Επέστρεψα! Δεν ξέρω βέβαια αν κατάλαβε κανείς ότι έλειψα, αλλά μετά το τριήμερο της Καθ. Δευτέρας, αποσυντονίστηκα εντελώς… Καλό είναι να φεύγεις μερικές μέρες από το σπίτι, αλλά όταν επιστρέφεις, δεν ξέρεις τι να πρωτοπρολάβεις….. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να μην ασχοληθώ με τη μαγειρική την προηγούμενη εβδομάδα, να ανασυνταχθώ και να σχεδιάσω το “ανοιξιάτικο μενού” του myblissfood! Γι’ αυτό λοιπόν και η ταμπέλα “kitchen is closed” στη σελίδα μου στο facebook.
Λεμονογλυκών συνέχεια…. Το συγκεκριμένο ήταν εκτός προγράμματος, αλλά, όταν ξεκίνησα τη διαδικασία για να φτιάξω το limoncello μου, βρέθηκα με περίπου μισό λίτρο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, που δεν ήξερα τι να τον πρωτοκάνω. Και μάλιστα μιλάμε για λεμόνια, όχι απλώς ακέρωτα, όχι απλώς αράντιστα, όχι απλώς βιολογικά, αλλά για κάτι υπέροχα, μοσχοβολιστά μεγάλα λεμόνια, που μόλις κατέβηκαν από το δέντρο, να’ ναι καλά ο νίντζα της οικογένειας (ο αδερφός). Στην αρχή σκέφτηκα το προφανές. Μια ωραία φρέσκια λεμονάδα. Αλλά δεν είχα όρεξη εκείνη τη στιγμή. Να τα βάλω σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη ήταν η δεύτερη σκέψη, αλλά πόσο να βάλω. Και μετά, στο παράλληλο σύμπαν όπου είμαι καρτούν, σχηματίστηκε η λαμπίτσα πάνω-δεξιά από το κεφάλι μου….. Lemon curd! Αυτή η βελούδινη αρωματική λεμονάτη κρέμα-άλειμμα, που βρίσκω μόνο εισαγώμενη και πρέπει να την χρυσοπληρώσω, και μου αρέσει τόσο πολύ. Δε φανταζόμουν πόσο εύκολο είναι να τη φτιάξω…. Και περίσσεψε και χυμός για να μπει για μελλοντική χρήση στην κατάψυξη…
Γίνεται υπέροχη γέμιση για κρουασάν, ταιριάζει τέλεια με μπισκότα βουτύρου, ακόμη και πάνω σε ζεστό φρυγανισμένο ψωμάκι. Κι αν σας αρέσουν οι λίγο πιο ξινούτσικες γεύσεις, όπως εμένα, μπορείτε να το φάτε μέσα από το βάζο με το κουταλάκι…..
Lemon curd - Κρέμα (άλειμμα) λεμονιού
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Υλικά
- 4 αβγά
- 200 γραμ. ζάχαρη
- 200 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 150 γραμ. βούτυρο ανάλατο
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό να βράσει.
- Παίρνουμε ένα μεγάλο μεταλλικό μπωλ, το οποίο θα μπορούμε να στερεώσουμε επάνω στην κατσαρόλα χωρίς να εφάπτεται ο πάτος του με το νερό που βράζει.
- Μέσα σ’ αυτό το μπωλ (πριν το βάλουμε πάνω στην κατσαρόλα) ρίχνουμε τα αβγά και χτυπάμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
- Ρίχνουμε και το βούτυρο κομμένο σε κύβους και μεταφέρουμε τώρα το μπωλ επάνω στην κατσαρόλα, της οποίας το νερό πρέπει τώρα να σιγοβράζει σε σταθερή θερμοκρασία.
- Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει το βούτυρο, και συνεχίζουμε για περίπου 5-10 λεπτά (ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού, εμένα μου πήρε περίπου 7 λεπτά), έως ότου πήξει ελαφρώς η κρέμα, όχι πάρα πολύ, γιατί θα συνεχίσει να πήζει και μέχρι να κρυώσει.
- Αν δεν το καταναλώσουμε αμέσως, μπορούμε σ’ αυτό το στάδιο, όπως είναι ζεστό, να το βάλουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
29 Comments
Μου έδωσες καταπληκτική ιδέα! Έχω και εγώ μπόλικα λεμόνια και μέχρι να αποφασίσω τι θα τα κάνω έχουν αρχίσει και χαλάνε!
Τι όμορφη και μυρωδάτη η κρέμα σου!
Δεν πετάμε τίποτα! Είναι πανεύκολη και νομίζω ότι θα σου αρέσει Μαρία μου!
Τέλειος τρόπος να αξιοποιήσεις τα λεμόνια!
Φιλάκια!
Χαίρομαι που συμφωνούμε Λένια μου!
Τρελλαίνομαι!! Τη τρώω με το κουταλάκι!!
Είσαι δικιά μου εσύ, τα έχουμε ξαναπεί….
καλημέρα!!! ποσο μ αρεσει αυτη η κρέμα!! και σκετη την τιμάω και χαλάλι οι θερμίδες!!
Η αλήθεια είναι ότι είναι πλούσια και σε θερμίδες, εκτός από γεύση…
Αλλά όπως λες, χαλάλι….
Ο καλύτερος τρόπος να το απολαύσεις, είναι να το …. κουταλίσεις από το βάζο χα χα χααα!
Καλή βδομάδα Χρύσα μου!
Να το κουταλίσεις…. Ακριβώς έτσι Έλενα! Κι εγώ το κουταλίζω λίγο-λίγο….
Δεν ξέρεις πόσο μου αρέσει η κρέμα λεμονιού! Την τρώω σκέτη αλλά και συνδυασμένη με ένα σορό γλυκά! Χιχιχι και εγώ έχω τα δικά μου βιο λεμονάκια!! Τέλεια είναι Χρύσα μου!!
Πάει με πολλά γλυκά, είναι αλήθεια. Τέτοια γλυκά γίνονται αλλιώς όταν έχεις δικά σου λεμόνια, τα αγορασμένα, όσο καλά κι αν είναι, δεν τα φτάνουν!
…και πόσο όμορφες φωτογραφίες!
Αγαπημένη κρέμα, που συνδυάζεται υπέροχα σε πάρα πολλά παρασκευάσματα!
Καλησπέρα Χρύσα!
Ζ.
Αχ πόσο χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτογραφίες!
Νομίζω ήταν παράλειψή μου που δεν έγραψα μέσα σε πόσα πολλά γλυκά μπορεί να μπει.
Thanks Ζ.!
Φοβερή φαίνεται!
Όλο λέω ότι θα φτιάξω και εγώ και όλο το αφήνω!
Να μην το αφήσεις καθόλου Ερμιόνη μου….
Λεμόνια και στην κουζίνα κατευθείαν!
Φοβερή! Σαν ψεύτικη.
Και έκανες ωραίο συνδυασμό στη φωτογράφιση. Κίτρινο με μαύρο.
Σούπερ όλα..
Δώσε κρουασάν με κρεμούλα… Περιμένω Χρύσα!!!!!!!!!!
Έχεις καλό μάτι στις φωτογραφίες και γι' αυτό χαίρομαι διπλά που σου άρεσαν Χρυσαυγή μου! Έχει φύγει ήδη το πακέτο σου!
Το lemon curd είναι το αγαπημένο γλυκό σε βαζάκι! Μερέντα – ζαχαρούχο γάλα – lemon curd, το τρίγωνο της αμαρτίας για μένα! Φιλιά!
http://www.foodaki.gr
Έχεις δίκιο Ελεαννα μου, πρόκειται για πραγματικά τρίγωνο αμαρτίας! Ανοίγει το βαζάκι και κλείνει τελειωμένο! Φιλιά!
Ξέρω τι αμαρτία είναι αυτή η κρέμα μιας και την είχα κάνει πέρυσι και την είχα καταναλώσει μόνη μου!!!!!!!! Καλοφάγωτη Χρύσα μου!!!
Μόνη σου, ε;;; Ντροπή! Να σου πω… Κι εγώ δύσκολα το μοιράζομαι….. 😉
Πολύ όμορφη κρέμα,Χρύσα μου! Δε χρειάζονται αποστειρωμένα βαζάκια εδώ, δεν πρόκειται να μείνει τίποτα.. Καλή εβδομάδα, ΧΟ
Χαχαχαχα! Έτσι σκέφτηκα κι εγώ Χαρά μολις τα εβαλα… Τζάμπα κόπος….
Φοβερή…δεν έχω λόγια!!!Τρώγεται με το κουτάλι!!!!!
Φιλάκια!!!!
Ευχαριστώ Ελενάκι! Τελικά οι πιο πολλοί με το κουταλι το θέλουν!
Φιλάκια!
Πολύ ωραίο χρώμα έχει Χρύσα.Κι εμένα μου αρέσει η lemon curd και όπως λες η έτοιμη στα σούπερ μάρκετ δεν συμφέρει.
Μου φέρανε κι εμένα ωραία λεμόνια.
Μου έβαλες ιδέα.
Φιλιά
καλησπερα….ποσο καιρο διατηρειται στο ψυγειο?
Για δυο-τρεις εβδομάδες θα είναι μια χαρά.