Ιδέες για μπουφέ, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Πατάτες baby και λουκάνικα στο φούρνο

12 Φεβρουαρίου 2015

Αυτή η συνταγή μου πήρε τέσσερις γραμμές για να τη γράψω… Τέσσερις ολόκληρες γραμμές. Κι αν σας θυμίζει κάτι, είναι γιατί το πιάτο αυτό κάνει σήμερα δεύτερη εμφάνιση στο blog. Η πρώτη ήταν στο χριστουγεννιάτικο brunch party που είχα οργανώσει, και όπως σας είχα περιγράψει τότε, ήταν το μεγάλο σουξέ της ημέρας. Ήθελα επομένως να σας την παρουσιάσω τη συνταγή και μεμονωμένα, γιατί της αξίζει…

Θα σας παρακαλούσα βέβαια να αγνοήσετε το γεγονός ότι από τότε έχουν περάσει περίπου δύο μήνες, και ας συμφωνήσουμε ότι δεν καθυστέρησα έτσι, τυχαία, αλλά περίμενα την κατάλληλη στιγμή για να της δώσω/δώσουμε/δώσετε τη δέουσα σημασία.
Και ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη αφορμή για αυτό; Μα φυσικά η Τσικνοπέμπτη. Ανέκαθεν θεωρούσα (και ακόμα θεωρώ) ότι η μέρα αυτή είναι για τις ταβέρνες, τις ψησταριές και τα σουβλατζίδικα, και όχι για να κλεινόμαστε στην κουζίνα (αν δε δουλέψουν κι αυτοί οι άνθρωποι σήμερα, πότε θα δουλέψουν;). Θέλω να τσικνίσω, αλλά όχι να τσικνιστώ… Παράλληλα όμως, πάντα είχα (και έχω) μια τεράστια άρνηση να βγω έξω αυτή την ημέρα, να στριμωχτώ, να περιμένω ώρες ατέλειωτες να εξυπηρετηθώ, και το πιθανότερο να μη φάω καλά. Γι’ αυτό και πάντα ήθελα να καλώ λίγο κόσμο στο σπίτι, και φυσικά να φροντίζω για τη σχετική παραγγελία από πριν, ώστε να είναι όλα στην ώρα τους και όπως πρέπει.

 

Πάντα όμως θέλω να φτιάχνω και κάτι δικό μου, ένα συνοδευτικό, ή ένα ακόμα πιάτο, για να νιώθω ότι κάτι έκανα κι εγώ (μην το ψάχνετε…). Παρόλα αυτά, να μην ξεχνάμε ότι η μέρα είναι μια κανονικότατη εργάσιμη, και το ίδιο είναι και η επόμενή της, γι’ αυτό δεν με παίρνει ούτε να ξοδέψω πολύ χρόνο στην προετοιμασία, ούτε να έχω να μαζεύω και να καθαρίζω εκατό σκεύη.
Επομένως, η διαδικασία “πλένω πατάτα, τη ρίχνω στο ταψί, βάζω και 2-3 πραγματάκια από πάνω, βάζω ταψί στο φούρνο, στα μισά προσθέτω και λίγο λουκανικάκι, βγάζω ταψί, τρώω”, είναι μια διαδικασία που μου ταιριάζει απόλυτα. Και κάτι μου λέει ότι και σε πολλούς από εσάς εκεί έξω ταιριάζει το ίδιο.
Εντάξει, ο συνδυασμός λουκάνικο-πατάτα είναι από μόνος του ιδανικός. Αλλά αν με εμπιστευτείτε στα λοιπά υλικά και τα αρώματα της συνταγής, δεν θα χάσετε. Μη σας πτοεί η ποσότητα λαδιού που βλέπετε στον πάτο του ταψιού, πιστέψτε με, είναι η νοστιμότερη πατάτα φούρνου που έχετε φάει. Σας έχω πει ψέματα ποτέ; Όχι φυσικά…
Καλό τσίκνισμα!

Η συνταγή

1 κιλό πατάτες baby
250 γραμ. λουκάνικα κοκτέιλ μπουκίτσες ή χωριάτικο λουκάνικο σε κομμάτια
250 ml ελαιόλαδο
100 ml σόγια σως
4-5 σκελίδες σκόρδο
3-4 κλαράκια δενδρολίβανο

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε ταψί ή πυρέξ, μαζί με ολόκληρες τις σκελίδες του σκόρδου. Προσθέτουμε το λάδι, τη σόγια σως και το δενδρολίβανο, ανακατεύουμε, και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μισή ώρα ανοίγουμε το φούρνο, βγάζουμε το ταψί, ανακατεύουμε προσεκτικά και προσθέτουμε τα λουκάνικα. Ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.

 

 

You Might Also Like

44 Comments

  • Reply Χρυσαυγή 12 Φεβρουαρίου 2015 at 07:40

    Δεν έχω καμία αμφιβολία για την νοστιμιά της πατατούλας και δεν θα σε αμφισβητούσα κιόλας! Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους!!!!! Σούπερ φαγητό γιατί ας μην ξεχνάμε ότι δίπλα στο κρέας πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει πατάτα την Τσικνοπέμπτη!

    Καλή σου μέρα Χρύσα μου!
    Πολύ ωραίες φωτογραφίες που ανοίγουν την όρεξη….

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:09

      Thanks Χρυσαυγή! Κρέας χωρίς πατατούλα δεν πάει!

  • Reply Amelie 12 Φεβρουαρίου 2015 at 07:50

    Δεν θα πω πολλά, η εγγυημένη αυτή συνταγή καταγράφεται, αποθηκεύεται και αξιοποιείται …σήμερα κιόλας! Με τις baby πατατούλες έχω σχέση λατρείας και νομίζω ότι σήμερα μας έδωσες το ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα κρεατικά ανεξαρτήτως περίστασης. Καλή Τσικνοπέμπτη!

  • Reply thegreenmixer.com 12 Φεβρουαρίου 2015 at 08:12

    Σούπερ φαγητό, όλοι τρώνε πατάτες και λουκάνικα (με ελάχιστες εξαιρέσεις δηλαδή) και οπως λες και εσύ επειδή ειναι εργάσιμη θέλουμε κάτι γρήγορο (στο μαγείρεμα και στο πλύσιμο)

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:10

      Χαίρομαι που συμφωνούμε Τάνια!

  • Reply Beauty Follower 12 Φεβρουαρίου 2015 at 09:53

    Πολύ ομορφο πιάτο… για μπραντς, για λαντς, για όλες τις ώρες 😉
    Καλημερα!

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:10

      Για όλες τις ώρες και για όλες τις ημέρες!

  • Reply Dimitra 12 Φεβρουαρίου 2015 at 09:59

    Με συγκλόνισες Χρύσα και είμαι και στη δουλειά!!! Τρέχω για πατάτες baby και σογια σως!!!! Τα μόνα που μου λείπουν για να εκτελέσω την απλή αλλά λαχταριστή σου συνταγούλα!!!!
    Καλό μας τσίκνισμα!!!!

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:11

      Περιμένω Δημητρούλα, περιμένω….!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 12 Φεβρουαρίου 2015 at 11:58

    Τι ωραίες που φαίνονται οι baby πατάτες στις φωτό !!!!!!!

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:11

      Είναι φωτογενείς οι άτιμες!

  • Reply Notoula 12 Φεβρουαρίου 2015 at 12:05

    Πολύ ωραίες οι πατάτες σου! Θα την δοκιμάσω σίγουρα. Θα μπορούσαμε να μισοβράσουμε τις πατάτες και να τις βάλουμε μία και καλή στο φούρνο με τα λουκάνικα ή όχι;

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:12

      Μπορείς, γιατί όχι; Εμένα να σου πω βέβαια, συνήθως μου αρέσουν οι πατάτες φούρνου να είναι φούρνου από την αρχή, μου φαίνονται πιο νόστιμες…

    • Reply Notoula 7 Μαρτίου 2015 at 16:41

      Οι πατάτες σου τέλειες!!!!! Νομίζω δεν θα προλάβουν να πάνε εκεί που τις έχω υποσχεθεί!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 12 Φεβρουαρίου 2015 at 12:11

    Τελευταία φορά που βγήκα έξω Τσικνοπέμπτη ήμουν έγκυος και από την ταλαιπωρία που τράβηξα κόντεψα να … γεννήσω.
    Από τότε είπα never again!!
    Αφού μια χαρά βολευόμαστε και με λύσεις τόσο εύκολες και νόστιμες σαν την δική σου!
    Καλή Τσικνοπέμπτη, να περάσεις πολύ όμορφα!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:12

      Α, εσύ έχεις ψυχολογικά τραύματα! Σε καταλαβαίνω!

  • Reply evi@thehealthycook 12 Φεβρουαρίου 2015 at 13:54

    κι εγώ αρνούμαι να βγω έξω τέτοια μέρα και να στριμωχτώ… το πιάτο σου είναι ιδανικό για να γιορτάσουμε την Τσικνοπέμπτη στο σπίτι χωρίς πολύ κούραση αλλά με πολύ γεύση!!! σούπερ!

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:13

      Ευκολία πάνω από όλα Εύη!

  • Reply Margarita Niki 12 Φεβρουαρίου 2015 at 14:40

    πω πω και εχω μια πεινα!!!!! Τελειο φαίνεται θα το κάνω σύντομα κιόλας!

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:13

      Περιμένω εντυπώσεις!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 12 Φεβρουαρίου 2015 at 16:15

    Φυσικα και δεν αμφισβητώ!! Αλλωστε φαίνονται πεντανόστιμες οι πατατούλες!! Θα δοκιμαστουν οπωσδήποτε!! πολλα φιλια Χρυσα μου!! Καλο τσίκνισμα!!

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:13

      Κι από σένα θα περιμένω εντυπώσεις λοιπόν Ελπιδάκι!

  • Reply Ariadni St. 12 Φεβρουαρίου 2015 at 21:55

    Τι ωραίες συνταγες και ποσο ωραία πιατα ανεβασατε σημερα όλες βρε παιδάκι μου! Απλή και νόστιμη συνταγούλα για αρχάριους και μυημενους στο άθλημα!
    Καλό ξημέρωμα!
    Σε φιλώ 🙂

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:14

      Το ήθελε η μέρα Αριάδνη!

  • Reply Lenia 13 Φεβρουαρίου 2015 at 05:28

    Οι πατατούλες με το δεντρολίβανο είναι φανταστικός συνδυασμός! Γεια στα χέρια σου,Χρύσα μου!
    Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:14

      Και η σόγια σως τους πάει πολύ Λένια!

  • Reply AgapameAnDolmas 13 Φεβρουαρίου 2015 at 08:26

    πατατες με λουκάνικα κλασσικο αγαπημενο μεζεδοφαγακι!!! ειναι κ αποκριάτικο!!! μ αρεσει που δεν το φορτωσες με πολλα μπαχαρικα!!!

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:14

      Δε θέλει πολλά πολλά μπαχαρικά, για να ξεχωρίζουν οι γεύσεις!

  • Reply Μάχη Μ 13 Φεβρουαρίου 2015 at 10:18

    Τόσο απλό πιάτο, και τόσο υπέροχα δοσμένο.
    Πολύ όμορφες φωτογραφίες που θέλεις αμέσως να το εκτελέσεις…!!

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:15

      Ευχαριστώ Μάχη!

  • Reply mookies 13 Φεβρουαρίου 2015 at 12:42

    Απλή και υπέροχη συνταγή. Πολύ μου αρέσουν οι πατάτες έτσι ολόκληρες και με την φλούδα τους! Όσο για το ζουμάκι ότι πρέπει για βουτιές με το ψωμί.

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:15

      Ναι, αφήνει μπόλικο ζουμάκι, για πολλές βουτιές!

  • Reply kikitchen and the chef 13 Φεβρουαρίου 2015 at 13:05

    την συνταγη σου αυτη χρυσα την ειχα σταμπαρει απο τα χριστουγεννα,σε πιστευω σε ολα ειμαι σιγουρη οτι ειναι πεντανοστιμο,το εκανε και η amelie απο οτι ειδα και ειπε τα καλυτερα!!!!το μονο σιγουρο ειναι οτι θα το κανω κι γω!!!……α και κατι ακομα….εσυ δεν φωτογραφισες….ζωγραφισες!!!!
    φιλια πολλαααααα

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:16

      Ευχαριστώ πολύ Κικίτσα! Χαίρομαι που σου άρεσαν όλα!

  • Reply - spoonstories- 13 Φεβρουαρίου 2015 at 15:40

    Μα τι ωραίο σερβίτσιο!! Τι ωραία παρουσίαση … και η συνταγή ξελιγωτική !!Μπράβο Χρύσα!!

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:17

      Ευχαριστώ Λίλια! Ο συνδυασμός των υλικών είναι ξελιγωτικός!

  • Reply Penelope 13 Φεβρουαρίου 2015 at 15:45

    Από αυτά τα φαγάκια που μια μικρή ψυχή που ξέρω…μάλλον θα τα λάτρευε! Ήδη από προχθές τρέφεται μόνον με λουκάνικα :-))) Ωχχχχχ Παναγία μου….

    Καλό Σαββατοκύριακο και καλή Αποκριά, Χρύσα μας.

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:17

      Ε, δώσε λίγο λουκάνικο ακόμα Πηνελόπη! Πού και πού καλό είναι να κακομαθαίνουν λιγάκι…

  • Reply Ερμιόνη 13 Φεβρουαρίου 2015 at 22:31

    Πρώτα διάβασα την ανάρτηση της Αμαλίας μας και μετά την ορίτζιναλ συνταγή!
    Μ' αρέσει η πρόταση σου Χρύσα μου γιατί είναι πιάτο της κατηγορίας ευκολάκι-νοστιμάκι!!
    Φιλιά πολλά!

    • Reply Χρύσα 14 Φεβρουαρίου 2015 at 15:18

      Ευκολάκι-νοστιμάκι, indeed! περίπου 5 λεπτά προετοιμασία, και όλη η γεύση!
      Φιλάκια!

  • Reply Silena 14 Φεβρουαρίου 2015 at 16:22

    Πραγματικά γρήγορο και εύκολο Χρύσα μου!!! Το δεντρολίβανο δίνει απίστευτο άρωμα και σε συνδιασμό με τα υπόλοιπα υλικά δημιούργησες ένα πεντανόστιμο πιάτο!!!! Σίγουρα θα μας ξετρελάνει!!! Καλό βράδυ!

  • Reply Dimitra 19 Φεβρουαρίου 2015 at 17:29

    Εφτιαξα το μαγικό αυτό φαγάκι, απλό και συγχρόνως διαφορετικό, την προηγούμενη εβδομάδα!!!! Οι ενήλικοι το λατρέψαμε. Η σόγια σος του έδωσε μια ιδιαίτερη γεύση και τα λουκάνικα με τις baby πατάτες ταίριαξαν τόσο απόλυτα!!!!
    Σ'ευχαριστώ πολύ Χρυσάκι!!!

  • Leave a Reply