Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Ροφήματα/Ποτά, Συνταγές

Δύο καλοκαιρινά κοκτέιλ και ένα μεζεδάκι…

2 Ιουνίου 2014
Τα αγαπώ τα πρώτα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού….. Αυτά που δεν αντέχεις άλλο να κάθεσαι κλεισμένος μέσα στο σπίτι. Δεν σε κρατάει το σπίτι να το πω καλύτερα. Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να μπεις σε κλίμα διακοπών, αλλά έχει αρχίσει να γυρίζει ο διακόπτης στο μυαλό σου και όπου και όποτε βρεις ευκαιρία θέλεις (και πρέπει) να ξεσκάσεις. Να βγεις έξω. Να χαρείς την πόλη σου, τώρα που δεν έχει ακόμα τόση πολλή ζέστη που να κάνει το τσιμέντο ανυπόφορο. Να πας μια πρώτη βόλτα στη θάλασσα, να βρέξεις λίγο δειλά το ποδαράκι…. Να κάνεις βόλτες, βόλτες, βόλτες…. Να φας κάτι διαφορετικό. Να πιεις κάτι διαφορετικό……
Το ραντεβού είχε κανονιστεί από καιρό. Στο μυαλό μου η ιδέα τριγυρνούσε για πολύ περισσότερο. Ναι, αλλά θα ταιριάζει; Και γιατί όχι. Μόνο φαγητά και γλυκά; Αφού μ’αρέσουν τα κοκτέιλ, και αφού καλοκαίριασε, και αφού έχω τον καλύτερο να τα φτιάξει. Αφού. Και κάπως έτσι το κανονίσαμε.
Σας έχω πει από καιρό ότι θέλω να φιλοξενώ συχνά σ’αυτές τις σελίδες συνταγές και από άλλες κουζίνες της οικογένειάς μου. Και ήδη το έχω κάνει. Δεν έχουμε όμως μόνο μαγειρικά ταλέντα στο σόι μου, έχουμε και έναν πολύ έμπειρο μπάρμαν και ιδιοκτήτη ενός από τα πιο όμορφα καινούργια καφέ-μπαρ του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Έτσι λοιπόν, δεν μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο τρόπο να μπούμε στον Ιούνιο, παρά από το να ζητήσω από τον αγαπημένο μου ξαδερφούλη, τον Αλέξανδρο, να μου εμπιστευτεί μια συνταγή για το τέλειο καλοκαιρινό κοκτέιλ. Και ήταν τόσο καλός, που όχι μόνο αποδέχτηκε την πρότασή μου, αλλά μου πρότεινε να κάνουμε και ένα δεύτερο! Και επειδή φυσικά δεν θα μπορούσα να μη βάλω κι εγώ το χεράκι μου στο σημερινό project, έφτιαξα και εγώ ένα μεζεδάκι για να τα συνοδεύσουμε.
Συνταγές για δύο κοκτέιλ σας έχουμε με τον Άλεξ σήμερα, το ένα με τζιν και το δεύτερο με ρούμι, και τα δύο απόλυτα καλοκαιρινά, τελείως διαφορετικά μεταξύ τους σε γεύση, για να ικανοποιήσουμε όλα τα γούστα! Περιττό να σας πω ότι τα δοκίμασα και τα δύο, και είναι υπέροχα….. Δροσερά, με έντονες γεύσεις, δυνατά όσο πρέπει, ό,τι καλύτερο για ένα καλοκαιρινό βραδάκι με παρέα. Το πρώτο, κοκτέιλ με τζιν και αγγούρι, γεύση διαφορετική, που σε ξαφνιάζει, αλλά μόλις πιεις μια γουλιά θες να το πιεις όλο αμέσως (συγκρατήσου…)! Στυλάτο, διαυγές αλλά διακριτικά χρωματισμένο από το αγγουράκι. Το δεύτερο, το Bossa Nova, με ρούμι και χυμούς και αρώματα από τόσα φρούτα, θαρρείς και πίνεις το καλοκαίρι το ίδιο στο ποτήρι…. Νομίζω ότι έχω ακόμα τη γεύση του στο στόμα μου… Και φυσικά, επειδή το ποτό δεν πάει ποτέ ξεροσφύρι, δοκιμάστε αυτά τα πανεύκολα cheese bites για να τα συνοδέψετε.
Αν είστε λοιπόν στη Θεσσαλονίκη, ή αν βρεθείτε για οποιονδήποτε λόγο, περάστε οπωσδήποτε από το MUZIK, στο νούμερο 21 της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού, για να τα δοκιμάσετε. Κι αν δεν σας φτάνουν αυτά, έχει μεγάλη ποικιλία από κοκτέιλ, για τους πιο κλασικούς, ή τους πιο δύσκολους. Και φοβερά συνοδευτικά πιάτα, για όλες τις ώρες και όλες τις ορέξεις….

Cocktail με τζιν και αγγούρι

3 μέρη τζιν
1 μέρος cointeau
1 μέρος σιρόπι ζάχαρης
1/8 από ένα αγγούρι (για κάθε ποτήρι)
2-3 σταγόνες lime (για κάθε ποτήρι)

Κόβουμε κομματάκια το αγγούρι και το ρίχνουμε στο σέικερ. Ρίχνουμε και το σιρόπι ζάχαρης και το πατάμε. Προσθέτουμε πάγο στο σέικερ και βάζουμε το τζιν, το cointreau, και τις σταγόνες από lime. Το ανακινούμε και το σουρώνουμε σε ποτήρι του μαρτίνι. Γαρνίρουμε με φλούδες αγγουριού και βρέχουμε τα χείλη του ποτηριού με μία φέτα lime.

Cocktail Bossa Nova (με ρούμι)

3 μέρη ρούμι
1 μέρος schnapps ροδάκινο
2 μέρη χυμό ανανά
1 μέρος σιρόπι ζάχαρης
3 φέτες λεμόνι (για κάθε ποτήρι)
4 φέτες πορτοκάλι (για κάθε ποτήρι)
1/8 από ένα lime (για κάθε ποτήρι)

Ρίχνουμε μέσα στο σέικερ τις φέτες από το λεμόνι και το πορτοκάλι, το lime, το σιρόπι ζάχαρης και τα πατάμε. Προσθέτουμε πάγο, το ρούμι, το schnapps από ροδάκινο και το χυμό ανανά. Ανακινούμε και σερβίρουμε σε ποτήρι του mohito. Γαρνίρουμε με μία φέτα ανανά, μία φέτα lime και ένα κερασάκι maraschino.

Cheese bites
150 γραμ. τυρί cheddar
75 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. αλεύρι
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά καπνιστή
1 κ.σ. γάλα
Ρίχνουμε στον κάδο της πολυμηχανής (food processor) όλα τα υλικά, εκτός από το γάλα. Χτυπάμε διακεκομμένα, για μερικά δευτερόλεπτα κάθε φορά, μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε και το γάλα και χτυπάμε πάλι, συνεχόμενα αυτή τη φορά, μέχρι να έχουμε μία ελαφρώς κολλώδη, αλλά συμπαγή ζύμη. Παίρνουμε τη ζύμη και φτιάχνουμε μπαστουνάκια με τα χέρια μας. Βάζουμε τα μπαστουνάκια σε ένα ταψί ή μία λαμαρίνα του φούρνου, προσέχοντας να έχουν απόσταση μεταξή τους γιατί απλώνουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. Τα βγάζουμε αμέσως μόλις δούμε ότι αρχίζουν να σκουραίνουν από κάτω. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν να τα σηκώσουμε από το ταψί, γιατί στην αρχή είναι ακόμα πολύ μαλακά.
(Προσαρμογή συνταγής από εδώ)

 

 

 

 

You Might Also Like

18 Comments

  • Reply ΕΛΕΝΑ 2 Ιουνίου 2014 at 09:13

    Ωωωωωω!!!!
    Μας έφερες πραγματικά το καλοκαιράκι!!!!
    Στην υγειά σου και στην υγειά του ξαδελφούλη.
    Αν ήμουν Θεσσαλονίκη, σίγουρα θα ερχόμουν για ένα ποτάκι!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 2 Ιουνίου 2014 at 18:03

      Αυτος ήταν ο σκοπός μας Έλενα!
      Αν ποτέ βρεθείς στα μέρη μας, να έρθεις οπωσδήποτε!
      Φιλιά!

  • Reply Χρυσαυγή 2 Ιουνίου 2014 at 19:02

    Τρία σε ένα σήμερα! Δεν μπορώ να διαλέξω τι μου αρέσει. Εχεις όλα αυτά που μου αρέσουν να απολαμβάνω το καλοκαίρι. Finger food και κοκτειλς.

    Καλές δουλειές ευχομαι και πάντα δημιουργίες και στους δυό σας!
    Φιλιά Χρύσα μου!

    • Reply Χρύσα 2 Ιουνίου 2014 at 20:49

      Μα δε χρειάζεται να διαλέξεις Χρυσαυγή! Ο,τι τραβάει η όρεξή σου κατά περίπτωση!
      Το καλοκαίρι όντως θελει κοκτέιλς και finger food!
      Ευχαριστούμε πολύ! Φιλάκια!

  • Reply Ερμιόνη 2 Ιουνίου 2014 at 19:53

    Το δεύτερο κοκτέιλ το λάτρεψα απλά!
    Πρέπει να είναι σούπερ!
    Και σε συνδυασμό με τα τυρένια μπισκοτάκια μιλάμε για τον απόλυτο εθισμό!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 2 Ιουνίου 2014 at 20:52

      Μεταξυ μας, εγώ παρολίγο να το πιω μονορούφι, και ήταν και μέρα μεσημέρι! Και φυσικά το θελει το αλμυρό του!
      Φιλάκια Ερμιόνη μου!

  • Reply Ελπίδα 2 Ιουνίου 2014 at 20:04

    κι εγώ το δευτερο θα πάρω.. ευχαριστώ.. Αααα και μερικά μπισκοτάκια… Τελεια!!
    καλές δουλειες στον ξάδερφο και μολις ευκαιρήσω.. θα πεταχτω…

    • Reply Χρύσα 2 Ιουνίου 2014 at 20:55

      Εντάξει λοιπόν, ένα bossa nova έφτασε και για εσας!
      Ευχαριστούμε πολύ Ελπίδα μου, και γιατί όχι, να το πιούμε και μαζί το κοκτέιλ!

  • Reply - spoonstories- 3 Ιουνίου 2014 at 11:02

    Δίψασα μόλις τα είδα και ας βρέχει έξω χαχαχα. Θα τα δοκιμάσω όλα! Εννοείται μαζί με το μεζεδάκι!

    • Reply Χρύσα 3 Ιουνίου 2014 at 17:03

      Να τα δοκιμάσεις Λίλια! Να μου πεις ποιο είναι το αγαπημένο σου!
      Και ας ελπίσουμε να σταματήσει να βρέχει, επιτέλους!

  • Reply peps 3 Ιουνίου 2014 at 11:59

    Εγώ θέλω και από τα δύο κοκτέιλς!!
    Το ρούμι και το τζιν είναι τα αγαπημένα μου!!!
    Και δυο μπολάκια cheese bites, παρακαλώ!!!

    ….με πρόλαβες με αυτή την ανάρτηση….χαχαχα θα δεις αύριο!

    • Reply Χρύσα 3 Ιουνίου 2014 at 17:07

      Είμαι πολύ περίεργη για αύριο…. σκεφτήκαμε το ίδιο;;;
      Κερνάω κι απ'τα δύο Πέπη! Και όσα cheese bites θέλεις!

  • Reply Eleanna Giannopoulou 3 Ιουνίου 2014 at 22:51

    Χρύσα τέλεια κοκτέιλ! Κι οι τυρένιες μπουκίτσες επίσης! Νομίζω θα προτιμήσω κι εγώ το Bossa Nova, γιατί μου αρέσουν τα γλυκά κοκτέιλ 😉 Καλή συνέχεια, φιλιά!

    • Reply Χρύσα 4 Ιουνίου 2014 at 12:26

      Μία Bossa nova λοιπόν και για σένα Ελεάννα μου! Είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι, αν αυτό ποτέ αποφασίσει να έρθει τελικά….
      Φιλάκια!

  • Reply Μarion, 4 Ιουνίου 2014 at 10:56

    Θα ήθελα να τα δοκιμάσω και τα δύο Χρύσα.
    Τα κοκτέιλς είναι πολύ ωραία το καλοκαίρι.
    Και μ αρέσουν οι ιδιαίτερες γεύσεις.
    Ωραία και τα τυρένια μπισκοτάκια σου…τι ξεροσφύρι θα τα πιούμε?? χιχι

    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 4 Ιουνίου 2014 at 12:27

      Χαίρομαι που σου άεσαν Μάριον, είναι ιδιαίτερα και τα δύο, και πολύ γευστικά!
      Ξεροσφύρι δεν πάνε ποτέ!
      Φιλάκια!

  • Reply AgapameAnDolmas 6 Ιουνίου 2014 at 09:42

    οοοοοοοοοοο εδωσες ιδεα!!! θα προτιμησω το μπζα νοβα που ειναι πιο πολυ στα φουστα μου και υποθετω φτιαχνετε ευκολα κ στο σπιτι!!! τα κρακερακια σιγουρα θα δοκιμαστουν εσω και με συνοδεία πορτοκαλάδας! χαχαχα

  • Reply Tante Kiki 16 Ιουνίου 2014 at 10:26

    Πολύ ωραία και τα δύο Χρύσα… θα δοκιμαστούν άμεσα!!

  • Leave a Reply