scroll down for the recipe in englishΕντάξει, η εβδομάδα που διανύουμε θα έπρεπε να είναι και επισήμως “Παγκόσμια εβδομάδα δίαιτας”. Όπου και να πάω, δεν ακούω τίποτα άλλο. “Έβαλα δύο κιλά στις γιορτές”, “Άσε, δεν κουμπώνει το παντελόνι”, “Δε θέλω να ξαναδώ κρέας μέχρι το Πάσχα”, “Αχ, ευχαριστώ δεν θα πάρω (κέρασμα από τη Φωτεινή, το Γιάννη κλπ), μόλις άρχισα δίαιτα”, και άλλα τέτοια. Εγώ να σας πω την αλήθεια μου βέβαια, κιλά ευτυχώς αυτή τη φορά δεν έβαλα (να κι ένα καλό της ίωσης – μη σας πω ότι έχασα και το κατιτίς μου), τα παντελόνια μου βέβαια βογκούσαν εδώ και καιρό ούτως ή άλλως, κρέας, όντως δε θέλω να ξαναδώ ως το Πάσχα (άντε, ως την Τσικνοπέμπτη – αλήθεια, πότε είναι φέτος), αλλά, ακατάδεκτη δεν είμαι, άμα με κερνάνε, λέω την ευχή μου και παίρνω πάντα…
Αλλά είπα να μην είμαι εκτός κλίματος και να σας προσφέρω σήμερα απλόχερα τα φρέσκα ζαρζαβατικά που μου ήρθαν πεσκέσι από το χωριό με τα πεθερικά μου. Και φυσικά, η σαλατούλα – σαλατούλα, αλλά με ξέρετε τώρα… Τα ξενέρωτα εγώ δεν τα μπορώ. Έτσι θα σας άφηνα, με ένα λάχανο και δυο καρότα; Εκεί που έτριβα το λάχανο και τα καροτάκια μου λοιπόν, δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Ένα κομμάτι καλού, εγγλέζικου stilton μου φώναζε από το ψυγείο, και έτσι πήρε τη θέση του μέσα στο dressing που αρχικά είχε σκοπό της ζωής του να είναι ένα απλό, αθώο dressing γιαουρτιού. Και να και λίγα cranberries που βγήκαν για να δώσουν λίγη γλύκα και λίγο επιπλέον χρώμα στην ήδη πολύχρωμη σαλάτα μου, να και λίγο τριμμένο καρύδι για λίγο ακόμα κρίτσι-κρίτσι (θυμάστε που κάποτε δεν μπορούσα να διανοηθώ να προσθέσω ξηρούς καρπούς οπουδήποτε; Μετάλλαξη το λένε…). Κι εκεί που πια η σαλάτα μου φαινόταν ήδη υπερπαραγωγή, το χέρι μου πήρε πρωτοβουλία και πρόσθεσε κι άλλο τυρί, θρυμματισμένο, λες κι αυτό που είχε μέσα στο dressing δεν ήταν αρκετό… Τι έφαγα, μια σαλατίτσα έφαγα, σου λέει μετά…
Τι να κάνουμε, παρέα ήθελαν κι αυτά τα καημένα τα λαχανικά… Και τώρα που είπα παρέα, δεν σας έχω πει ακόμα για το καινούργιο μας παρεάκι στο facebook, την ομάδα που δημιουργήσαμε πριν από λίγο καιρό τρεις food bloggers “από το βορρά”, όπως μας αρέσει να λέμε, η Αναστασία από το “Αγάπα με αν… dolmas”, η Κική από το “Kikitchen and the chef” κι εγώ. Η ομάδα μας λέγεται “The food and the bloggers”, και εδώ θα μπορείτε να βρείτε τόσο τις δικές μας αναρτήσεις, όσο και αναρτήσεις άλλων φίλων bloggers, νέα και ιδέες που σχετίζονται με το φαγητό, αλλά και να ανεβάσετε τις δικές σας αναρτήσεις, αν είστε blogger, κάποια άλλη ανάρτηση, είδηση, φωτογραφία φαγητού που είδατε και σας άρεσε, μια δική σας συνταγή, μια δική σας φωτογραφία φαγητού, οτιδήποτε θέλετε να μοιραστείτε με άλλους ανθρώπους που έχουν την ίδια αγάπη για το καλό φαγητό και την κουζίνα. Θα χαρούμε λοιπόν πολύ να σας δούμε στην καινούργια μας παρέα!
Η συνταγή
(για τη σαλάτα δεν θα σας δώσω αναλογίες, εννοείται ότι τις προσαρμόζετε κατά βούληση)
κόκκινο λάχανο τριμμένο
καρότο τριμμένο
cranberries
καρυδόψιχα
μπλε τυρί της αρεσκείας σας (εγώ χρησιμοποίησα stilton)
για το dressing (περίπου 200 ml)
100 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
50 γραμ. μπλε τυρί της αρεσκείας σας (εγώ χρησιμοποίησα stilton)
4 κ.σ. ξύδι λευκό balsamico
4 κ. σ. ελαιόλαδο (προτιμήστε ένα απαλό σε γεύση)
1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi και χτυπάμε μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφη κρέμα. Αν είναι πολύ πηχτή η υφή της, προσθέτουμε λίγο επιπλέον λάδι και ξύδι, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιούμε όσο χρειαζόμαστε και το υπόλοιπο το αποθηκεύουμε σε καλά κλεισμένο βαζάκι στο ψυγείο για λίγες μέρες.
Tip:
– Η ίδια συνταγή, με λιγότερο ή και καθόλου ελαιόλαδο, μας δίνει ένα εξαιρετικό dip για αλμυρά κρακεράκια, αγγουράκια, καροτάκια, κλπ.
Red cabbage
and carrot salad with blue cheese dressing
and carrot salad with blue cheese dressing
The recipe
(I am giving you the proportions, you can adapt at will)
red cabbage, grated
carrot, grated
cranberries
walnut kernel
blue cheese of your choosing (I used stilton)
for the dressing (about 200 ml)
100 gr. Greek yogurt
50 gr. blue cheese of your choosing (I used stilton)
4 tablespoons white balsamic vinegar
4 tablespoons olive oil (preferably a light one)
½ teaspoons garlic powder
salt, pepper
Add all the ingredients in the multi and whisk until you get a nice, smooth
cream. If it’s too thick, add a little
more oil and vinegar until you get the desired results. Use as much as you need
and save the rest in a sealed jar in the fridge for a few days.
cream. If it’s too thick, add a little
more oil and vinegar until you get the desired results. Use as much as you need
and save the rest in a sealed jar in the fridge for a few days.
Tip: The same recipe, with less or no olive oil at all, makes an excellent
dip for crackers, cucumbers, carrots, etc.
dip for crackers, cucumbers, carrots, etc.
31 Comments
Καλημερα Χρυσααααα!!!!
Φυσικα και θα ξεκινησω απο την ομαδουλα μας….μαλλον την ΟΜΑΔΑΡΑ μας!!!!!!The north bloggers!!!!Να γινουμε ολοι μια μεγααααλη παρεα!!!!!!!
Εισαι πολυ τυχερη που αντι να βαλεις εχασες κιολας…εγω μαλλον τσιμπησα ενα….δυο καπου εκει,δεν ανεβαινω σε ζυγαρια,το καταλαβαινω απο τα ρουχα!
Η σαλατα σου ειναι πανεμορφη,χρωματιστη και ωραια με την τσαχπινια του μπε τυριου να την κανει πεντανοστιμη!!!!!
φιλια πολλα!!
Μεγάλη και νόστιμη παρέα!
Καλά, μη χαίρεσαι, δεν τα έβαλα στις γιορτές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα μου γλιτώσουν…
Φιλιά!
Χαχαχα, πολύ επιτυχημένο το σχόλιο περί Παγκόσμιας εβδομάδας δίαιτας! Δηλώνω επίσημα ότι θα την …τιμήσω την εβδομάδα (που κανονικά θα πρέπει στην περίπτωσή μου να γίνει μήνας) γιατί τα κιλά που φορτώθηκα είναι αρκετά, δεν σας λέω ακριβώς πόσα, ψιλοντρέπομαι! Μακάρι να ήταν όλα τα διαιτητικά εδέσματα τόσο νόστιμα και πολύχρωμα όπως η σαλάτα σου, δείχνει υπέροχα λαχταριστή!
Λες να την κάνουμε όλοι μήνα, αντί για εβδομάδα; Δύσκολο το βλέπω, αλλά βλέπουμε…
Καλό ξεκίνημα, με πολλές και απολαυστικές δημιουργίες!!!!
Η σαλάτα είναι όντως υπερπαραγωγή και το ντρέσιγκ της δίνει μια μοναδική γευστική νότα!!!
Πολλά φιλιά!
Ευχαριστούμε!
Λίγο να αναβαθμίσουμε το ταπεινό λάχανο…
Σαλάτα υπερπαραγωγή! Αναρωτιέμαι τι γεύση είχε ο συνδυασμός που τόλμησες! Δεν θα συνδύαζα ποτέ στο μυαλό μου λάχανο με μπλε τυρί αν και λατρεύω και τα δύο!!!
Καλή επιτυχία και στην νέα ομάδα!
Δοκίμασέ το λοιπόν, θα σε εκπλήξει ευχάριστα!
Ευχαριστούμε!
Φοβεροί συνδυασμοί υλικών και μια σαλάτα όνειρο!!!
Καλή αρχή στο γκρουπάκι σας κορίτσια, μόλις έκανα αίτηση!
Φιλιά πολλά!
Ευχαριστούμε Έλενα, θα χαιρόμαστε να σε βλέπουμε κι εκεί!
Το φοβερά χρώματα είναι αυτά!!
Αν και δεν είμαι πολύ fan του blue cheese, ομολογουμένως πρέπει να ναι πολύ καλός ο συνδυασμός με τα cranberry και το καρύδι!
Επίσης αυτά τα φρέσκια πεσκέσια που σου 'ρχονται πολύ τα ζηλεύω να ξέρεις!
🙂 🙂
Ναι, τα τυριά αυτά δεν έχουν και τόσους πολλούς φαν, το ξέρω, αλλά ο συνδυασμός είναι πολύ πετυχημένος! Μπορείς πάντα να μειώσεις αρκετά την ποσότητα για να έχει απλά μια ελαφριά γεύση…
φοβερη η σαλατα Χρυσα μου.. Ολη τη γαβαθα τρωω.. Πολυχρωμη και δροσερη και ας ειναι και λιγακι ιο παχυντικη!! Καλη αρχη στην καινουρια παρέα.. και εννοειται πως ερχομαι κι εγω… πολλα φιλια
Όλη τη γαβάθα έφαγα κι εγώ… Ντροπή…
Ευχαριστούμε Ελπιδάκι! Θα τα λέμε κι εκεί!
Υπέροχη η σαλάτα σου, ότι χρειάζεται μετά το Χριστουγεννιάτικο ξεφάντωμα, αν και φέτος ήταν σχετικά συγκρατημένο. Το dressing και το καρύδι ξεχωρίζουν στην υπερπαραγωγή σου!
Καλό ξεκίνημα με την ομαδάρα σας, θα σας επισκέπτομαι!
Καλή χρονιά!
Ευχαριστώ Μίνα μου, είναι καλό που καταφερες να συγκρατηθεί!
Θα σε περιμένουμε!
Φιλιά!
Οπως εσύ δεν έβαζες ξηρούς καρπούς οπουδήποτε, έτσι και εγώ δεν μπορώ να προσθέτω φρούτα (ξηρά ή μη), λές να μεταλλαχθώ και εγώ στο μέλλον? (πολύ με φοβάμαι βέβαια, οπότε μην λέω μεγάλες κουβέντες).
Κοίτα, δίαιτα ξεκινήσαμε, όπως λες και εσύ αλλά είναι soft ξεκίνημα (πως λέμε soft opening σε μαγαζιά, αν έχεις ακούσει?). Δηλαδή, ξεκινάμε την βοσκή, αλλά για να μην πάθει σοκ ο οργανισμός (δεν το θέλουμε), ρίχνουμε και λίγο τυράκι, λίγο γιαουρτάκι κλπ κλπ (και στο τέλος τρώμε και λίγο σοκολάτα γιατί κάνει καλο, μην το ξεχνάμε).
Φρούτα, ε? Χμμ, δεν ξέρω, έχω αναθεωρησει πολλά μεγαλώνοντας, μπορεί να συμβαίνει και σε όλους αυτό, τι να πω… Πέρι ορέξεως…
Soft ξεκίνημα, αυτό ακριβώς! Αν και δε με βλέπω να φτάνω στα επίσημα εγκαίνια… 😉
Τι ωραία χρώματα που έχει η σαλάτα σου Χρύσα!
Δείχνει πραγματικά πολύ λαχταριστή!
Και μου αρέσουν οι τσαχπινιές που τις έχεις προσθέσει!
Φιλιά πολλά!
Λίγο χρώμα στην καρδιά του χειμωνα χρειάζεται, έτσι δεν είναι?
Ειδικά τώρα που πέρασαν οι γιορτές…
Φιλάκια Ερμιόνη μου!
Καλορίζικο!!!!
Πολύ χαιρομαι γιατι και οι 3 ειστε γλυκυτατες και απο τις πιο αγαπημένες μου bloggers 😉
Η σαλατούλα σου θα μπει στο αρχείο συνταγων ως must σαλάτα για τραπέζωμα!
Ευχαριστούμε!!!
Ναι, είναι ωραία για τραπέζι, αρκεί να σιγουρευτεις ότι όλοι τρωνε μπλε τυρι…
Καλημέρα και από μένα!! 🙂
Αυτή τη σαλάτα θα τη φτιάξω…. πότε δεν ξέρω, αλλά σίγουρα θα τη φτιάξω!! Είναι ό,τι πρέπει για τη μητέρα μου που έχει πάθει αυτό το σύνδρομο των κιλών των Χριστουγέννων και έχει λιώσει στις σαλάτες!! Λάτρης του blue cheese και του καρυδιού, σιγά μην πει όχι!!!!! 😀
Χαίρομαι που σου άρεσε Μυρωδία, δοκιμαστε την και περιμένω εντυπώσεις!
Καρυδόψιχα και μπλε τυρί είναι πολύ δυνατός συνδυασμός σε σαλάτα!Καλή Χρονιά Χρύσα μου!
μια αποτοξινωση την θελουμε!! υπεροχη σαλατα το λαχανο καροτο και με το κεριδι τα κραν μπερις κ τα αλλα σιγουρα θα ειναι εντυπωσιακη !!! the north bloggers are coming !!!!!
Φοβερή σαλάτα… τα έχει όλα και είναι σίγουρα πεντανόστιμη …άσε που απενοχοποιεί κιόλας παρά το υπέροχο τυράκι που με τα καρύδια και τα cranberries δένει τέλεια!!!!!
Καλή εβδομάδα!!!!
Η συνταγή σου μου ήρθε πάνω στην ώρα που αποφασίζω για το μενού για το πάρτυ γενεθλίων της κόρης μου (που εννοείται θα φάμε οι μεγάλοι!).
Χρώματα και blue cheese => Check! Μπαίνει στη λίστα.
(διέγραψα το προηγούμενο σχόλιο γιατί ήδη μου έλυσες την απορία μου…)
Φιλιά
Εξαιρετική η σαλατούλα σου Χρύσα , ταιριάζει απόλυτα με το ντρέσινγκ , και εγώ θα την φανταζόμουν συνοδεία μαζί με ένα ψητό ψαράκι στα καρβουνα!!!
Μόνο και μόνο από τα χρώματα Χρύσα μου είναι τέλεια.
Πολύ μου αρέσουν τέτοιου είδους σαλάτες και ναι μετά τις γιορτές ας τρώμε πιο πολλές σαλάτες 😉
Μια χαρά είναι.
Το ντρέσινγκ πολύ καλό.
Α… δεν την είχα δει τη καινουρια σελίδα…μπράβο κορίτσια του βορρά 😉
Φιλιά πολλά
Πολλά πολλά συγχαρητήρια Χρύσα και κορίτσια για την ομάδα σας!!! Μπράβο που εξελίσσετε την αγάπη σας για το food blogging και κάνετε κάτι παραπάνω. Ψήφος στις food bloggers που έρχονται απο το Βορρά λοιπόν:))))
Η σαλατίτσα μαγική, πολύχρωμη και παιχνιδιάρα.
Κιλά πήρα φυσικά αλλά δίαιτα δεν εχω κάνει ποτέ. Κόβω τις καθημερινες σαβουρίτσες και επανέρχομαι σιγα σιγά:) Σιγά μην χάσω τα κεράσματα όμως!!! Φυσικά και τα τρώω όλα!!! Χα χα χα