Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Σούπες, Συνταγές

Κρύα ντοματόσουπα

4 Ιουλίου 2014
Το απόλυτο καλοκαιρινό comfort food. Γιατί ποιος είπε ότι και το
καλοκαίρι δε θέλει comfort food;
Σκεφτείτε το. Το χειμώνα, γυρνάς σπίτι σου από το κρύο, την πίεση της δουλειάς,
θέλεις να ζεσταθείς, να “χουχουλιάσεις”, βάζεις μια ζεστή, μαλακή
φόρμα, χώνεσαι στον καναπέ κι απολαμβάνεις μία ζεστή, comforting σουπίτσα.
Αντίστοιχα, το καλοκαίρι, γυρνάς σπίτι σου από τους 37 βαθμούς, τα νεύρα στη
δουλειά (μη μου πείτε ότι δεν έχετε παρατηρήσει ότι μόλις μπαίνει ο Ιούλιος,
όλοι γίνονται νευρικοί, ανυπόμονοι, ευέξαπτοι – ίσως λόγω του ότι έχουν φτάσει
στα όριά τους, θέλουν επειγόντως διακοπές, κι αυτές οι ρημάδες δεν
έρχονται…), θέλεις να δροσιστείς, να χαλαρώσεις, κάνεις ένα κρύο ντουζ,
βάζεις τα πιο δροσερά σου, κάθεσαι στο μπαλκόνι σου και απολαμβάνεις μία κρύα,
παγωμένη ίσως σούπα.
Πώς σας φαίνεται για σκηνικό; Για μένα πάντως, αυτή την
εβδομάδα του πλήρους αποσυντονισμού, εξαιτίας διάφορων γεγονότων, ήταν ό,τι
έπρεπε. Ήταν, για να είμαι ειλικρινής, και το μόνο πράγμα που πρόλαβα να
φτιάξω. Γιατί έχει και αυτό το καλό αυτή η σούπα. Την ετοιμάζεις κάποια στιγμή
που έχεις μισή ωρίτσα καιρό, την αφήνεις να κρυώσει, τη βάζεις στο ψυγείο, και
όταν τη θες, απλά τη βγάζεις από το ψυγείο και την απολαμβάνεις.  Το μόνο που χρειάζεται Ο-ΠΩΣ-ΔΗ-ΠΟ-ΤΕ, είναι
οι καλύτερες ντομάτες που θα βρείτε. Ε, εδώ που τα λέμε, κι αν δεν τις βρείτε
τώρα, δε θα τις βρείτε και καθόλου μέσα στη χρονιά. Γι’ αυτό ξεχυθείτε σε
μανάβηδες, λαϊκές, χωράφια, και βρείτε τις πιο ζουμερές, αρωματικές ντοματούλες.
Τα υπόλοιπα είναι τόσο, μα τόσο εύκολα. Δεν είναι ντοματόσουπα τύπου γκασπάτσο,
έχει μέσα και ζυμαρικό, που την κάνει πιο πλούσια και χορταστική, και η διαδικασία
μαγειρέματός της είναι απλή, χωρίς πολλά μπαχαρικά, για να αναδεικνύεται η
γεύση της καλοκαιρινής ντομάτας.
Αυτάάά… γρήγορη συνταγή και χωρίς πολλά πολλά, γιατί έχω
και δρόμο σήμερα… Πρώτο σαββατοκύριακο που ο μικρός σίφουνας θα είναι μόνος
με τον παππού και τη γιαγιά στη θάλασσα, και οι γονείς θα πάνε μετά από πολύ
καιρό κάπου μόνοι τους. (Repeat after me:
όχι, δεν έχεις τύψεις, όχι, δεν έχεις τύψεις, όχι, δεν έχεις τύψεις…).
Και από βδομάδα, το νου σας, γιατί τελικά θυμήθηκα ότι έκανα
και κάτι ακόμα αυτές τις μέρες, κάτι που οπωσδήποτε θέλω να μοιραστώ μαζί σας.
Ένα θα σας πω. Βγήκαν πάλι οι κουτάλες και οι μεγάλες κατσαρόλες, τα
αποστειρωμένα βάζα, τα φρούτα με τη ζάχαρη, και ένα συστατικό -έκπληξη…

Η συνταγή (για περίπου 4-5 μερίδες)
περίπου 2,5-3 κιλά ώριμες ντομάτες (να βγάλουν 1,5 λίτρο
χυμό)
1,5 λίτρο νερό
1 κούπα ζυμαρικά μικρά (εγώ χρησιμοποιώ αστράκι)
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι (μπόλικο)

 

Βάζουμε τις ντομάτες στο μπλέντερ και τις κάνουμε χυμό. Αν
έχουν πολύ χοντρή φλούδα, τις ξεφλουδίζουμε πρώτα, αλλιώς δεν είναι απαραίτητο.
Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο, και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το
τριμμένο κρεμμύδι και το σωτάρουμε. Μόλις αρχίσει να γυαλίζει, ρίχνουμε το χυμό
ντομάτας, το νερό, τον ντοματοπελτέ, και την πάπρικα, αν θέλουμε να τη βάλουμε.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού,
χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά. Στη συνέχεια
ρίχνουμε το αστράκι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα,
ανακατεύοντας συχνά, για να μην κολλήσει. Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά και δούμε
ότι το αστράκι έβρασε, σβήνουμε τη φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα, και αφήνουμε
το ζυμαρικό να φουσκώσει κι άλλο και τη σούπα να κρυώσει τελείως. Όταν έρθει σε
θερμοκρασία δωματίου, τη βάζουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και την
αφήνουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί φέτα, αν θέλουμε, και μπόλικο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

You Might Also Like

11 Comments

  • Reply ΕΛΕΝΑ 4 Ιουλίου 2014 at 09:16

    Αγαπάμε δροσερές σουπίτσες!
    Με το ζυμαρικούλι την έκανες πιο φαγάκι, τέλεια!!
    Φιλάκια!

  • Reply Ariadni St. 4 Ιουλίου 2014 at 11:03

    Μου αρέσει πολύ!!!!!!!!!!

  • Reply - spoonstories- 4 Ιουλίου 2014 at 12:48

    Τέλεια εποχή για κρύα ντοματόσουπα! Μούρλια έγινε!

  • Reply Χρυσαυγή 4 Ιουλίου 2014 at 14:22

    Αν μου την σερβίρεις χωρίς φέτα θα την φάω όλη! Στο υπόσχομαι! -ξέρεις…το γνωστό μου θέμα-…
    Καλά να περάσετε το ρομαντικό ΣΚ σας και όχι….να μην έχεις τύψεις!
    Τα παιδιά περνούν τέλεια στους παππούδες!!!!!!!!!

    Περιμένουε τις εκπλήξεις σου!
    Φιλάκιααααααααααααα

  • Reply Ελπίδα 4 Ιουλίου 2014 at 17:03

    Ντοματοσουπα δεν τρωω με τίποτα ..οποτε δεν θα την τιμήσω δυστυχώς.. Καλά να περάσετε το σ/κ και περιμένω την επόμενη αναρτηση εκπληξη!! φιλια

  • Reply Kitchen Stories 4 Ιουλίου 2014 at 19:56

    Παίρνω και τη μερίδα της Χρυσαυγής (μου την παραχώρησε ευχαρίστως), έτσι θα απολαύσω διπλά αυτή την πεντανόστιμη σούπα, που θυμίζει λίγο παιδική, αθώα σουπίτσα!

    Να περάσετε υπέροχα, εύχομαι.
    Ζ.

    * Ωραίες φωτογραφίες! (y)

  • Reply mookies 4 Ιουλίου 2014 at 20:13

    Δεν έχω φάει ποτέ κρύα σούπα και η δική σου μου φαίνετε μια καλή ευκαιρία να αρχήσω!
    Πολύ καλοκαιρινή.

  • Reply peps 5 Ιουλίου 2014 at 08:22

    Ωραιότατη και δροσιστική!!!
    Δεν έχω φτιάξει ποτέ και όλο τα αναβάλω…..θα δοκιμάσω τη δική σου σίγουρα!!!!
    Καλά να περάσετε!!

  • Reply mia maria 7 Ιουλίου 2014 at 07:47

    Πολύ δροσιστική! Ωραία ιδέα 🙂

  • Reply Ερμιόνη 7 Ιουλίου 2014 at 19:35

    Ελπίζω να περάσατε όμορφα το ΣΚ και προπαντός χωρίς τύψεις!
    Η ντοματόσουπα πραγματικά πολύ χουχουλιάρικη!
    Έχει κάτι το παιδικό και έντονα μαμαδίστικο!
    Ανυπομονώ να δω τι άλλο έφτιαξες!
    Φιλιά

  • Reply Tante Kiki 14 Ιουλίου 2014 at 16:28

    Λατρεύω τις καλοκαιρινές σούπες και η δική σου Χρύσα πρέπει να έγινε νοστιμότατη!

  • Leave a Reply