι επειδή η εβδομάδα αυτή έχει ένα χρώμα λίγο παραπάνω ροζ και κόκκινο για τα γούστα μου, οφείλω να κάνω μια διευκρίνιση: Η συγκεκριμένη ανάρτηση, ΔΕΝ, επαναλαμβάνω, ΔΕΝ είναι πρόταση για τον Άγιο Βαλεντίνο. Το έχω ξαναπεί, δεν έχω τίποτα με τη γιορτή, ούτε με όποιους θέλουν να γιορτάσουν μα λουλούδια, σοκολατάκια και ρομαντικό δείπνο τον έρωτά τους, αλίμονο, απλά, δεν είναι για μένα όλο αυτό… Βέβαια, αν εσάς σας ταιριάζει σαν επιδόρπιο για ένα σχετικό δείπνο, be my guest, θα το καταλάβω απόλυτα.

 

 

Εδώ που τα λέμε, το συγκεκριμένο γλυκό, είναι τόσο κολασμένα σοκολατένιο, που το λες ερωτικό. Και αυτός ο συνδυασμός βρε παιδί μου, της σοκολάτας με το πορτοκάλι, είναι το πιο ιδανικό ζευγάρι (κοίτα που τελικά θα βγει το post αγιοβαλεντινιάτικο… θα πέσουν τα ταβάνια να με πλακώσουν… τι σου κάνει λίγη σοκολάτα…).
Η συνταγή που μου είχε δώσει η μαμά μου δεν είχε μέσα πορτοκάλι, αλλά ήθελα οπωσδήποτε να βάλω. Και μάλιστα, εκεί που άνοιξα το ντουλάπι για να πάρω ένα μπουκαλάκι με εκχύλισμα πορτοκαλιού, βρέθηκε μπροστά μου μια σκόνη για ρόφημα ζεστής σοκολάτας με πορτοκάλι που είχα φέρει από το Λονδίνο και ξαφνικά μου φάνηκε τόσο ταιριαστό… Και ήταν. Η δε υφή της κρέμας είναι βελούδινη και ελαφρώς ρευστή, δεν πήζει πάάάρα πολύ, θυμίζει πολύ την υφή της κρέμας του προφιτερόλ, οπότε καταλαβαίνετε.
Ε, και μετά, το ένα έφερε το άλλο, και να και λίγη κρέμα ακόμα χτυπημένη με λίγη ζάχαρη σε σαντιγί, και μάλιστα αρωματισμένη κι αυτή με πορτοκάλι, ε, δεν θέλει πολλά ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος…
Εγώ πάντως, όταν τρώω τέτοιο γλυκό, μετά το έχω το χαζό χαμόγελο του ερωτευμένου….
Σας φιλώ!

 

Η συνταγή (για 4 μερίδες)

3 κρόκους αβγών
2 κ.σ. ζάχαρη
150 ml κρέμα γάλακτος
100 ml γάλα
125 γραμ. κουβερτούρα
ξύσμα από μισό πορτοκάλι, ή μερικές σταγόνες άρωμα πορτοκάλι ή 2 κ.σ. ρόφημα σοκολάτας με γεύση πορτοκάλι

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα να βράσουν. Αν χρησιμοποιήσουμε ρόφημα σοκολάτας, το προσθέτουμε κι αυτό στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε όση ώρα ζεσταίνεται το μείγμα. Λιώνουμε την κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμάτων (τη σπάμε σε κομμάτια σε ένα μπωλ, και ζεσταίνουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ανοίγουμε το φούρνο, ανακατεύουμε και ξαναζεσταίνουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Αν χρειάζεται κι άλλο, επαναλαμβάνουμε για άλλα 20 δευτερόλεπτα). Σε ένα μπωλ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Μόλις βράσει το γάλα με την κρέμα, το ρίχνουμε σιγά σιγά (πολύ μικρή ροή) στο μείγμα των αβγών, ανακατεύοντας συνέχεια. Μεταφέρουμε την κρέμα ξανά στο κατσαρολάκι, και προσθέτουμε την κουβερτούρα και το ξύσμα ή άρωμα πορτοκαλιού, αν αυτά χρησιμοποιούμε, συνεχίζοντας πάντα το ανακάτεμα, για 1-2 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε την κρέμα σε 4 μικρά μπωλ ή ποτήρια.
Μπορούμε να σερβίρουμε με σαντιγί αρωματισμένη με πορτοκάλι, και λίγη τριμμένη σοκολάτα και ξύσμα πορτοκάλι.

 

 

You Might Also Like

23 Comments

  • Reply Amelie 9 Φεβρουαρίου 2015 at 07:58

    Πρωί-πρωί? Δευτεριάτικα? Αίσχος και ντροπή αυτό που μας κάνεις! Μα τι κρέμα είναι αυτή, σοκολατένια και πορτοκαλένια και κολασμένη!

  • Reply peps 9 Φεβρουαρίου 2015 at 09:00

    Μμμμμμ πλούσια κρέμα σοκολάτας και πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!

  • Reply niki nikoula 9 Φεβρουαρίου 2015 at 09:38

    Πολύ σοκολατένια η κκρεμούλα σου,μπορουμε να την βάλουμε και σε προφιτερόλ?

    • Reply Χρύσα 11 Φεβρουαρίου 2015 at 22:00

      Μπορούμε Νίκη, η υφή της πλησιάζει πολύ αυτή του προφιτερόλ, αν θέλεις μπορείς να αλλάξεις λίγο και την αναλογία γάλα-κρέμα γάλακτος, για να γίνει ακόμα πιο ρευστή.

  • Reply Neanikon Pastry Blog 9 Φεβρουαρίου 2015 at 09:44

    Και πολύ ωραία σερβιρισμένη !!!! Καλή εβδομάδα !!! Άρης

  • Reply AgapameAnDolmas 9 Φεβρουαρίου 2015 at 10:16

    πωωωωω!! μ αρεσουν οι κρεμες περισσοτερο απ τα στερεα γλυκα!! πολυ ωραια σερβιρισμενη!! σιγα μη φτασει στον βαλεντινο αυτο το ποτηρακι!! μονη μου θα τα φαω ολα!!!

  • Reply Ελπίδα 9 Φεβρουαρίου 2015 at 11:40

    πωπωπω… εγω παντως τη φανταζομαι σε τουρτα!! Αλλα και σκετη θα την τιμουσα.. Εντελως chocoholic!! Και το αρωμα πορτοκαλιου..μμμμμ.. τελεια!! καλη εβδομαδα Χρυσα μου!!

  • Reply Tante Kiki 9 Φεβρουαρίου 2015 at 12:28

    Καλημέρα Χρύσα και καλή εβδομάδα!
    Λατρεύω τις κρέμες και ειδικά τις σοκολατένιες όπως η δική σου!!! Πολύ ωραία παρουσίαση!!!

  • Reply Χρυσαυγή 9 Φεβρουαρίου 2015 at 12:57

    Ενταξει…αν η μαμα σου γραφει σε τετραδιο μαγειρικης τη φραση "κρεμα για λοιπες γουρουνιες" τοτε τι να πω;;; Respect!!!!
    Φοβερη η κρεμα σου Χρυσα!!! Φανταστικη και δεν υπερβαλλω!!!
    Οι φωτογραφιες σου πολυ σλουρπ και τα γυαλινα μπολακια σου αξιοζηλευτα!!!
    Μπραβο για ολα! 🙂

  • Reply thegreenmixer.com 9 Φεβρουαρίου 2015 at 13:37

    Roger that!
    Πάντως πέτυχες τη βδομάδα με τις συνταγές του έρωτα, άρα δεν φταίμε εμείς, εγώ πάντως θα την βάλω στην κατηγορία "για μετα τις λοιπές γουρουνιές γιατί είναι στυλ γλυκού που είναι ότι πρέπει για μετά απο βαρύ γεύμα.

  • Reply ΕΛΕΝΑ 9 Φεβρουαρίου 2015 at 13:38

    Μα γιατί να μην μπορώ να απλώσω το χέρι μου να πάρω μια μικρή κουταλίτσα από αυτήν την πλούσια και λαχταριστή κρέμα???
    Πραγματικά σούπερ δείχνει Χρύσα μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

  • Reply Silena 9 Φεβρουαρίου 2015 at 15:15

    Καλή εβδομάδα! Υπέροχη σοκολατένια κρέμα με δυνατό άρωμα πορτοκαλιού!!!!
    Φιλιά!

  • Reply evi@thehealthycook 9 Φεβρουαρίου 2015 at 16:19

    πολύ καλά έκανες και πρόσθεσες πορτοκάλι! μου αρέσει πολύ αυτός ο συνδυασμός!!
    και οι φωτογραφίες σου σούπερ!!
    φιλιά πολλά κοριτσάκι μου!!

  • Reply - spoonstories- 9 Φεβρουαρίου 2015 at 16:36

    Να σου πω Χρύσα? Κάνουμε ανταλλαγή τις σοκολατοδημιουργίες μας? Εσύ τη δική μου μους και εγώ την δική σου πουτίγκα?
    Χεχε καλή συνέχεια!!

  • Reply CookTasteLive 9 Φεβρουαρίου 2015 at 18:47

    πρώτον έχω να πω ότι τα μπολάκια σου είμαι μια ομορφιά!
    και πάμε τώρα στην ουσία του θέματος! πορτοκάλι και σοκολάτα είναι όντως πολύ αγαπημένο και ταιριαστό ζεύγος! ειδικά όταν συνδυάζονται σε τέτοια δροσερά και κρεμώδη επιδόρπια δεν μπορώ να τους αντισταθώ με τίποτα.

  • Reply Ερμιόνη 9 Φεβρουαρίου 2015 at 21:14

    Ε ναι… η σοκολάτα με το πορτοκάλι μοιάζουν να είναι φτιαγμένα το ένα για το άλλο!
    Αυτό που πραγματικά με ενθουσίασε (εκτός από τη γεύση προφανώς) είναι η περιγραφή της υφής της κρέμας βρε Χρύσα.
    Μπορώ να τη φανταστώ, έτσι κάπως ρευστή και πραγματικά συγκλονίζομαι!
    Φιλιά

  • Reply mookies 9 Φεβρουαρίου 2015 at 21:59

    Παρόλο που ο συνδυασμός σοκολάτας με το πορτοκάλι δεν είναι από τους αγαπημένους μου, δεν μπορώ να αντισταθώ στη περιγραφή σου. Άλλωστε η σοκολάτα ταιριάζει με όλα!!
    Καλή εβδομάδα Χρύσα

  • Reply Beauty Follower 10 Φεβρουαρίου 2015 at 07:55

    Το γλυκό σου ειναι καλύτερο και απο Βαλεντίνο χα χα!

  • Reply Penelope 10 Φεβρουαρίου 2015 at 13:09

    Τι να τον κάνεις καλή μου Χρύσα τον έρωτα…όταν έχεις εμπρός σου ένα μπολ λαχταριστής σοκολατένιας αιώνιας αγάπης;
    Ρητορικό το ερώτημα :-)) όπως καλά καταλαβαίνεις!!

  • Reply Dimitra Decorasylum 10 Φεβρουαρίου 2015 at 15:03

    Θέλωωωωωωωωωωωωω!
    Εγώ το καημενούλι που είμαι και με πρισμένο δοντάκι δεν θα μού δώσεις;; εεε;; ε;;; ε;;;;
    Χεχεχεχε
    Φιλιά πολλά!

  • Reply Αθηνά Κ. 10 Φεβρουαρίου 2015 at 20:34

    Πωπωπω, λάθος ώρα τη διάβασα τη συνταγή!!! Τη βάζω αμέσως στα to do και επανέρχομαι με εντυπώσεις!
    Αθηνά
    Craftaholic.gr

  • Reply kikitchen and the chef 11 Φεβρουαρίου 2015 at 12:27

    κι γω Χρυσα ειμαι απο αυτους που "δεν ειναι για μενα ολο αυτο" το αγιο βαλεντινιστικο,ποτε δεν ηταν,τασσομαι δηλαδη στους ξενερωτους,αχαχαχ!!!!!
    Λοιπον αν εβλεπα μονο τις φωτο χωρις τα σχολια θα γουρλωνα τα ματια και θα γυαλιζε το ματι μου,αν εβλεπα μονο την περιγραφη σου, χωρις τις φωτο θα μου ετρεχαν τα σαλια και θα μου επεφτε το σαγονι….ε φαντασου τωρα που ειδα και τις φωτο διαβασα και την περιγραφη,χααααμοοοοος!!!!!!!!!!!!!!!!
    …και ΑΦΟΥ δεν ιεμαστε του αγιου βαλεντινου …καλη τσικνοπεμτη Χρυσααα!!!!!!!!

  • Reply Αγγελική@Cookika 11 Φεβρουαρίου 2015 at 21:46

    Αχ αυτή η σοκολάτα και ο συνδυασμός της με το πορτοκάλι…
    Πολύ ωραία συνταγή και πόσο ισχύει αυτό που λες, ότι ανοίγεις το ντουλάπι και βλέπεις κάτι που σου ταιριάζει τέλεια εκείνη τη στιγμή!
    Φιλιά Χρύσα!

  • Leave a Reply