Βέβαια, όλη αυτή η δραστηριότητα, εκτός από το προφανές όφελος του να περάσω πολύ και ποιοτικό χρόνο με το παιδάκι μου, είχε και άλλο ένα καλό… Απέκτησα το πιο τροπικό μαύρισμα των τελευταίων ετών! Μπορεί λοιπόν να μην πήρα βιβλία μαζί μου, πήρα όμως άπειρες σελίδες κομμένες από περιοδικά μαγειρικής, τις οποίες μάζευα εδώ και πολλά χρόνια, και έπρεπε επιτέλους να ξεκαθαρίσω. Κάποιες ήθελα να δοκιμάσω για το blog, κάποιες άλλες για να πειραματιστώ σε μαγειρικές “περιοχές” τις οποίες δεν κατέχω όσο θα ήθελα, κάποιες απλά γιατί τη δεδομένη στιγμή μου φάνηκαν ενδιαφέρουσες.
Ήμουν αποφασισμένη να μειώσω αυτές τις σελίδες σε έναν ρεαλιστικό αριθμό, και κυρίως να δω ποιες και πόσες θα μπορούσα να δοκιμάσω και να σας παρουσιάσω εδώ. Έτσι λοιπόν, κάποια μεσημέρια που το θηριάκι μου έπεφτε εξουθενωμένο από το πολύ παιχνίδι για ύπνο, εγώ έπαιρνα τη “δουλειά” μου και ξεκινούσα. Μέχρι να φύγουμε κατάφερα και μείωσα τις κομμένες σελίδες κατά το ήμισυ.
Η συνταγή
1 πακέτο ζυμαρικά μεγάλα κογχύλια
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
100 γραμ. πελτέ ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/4 τυρί ρεγκάτο τριμμένο
250 γραμ. σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, σπιτική ή έτοιμη
150 γραμ. κρέμα γάλακτος
Βράζουμε τα κογχύλια σε αλατισμένο νερό ανακατεύοντας πού και πού, τα αποσύρουμε από τη φωτιά λίγο πριν την ώρα που προτείνει το πακέτο (τα δικά μου έλεγαν 11-13 λεπτά, και τα έβρασα 10). Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τα πιάσουμε και να τα γεμίσουμε.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το γυρνάμε λίγο, μέχρι να γυαλίσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να έχει αλλάξει τελείως το χρώμα του, και στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον πελτέ, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10-12 λεπτά. Θα πρέπει να μείνει ο κιμάς χωρίς καθόλου υγρά. Όταν είναι έτοιμος, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρεγκάτο, αφήνοντας στην άκρη περίπου 100 γραμ. για να τα ρίξουμε από πάνω.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, βάζοντας την έτοιμη σάλτσα ντομάτας σε ένα κατσαρολάκι, και την αφήνουμε να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
Όταν ετοιμαστεί η σάλτσα, παίρνουμε μερικές κουταλιές και βάζουμε στον πάτο ενός ταψιού ή ενός πυρέξ, αλείφοντάς την να πάει παντού, ώστε να μην κολλήσουν τα κογχύλια. Παίρνουμε ένα-ένα τα κογχύλια και τα γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά-τυριού. Τα τοποθετούμε δίπλα δίπλα στο ταψί, με το άνοιγμά τους όσο γίνεται, να είναι από πάνω. Τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
17 Comments
Πλέον μετά από τόσα χρόνια που μαγειρεύω, βλέποντας και μόνο τα υλικά της συνταγής, καταλαβαίνω αν είναι αποτυχία ή όχι. Ευτυχώς έχω το καλό, ότι ποτέ, αλλά ποτέ, δεν επηρεάζομαι από την φωτογραφία, η φωτογραφία είναι το μέσον που μπορεί να μας εξαπατήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε μια συνταγή.
Πολύ καλά λοιπόν έκανες και άλλαξες τα φώτα στην αρχική συνταγή, κρίνοντας τι είναι αυτό που θα ταίριαζε στις γευστικές σας προτιμήσεις και επιτυγχάνοντας ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα!
Φιλάκια!
Ε, όταν είσαι τόσο έμπειρη μαγείρισσα, σίγουρα είναι διαφορετικα!
Εγώ είμαι στις δοκιμές ακόμα! Ευτυχώς που οι περισσότερες πετυχαίνουν…
Φιλάκια!
μμμμμ τελεια.. Οτιδηποτε σε ζυμαρικο κατατάσσεται αυτοματα στην κατηγορία αγαπημένα!! καλη σου μερα Χρυσα μου
Εύκολο, γρήγορο, και με πολύ τυρί…. σίγουρη επιτυχία!
Δεν ξερω αν ειναι η δεν ειναι ελαφρυ,δεν ξερω αν ειναι νοστιμο παντως οι φωτογραφιες σου ειναι θεικές και μου τρέχουν τα σαλια!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Κικής, χαίρομαι που σου άρεσαν!
Κατάφερες να την κάνεις τελικά πολύ λαχταριστή τη συνταγή!
Έτσι είναι όμως, οι αποτυχίες είναι μέσα στο πρόγραμμα, μετά από λίγο καιρό
μαθαίνεις να τις μετατρέπεις σε "αποδεκτούς" πειραματισμούς!
Ε, ναι, άλλωστε η μιση χαρά είναι στις δοκιμές! Πάντως η συγκεκριμένη έγινε γρήγορα αγαπημένη!
αυτη η συνταγη ειναι σημαδι απ τον θεο!!! πηρα και εγω κοχυλια να τα δοκιμασω και εψαχνα πω να τα κανω η με κιμα η με κοτοπουλο!! αυτο με τις συνταγες απ τα περιοδικα την εχω πατησει κι εγω! κεφτεδες χωρις ψωμι κανει και η μαμα μου αλλα βγανουν ζουμεροι και πολυ μαλακοι οχι σφιχτοι γτ δν εχουν το ψωμι. απλα διαλυονται ευκολα και θελει προσοχη στο τηγανι
Εχω καιρό να κάνω κοχυλάκια! Με κόλασες!
Καλό μας ξημέρωμα
Χαχα, όλοι με χαρτάκια από συνταγές κυκλοφορούμε!
Πολύ ωραίο φαγητό! Καλοκαιρινο!
Πράγματι έτσι ακριβώς συμβαίνει Χρύσα και με τα πιτσιρίκια που όταν εμφανίζονται το πολύ διάβασμα πάει περίπατο (εδώ συμβαίνει σε μένα που είμαι θεία όχι στις μαμάδες) αλλά και με τις συνταγές μαγειρικής από περιοδικά ακόμα και από βιβλία. Έχω κάνει διάφορες αποτυχημένες συνταγές που στην αρχή νόμιζα ότι έφταιγα εγώ αλλά από ένα σημείο και μετά έμαθα ότι αυτοί που τις γράφουν (και ας είναι σεφ γνωστοί) σπάνια τις δοκιμάζουν!!!!!!
Πάντως το σημερινό φαγητό σου το λατρεύω και πρέπει να είναι πεντανόστιμο κι ας μην είναι αθώο!!!!
Φιλιά!
Νομιζω καλυτερα να μας μαγειρευεις απο το να διαβαζεις χα χα…
ωραια συνταγη!
Eτσι είναι Χρύσα μου. Κι εγώ διάβαζα παλιά στις διακοπές αρκετά.
οταν ήταν μικρά τα παιδιά δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ γιατί είχα το νου μου σ αυτά.
Τώρα θέλω να διαβάζω στη παραλία ''ανάλαφρα'' τύπου κουτσομπολιστικά περιοδικά (μονο τότε τα αγοράζω)χιχι…
Πάντα υπάρχουν αποτυχημένες προσπάθειες. Και κάποιες συνταγές ασχετα με το τι φαίνεται στη φωτο, βγαίνουν χάλια.
Τα κοχύλια γεμιστά πολύ μου αρέσουν. Με κιμά δεν τα έχω δοκιμάσει.
Πολύ ωραία
Φιλιά
Χαίρομαι πολύ που σε βρίσκω (απο της Ζαμπίας τα κεφτεδακια!).
Το blog σου και το ύφος του μου αρέσουν τρελά!! Θα δοκιμάσω και τις συνταγές σου λοιπόν ώστε να συμπληρωθεί το πακέτο:)
Το φαγάκι αυτό μας ταιριάζει πολύ και θα υλοποιηθεί λίαν συντόμως!!
Σε βρήκα και στο instagram.
Όσο για τα βιβλία, σε νιώθω. Π.Π. Εποχή (προ παιδιών) διάβαζα καμιά 10αρια βιβλία όλο το καλοκαίρι. Τα τελεταία 8 χρόνια υπήρξε μεγάλο πλήγμα στην αναγνωστική μου διάθεση μιας και τον χρόνο εκείνο, τον διέθετα στα πιτσιρίκια μου. Φέτος ομως μεγάλωσαν!!! Χα χα χα. Διάβασα λοιπόν 6 βιβλία σε 1,5 μήνα! Άθλος:)
Φιλια πολλά και θα τα λέμε Χρύσα:)
Καλώς ήρθες Δήμητρά μου!
Αχ, τα κεφτεδάκια της Ζαμπίας… Χαίρομαι που σου αρέσει το myblissfood, εύχομαι να δοκιμάσεις και να σου αρέσουν και οι συνταγές μου!
Και κυρίως χαίρομαι που με καταλαβαίνεις, χαχαχα!
Φιλιά πολλά!
Τα έφτιαξα χτες τα κοχύλια σου και τσακίσαμε ολο το πυρέξ μια 4μελη φαμίλια:)))
Δεν βρήκα μεγαλα κοχύλια, πηρα τα μικρά, αλλά έγιναν εξίςου νόστιμα κι ας μην ήταν γεμισμένα με τον κιμά!!! Η σάλτσα ειχε μια απαλή και πολυ νόστιμη γεύση και η πάπρικα ηταν φανταστική πινελιά στον κιμά.
Δεν ειμαι καλη μαγείρισσα και οταν βρίσκω και φτιάχνω πετυχημένες συνταγές και απογειώνομαι κουζινιστικά, ηδονίζομαι!!!!!