Μεγάλη εφεύρεση οι τάρτες. Γλυκές και αλμυρές. Θα μείνω
σήμερα στις αλμυρές. Άλλωστε θυμίζω ότι βρίσκομαι σε περίοδο αυστηρής δίαιτας
(γελάνε και οι πέτρες…) και τα γλυκά είναι είδος απαγορευμένο. Θα δούμε μέχρι
πότε….
σήμερα στις αλμυρές. Άλλωστε θυμίζω ότι βρίσκομαι σε περίοδο αυστηρής δίαιτας
(γελάνε και οι πέτρες…) και τα γλυκά είναι είδος απαγορευμένο. Θα δούμε μέχρι
πότε….
Ας επανέλθω στο θέμα. Τάρτες. Και μάλιστα αλμυρές. Αλήθεια,
δεν θυμάμαι ποτέ να έφτιαξα μενού για τραπέζι, από το πιο casual μέχρι το
πιο γιορτινό, και να μην ήταν η πρώτη μου σκέψη για ορεκτικό. Έχω δοκιμάσει
άπειρες εκδοχές, τόσο για τη ζύμη της βάσης, όσο και για τη γέμιση. Όσον αφορά
τη βάση, έχω καταλήξει σε δύο. Μία κλασική brisée, την οποία σας έχω δείξει στη
συνταγή για την Πιπερόπιτα, αλλά μου αρέσουν και οι τάρτες με ζύμη κουρού. Τη
συγκεκριμένη την έφτιαξα με κουρού, γιατί είχα φτιάξει τυροπιτάκια και μου είχε
περισσέψει ζύμη, την οποία είχα βάλει στην κατάψυξη. Όσον αφορά τη γέμιση, ε, εκεί
αφήνω πάντα τη φαντασία μου ελεύθερη. Τυριά, λαχανικά, αλλαντικά, ό,τι έχει το
ψυγείο, δυο αβγουλάκια και λίγη κρέμα γάλακτος, το κατάλληλο μυρωδικό και με
μισή ώρα ψήσιμο έχουμε έτοιμο ένα εξαιρετικό έδεσμα, είτε για να πάρει τη θέση
του μαζί με άλλα σε ένα μπουφέ ή ένα τραπέζι, είτε για να συνοδευτεί με μία
πλούσια σαλάτα για ένα ελαφρύ καθημερινό γεύμα.
δεν θυμάμαι ποτέ να έφτιαξα μενού για τραπέζι, από το πιο casual μέχρι το
πιο γιορτινό, και να μην ήταν η πρώτη μου σκέψη για ορεκτικό. Έχω δοκιμάσει
άπειρες εκδοχές, τόσο για τη ζύμη της βάσης, όσο και για τη γέμιση. Όσον αφορά
τη βάση, έχω καταλήξει σε δύο. Μία κλασική brisée, την οποία σας έχω δείξει στη
συνταγή για την Πιπερόπιτα, αλλά μου αρέσουν και οι τάρτες με ζύμη κουρού. Τη
συγκεκριμένη την έφτιαξα με κουρού, γιατί είχα φτιάξει τυροπιτάκια και μου είχε
περισσέψει ζύμη, την οποία είχα βάλει στην κατάψυξη. Όσον αφορά τη γέμιση, ε, εκεί
αφήνω πάντα τη φαντασία μου ελεύθερη. Τυριά, λαχανικά, αλλαντικά, ό,τι έχει το
ψυγείο, δυο αβγουλάκια και λίγη κρέμα γάλακτος, το κατάλληλο μυρωδικό και με
μισή ώρα ψήσιμο έχουμε έτοιμο ένα εξαιρετικό έδεσμα, είτε για να πάρει τη θέση
του μαζί με άλλα σε ένα μπουφέ ή ένα τραπέζι, είτε για να συνοδευτεί με μία
πλούσια σαλάτα για ένα ελαφρύ καθημερινό γεύμα.
Αυτή τη φορά με οδήγησαν τα υλικά που είχα στη διάθεσή μου. Μόλις
είχε φτάσει μια μεγάλη σακούλα γεμάτη σπανάκι, που μου έστειλαν τα πεθερικά μου
κατευθείαν από τον κήπο τους, μαζί με αρκετά αβγά. Αφού ζεματίστηκε το σπανάκι,
αναζητούσε το ιδανικό του ταίρι…. ricotta σκέφτηκα αμέσως. Τα υπόλοιπα ήρθαν
από μόνα τους…
είχε φτάσει μια μεγάλη σακούλα γεμάτη σπανάκι, που μου έστειλαν τα πεθερικά μου
κατευθείαν από τον κήπο τους, μαζί με αρκετά αβγά. Αφού ζεματίστηκε το σπανάκι,
αναζητούσε το ιδανικό του ταίρι…. ricotta σκέφτηκα αμέσως. Τα υπόλοιπα ήρθαν
από μόνα τους…
Η συνταγή
Για τη βάση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη ζύμη (τη
μισή δόση), ή μια έτοιμη κουρού, ή ακόμα καλύτερα να φτιάξουμε πανεύκολα δική
μας ζύμη κουρού. Η πιο κοντινή στη δική μου συνταγή για κουρού (που θα σας τη
φτιάξω σύντομα), είναι αυτή της Χρυσαυγής από το Food for Thought, σε αυτή την υπέροχη
συνταγή της για τυροπιτάκια.
μισή δόση), ή μια έτοιμη κουρού, ή ακόμα καλύτερα να φτιάξουμε πανεύκολα δική
μας ζύμη κουρού. Η πιο κοντινή στη δική μου συνταγή για κουρού (που θα σας τη
φτιάξω σύντομα), είναι αυτή της Χρυσαυγής από το Food for Thought, σε αυτή την υπέροχη
συνταγή της για τυροπιτάκια.
Για τη γέμιση
1 κούπα τυρί ricotta
2 κούπες σπανάκι ζεματισμένο και καλά στραγγισμένο
1 κούπα τυρί reggato
2 αβγά
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
Σε ένα μπωλ χτυπάμε τη ricotta με έναν αβγοδάρτη, να γίνει κρέμα, προσθέτουμε τα αβγά, το reggato, την
κρέμα γάλακτος, το σπανάκι, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε σε μία ταρτιέρα που έχουμε βουτυρώσει, τη ζύμη για τη βάση, και την
υψώνουμε να καλύψει και τα τοιχώματα. Ρίχνουμε πάνω από τη βάση τη γέμιση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
κρέμα γάλακτος, το σπανάκι, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε σε μία ταρτιέρα που έχουμε βουτυρώσει, τη ζύμη για τη βάση, και την
υψώνουμε να καλύψει και τα τοιχώματα. Ρίχνουμε πάνω από τη βάση τη γέμιση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
Tip
1: όταν φτιάχνετε ζύμη κουρού ή brisée, φτιάξτε διπλάσια ποσότητα και κρατήστε
τη μισή σε μια μπαλίτσα τυλιγμένη με μεμβράνη στην κατάψυξη. Έτσι έχετε ανά
πάσα στιγμή μία έτοιμη βάση για τάρτα για να την γεμίσετε με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο, και να σερβίρετε σε λίγη
ώρα ένα ωραιότατο ελαφρύ γεύμα.
1: όταν φτιάχνετε ζύμη κουρού ή brisée, φτιάξτε διπλάσια ποσότητα και κρατήστε
τη μισή σε μια μπαλίτσα τυλιγμένη με μεμβράνη στην κατάψυξη. Έτσι έχετε ανά
πάσα στιγμή μία έτοιμη βάση για τάρτα για να την γεμίσετε με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο, και να σερβίρετε σε λίγη
ώρα ένα ωραιότατο ελαφρύ γεύμα.
Tip
2: Το σπανάκι θέλει οπωσδήποτε μοσχοκάρυδο!
2: Το σπανάκι θέλει οπωσδήποτε μοσχοκάρυδο!
23 Comments
φαινεται μούρλια… θυμαμαι μικρη η μαμαδες, θειες κτλ. ηταν πιο πολύ της πίτας και όχι της τάρτας. Οπότε οταν μεγάλωσα ετσι και πετύχαινα home made τάρτα την τσάκιζα χα χα!
Ε, οι πιο παραδοσιακές είχαν πάντα την πίτα, όπως και να το κάνουμε στην πίτα δείχνει πιο πολύ μαεστρία η νοικοκυρά! Εμείς πάλι είμαστε πιο απενοχοποιημένες!
Μου άρεσει πολυ το μοσχοκάρυδο και το διακριτικό του άρωμα. ricotta δεν εχω δοκιμάσει ακόμα…
Να δοκιμάσεις. Ταιριάζει σε πολλά φαγητά, και πάει τέλεια με το σπανάκι.
Δεν έχω λόγια!!!!! Καταπληκτική τάρτα με υπέροχη γέμιση και τραγανή βάση!!!!!
Απολαυστικότατη!!!!
Ευχαριστώ πολύ! Και πολύ εύκολη, όπως πάντα!
Ωωω!! Κερνάς ένα κομμάτι Χρύσα?
Και δύο, και τρία, και όσα θες!
Ποσο με βρησκουν συμφωνη ολα οσα λες και στον προλογο αλλα και στον επιλογο στα δυο τιπς!
Οι ταρτες μου αρεσουν κι εμενα πααααρα πολυ. Μπορουν να μπουν σφηνα σε καθε τραπεζι. Οσο για την δικια σου νομιζω οτι με απλα υλικα εφτιαξες ενα υπεροχο χορτοφαγικο πιατο που ομως ειναι εκπληκτικης νοστιμιας!! Μπραβο Χρυσα μου!
Σε ευχαριστω πολυ για την αναφορα !
Φιλι μεγααααλο! Σμακ
Χαίρομαι που συμφωνούμε κορίτσι!
Τα τυροπιτάκια σου εκείνα μου άρεσαν τόσο πολύ, δεν υπήρχε περίπτωση να μην κάνω αναφορά!
Φιλάκια!
Πολύ ωραία! Οι τάρτες είναι και εμένα αγαπημένες μου, ταιριάζουν σε όλα τα τραπέζια!
Και πώς να μην σου αρέσουν! Είναι εύκολες, είναι χορταστικές και εμφανίσιμες!
Φιλιά Μαρία!
Αντε να αντισταθείς σε αυτήν την πεντανόστιμη τάρτα!
Και πραγματικά, μια τάρτα μπορεί να νοστιμίσει οποιοδήποτε τραπέζι!
Φιλιά!
Δεν αντιστέκεσαι, γιατί να αντισταθείς???
Φιλάκια Έλενα!
Χρύσα μου φαίνεται εκπληκτική!!!Οι τάρτες μου αρέσουν πάρα πολύ και η δική σου είναι τέλεια!Στείλε κανένα κομμάτι!!!!
Φιλάκια!!!!
Στέλνω, στέλνω, μαζί με τα φιλιά μου!
ΑΑΑ με κουρού δεν έχω δοκιμάσει. Θα το κάνω σύντομα! Τρελαίνομαι για τάρτες και μου αρέσει πολύ που γίνονται με ότι έχεις στο ψυγείο σου , πάντα υπέροχες!
Να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε! Ταιριάζει πολύ η ζύμη και γίνεται πανεύκολα!
Νοστιμότατη η τάρτα σου!!!
Μ' αρέσουν όλα τα υλικά της!!!
Όσο για τη συγκεκριμένη ζύμη κουρού ….είναι άπαιχτη!! Τη δοκίμασα κι εγώ!!
Τυχερή…….
Χαίρομαι που σου αρεσε Πεπη!
Καλό βράδυ!
Από τις ωραίες τάρτες η τάρτα με ρικότα και σπανάκι! Πολύ γευστική και σίγουρα σε ένα τραπέζι θα γίνει ανάρπαστη!!
Καλό Σαββατοκύριακο.
Πραγματικά μεγάλη ανακάλυψη οι τάρτες, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!
Τόσες παραλλαγές και όλες τους είναι ιδιαίτερα γευστικές!
Μου αρέσουν πολύ τα τυριά που έχεις επιλέξει για τη συγκεκριμένη τάρτα και θα συμφωνήσω εκ νέου ότι το σπανάκι χρειάζεται μοσχοκάρυδο!
Φιλιά
ουαου ! αύριο φτιάχνω τάρτα !