Ζαχαροπλαστείο, Μικρές γλυκές μπουκιές (Τρουφάκια/Σοκολατάκια/Κεράσματα), Συνταγές

Σκαλτσούνια με ταχίνι και μέλι

14 Απριλίου 2014
Και κάπως έτσι φτάσαμε και στη Μεγάλη Εβδομάδα……
Μου αρέσουν αυτές οι μέρες. Έχουν κάτι το ξεχωριστό. Αρκεί να σε αφήνει και η καθημερινότητα να τις ζήσεις. Μου αρέσει αυτή η γαλήνη και η κατάνυξη. Μου αρέσει σε συνδυασμό με τον ανοιξιάτικο καιρό. Μου αρέσει που τη Μεγ. Παρασκευή θα πάρουμε το παιδάκι μας και θα πάμε στον παππού και τη γιαγιά που θα μας περιμένουν στο χωριό με την ανθισμένη αυλή και τις γατούλες, να παίξει, να τρέξει, να ανακαλύψει….
Συνήθως δεν ασχολούμαι πολύ με το να φτιάξω γλυκά για το Πάσχα, σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα που μπορεί μερικές φορές να φτάνω και στην υπερβολή. Όχι ότι δε μου αρέσουν, μου αρέσουν και μάλιστα πάρα πολύ. Αλλά ποτέ δεν μπαίνω στη διαδικασία να τα φτιάξω. Αντ’ αυτού, μπαίνω στο φούρνο της γειτονιάς και τα παίρνω έτοιμα. Παρόλα αυτά, φέτος είπα να δοκιμάσω κάτι απλό, παραδοσιακό, κάτι που μου αρέσει κι εμένα πολύ, έτσι για να “μυρίσει και το σπίτι”, όπως λέμε.

 

Σκαλτουνάκια, παραδοσιακά, με ταχίνι και μέλι στη ζύμη τους, υγιεινά όσο
δεν λίγα γλυκά, και πολύ πολύ νόστιμα. Η αρχική συνταγή από ένα παλιό βιβλίο
με συνταγές για νηστίσιμα που έχω, τα θέλει γεμιστά με ψιλοκομμένους
ξηρούς καρπούς, αλλά αν με έχετε μάθει καθόλου εως τώρα, ξέρετε ότι όπου
μπορώ να τους αποφύγω, θα το κάνω. Βέβαια έτσι έλεγα και για το ταχίνι
μέχρι πρόσφατα, άλλα έχω αναθεωρήσει, ειδικά αφού έφτιαξα τα
συγκεκριμένα γλυκάκια. Επέλεξα λοιπόν να τα γεμίσω με λουκούμια, εσείς
μπορείτε όμως να ακολουθήσετε και την παραδοσιακή συνταγή και να τα
γεμίσετε με καρυδόψιχα και μαρμελάδα της αρεσκείας σας.

 

Η συνταγή (για 20 περίπου κομμάτια)
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. baking powder
1 κούπα ταχίνι
2 κ.σ. μέλι
1/2 κούπα χλιαρό νερό
20 λουκουμάκια (μπουκίτσες)
λίγο ανθόνερο
ζάχαρη άχνη
Σε ένα μεγάλο μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και προσθέτουμε το ταχίνι, το μέλι και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη. Κάνουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα πιέζουμε ανάμεσα στις παλάμες μας να γίνουν δισκάκια. Βάζουμε στο κέντρο ένα λουκούμι και κλείνουμε το κάθε δισκάκι σε σχήμα μισοφέγγαρου. Τοποθετούμε τα σκαλτσούνια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μισή ώρα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, τα ραντίζουμε με το ανθόνερο και ρίχνουμε πάνω τους την άχνη ζάχαρη να τα καλύψει εντελώς.

 

 

You Might Also Like

21 Comments

  • Reply Ariadni St. 14 Απριλίου 2014 at 10:45

    Έχω να φάω και να κάνω πολλά χρόνια σκαλτσουνάκια!!!

    • Reply Χρύσα 14 Απριλίου 2014 at 20:09

      Ευκαιρία να κάνεις αυτά και να τα δοκιμάσεις Αριάδνη, γίνονται πανεύκολα!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 14 Απριλίου 2014 at 15:14

    Κάθε Μεγάλη Εβδομάδα φτιάχνω τα γνωστά νηστίσιμα κουραμπιεδάκια με κρασί στην ζύμη, γεμισμένα με λουκουμάκια.
    Μα και αυτή η ζύμη που προτείνεις, δείχνει πολύ ενδιαφέρουσα!
    Φιλιά, καλή Μεγαλοβδομάδα!

    • Reply Χρύσα 14 Απριλίου 2014 at 20:11

      Κι εκείνη η ζύμη μου αρέσει πολύ, ήθελα απο καιρο ομως να δοκιμάσω αυτη και μου βγήκε πολύ καλή τελικά!
      Φιλιά Έλενα!

  • Reply Kitchen Stories 14 Απριλίου 2014 at 18:05

    Σίγουρα η επιλογή σου να βάλεις λουκουμάκι μπουκίτσες τους πηγαίνεις πάρα πολύ, αφού η ζύμη είναι άγλυκη έτσι κι αλλιώς.
    Έγιναν υπέροχα!

    Χρύσα μου καλό Πάσχα να έχετε και να περάσετε υπέροχα με την γιαγιά και τον παππού, θα το χαρούν κι εκείνοι πολύ!

    Z.

    • Reply Χρύσα 14 Απριλίου 2014 at 20:14

      Ακριβώς αυτή η αντίθεση τους πάει πολύ!
      Ευχαριστώ πολύ Ζαμπία μου, εύχομαι και σε σένα καλό Πάσχα!

  • Reply - spoonstories- 14 Απριλίου 2014 at 19:24

    Χρύσα μου είναι εκπληκτικά.Θέλω να τα δοκιμάσω οπωσδήποτε! Καλό Πάσχα και να περάσετε όμορφα!

    • Reply Χρύσα 14 Απριλίου 2014 at 20:16

      Ε τότε περάστε, κερναμε!
      Καλό Πάσχα Λίλια, με τα υπέροχα γαλάζια αβγουλακια σου!

  • Reply Ερμιόνη 14 Απριλίου 2014 at 19:42

    Τι ωραία που θα πάτε στο χωριό! Ζηλεύω!
    Ωραία και πρωτότυπα τα νηστίσιμα καλτσουνάκια σου, πολύ μου αρέσει που τα γέμισες με λουκουμάκια, άκρως εναλλακτικά!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 14 Απριλίου 2014 at 20:18

      Το Πάσχα το έχουμε καθιερώσει είναι η αλήθεια, και φετος το περιμένω πολύ!
      Είναι πολύ γευστικά και ο,τι πρέπει και για τα πιτσιρίκια!
      Φιλιά Ερμιόνη μου!

  • Reply Μarion, 14 Απριλίου 2014 at 20:00

    Πολύ ωραία τα σκαλτσουνάκια σου Χρύσα μου
    Και το λουκουμάκι στη μέση τα κάνει πεντανόστιμα.

    Ωραία που πάτε στο χωριό.
    Να περάσετε καλά και να χαρείτε τις μέρες.

    Καλό Πάσχα.

    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 14 Απριλίου 2014 at 20:20

      Ευχαριστώ πολύ Μάριον, το λουκουμακι τους δίνει τη γλύκα που χρειάζονται!
      Καλό Πάσχα και σε σένα!

  • Reply Silena 15 Απριλίου 2014 at 06:00

    Πολύ καλή σκέψη να τα γεμίσεις με λουκούμια!!!!!! Ξεφεύγει λίγο από τα παραδοσιακά αλλά έτσι όπως βλέπω την δεύτερη φώτο τα κάνει ακαταμάχητα!!!!
    Καλή Ανάσταση να έχετε!

    • Reply Χρύσα 15 Απριλίου 2014 at 20:40

      Τα κάνει γλυκά και έρχεται σαν εκπληξη στη μπουκιά το λουκουμακι!
      Καλή Ανάσταση!

  • Reply mia maria 15 Απριλίου 2014 at 07:15

    Πολύ όμορφα! Με γέμιση λουκούμι θα είναι νοστιμότατα! Καλή Ανάσταση!
    Α…….. και ποιός κέρδισε το βιβλίο 😉

    • Reply Χρύσα 15 Απριλίου 2014 at 20:42

      Καλή Ανάσταση Μαρία μου και σ' ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο δωράκι!

  • Reply Beauty Follower 15 Απριλίου 2014 at 19:52

    Εχω καιρο (πάνω απο χρονο) να φάω σκαλτσούνια!

    beautyfollower.blogspot.gr

    • Reply Χρύσα 15 Απριλίου 2014 at 20:44

      Ε, κι εσύ, πάνω από χρόνο!Είναι και πολύ υγιεινά, μην τα φοβάσαι!

    • Reply Beauty Follower 20 Απριλίου 2014 at 19:45

      Χριστός Ανεστη!

  • Reply Tante Kiki 17 Απριλίου 2014 at 06:11

    Πωπωωωωω!!! Είναι σίγουρα πεντανόστιμα και πολύ όμορφα!! Τα έφτιαξες πολύ υγιεινά! Καλό Πάσχα και καλά να περάσεις Χρύσα μου!

  • Reply Notoula 17 Απριλίου 2014 at 08:40

    Αγαπημένα σκαλτσούνια! Την επόμενη φορά να στείλεις και από εδώ δυο-τρία!
    Καλό Πάσχα! Εύχομαι να περάσεις πολύ όμορφα!

  • Leave a Reply