Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Όσπρια, Συνταγές

Φάβα παντρεμένη

18 Σεπτεμβρίου 2014

 

Καμία πρωτοτυπία σήμερα. Μόνο η επιθυμία να μοιραστώ μαζί σας ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά. Δεν έχω φτιάξει εδώ και τόσους μήνες που ξεκίνησα αυτό το blog ένα πιάτο με όσπρια, ενώ τα αγαπώ τόσο πολύ. Δηλαδή έχω φτιάξει, αλλά δεν σας το έχω δείξει.
Η φάβα. Μη σας φανεί περίεργο, αλλά το πρώτο πράγμα που ψάχνω στη σελίδα με τα ορεκτικά στον κατάλογο μιας ταβέρνας ή ενός ουζερί, είναι η φάβα. Αν υπάρχει, θα την παραγγείλω σίγουρα. (Το δεύτερο είναι το καπνιστό σκουμπρί, μη με ρωτάτε γιατί το αναφέρω, έτσι.)
Εδώ πάντως την έφτιαξα για κυρίως πιάτο. Και φυσικά την πάντρεψα. Με καραμελωμένο κρεμμύδι, με αλμυρούτσικη κάπαρη, απαλό ελαιόλαδο και ριγανίτσα. Πιο comfort δε γίνεται.
Εσείς άραγε την τρώτε για κυρίως πιάτο, ή μόνο ως ορεκτικό;

 

 

Δεν την έφτιαξα όμως τυχαία αυτές τις μέρες. Είναι κάπως σαν τάμα για μένα να τη φτιάχνω στα γενέθλια του Γιώργου, μιας και ήταν το φαγητό που είχα μαγειρέψει τη μέρα πριν γεννηθεί, και μάλιστα για να το σερβίρω το βράδυ στους γονείς και τα πεθερικά μου, ως μεζέ, στο τραπέζι που τους είχα κάνει (ναι, ήμουν ετοιμόγεννη και έκανα τραπέζι, δε φταίω εγώ, ο γιατρός μου είχε πει ότι είχα σίγουρα πολλές μέρες μπροστά μου…). Ε, καλά, θα μου πείτε, και τι το φοβερό έχει πια και το θυμάσαι, σιγά το πράγμα. Θα σας πω λοιπόν, ότι δεν το θυμάμαι γι’ αυτόν το λόγο ακριβώς, αλλά επειδή την επόμενη μέρα, αφού γέννησα, αφού τακτοποιήθηκα στο δωμάτιό μου, αφού χαρήκαν όλοι με τον μπέμπη, αφού ο καλός μου είχε βεβαιωθεί ότι είμασταν καλά μαμά και γιος, κάποια στιγμή γύρισε και με ρώτησε: “Εκείνη τη φάβα που έμεινε, τι να την κάνω;” Άντρες. Μονίμως εκτός κλίματος!
Από τότε μου έχει μείνει η ατάκα, και έτσι έχω συνδέσει το φαγητό αυτό με τη γέννηση του μικρούλη μου. Και την οικογενειακή μας τρέλα (που δεν την αλλάζω με τίποτα!). Και την αφέλεια του μπαμπά του, τον οποίο νομίζω ότι έχω κάνει αρκετά ρόμπα τώρα τελευταία, αλλά όπως λέει κι αυτός: “αφού κάθε φορά που γράφεις για μένα, πάει καλά η ανάρτηση”… (το αφήνουμε ασχολίαστο).
Για εσάς που δεν είστε πολύ φανατικοί των οσπρίων, δοκιμάστε να βάλετε στο καθημερινό σας μαγείρεμα τη φάβα. Προσωπικά θεωρώ ότι μπορεί πολύ εύκολα να θεωρηθεί και πιάτο γκουρμέ. Ε, και λίγο γκουρμέ το θέλουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, έτσι δεν είναι;

Η συνταγή

500 γραμ. φάβα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή τριμμένο
1 πατάτα καθαρισμένη
1/4 κούπας ελαιόλαδο
αλάτι

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα να βράσει με αρκετό νερό και την αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά περίπου. Επειδή θα αφρίσει, με μία κουτάλα, την ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται.
Τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, το γυρίζουμε για λίγο και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, την πατάτα, τη φάβα και λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν στον πάτο. Όταν δούμε ότι η πατάτα έχει βράσει πολύ και η φάβα έχει χυλώσει καλά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ. Αν δεν έχουμε, μεταφέρουμε με πολύ προσοχή τη φάβα στο μπλέντερ και την πολτοποιούμε εκεί. Θα έχουμε μια σχεδόν ρευστή κρέμα, δε μας πειράζει, όσο θα κρυώνει, θα πήζει. Σερβίρουμε σκέτη με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη από πάνω ή την “παντρεύουμε”, όπως έκανα εδώ.
Για το πάντρεμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ωμά κρεμμύδια κομμένα σε ψιλά καρέ, κάπαρη, ντοματίνια ή λιαστές ντομάτες ή καραμελωμένα κρεμμύδια. Η αλήθεια είναι ότι εγώ χρησιμοποίησα ένα chutney με καραμελωμένα κρεμμύδια που είχα (έχουμε πει ότι τις καθημερινές κόβουμε δρόμο όπως μπορούμε…), αλλά μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες για το πώς καραμελώνουμε κρεμμύδια από την Έλενα στις Συνταγές της καρδιάς. Εγώ αυτές τις οδηγίες ακολουθώ.

 

 

You Might Also Like

32 Comments

  • Reply Χρυσαυγή 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 07:33

    ΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΑΑΑ
    Πάντα οι "Γκουφιές" – από το Γκούφι- των ανδρών κερδίζουν πόντους και ανεβάζουν το κασέ!!! χαχααχαχαχα Εντάξει, δεν παίζεται!

    Όσο για το αν έχουμε φάει ορεκτικό ως κύριο γεύμα… Καλά χρυσή μου Χρύσα, που ζεις?
    Και γλυκό μπορώ να φάω ως κύριο γεύμα!! Ακου ερωτήσεις που θέτεις Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου τώρα!!! χαχαχαααα

    Η φάβα σου είναι καλομαγειρεμένη πέρα για πέρα και αυτό κάνει μπαμ.
    Εξαιρετική η πρόταση σερβιρίσματος με το καραμελωμένο κρεμμύδι και την κάπαρη και όλα τα εξτραδάκια.

    Και ψιτ, να σου πω…. Δεν χρειάζεται να πρωτοτυπίσουμε για να δείξουμε στο μπλόγκ κάτι όμορφο!! Τα κλασσικά είναι σταθερή αξία και πρέπει να τα προβάλλουμε όσο και τα μοντέρνα!

    Φιλούρες γιατί μου καίγονται τα μάφινς! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Reply Χρύσα 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:23

      Ε, εντάξει ρε παιδάκι μου, μια ερώτηση έκανα η γυναίκα… Την παίρνω πίσω!
      Έχω μείνει με μια ανησυχία από το πρωί… Τι απέγιναν τα μαφινς;;;;;;

    • Reply Χρυσαυγή 19 Σεπτεμβρίου 2014 at 13:08

      Θα σου λυσω την απορρια συντομα!!!!!!

  • Reply Beauty Follower 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 07:52

    Καλοπαντρεμένη την βρισκω την φάβα σου 😉

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    • Reply Χρύσα 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:24

      Είχε καλή προίκα!
      Φιλιά!

  • Reply kikitchen and the chef 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 07:52

    Γεια σου χρυσα!!!
    Αχ αυτοι οι αντρες…σαν μικρα παιδακια ειναι!!!
    Για μενα χρυσα μου(οπως είχα ανεβασει και στο kikitchen)καποιο λακκο είχε η φάβα γιατι δεν μου πετυχε καθολου!!Θα κανω και τη δική σου εκδοχη τωρα και ελπιζω να σταθω πιο τυχερη….και ικανη!!!!!!!
    φιλακια!!!!
    Θεωρω τη φαβα κορυφαια τροφη σε θρεπτικη αξια.

    • Reply Χρύσα 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:25

      Είναι πολυ θρεπτική, όντως, και ευτυχώς ταυτόχρονα πολυ νόστιμη!
      Βάλε την πατάτα, βοηθάει!

  • Reply Christina Makri 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 07:58

    'Ενα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά. Και σαν ορεκτικό το τρώω, και σαν κυρίως πιάτο το τσακίζω. Φυσικά και βάζω και κάπαρη αλλά μου άρεσε πολύ η ιδέα του καραμελωμένου κρεμυδιού. Την καλημέρα μου και ευχαριστώ για την συνταγή 🙂

    • Reply Χρύσα 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:27

      Το καραμελωμένο κρεμμύδι κάνει αντίθεση τόσο στη γεύση, οσο και στην υφη, και σε συνδυασμό με την κάπαρη ανεβάζουν γευστικά πολυ το πιάτο. Δοκίμασέ το Χριστινα!

  • Reply Dimitra Decorasylum 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 09:48

    Αγαπημένο ορεκτικό, που μάλιστα ανακάλυψα μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα καθώς όταν ήμουν μικρή, άκουγα πάντα την μάνα μου με τα μπλιξ και τα μπλιαξ της για την φάβα και την είχα καταχωρήσει σε κάτι μάλλον άσχημο στην γεύση (εννοείται πως στο σπίτι δεν έμπαινε καν)!!! Πάντως κάτι τέτοιες στιγμές (κι ατάκες) είναι που κάνουν όλη τη διαφορά στην ζωή. Διαφορετικά, πως αλλιώς η φάβα θα είχε τόσο προσωπικό στίγμα στην ζωή σου;;
    Την καλημέρα μου!

    Υ.Γ. Τα δικά μου μπλιξ και μπλιάξ πάντως πάνε στην κάπαρη, με όλο το συμπάθειο!

    • Reply Χρύσα 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:44

      Αστην απέξω τότε Δήμητρα, βάλε ο,τι σου αρέσει!
      Είναι ωραίο όταν ανακαλύπτουμε νέες αγαπημένες γεύσεις σε μεγάλη ηλικία!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 09:48

    Να μην την δει ο άντρας μου την ανάρτησή σου, έχει πόσες μέρες που μου ζητάει φάβα κι εγώ όλο του λέω άσε να χειμωνιάσει λίγο χα χα χαα
    Λοιπόν, ο άντρας μου όπως κατάλαβες την τρώει για κυρίως πιάτο (συνήθως 2 πιάτα) αλλά την θέλει μόνο με κρεμμυδάκι.
    Εγώ την λατρεύω ως μεζεδάκι και πάντα όταν πάμε για ουζάκι την παραγγέλνω.
    Επίσης την θέλω καλοπαντρεμένη σαν την δικιά σου!
    Φιλάκια Χρύσα μου, καλό μεσημέρι!

    • Reply Χρύσα 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:46

      Αμα είναι να σε βάλω σε μπελά, να μην το δει!
      Τελικά, όπως και να την φας, είναι τέλεια!

  • Reply - spoonstories- 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 11:31

    Χρύσα μου θα έτρωγα τη φάβα σου ακόμα και χωρισμένη χαχα. Μου αρέσει πολύ και μου αρέσουν και οι φωτογραφίες σου!! Φιλούρες πολλές^^

    • Reply Χρύσα 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:47

      Κι άλλη φαν της φαβας λοιπόν!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν Λιλια!
      Φιλιά!

  • Reply AgapameAnDolmas 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 14:53

    ετσι οπως εχεις τη φαβα σε μπλε πιατο αυτη κιτρινη και στη μεση η γαρνιτουρα ειναι σα τ οματι το φυλαχτο!! φτου φτου μη ματιαστεις!! χαχαχα
    δεν μ αρεσει η φαβα πφφφ αλλα βλεπω τη δικη σου ετσι και θελω να παρω μια πηρουνια!!

    • Reply Χρύσα 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:50

      Τώρα που το λες… Δεν έχεις άδικο, έτσι μοιάζει!
      Ρε ντολμαδάκι, πολυ περίεργη μας έχεις βγει! Τελικά είναι πολλά τα φαγητά που δεν τρως! Βαλτην στις "επιχειρήσεις" σου…

  • Reply Ελπίδα 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 18:26

    εγω την τρωω και παντρεμενη και ελεύθερη Χρύσα μου..χεχεχε.. Ο μικρος δεν την τιμαει όμως γι'αυτο και την εχω παραμερησει.. Νοστιμοτατη φαινεται!! Τι τελειο μπλε πιάτο!!

    • Reply Χρύσα 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:52

      Α, εμένα δοκιμασε σήμερα πρώτη φορά και την τσάκισε! Το ποσο το χάρηκα! Το πιάτο της ταίριαξε τελικά!

  • Reply mookies 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 20:31

    Κλασικό παράδειγμα των ανδρών, στο κόσμο τους! Φαντάζομαι γέλιο που έπεσε με την ερώτηση!
    Δυστυχώς Χρύσα μου δεν τρώω ούτε φάβα αλλά ούτε και κάπαρη! Παρόλα αυτά οι φώτο σου
    θα με έπειθαν να τη δοκιμάσω. Τη φάβα, όχι τη κάπαρη! Το καραμελωμένο κρεμμύδι μου αρέσει
    πολύ και πρέπει να της πηγαίνει ιδανικά!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 20 Σεπτεμβρίου 2014 at 13:48

      Ε, αμα κατάφερα να σε πείσω, μάλλον είναι καλουτσικες…!
      Ευχαριστώ πολυ Μινα!

  • Reply Ερμιόνη 19 Σεπτεμβρίου 2014 at 06:05

    Η φάβα είναι από τα αγαπημένα μας όσπρια οικογενειακώς.
    Και πάντα μα πάντα την παντρεύουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια, νομίζω ότι ταιριάζουν υπέροχα με την απαλή γεύση του οσπρίου.
    Την τρώμε σαν κυρίως, αλλά όπως είπες και εσύ, εάν την πετύχω σε μεζεδοπωλείο θα την παραγγείλω.
    Μου αρέσει η ιδέα της προσθήκης πατάτας, θα την εφαρμόσω την επόμενη φορά που θα φτιάξω φάβα.
    Όσο για το σύζυγο… θεούλης απλά!

    • Reply Χρύσα 20 Σεπτεμβρίου 2014 at 13:50

      Η πατάτα βοηθάει να γίνει ακόμα πιο κρεμώδης, της δίνει τέλεια υφη!
      Το άτιμο το καραμελωμένο, όπου μπαίνει, θαύματα κάνει…

  • Reply Tante Kiki 19 Σεπτεμβρίου 2014 at 08:13

    Και για μένα η φάβα είναι από τα αγαπημένα όσπρια!!! Τα καραμελωμένα κρεμμύδια της ταιριάζουν απόλυτα αν κι εγώ την τρώω και σκέτη γιατί την λατρεύω κυριολεκτικά!!!!! Είναι πράγματι γκουρμέ!!!
    Φιλιά και καλό ΣΚ!

    • Reply Χρύσα 20 Σεπτεμβρίου 2014 at 13:51

      Πολυ χαίρομαι που σου άρεσε Κικη, ευχαριστώ πολύ!

  • Reply mia maria 20 Σεπτεμβρίου 2014 at 11:26

    Χαχα, πάντα έτσι θα είναι τα αγόρια μας, μικρά ή μεγάλα!
    Η φάβα σου είναι από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά!

    • Reply Χρύσα 20 Σεπτεμβρίου 2014 at 13:53

      Ασε Μαρια, το έχω συνηθίσει!
      Αγαπημένο και πανεύκολο!

  • Reply evi@thehealthycook 21 Σεπτεμβρίου 2014 at 10:54

    καλημέρα Χρύσα!!
    πέτυχες διάνα! είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα! έτσι ακριβώς όπως το έφτιαξες το κάνω και το λατρεύω!! πολύ καλή επιλογή!!
    όσο για την ανάρτηση… ε… πώς να μην πάει καλά!!! χαχαχαχα!!! φαντάζομαι πόσο θα γελάτε ακόμα όταν το θυμάστε!! αυτές οι στιγμές αξίζουν!

    • Reply Χρύσα 22 Σεπτεμβρίου 2014 at 07:29

      Γελάμε λέει…. Πολύ! Χαίρομαι που σου έρεσε Εύη, κι εμένα είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα!

  • Reply Foodaki by Eleanna 21 Σεπτεμβρίου 2014 at 22:33

    Λατρεμένη φάβα! Συνήθως την "παντρεύω" με ντομάτες και κρεμμύδια, αλλά και με καραμελωμένα κρεμμύδια θα είναι υπέροχη. Έτσι είχα φτιάξει άλλωστε την Ρουμάνικη "φάβα" από φασόλια, τα fasole facaluita, και το καραμελωμένο κρεμμύδι τους πήγαινε τέλεια. Άρα και στη φάβα θα ταιριάζουν! Καλή εβδομάδα Χρύσα! 🙂

    • Reply Χρύσα 22 Σεπτεμβρίου 2014 at 07:30

      Ε, λοιπόν, εκείνη τη συνταγή σου την είχα βάλει στο μάτι και ήθελα κάποια στιγμή να την κάνω! Καλά που μου τη θύμησες!
      Ευχαριστώ Ελεάννα!

  • Reply Dimitra 22 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:14

    Αγαπω φαβα και καλα που μου τη θυμισες! Εχω καιρο να τη φτιαξω!!! Τα τεκνα μου οχι οτι κοβουν τις φλεβες τους, αλλα την τρωνε με λιγα δακρυα. Οποτε την κανω παντρεμενη με δακρυα τεκνων:)))
    Ενταξει. Ο συζυγος ειναι ο σταρ αυτου του μπλογκ τελικα!!! Χα χα χα.

  • Leave a Reply