Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Κοτόπουλο μεσογειακό στη γάστρα με πατάτες και λουκάνικο chorizo

20 Φεβρουαρίου 2014
Εναλλακτικός τίτλος ανάρτησης: Ωδή στη γάστρα… 
Δε θυμάμαι αν έχω ξαναπεί από εδώ πόσο αγαπώ τη γάστρα. Αυτό το τέλειο σκεύος μαγειρικής, που κάνει όλη τη δουλειά για μένα. Που το μόνο που ζητάει από εμένα είναι να βάλω μέσα νόστιμα υλικά, λίγο ζουμάκι και πολλή φαντασία, και τίποτα άλλο. Που θέλει απλά το χρόνο του, την ηρεμία του, να μην το ενοχλήσει κανείς, και δεν θα με απογοητεύσει. Που φτιάχνει μακράν το το πιο ζουμερό κρεατάκι. Που μου δίνει τη δυνατότητα να προετοιμάσω, να μαγειρέψω και να σερβίρω το φαγητό μου σε ένα σκεύος, χωρίς να έχω να πλύνω και μπωλ και ταψιά και πιατέλες μετά. Που είναι τόσο όμορφο που στενοχωριέμαι που δεν έχω χώρο να το στολίσω στην (κατά τα άλλα πολύ μοντέρνα) κουζίνα μου και το έχω κρυμμένο στο ντουλάπι.
Νομίζω πως όποτε έχω να μαγειρέψω για κάποιο τραπέζι είτε οικογενειακό, είτε για φίλους, είναι το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό. Γιατί μου δίνει και το χρόνο, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να ασχοληθώ και με τα υπόλοιπα που έχω να κάνω.
Αυτή τη φορά λοιπόν, η γάστρα μου γέμισε με τρυφερά φιλέτα κοτόπουλου, μπόλικες πατάτες και πολύ-πολύ Μεσόγειο…. κομματάκια ισπανικού λουκάνικου chorizo, καλαματιανές ελίτσες και κατακόκκινες γλυκιές πιπεριές. Και για άλλη μια φορά έκανε αυτό ακριβώς που μου υποσχέθηκε. Μας έδωσε ένα ζουμερό, αρωματικό και μελωμένο φαγάκι, και σε μένα τη δυνατότητα να ετοιμάσω ένα πλήρες γεύμα για τους καλεσμένους μου με την ησυχία μου, χωρίς να τρέχω από το πρωί να τα προλάβω όλα.

Η συνταγή (για 5-6 μερίδες)
4 φιλέτα μπούτι και 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
2 κιλά πατάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
200 γραμ. λουκάνικο chorizo (ή ένα αρωματικό χωριάτικο λουκάνικο αν δε βρείτε)
200 γραμ. μαύρες ελιές (χωρίς κουκούτσι)
2 κόκκινες πιπεριές
500 ml ζωμό κότας
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, και τις ρίχνουμε στη γάστρα. Κόβουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε κομμάτια (όσο γίνεται ίδιου μεγέθους) και τα ρίχνουμε στη γάστρα. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μισοφέγγαρα και τα ρίχνουμε στη γάστρα. Κόβουμε το λουκάνικο σε φέτες περίπου 5 εκ. και το ρίχνουμε στη γάστρα. Κόβουμε τις πιπεριές και τις ρίχνουμε στη γάστρα. Ρίχνουμε τις ελιές στη γάστρα. Ρίχνουμε τα αρωματικά στη γάστρα και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο στη γάστρα και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας όλα τα υλικά να πάνε παντού τα αρωματικά. Ρίχνουμε το ζωμό της κότας στη γάστρα. Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο (όχι προθερμασμένο), ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε το φαγητό για περίπου μία ώρα. Πάνω στη μία ώρα ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε με ανοιχτή τη γάστρα για άλλη μισή ώρα.
Δύσκολο, ε;

 

You Might Also Like

15 Comments

  • Reply Beauty Follower 20 Φεβρουαρίου 2014 at 16:29

    Πράγματι το φαγητο στην γάστρα δεν συγκρίνεται με τιποτα αλλο,
    οσο για το τσορίθο δεν έχω λόγια!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    • Reply Χρύσα 20 Φεβρουαρίου 2014 at 19:39

      Χαίρομαι που συμφωνούμε κορίτσι! Το τσοριθο δίνει άλλη γεύση! Φιλιά!

  • Reply Kitchen Stories 20 Φεβρουαρίου 2014 at 19:13

    Αγαπημένο και πεντανόστιμο και το ισπανικό λουκάνικο θα του δίνει έξτρα γεύση!

    Η γάστρα σου πανέμορφη!

    Φιλάκια σου πολλά!
    Ζ.

    • Reply Χρύσα 20 Φεβρουαρίου 2014 at 19:42

      Δίνει ξεχωριστό άρωμα σε όποιο φαγητό το βάλεις, έτσι δεν είναι;
      Είναι και όμορφη και χρήσιμη!
      Καλό βράδυ Ζαμπία μου!

  • Reply Ερμιόνη 20 Φεβρουαρίου 2014 at 21:47

    Συμφωνώ μαζί σου Χρύσα, είναι από τα πλέον αγαπημένα σκεύη μαγειρικής.
    Απίστευτη ευκολία στην κουζίνα, χωρίς κόπο και με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
    Το φαγάκι σούπερ και με έντονα μεσογειακά στοιχεία!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 21 Φεβρουαρίου 2014 at 13:29

      Και εύκολο, και εντυπωσιακό, όπως το λες ακριβώς Ερμιόνη μου!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλιά!

  • Reply Nicky 20 Φεβρουαρίου 2014 at 23:29

    Πωπω λιγουρευτηκα βραδιατικα να τσιμπουσα αυτες τις μελωμενες πατατουλες που θα εχουν ρουφηξει ολη τη γευση απο τα ζουμακια.Μμμμμ!!!
    Καλο βραδυ!

    • Reply Χρύσα 21 Φεβρουαρίου 2014 at 13:30

      Οι πατάτες ήταν κι εμένα το αγαπημένο συστατικό του φαγητού, είχαν όντως όλη τη γεύση!
      Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

  • Reply AgapameAnDolmas 21 Φεβρουαρίου 2014 at 06:22

    καλημέρα! πρωι πρωι μου τρεχουν τα σαλια!! το φαγητο στη γαστρα ειναι σουπερ! ειδικα για κρεατικα ειναι οτι πρεπει! υπεροχο τα φαγακι σου ζουμερο μελωμένο …σλουρπ!

    • Reply Χρύσα 21 Φεβρουαρίου 2014 at 13:40

      Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βγει καλό το φαγητό στη γάστρα!
      Καλό σκ!

  • Reply mia maria 21 Φεβρουαρίου 2014 at 07:35

    Πολύ ωραίο το φαγητό σου! Τόσο λαχταριστό! Φαντάζομαι τα αρώματα του!

    • Reply Χρύσα 21 Φεβρουαρίου 2014 at 13:41

      Είναι αλήθεια πολύ αρωματικό Μαρία!
      Σε ευχαριστώ πολύ!

  • Reply - spoonstories- 21 Φεβρουαρίου 2014 at 12:45

    Φαγητό σε γάστρα είναι το καλύτερο φαγητό που μπορεί να επιτύχεις.Με τέτοιο λουκανικάκι τώρα και τα υπόλοιπα υλικά, θα είναι να γλύφεις τα δάχτυλα σου!

    • Reply Χρύσα 21 Φεβρουαρίου 2014 at 13:42

      Εμείς τα είπαμε και στη δική σου "κουζίνα", είναι ο,τι καλύτερο!

  • Reply Tante Kiki 21 Φεβρουαρίου 2014 at 21:11

    Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ λατρεύω τα φαγητά στη γάστρα!!! Κι αυτό το έκανες υπέροχο Χρύσα μου!!!

  • Leave a Reply