Ζαχαροπλαστείο, Μικρές γλυκές μπουκιές (Τρουφάκια/Σοκολατάκια/Κεράσματα), Συνταγές

Μπάρες σοκολάτας twix

1 Δεκεμβρίου 2014

 

Θέλω εδώ και μέρες να κάνω μία δημόσια εξομολόγηση. Να το βγάλω από μέσα μου βρε αδερφέ, να μη με τρώει πια. Δεν έχω στολίσει ακόμα χριστουγεννιάτικα…. Θα διχάσω κόσμο τώρα, το ξέρω. Οι μισοί θα σκεφτούν “Αποκλείεται, τι, ακόμα;;; Είμαστε μόνο 25 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα!”. Οι άλλοι μισοί όμως, θα σκεφτούν: “Α, μας δουλεύει αυτή, δηλαδή, πότε έπρεπε να στολίσεις, το δεκαπενταύγουστο;;;” Θα ήθελα να πω και στους μεν, και στους δε, ότι, ναι, υπάρχει κόσμος και στην απέναντι όχθη…
Και κάπου εκεί στη μέση, είμαι εγώ… Τα λατρεύω τα Χριστούγεννα, το έχω ξαναπεί σε όλους τους τόνους. Αλλά κάτι το ιδιαιτέρως πιεσμένο καθημερινό μου πρόγραμμα αυτόν τον καιρό, κάτι που αυτό το σαββατοκύριακο έλειπα από το σπίτι και την πόλη, κάτι που και το επόμενο θα λείπω αντίστοιχα, με έχει βγάλει ελαφρώς εκτός προγράμματος.

 

 

Πάνω λοιπόν που σκεφτόμουν ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση ίσως έπρεπε να έχει γίνει λίγο νωρίτερα, ή αρκετά αργότερα, και ότι είναι εκτός του προβλεπόμενου χριστουγεννιάτικου κλίματος που όλοι για κάποιο λόγο που δεν έχω καταλάβει θα έπρεπε να ακολουθούμε, κοιτάω γύρω μου το απολύτως αστόλιστο σπίτι μου, και σκέφτομαι ότι τελικά είναι απολύτως ταιριαστή…
Χειροποίητες μπάρες σοκολάτας twix. Όποιος δεν έχει έρωτα για αυτή τη σοκολάτα, να σηκώσει το χέρι. Όχι; Κανείς; Το περίμενα… Τώρα θα μου πείτε, καλά, πόσο μαζόχα είσαι και μου κάθεσαι και μου φτιάχνεις κάτι που βρίσκεται έτοιμο στα 30 μέτρα από το σπίτι σου στο περίπτερο; Πολύ, θα σας απαντήσω. Δεν ξέρω γιατί μου είχε μπει η ιδέα να τα φτιάξω. Εντάξει, μπορεί να μην είναι και το πιο γρήγορο γλυκό που μπορεί να φτιάξει κανείς, αλλά είναι πολύ πολύ εύκολο. Και είναι τόσο, μα τόσο λαχταριστά αυτά τα twixάκια…
Φτιάχνεις πρώτα ένα μεγάάάλο μπισκότο shortbread. Το ψήνεις. Το αφήνεις να κρυώσει. Πολύ. Φτιάχνεις σε πέντε λεπτά μία καραμέλα. Τη ρίχνεις από πάνω. Την αφήνεις να κρυώσει. Πολύ πολύ. Πολύ είπα. Κόβεις το καραμελομπισκότο σε κομμάτια. Τα αφήνεις να κρυώσουν. Πολύ πολύ πολύ. Λιώνεις σοκολάτα. Βουτάς μέσα τα μπισκότα. Τα αφήνεις να κρυώσουν. Όχι πολύ, δεν θα κρατιέσαι να τα φας. Είδατε; Εύκολο δεν είναι;

 

 

Έτσι, για να γλυκαθούμε λίγο, γιατί τον επόμενο μήνα, σιγά τα γλυκά που θα φάμε… Σιγά…
Εντάξει, δεν πρόκειται να περιμένω να μπει το δέντρο για να σας αρχίσω τις χριστουγεννιάτικες προτάσεις… Άλλωστε το ημερολόγιο σήμερα γράφει 1η Δεκέμβρη.
Από την Πέμπτη ξεκινάμε. Και όχι με συνταγή…

Η συνταγή (για περίπου 24-26 μπάρες σοκολάτας)

για το μπισκότο

125 γραμ. βούτυρο
55 γραμ. ζάχαρη
180 γραμ. αλεύρι

για την καραμέλα

125 γραμ. βούτυρο
150 γραμ. μαύρη ζάχαρη
70 ml κρέμα γάλακτος

για την επικάλυψη

400 γραμ. κουβερτούρα γάλακτος

 

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το μπισκότο. Σε ένα μπωλ χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Στρώνουμε στο ταψί του φούρνου μια λαδόκολλα και απλώνουμε επάνω το μείγμα, στρώνοντάς το ή απλώνοντάς το με ένα πλάστη. Βοηθάει αν έχουμε ένα τετράγωνο τσέρκι για σχηματίσουμε ένα ομοιόμορφο τετράγωνο. Προσπαθούμε να έχει πάχος 1 εκατοστό. Ψήνουμε το μπισκότο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να αρχίσει το μπισκότο να χρυσίζει. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά, περίπου 2-3 ώρες, ή καλύτερα από την προηγούμενη μέρα.
Συνεχίζουμε φτιάχνοντας την καραμέλα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και τη ζάχαρη να λιώσουν, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσουν να βράζουν. Συνεχίζουμε για λίγο ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου ένα λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε προσεκτικά και σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει. Μετά από 15 λεπτά τη ρίχνουμε πάνω από το μπισκότο, και το βάζουμε όλο μαζί στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Αφού δούμε ότι έχει σφίξει πολύ η καραμέλα, το βγάζουμε από το ψυγείο και το κόβουμε σε μπάρες, τις οποίες ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
Λιώνουμε σε μπαιν μαρί τη σοκολάτα, βγάζουμε τις μπάρες από το ψυγείο, τις βουτάμε μία-μία στη σοκολάτα, και τις αφήνουμε πάνω σε λαδόκολλα, πάλι στο ψυγείο, μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

 

You Might Also Like

36 Comments

  • Reply kikitchen and the chef 1 Δεκεμβρίου 2014 at 08:21

    Καλημερα Χρυσα και καλο μηνα!!!
    Το πρωτο που εχω ναπω ειναι :τιιιιιι ακομα δεν στολισεεεεες?????Ειμαι στην κατηγορια στολιζω απο τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ…..
    Τουιξακια τρελαινοοοομαιιι,πραγματικα δεννομιζω οτι υπαρχει ανθρωπος που θα πει δεν μ αρεσει,οκ μπορει να μην τρελαινονται καποιοι αλλα να μην σου αρεσει καθολου δεν γινεται!!!!!
    Φιλια καλη εβδομαδα…..και φαε και καμια μπαρα και για μενα!!!!!

    • Reply Χρύσα 1 Δεκεμβρίου 2014 at 20:18

      Ε, να, το ήξερα ότι θα τα ακούσω!
      Γι' αυτό έβαλα τα Twix, μπας και περάσει απαρατήρητο… 😉
      Καλή εβδομάδα και καλό μήνα Κική!

  • Reply peps 1 Δεκεμβρίου 2014 at 09:16

    Τις αποφεύγω τις twix για τους γνωστούς λόγους….
    Αλλά μερικές σπιτικές θα τις τσάκιζα ευχαρίστως!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Καλό Μήνα Χρύσα!

    • Reply Χρύσα 1 Δεκεμβρίου 2014 at 20:19

      Εγώ να φανταστείς κράτησα λίγες και τις υπόλοιπες τις μοίρασα, για να μην τις τσακισω!
      Καλό μήνα!

  • Reply thegreenmixer.com 1 Δεκεμβρίου 2014 at 09:34

    Καλημέρα και καλό μήνα!
    Καλά κάνεις και φτιάχνεις εσύ τις δικές σου twix γιατί το χειροποιήτο είναι πάντα καλύτερο. Φτιάχνω και εγώ κάτι αντίστοιχο (το millionaire's shortbread) άρα ξέρω ότι μιλάμε για φοβερό γλυκό, αλλά επειδή είμαι της τεμπελιάς εγώ το αφήνω στο ταψί και δεν κάνω αυτά που κάνεις εσύ να τα κόβιες ένα ένα και να τα βουτάς στη σοκολάτα και μετά τύλιγμα. Χαράς τα κουράγια σου! Επίσης μια χαρά είναι το timing της συνταγής, ποτέ δεν έιναι λάθος χρονική στιγμή για μια τέτοια συνταγή.

    • Reply Χρύσα 1 Δεκεμβρίου 2014 at 20:22

      Στην αρχή έτσι το σκέφτηκα, να το κάνω του ταψιού, ή ως τάρτα αλλά μετά ειπα να το τολμήσω…
      Ποτέ δεν είναι λάθος το timing για σοκολάτα τελικά…

  • Reply ΕΛΕΝΑ 1 Δεκεμβρίου 2014 at 09:57

    Σπιτικές twix …. εντάξει….. δεν κρατιέμαι να τις δοκιμάσω!!
    Εμείς εχθές στολίσαμε, δεν ξέρω αν είναι νωρίς ή αργά, πάντα μόλις μπαίνει ο Δεκέμβρης στολίζουμε γιατί δεν κρατιέται ο άντρας μου!
    Αλλά ξέρω ότι πολλοί έχουν στολίσει εδώ και μέρες, οπότε μάλλον αργήσαμε εμείς χα χα χαα!
    Φιλιά Χρύσα μου, καλό μήνα εύχομαι!

    • Reply Χρύσα 1 Δεκεμβρίου 2014 at 20:24

      Μια χαρά είναι, αν ήμουν σπίτι κι εγώ το σκ μπορεί και να στόλιζα!
      Σπιτικές για αλλαγή βρε παιδί μου…!
      Καλό μήνα Έλενα!

  • Reply Dimitra Decorasylum 1 Δεκεμβρίου 2014 at 10:40

    Δεν έχεις στολίσει ακόμα;;;;!!!!!
    Δεν πειράζει, εξιλεώθηκες με τις καταπληκτικές twix που δημοσίευσες! χεχεχεχεχεχεχε

    Υ.Γ. Πολλά "πολύ" βρε παιδί μου η συνταγή και μην μου πεις πως τα τήρησες όλα 😉

    • Reply Χρύσα 1 Δεκεμβρίου 2014 at 20:25

      Δεν πρόλαβα βρε κορίτσι, πού θα πάει όμως!
      Πολλά πολύ, το ξέρω, αλλά δε βγαίνει αλλιώς, θα διαλυθούν…

  • Reply AgapameAnDolmas 1 Δεκεμβρίου 2014 at 12:40

    δεν θα αναφερθω στα χριστουγεννα θα παω κατευθειαν στο γλυκο!!! τι εκανες παιδι μου!! δωσε πραμα στο λαο!!! εννοειται θα τα κανω!!! τωρα π ερω οτι εισαιαπ το διπλα "χωριο" αν ερθει κανας καλικατζαρος και στα φαει να ξερεις εγω θα ειμαι μη τρομαξεις!! χαχαχαχα

    • Reply Χρύσα 1 Δεκεμβρίου 2014 at 20:26

      Ευχαριστώ που δεν αναφέρεσαι!
      Να θυμηθώ να βάλω παγίδες για τα καλικαντζαράκια! Χεχε!
      Φιλιά!

  • Reply Ελπίδα 1 Δεκεμβρίου 2014 at 12:59

    τι λες τωρααα!!! Τρελαίνομαι!!! Κατοχυρωνεται για δοκιμη!!! καλο μηνα Χρυσα μου!! Ανυπομονω να δω τι εχεις ετοιμασει για την Πέμπτη!! πολλα φιλια

    • Reply Χρύσα 1 Δεκεμβρίου 2014 at 20:28

      Στον επόμενο καφέ θα σου τις έχω έτοιμες! Κέρασμα από μένα!
      Υπομονη, υπομονη, θα δεις!
      Φιλάκια!

  • Reply Χρυσαυγή 1 Δεκεμβρίου 2014 at 14:38

    Εσύ τρελαίνεσαι για τα Χριστούγεννα εγώ τρελαίνομαι για τις μπάρες σου!!!!
    Δηλαδή δεν υπάρχει αυτό που βλέπω στην φωτογραφία με την κομμένη twix !!!!
    Τεντώνω το κεφάλι, απλώνω τη γλώσσα αλλά δεν την φτάνω λέμε!!!!!!!!!!!
    Εγραψες!!!!
    Και, μεταξύ μας… σσστ, αλλά πολύ καλά έκανες που δεν ξεκίνησες ακόμα με τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές! Εναν ολόκληρο μήνα έχουμε μπροστά μας! Ουφ!

    • Reply Χρύσα 1 Δεκεμβρίου 2014 at 20:31

      Άστα, άστα Χρυσαυγή, σου λέω, τις έδιωξαν από το σπίτι, για να μην μπαίνω στον πειρασμό!
      Τώρα, τωρα, βάζω μπρος σιγά σιγά κι εγώ!

  • Reply sundayspoon 1 Δεκεμβρίου 2014 at 16:21

    Εγώ σίγουρα ανήκω σε αυτούς που στολίζουν νωρίς, αλλά δεν θα πω τίποτα που δεν στόλισες. Γιατί καταλαβαίνω απόλυτα τι θα πει πιεσμένο πρόγραμμα. Ας φάμε λοιπόν μερικά twix και οι δυο για να χαλαρώσουμε και να ξεχάσουμε τις 1002 εκκρεμότητες που μας κυνηγούν… 😉
    Πολλά φιλάκια, Χρύσα μου! Καλό μήνα!

    • Reply Χρύσα 1 Δεκεμβρίου 2014 at 20:34

      Εσύ με καταλαβαίνεις Αναστασία μου!
      Φαε Twix να ξεχάσεις τις 501!
      Φιλάκια, καλό μήνα!

  • Reply Tante Kiki 1 Δεκεμβρίου 2014 at 19:17

    Εγώ στόλισα σήμερα και τελείωσα!! Εφέτος τα κατάφερα νωρίς αλλά ενώ εσένα σε απασχολεί αυτό εγώ χαζεύω τις twix που έφτιαξες και τρελλαίνομαι… είναι ΟΝΕΙΡΟ!!!!!
    Φιλιά!!!

    • Reply Χρύσα 1 Δεκεμβρίου 2014 at 20:35

      Εσύ ειδικά, ποτέ προλαβες;;; Μπράβο βρε Κική!
      Ευχαριστώ!

  • Reply Tante Kiki 1 Δεκεμβρίου 2014 at 19:18

    Ααααα!! Είδες τί έκανε η twix;;;;;; Ξέχασα να σου πω ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και καλή εβδομάδα!!!

    • Reply Χρύσα 1 Δεκεμβρίου 2014 at 20:36

      Μην μου ανησυχείς! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!

  • Reply mookies 1 Δεκεμβρίου 2014 at 20:25

    Είναι μόλις 1η Δεκεμβρίου, έχεις μέρες μπροστά σου! Παρόλο που δεν ανήκω στους λάτρεις
    της καραμέλας, η συγκεκριμένη μπάρα συνδυάζει ιδανικά την καραμέλα με το μπισκότο
    και φυσικά τη σοκολάτα. Homemade απόλαυση!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 1 Δεκεμβρίου 2014 at 20:37

      Με έχει παρασύρει το κύμα, τι να κάνω!
      Παλιά κι εγώ δεν την πολυσυμπαθουσα την καραμέλα, παρόλα αυτά, τη συγκεκριμένη σοκολάτα πάντα την τσακιζα!

  • Reply Ερμιόνη 1 Δεκεμβρίου 2014 at 20:25

    Κοπελιά αν σε παρηγορεί κι εγώ δεν έχω στολίσει ακόμα 🙂
    Ευελπιστώ για το προσεχές σαββατοκύριακο… να δούμε!
    Τις twix τις λατρεύω… μια φορά και έναν καιρό τις έτρωγα μετά μανίας. Η σπιτική βερσιόν είναι απλά υπέροχη!
    Σούπερ εθιστική και ναι εννοείται ότι αξίζει τον κόπο και το χρόνο και όλα!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 1 Δεκεμβρίου 2014 at 20:40

      Εγώ πάλι, ξέρω εκ των προτέρων ότι ούτε το επόμενο θα τα καταφέρω, αλλά τουλάχιστον για πολύ καλό λόγο!
      Μετά μανίας δεν θα πει τίποτα! Τις βάζαμε κάτω με τον αδερφο μου και τις τσακιζαμε!
      Και πιστεψε με, αυτές είναι και καλύτερες!
      Φιλάκια!

  • Reply evi@thehealthycook 1 Δεκεμβρίου 2014 at 21:09

    ούτε εγώ έχω στολίσει ακόμη, μην ανησυχείς λοιπόν, δεν είσαι η μόνη!
    άλλωστε κι εγώ στη θέση σου αντί να στολίσω θα τσάκιζα τα twix!!!! άνετα!!!
    καλό μήνα Χρύσα μου!!

    • Reply Χρύσα 2 Δεκεμβρίου 2014 at 20:46

      Ωραία, να μαζευόμαστε σιγά σιγά οι αργοπορημένοι!
      Εσύ, θα τσάκιζες τα twix? Δύσκολο να το πιστέψω! Το λες για να μη νιώθω τύψεις!

  • Reply CookTasteLive 2 Δεκεμβρίου 2014 at 09:10

    Να σε ενημερώσω και για μια ακόμα κατηγορία.. αυτών που ετοιμάζονται, ψάχνουν, ξεφυλλίζουν, αγοράζουν και ονειρεύονται τα Χριστούγεννα από τον Αύγουστο, αλλά τελικά στολίζουν γύρω στις 15 Δεκεμβρίου. Εγώ εκεί ανήκω πάντως! Μήπως και εσύ? hehe
    Οι μπάρες σου ένα σπιτικό θαύμα! Που να τρέχεις μέχρι το περίπτερο άλλωστε?

    • Reply Χρύσα 2 Δεκεμβρίου 2014 at 20:47

      Θα μπορούσα άνετα να ανήκω σε αυτή την κατηγορία Εύη!
      Θα κάνουμε δικιά μας κατηγορία!
      Ναι καλέ, πού να τρέχουμε βραδιάτικα!

  • Reply Silena 2 Δεκεμβρίου 2014 at 16:31

    Είδες που δεν είσαι μόνη! ούτε εγώ έχω στολίσει! ΠΡΟΣΕΧΩΣ!
    Μου αρέσουν πάρα πολύ τα σπιτικά twix που μας ετοίμασες!!!! Υπέροχα!!!
    Καλό μήνα!

    • Reply Χρύσα 2 Δεκεμβρίου 2014 at 20:48

      Έλα, σήμερα μαζευόμαστε οι αργοπορημένες! Το γυρνάμε το σκορ σιγά σιγά!
      Ευχαριστώ πολύ, καλό μήνα!

  • Reply - spoonstories- 2 Δεκεμβρίου 2014 at 19:59

    Πεθαίνω για μπάρες σαν αυτές! Σοκολατένιες-μπισκοτένιες-καραμελένιες!! Τέλειες!!

    • Reply Χρύσα 2 Δεκεμβρίου 2014 at 20:49

      Όλοι πεθαίνουμε για τέτοιες λιχουδιές-αμαρτίες Λίλια!

  • Reply Beauty Follower 2 Δεκεμβρίου 2014 at 21:03

    Τελειες… πιο ωραιες απο αυτές του εμπορίου!
    Ελα καλέ εχεις χρονο ακομη για στολισμμούς και τζινγκλ-μπελς 🙂

    Kαλό μηνα!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 11 Δεκεμβρίου 2014 at 08:30

    Φαίνονται τέλειες ! Φοβερή παρουσίαση ! Άρης

  • Leave a Reply