Η συνταγή (για 12 κεκάκια)
Για το κέικ
150 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γραμ. ζάχαρη άχνη
2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
50 ml γάλα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
175 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.σ. κακάο
Για την επικάλυψη (συνταγή από εδώ)
600 γραμ. ζάχαρη άχνη
6 κ.σ. κακάο
200 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4 κ.σ. ζεστό νερό
3 σταγόνες άρωμα πορτοκαλιού
Για το κέικ, χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, το ξύσμα, το χυμό πορτοκάλι, τη βανίλια και το γάλα, πάντα συνεχίζοντας το χτύπημα. Χαμηλώνουμε ταχύτητα και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Μόλις έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, σταματάμε το χτύπημα.
Γεμίζουμε μία φόρμα για κεκάκια με θήκες. Κρατάμε στην άκρη περίπου μιάμιση κούπα από το μείγμα του κέικ, και το υπόλοιπο το μοιράζουμε ισομερώς στις θήκες. Στο υπόλοιπο προσθέτουμε το κακάο και χτυπάμε πάλι με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς το κακάο. Ρίχνουμε το μείγμα του κακάο στις θήκες, πάνω από το άσπρο μείγμα. Με μία οδοντογλυφίδα ανακατεύουμε μέσα στις θήκες τα δύο μείγματα για να ανακατευτούν ελαφρώς. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 25-30 λεπτά. Είναι έτοιμα όταν βυθίζουμε ένα μαχαιράκι στο κέντρο τους και βγαίνει καθαρό.
Αφού ψηθούν και κρυώσουν πολύ (ή και την επόμενη μέρα), τα γλασάρουμε. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη ως εξής. Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη και το κακάο, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά στο ψυγείο να σφίξει ελαφρώς. Το βγάζουμε από το ψυγείο, και με ένα κορνέ ή με ένα κουτάλι, γλασάρουμε τα κεκάκια μας.
Αν θέλουμε, τα στολίζουμε με λίγα κομματάκια γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή με λίγο ξύσμα ή κακάο.
31 Comments
Σοκολάτα με πορτοκάλι… απίθανο δίδυμο!!!!
Όσο για το ντεκόρ και τα κέικ-πως-τα-είπες, νομίζω πως το στόμα και το στομάχι ελάχιστα τα απασχολούν! 🙂
Την καλημέρα μου.
Δεν έχεις κι άδικο Δημητρα… Ελάχιστα τα απασχολούν τελικά…
Φιλάκια!
καλημερουδια!! τι ζουμπουρλουδικα κεκακια ειναι αυτα;;; μ αρεσει η διχρωμια το πορτοκαλι με το σοκολατενιο!!!
Ζουμπουρλουδικα, ε; Χαχαχαχα!
Φιλάκια ντολμαδάκι!
Εντάξει …… στην τελευταία φωτό, λιποθύμησα!!!
Και σταμάτα να κατηγορείς τα κεκάκια σου, γιατί θα στα πάρω όλα χα χα χαα!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Ε, οχι και λιποθυμίες… Ντροπή!
Καλά, καλά, δεν τα κακολογώ άλλο… Μη με μαλώνεις… ;Ρ
πορτοκαλι και σοκολατα. απο τους αγαπημενους μου συνδυασμους!! καλη εβδομαδα Χρυσα μου!! πολλα φιλια
Αγαπημένος για πολλούς Ελπιδάκι!
Φιλάκια!
παντα υπαρχει χρονος για ενα κεικ…το διαπιστωσα το περασμενο σουκου που με επιασε κεικομανια και εκανα 3!!!Αυτο με το κορνε….την ιδια ακριβως σχεση εχω μαζι του….κατεληξα οτι δεν ειμαι της λεπτοδουλειας εγω!!!
Πορτοκαλι + σοκολατα = love for ever
Tελεια τα κεικακια σου χρυσα!!
καληηη εβδομααααδα!!!!!!
Τρία;;; ε, εσυ το παρσξηλωσες!!! Χαχαχα, καλά έκανες Κικη!
Καλημέρα Χρύσα και καλή εβδομάδα! Να σου πω ένα μυστικό; Λατρεύω το χειμώνα, ειδικά για αυτά τα απογεύματα με το ζεστό καφέ, τα κέικ και τις μηλόπιτες 😉 Σοκολάτα και πορτοκάλι, ο καλύτερος συνδυασμός! Φιλάκια!
Έχει και τα καλά του ο χειμώνας…. Αρκεί να σταματαμε λίγο και να τα απολαμβάνουμε!
Καλό βράδυ Ελεάννα!
Συμφωνώ απόλυτα ως προς το συνδυασμό σοκολάτας με πορτοκάλι!
Είναι πραγματικά φανταστικός, δροσερός και λαχταριστός!
Φοβερά τα κεκάκια, μπράβο κορίτσι!
Φιλιά
Για μενα προσωπικά δεν υπάρχει καλύτερος, και από ότι βλέπω εδώ, το ίδιο και για πολλούς από ότι βλέπω!
Χαίρομαι που συμφωνούμε Ερμιόνη μου
Κοριτσι, νομίζω οτι πρέπει να κόψω τις επισκεψεις στο blog σου γιατι δεν θα μου μπαινει σε λίγο κανενα ρουχο χα χα.
Θα τα φτιάξω χωρις το τόπινγκ… μπας και δω σωτηρια 🙂
Καλή εβδομαδα!
Ε, πώς, μόνο τα δικά μου παντελόνια θα μικραίνουν;;;
Φιλάκια!
Σουπερ!!! Φτιαξ'τα ατσαλα κι ατσουμπαλα γιατι ετσι κι αλλιως ελαχιστα θα τα δει το φως του ηλιου..εμ, το ματι ηθελα να πω!
Τα φρουτα γενικα δεν μου αρεσουν στα κεικ αλλα το πορτοκαλι αποτελει αλλη κατηγορια!! Ειδικα το ξυσμα του το λατρευω στα κεικ.
Τι λεγαμε; Ποτε σερβιρεις;
Ε ναι, το ξύσμα του πορτοκαλιού στα κέικ είναι άλλο πράγμα! Τόσο λίγο χρειάζεται και κάνει τεράστια διαφορα!
Σερβίρουμε 24 ώρες. Διανυκτερευουμε!
Χαχαχαχα!!!
Άμα Χρυσάκι μου έχεις ενοχές για τα κεκάκια σου, στείλε τα σε μένα (μαζί και το γλυκό πορτοκαλιού) να τους το εξηγήσω… με συνοπτικές διαδικασίες.
Καλημέρες πολύ πρωινές.
Ζ.
Δεν έχω καμία ενοχή!!! Παρόλα αυτά δεν έχω πρόβλημα να τα μοιραστούμε….!
(μόνο εσύ θα πρόσεχες το γλυκό του κουταλιού…. Της μανούλας μου είναι εννοείται!)
Φιλιά!
Αυτό εννοείται το κατάλαβα, ότι ήταν της Ερατούλας!
… τα έχουμε πει αυτά! 🙂
Εγώ πάντως τα δικά μου τα θέλω αμαρτωλά! Μη σου πω ότι δεν θα με χάλαγε και διπλή επικάλυψη (γιατί ή την κάνεις τη γουρουνιά ή δεν τη κάνεις…). Όσο για την εμφάνιση, εμένα μου φαίνονται πολύ ωραία και υπέροχα μαμαδίστικα! 🙂
Φιλάκια πολλά!!
Διπλή επικάλυψη;;;;; Πωπω, εσύ είσαι το διαβολάκι στον ώμο μου!!!!
Thanks κουταλάκι!
Φιλιά!
Όμορφα!!!! Μόνο στα κεκάκια μ' αρέσει ο συνδυασμός σοκολάτας με πορτοκάλι!
Μόνο;; Εμένα πάλι, οπουδήποτε!
Πιο πετυχημένος συνδυασμός από αυτόν Χρύσα μου δεν υπάρχει!!!! Εννοείται πως τα προτιμώ με τις έχτρα θερμίδες και το γλυκό πορτοκάλι από πάνω δε θα το παραλείψω!!!!
Φιλιά!
Και εγώ μόνο στα κέικ προτιμώ τον συνδυασμό πορτοκάλι -σοκολάτα. Μπορεί να μην το'χεις όπως λες, αλλά μια χαρά σου βγήκαν και σιγά στην τελική η γεύση έχει σημασία και όχι τόσο η εμφάνιση.
τι ωραία ιδέα αυτή η διχρωμία! και πολύ πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα από το απλό "μαρμπρέ" κέικ!
Πορτοκάλι-σοκολάτα πάντα κλασσικός, αγαπημένος συνδυασμός!
Xx
Αχ, με βάζεις σε πειρασμούς Χρύσα μας.
Και έχουμε ακόμη τρουφάκια, αλλά και σοκολατένιο κεϊκ της φίλης Μάγδας.
Κρατώ όμως σημειώσεις για μελλοντικές εφαρμογές…
Είναι σούπερ!!! Γιατί με τρελλαίνεις βρε Χρύσα μου;;;;; Τί σου έκανα;;;; Έτσι όπως τα βλέπω εγώ φταίω που θέλω να τα φάω όλα;;;