Ζαχαροπλαστείο, Κρέμες/Μους, Συνταγές

Μους γιαουρτιού με γλυκό του κουταλιού

12 Ιανουαρίου 2015

 

Κοίτα πλάκα, ο τίτλος κάνει ρίμα…
Σήμερα νομίζω ότι βρήκα ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά. Σοβαρά. Ναι, εγώ είμαι, μην ανησυχείτε, δεν έχω πάθει τίποτα, αλλά, να μην τα ξαναλέμε, είμαστε όλοι σε περίοδο detox. Βλέπετε, αποφεύγω με κάθε τρόπο να αναφέρω την κακιά λέξη που αρχίζει από δ και τελειώνει σε ίαιτα. Είναι ψυχολογικό το θέμα…
Γιατί, άντε, να δεχτώ ότι όλη την εβδομάδα θα προσέξουμε, θα βοσκήσουμε, θα συγκρατηθούμε. Αλλά όταν θα καθίσουμε στο οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι, που κι αυτό μπορεί να είναι προσαρμοσμένο στην προσπάθειά μας, δε γίνεται, μετά το τέλος του φαγητού το θέλουμε το γλυκάκι μας. Έτσι, για να νιώσουμε ότι δε στερούμαστε, έτσι, για να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας για το χαρακτήρα που επιδείξαμε όλη την εβδομάδα, έτσι, για να πάρουμε κουράγιο για την επόμενη…

 

Δεν ξέρω εάν και κατά πόσο σας αρέσει το γιαούρτι στα γλυκά, ή και γενικότερα, εγώ πάντως το λατρεύω. Γιαούρτι σκέτο, γιαούρτι με μέλι, γιαούρτι με δημητριακά, γιαούρτι με φρούτα, γιαούρτι στα φαγητά, γιαούρτι στα γλυκά, frozen yoghurt, δώσε μου γιαούρτι και ποτέ δεν θα πω όχι!
Πάντα μου άρεσε πολύ το γιαούρτι, από παιδί. Και νιώθω τέτοια ευχαρίστηση όταν βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια το περίφημο πλέον greek yoghurt (όχι το greek style yoghurt) έχει κατακτήσει τον κόσμο γαστρονομικά, που δεν μπορώ παρά να προσπαθώ να το χρησιμοποιώ κι εγώ στις συνταγές μου όσο γίνεται περισσότερο. Και γιατί όχι άλλωστε;
Σήμερα λοιπόν σας έχω γλυκάκι χωρίς πολλές πολλές τύψεις, αλλά με απίστευτη γεύση. Μια δροσερή, αέρινη και πανάλαφρη μους γιαουρτιού, ιδανική, τόσο για επιδόρπιο, όσο και για βρίσκεται στο ψυγείο για εκείνες τις δύσκολες ώρες της λιγούρας. Θα σας την παρουσίαζα σκέτη, γιατί κι είναι πολύ νόστιμη, αλλά επειδή ήθελα να είναι και λίγο φωτογενής, σκέφτηκα να της προσθέσω και λίγο γλυκό του κουταλιού. Έτσι λοιπόν, τα μοντέλα μας σήμερα φοράνε γλυκό του κουταλιού κυδώνι, βύσσινο και τριαντάφυλλο, κι επειδή ποτέ δεν μπορώ να αντισταθώ στο συγκεκριμένο συνδυασμό, το τελευταίο μοντέλο ντύθηκε με μπόλικο μέλι. Φυσικά οι προτάσεις είναι καθαρά ενδεικτικές (μετάφραση: ό,τι είχε το ψυγείο), μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε γλυκό προτιμάτε, φρούτα, λίγο τριμμένο μπισκότο, και μεταξύ μας, επειδή πλέον σας ξέρω και με ξέρετε, εγώ θα σας πρότεινα να βάλετε λίγη λιωμένη σοκολάτα, ή λίγη μερέντα (αϊ στο καλό, δεν μπορώ να καταπιέζομαι…).
Η συνταγή (για 4 μερίδες)
200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό (πλήρες ή 2% λιπαρά)
500 γραμ. φυτική κρέμα
200 ml γάλα φρέσκο (πλήρες ή ελαφρύ)
3 φύλλα ζελατίνης
1 κ.γ. στέβια σε υγρή μορφή ή 100 γραμ. ζάχαρη
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τη στέβια ή τη ζάχαρη να ζεσταθεί. Ταυτόχρονα, βάζω τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπωλ με κρύο νερό να μαλακώσουν. Μόλις το γάλα ζεσταθεί αρκετά (δε θέλουμε να βράσει), στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης από το νερό, τα ρίχνουμε στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσουν.
Χτυπάμε τη φυτική κρέμα με το μίξερ, μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Την αφήνουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μοιράζουμε το μείγμα σε ποτήρια ή σε μπωλάκια και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα.
Tip:
– Όταν θα βάλουμε τη μους στα ποτήρια θα είναι αρκετά αραιή στην υφή. Δεν ανησυχούμε, θα σφίξει στο ψυγείο όσο χρειάζεται. Μπορούμε καλύτερα να την ετοιμάσουμε από την προηγουμένη.

 

You Might Also Like

33 Comments

  • Reply Tante Kiki 12 Ιανουαρίου 2015 at 07:42

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! Νόστιμο, εύκολο και χωρίς τύψεις το γλυκάκι σου!!! Είναι υπέροχο!!!

    • Reply Χρύσα 12 Ιανουαρίου 2015 at 21:33

      Καλή εβδομάδα Κική! Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει!

  • Reply Amelie 12 Ιανουαρίου 2015 at 08:04

    Είδα γιαούρτι και κόλλησα! Διότι θα μπορούσα πολύ εύκολα να διεκδικήσω τον τίτλο της πιο φανατικής…γιαουρτοφαγου της υφηλίου!!! Αν υπήρχε δικαιοσύνη στον κόσμο, οι γαλακτοβιομηχανίες θα έπρεπε να μου κάνουν γερή έκπτωση, είμαι κάτι σαν ισόβιος χορηγός τους, αλλά πού τέτοια τύχη! Όπως καταλαβαίνεις, αυτό το λαχταριστό γλυκάκι θα εκτιμηθεί δεόντως στην κουζίνα μου!

    • Reply Χρύσα 12 Ιανουαρίου 2015 at 21:34

      Χμμμ, αυτό με την έκπτωση, όταν το ζητήσεις, μη με αφήσεις απ' έξω, γιατί τον τίτλο που λες τον διεκδικώ κι εγώ, να ξέρεις!

  • Reply thegreenmixer.com 12 Ιανουαρίου 2015 at 08:22

    Θαυμάζω τους ανθρώπους που τρώνε κιλά γιαούρτι και το θεωρούν και γλυκό και βολεύονται με κάτι τόσο απλό. Δεν τρώω γιαούρτι όπως κατάλαβες, αφενός δεν μου αρέσει, αφετέρου το στομάχι μου δεν το μπορεί καθόλου, οπότε θα σχολιάσω τις φωτογραφίες που είναι όμορφες και ανοιξιάτικες και τις βλέπω και μου γεμίζει το ματι χρώμα (παρότι είναι πολύ μινιμαλ κάνουν ωραίο κοντραστ τα χρώματα).

    • Reply Χρύσα 12 Ιανουαρίου 2015 at 21:40

      Ε τότε χαίρομαι που σου αρέσουν οι φωτογραφίες… Το ήξερα ότι αυτό δεν είναι γλυκό για όλους, γιατί αρκετός κόσμος έχει αντίστοιχη σχέση με σένα με το γιαούρτι… Αλλά ευτυχώς υπάρχουν κι άλλοι τόσοι που το αγαπούν όσο εγώ!

  • Reply Νίκη 12 Ιανουαρίου 2015 at 10:18

    Μμμμ… τέλειο μου φαίνεται!!! Εννοείται θα το φτιάξω. Και εγώ λατρεύω το γιαούρτι και μου αρέσει σε κάθε εκδοχή του! Πολλά φιλιά και καλή χρονιά Χρύσα

    • Reply Χρύσα 12 Ιανουαρίου 2015 at 21:41

      Ωραία! Να το φτιάξεις και να κάνεις τους δικούς σου συνδυασμούς Νίκη! Καλή χρονιά!

  • Reply kikitchen and the chef 12 Ιανουαρίου 2015 at 12:14

    Νομιζω οτι το γλυκο σου χρυσα μου μου ταιριαζει γαντι!!!!
    Μ αρεσουν τα γιαουρτενια γλυκα,να φανταστεις οταν παμε σε καμια ταβερνα και μας προσφερουν στο τελος γιαουρτι με γλυκο του κουταλιου ειναι η καλυτερη μου!!!!
    ωραια χρωματα και γευση,τι αλλο να ζητησω για τα δεδομενα μου ειναι το τελειο γλυκακι!!!
    καλη εβδομαδα και φιλιααα

    • Reply Χρύσα 12 Ιανουαρίου 2015 at 21:43

      Ε, εντάξει κι εσύ είσαι της κατηγορίας μου… Εύγε Κική!

  • Reply Silena 12 Ιανουαρίου 2015 at 12:45

    Το γιαούρτι ποτέ δεν το συμπάθησα σκέτο αλλά έτσι που το παρουσίασες Χρύσα θα γίνει το αγαπημένο μου γλύκισμα!!! Υπέροχο!!!
    Καλό μεσημέρι! Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 12 Ιανουαρίου 2015 at 21:46

      Είναι πολύ ανάλαφρη η μους, γλυκιά αλλά και ξινή όσο πρέπει!

  • Reply Dimitra Decorasylum 12 Ιανουαρίου 2015 at 14:42

    Αυτά να δει ο Γεώργιος να μου ζητάει κάθε μέρα μους γιαουρτιού! Το τρώμε που το τρώμε ως απλό γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού, τώρα θα έχουμε και την αναβαθμισμένη εκδοχή του 😉
    Καλησπέρα & καλή εβδομάδα!

    • Reply Χρύσα 12 Ιανουαρίου 2015 at 21:46

      Α, βολεύτηκες τότε, γιατί εκτός των άλλων, είναι και πανεύκολη!
      Καλή εβδομάδα Δήμητρα!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 12 Ιανουαρίου 2015 at 14:51

    Δροσερό και λαχταριστό το γλυκάκι σου Χρύσα μου!!!
    Για τους ……. γιαουρτολάτρεις, σαν κι εμένα, ότι το καλύτερο!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 12 Ιανουαρίου 2015 at 21:48

      Δροσερό, για να μπαίνουμε γευστικά στην άνοιξη σιγά σιγά!
      Καλή εβδομάδα Έλενα!

  • Reply Ελπίδα 12 Ιανουαρίου 2015 at 19:51

    αν και δεν είμαι του γιαουρτιού… οικου δηλαδη.. αυτη την αερινη μους θα την τιμούσα!! Και χωρις τύψεις.. Μπραβο σου Χρυσα μου!! Ειναι υπέροχη η συνταγη σου!! πολλα φιλια

    • Reply Χρύσα 12 Ιανουαρίου 2015 at 21:49

      Ακόμα κι αν δεν είσαι του γιαουρτιού λοιπόν, η γλύκα της και η υφή της θα σε πείσει!

  • Reply Χρυσαυγή 12 Ιανουαρίου 2015 at 20:26

    Κοιτα, κι εγω με το γιαουρτι (το σκετο γιαουρτι) ειμαι μαλωμενη απο παιδι. Ωστοσο θα δοκιμαζα τη μους ειδικα αν η ξινη γευση του γιαουρτιου καλυπτοταν απο τη γλυκια σοκολατα που λες!!
    Οι φωτογραφιες σου ειναι πολυ καλες στο μαυρο φοντο !!
    Και ναι…κι εγω αυτη την περιοδο βοσκαω!!! Ουφ..!!

    • Reply Χρύσα 12 Ιανουαρίου 2015 at 21:51

      Η ξινή γεύση του γιαουρτιού εξισορροπείται αρχικά από τη σαντιγί και τη στέβια, είναι τόσο γλυκό όσο πρέπει. Αλλά ναι, η σοκολάτα θα του πάει πάάάάρα πολύ….. δυστυχώς…
      Υπομονή, όλοι μαζί στη βοσκή….

  • Reply Ερμιόνη 12 Ιανουαρίου 2015 at 20:58

    Ωραίο και ανάλαφρο το γλυκό που μας προτείνεις Χρύσα!
    Εύκολο και νόστιμο, χωρίς να μας φορτώνει με τύψεις ή θερμίδες!
    Και είναι και παντός καιρού!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 12 Ιανουαρίου 2015 at 21:51

      Παντός καιρού, για να διώχνουμε σιγά σιγά και το βαρύ χειμώνα!
      Φιλάκια Ερμιόνη μου!

  • Reply Cooking with me 12 Ιανουαρίου 2015 at 23:14

    Υπέροχο γλυκό και δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το πόση ώρα θα πρέπει να περάσεις τρέχοντας στον διάδρομο την επόμενη ημέρα!! Πέρα της πλάκας το γιαούρτι το λατρεύω και ιδικά όταν συνδυάζετε με κάτι γλυκό…!

  • Reply mia xara 13 Ιανουαρίου 2015 at 05:35

    Πολύ ελαφρύ και δροσιστικό γλυκό, Χρύσα, κατάλληλο μετά από ένα πλούσιο γεύμα!!! Καλή χρονιά, με υγεία και χαρά, ΧΟΧΟ

  • Reply Μarion, 13 Ιανουαρίου 2015 at 07:59

    Το τρώω το γιαούρτι αλλά σκέτο με ζορίζει λίγο…χιχι
    γι αυτο του βάζω πανω πάντα γλυκο κουταλιού… το βυσσινο έτσι καταναλώθηκε…τώρα έχει σειρά το κυδώνι 😉
    Μετά από ένα γευμα είναι το κατάλληλο γλυκό, ελαφρύ και δροσερό.
    Ε ναι…και λίγη σοκολάτα δεν πειράζει από πάνω…

    ΦΙλιά

  • Reply Beauty Follower 13 Ιανουαρίου 2015 at 08:55

    Αυτα τα γλυκάκια μου αρεσουν γιατι ειναι δροσερά και ξεφευγεις λίγο απο τα βαρια γλυκα των εορτών!
    Καλημέρα 🙂

  • Reply Penelope 13 Ιανουαρίου 2015 at 11:27

    Κάτι τέτοια γλυκάκια, τα λατρεύω για την ευκολία με την οποία γίνονται αλλά και για την ευκολία με την οποία εγώ προσωπικά μπορώ να τα καταναλώσω, Χρύσα μου.

  • Reply Kitchen Stories 13 Ιανουαρίου 2015 at 15:16

    Ωραίο κι απενοχοποιημένο!

    Εύγε σου!

  • Reply AgapameAnDolmas 13 Ιανουαρίου 2015 at 17:00

    αγαπωωωωω!!! ψηφιζω συνδυασμο με γλυκο κουταλιου κυδώνι πρώτα και μετα με γλυκό κουταλιού λεμόνι η περγαμόντο!!!!! θα παω να κανω ζηλεψα!

  • Reply mookies 13 Ιανουαρίου 2015 at 19:36

    Τέλεια συνταγή! Τελευταία έχω πάθει μια μικρή εμμονή με το γιαούρτι,
    το βάζω παντού, και σε αλμυρά και σε γλυκά, οπότε μου ήρθε κουτί η συνταγή σου!
    Ιδανικό συνοδευτικό τα γλυκά και οι μαρμελάδες!

  • Reply - spoonstories- 13 Ιανουαρίου 2015 at 22:13

    Εγκρίνω γιατί ένα δροσερό ελαφρύ γλυκάκι σαν αυτό, όλοι το θέλουν!!Φιλάκιααα

  • Reply Gina-Teta 14 Ιανουαρίου 2015 at 08:46

    Φαίνεται πολύ νόστιμη! Ευχαριστούμε!

  • Reply evi@thehealthycook 14 Ιανουαρίου 2015 at 16:41

    δροσερό και αέρινο! όπως το είπες!!!
    όσο για το γιαούρτι, το λατρεύω κι εγώ όπως και εσύ!
    καλό βράδυ Χρύσα μου!!

  • Leave a Reply