Κονιτσίουα! Καλημέρα σας!
Όχι, δεν χάζεψα, απλά σήμερα θα κάνουμε άλλη μια ωραία βόλτα στην ασιατική κουζίνα. Δεν θυμάμαι αν σας το έχω ξαναπεί, αλλά την αγαπώ, αν και δεν έχω εντρυφήσει τόσο όσο θα ήθελα στη μαγειρική της. Μου αρέσει η απλότητα στις τεχνικές, στις γεύσεις και στα αρώματα, τα οποία είναι έντονα και χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να σκεπάζουν την πρώτη ύλη.
Η σάλτσα τεριγιάκι (teriyaki) είναι μία πολύ ήπια ασιατική γεύση, ιδανική για “πρωτάρηδες” ή δύσκολους στο να δοκιμάσουν τέτοιες κουζίνες. Χρησιμοποιείται κυρίως στην ιαπωνική κουζίνα και έχει ως βάση της τη σόγια σως, με αρκετά έντονο το άρωμα του τζίντζερ. Τα τελευταία χρόνια τη βρίσκουμε και έτοιμη σε πιο εξειδικευμένα μαγαζιά τροφίμων, αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ στους διαδρόμους με τα έθνικ φαγητά. Αλλά όχι, σας παρακαλώ, μην το κάνετε. Μην την πάρετε έτοιμη….. Γιατί είναι τόσο εύκολη να γίνει. Κυκλοφορούν δε, εκατοντάδες συνταγές στο διαδίκτυο. Εγώ προτίμησα μια από τις πιο απλές που βρήκα, την οποία προσάρμοσα σε πιο ελληνικά δεδομένα, αφού έψαξα να βρω κάποια υποκατάστατα. Και να σας πω κάτι; Δεν έχω δοκιμάσει τη συνταγή με γιαπωνέζικο ξύδι ρυζιού ή σάκε, (θα το κάνω όμως κι αυτό), πάντως και με ένα ελληνικότατο ξύδι από λευκό κρασί, μια χαρά έγινε!
Για τα οφέλη του σολωμού νομίζω πως δε χρειάζεται καν να μιλήσουμε, είναι γνωστό πως είναι ένα ψάρι πολύ πλούσιο σε ω-3 λιπαρά, αλλά και πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.Και νόστιμο. Πολύ πολύ νόστιμο. Χωρίς να χρειάζεται πολλά πολλά για να αναδειχθεί η γεύση του. Με αυτή τη σάλτσα όμως, πώς να το πω χωρίς να γίνω υπερβολική… Μάλλον δε γίνεται, θα γίνω υπερβολική και κλισέ, αλλά ναι, η γεύση του απογειώνεται… Βρίσκει το ταίρι του βρε αδερφέ!
Για την ιστορία να αναφέρω ότι το φαγητό αυτό ετοιμάστηκε σε μισή ώρα ακριβώς, ένα μεσημεροαπογευματάκι (?) καθημερινής μόλις γύρισα από τη δουλειά, με το μικρό σίφουνα να τριγυρνάει ανάμεσα στα πόδια μου…. Απόδειξη ότι είναι και πολύ γρήγορο, και πανεύκολο!
Η συνταγή
500 γραμ. φιλέτο σολωμού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κούπα σόγια σως
1/4 κούπα νερό
2 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
1/4 κούπα μαύρη ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ.γ. τζίντζερ ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. κορν φλάουρ
Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη σόγια σως, το νερό, το ξύδι, τη ζάχαρη, το σκόρδο και το τζίντζερ. Ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε το μείγμα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν συμβεί αυτό, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Η διαδικασία μέχρι εδώ μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα.
Χρησιμοποιούμε το κρύο, πια, μείγμα για να μαρινάρουμε τα φιλέτα του σολωμού. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε τα φιλέτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα τεριγιάκι, φροντίζοντας να σκεπαστούν ολόκληρα. Τυλίγουμε με μεμβράνη, βάζουμε το πιάτο στο ψυγείο και αφήνουμε το ψάρι να μαριναριστεί για τουλάχιστον μισή ώρα.
Ζεσταίνουμε καλά ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ή καλύτερα, ένα wok. Ρίχνουμε το λάδι και μόλις έχει ζεσταθεί πολύ, βάζουμε μέσα τα φιλέτα του σολωμού και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή. Σωτάρουμε και από τις δύο πλευρές, μέχρι να αλλάξει το χρώμα του, και στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα που χρησιμοποιήσαμε για τη μαρινάδα. Σιγοβράζουμε το ψάρι μέσα στη σάλτσα τεριγιάκι για περίπου 5-6 λεπτά, οπότε και το αφαιρούμε από το τηγάνι. Διαλύουμε σε ελάχιστο νερό το κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στη σάλτσα που έχει μείνει στο τηγάνι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα και την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε με ρύζι basmati ή jasmine, λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και τη σάλτσα που έπηξε.
Tips:
– Η σάλτσα τεριγιάκι ταιριάζει εξίσου με κοτόπουλο ή και χοιρινό.
– Αν η ποσότητα της σάλτσας είναι περισσότερη από αυτή που χρειαζόμαστε για το φαγητό, μπορούμε να τη συντηρήσουμε για λίγες μέρες στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο βάζο. Εννοείτε όχι σάλτσα που ήδη χρησιμοποιήσαμε για μαρινάδα…
14 Comments
πολύ ωραία συνταγή!!! και παρουσίαση.. Θα τη δοκιμάσω.. Μου αρέσουν οι ασιατικές συνταγές… φιλιά
Ευχαριστώ πολύ Ελπίδα μου! Να τη δοκιμάσεις και να μου πεις τη γνώμη σου!
Φιλάκια!
Πες μου πως θα με καλέσεις να μου κάνεις το τραπέζι please (αυτό δεν ξέρω να το πω στα ασιάτικα;-)
Θα φέρω όμως και τον γιο μου μαζί, πετάει την σκούφια του για τέτοια φαγάκια!
Φιλιά!
Ααα, θα ήταν μεγάλη μου χαρά να σας κάνω το τραπέζι! Ταιριάζουν τα γούστα μας!
Σας περιμένω!
Ωραίο πιάτο! Ο σολομός όπως και να τον κάνεις δεν μπορεί ποτέ να γίνει άσχημος. Είναι από τα top ψάρια μου. Μα εσύ τον έφτιαξες ούτως ή άλλως λουκούμι με ασιατική απόχρωση!! Εύγε Χρύσα μου!
Η αλήθεια είναι ότι πολύ δύσκολα μπορεί κάτι να πει στραβα με αυτό το ψάρι, γι'αυτο κι εγώ το προτιμώ οταν δεν έχω πολύ χρόνο. Αλλά και με τη σάλτσα αυτή δένει πολύ ωραία!
Φιλιά πολλά Χρυσαυγή!
Η ασιατική.."γλώσσα" μπορεί να μάς δυσκολεύει…λιγάκι αλλά το ασιατικό φαγητό καθόλου! 🙂
Εξαιρετικότατο από όποια μεριά κι αν το δεις!
* Το σακέ είναι ένα πολύ γευστικό και λίαν αρωματικό ποτό, μοιάζει λίγο σαν την δική μας τη ρακή στην σπιρτάδα, αν δεν το έχεις δοκιμάσει.
Ζ.
Ευχαριστώ πολύ Ζ.!
Ναι, την ξερω τη γεύση του, έχω πιει και μου αρέσει πολύ, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει στη μαγειρική και πολύ θα το ήθελα! Next time!
Φιλιά πολλά, καλό βράδυ!
Η ζάχαρη με το σκορδάκι και το τζίντζερ παίζουν τρελά ωραία με τον σολομό! Η παρουσίαση πολύ όμορφη!
Thanks Λίλια! Οι γεύσεις αλληλοσυμπληρώνονται νομίαω, κι αυτό έχει ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα!
Η σάλτσα τεριγιάκι είναι στα υπόψη για να δοκιμαστεί! Όπως είπες είναι εύκολη, χωρίς όμως να στερείται γεύσης ή ασιατικού χαρακτήρα!
Εύκολο πιάτο, ιδανικό για τις καθημερινές και φυσικά πολύ θρεπτικό!
Φιλιά
Πανεύκολη και πολύ γευστική! Με γεύση τόσο έντονη, όσο πρέπει ώστε να μην καλύπτει το ψάρι ή το κρέας που συνοδεύει!
Φιλάκια πολλά Ερμιόνη!
Εντάξει…η ασιατική κουζίνα είναι η αγαπημένη μου!!!!!!!!!!!!!
Τον έφτιαξες τέλεια τον σολωμό και με πολύ ωραία παρουσίαση!!!!!!!!
Καλημέρα Χρύσα και καλό μήνα!!
Ιδιαίτερο το πιάτο σου σήμερα με πολύ ωραία παρουσίαση!!! Εύκολο και νόστιμο!!!
Καλή εβδομάδα! 🙂