Με τα ζυμαρικά έχω μία σχέση… λατρείας…. Ειλικρινά πιστεύω ότι θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα. Και γιατί όχι, αφού είναι μία βάση για να φτιάξεις τόσους συνδυασμούς, που δε θα τέλειωναν ποτέ! Χειροποίητα ή αγορασμένα, παραδοσιακά ελληνικά ή ιταλικά, σε τόσα πολλά σχήματα, με τόσες διαφορετικές σάλτσες, με γέμιση, χωρίς γέμιση, στην κατσαρόλα, στο φούρνο, ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς, και με ό,τι έχει πρόχειρο στο ψυγείο και στα ντουλάπια. Επιπλέον, γι’ αυτόν που τα μαγειρεύει, εξυπηρετούν διπλό σκοπό. Αν δεν έχεις καθόλου χρόνο να μαγειρέψεις, μπορείς μέσα σε κανένα τεταρτάκι να έχεις έτοιμο φαγητό, αρκεί να είσαι και λίγο προνοητικός και να έχεις φυλαγμένο στο ντουλάπι σου κανένα βάζο με σάλτσα, είτε αγορασμένη, είτε χειροποίητη. Είτε ακόμα να τα φας και σκέτα με μπόλικο τυρί (ναι, το έχω κάνει ουκ ολίγες φορές). Αν πάλι έχεις χρόνο και διάθεση, μπορείς να βγάλεις τον σεφ που κρύβεις μέσα σου και να πειραματιστείς συνδυάζοντας γεύσεις και αρώματα, και ποτέ δεν ξέρεις πού θα σε βγάλει…
Κάπως έτσι έγινε και με αυτό το πιάτο. Είχα στο ντουλάπι μου αυτές τις παραδοσιακές χυλοπίτες, και δεν ήξερα τι να τις κάνω. Ήθελα να ξεφύγω λίγο από τα συνηθισμένα, αλλά και να αναδείξω τη γεύση του ίδιου του ζυμαρικού, που συνήθως χάνεται όταν τις χρησιμοποιούμε σε ένα κλασικό γιουβέτσι ή άλλο κοκκινιστό φαγητό. Με λίγη σκέψη κατέληξα σε αυτή την πολύ πολύ απλή και ελαφριά, αλλά τόσο γευστική συνταγή, που συνδυάζει αρμονικά μεσογειακά υλικά και την υπέροχη, γήινη γεύση των μανιταριών, χωρίς να κρύβει τη γεύση της χυλοπίτας.
Η συνταγή (για 4 μερίδες)
500 γρ. χυλοπίτες
6-7 λευκά μανιτάρια , μετρίου μεγέθους, κομμένα σε φέτες
2 κ.σ. βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, ή 2 κ.γ. ξερό
Αλάτι, πιπέρι
Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό που θα βράσουν οι χυλοπίτες. Ταυτόχρονα, σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το μισό βούτυρο και μόλις ζεσταθεί αρκετά βάζουμε τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, το ξύσμα, το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει. Μόλις βράσει το νερό στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τις χυλοπίτες και αφήνουμε να βράσουν για λίγο λιγότερο χρόνο από όσο λένε οι οδηγίες (οι δικές μου για παράδειγμα έλεγαν 3-6 λεπτά και τις έβρασα 4). Στη συνέχεια, μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα τις χυλοπίτες από την κατσαρόλα στο τηγάνι, προσθέτοντας και λίγο από το νερό που έβρασαν (περίπου 1-2 κούπες). Συνεχίζουμε το μαγείρεμα στο τηγάνι, μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό. Στο τέλος, αν θέλουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, και μόλις λιώσει τελείως, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, και αν θέλουμε, λίγο επιπλέον ξύσμα λεμονιού και φρέσκο θυμάρι.
23 Comments
Εντάξει!!! Είναι από τις μακαρονάδες που μ' αρέσουν πάρα πολύ!!
Το λεμόνι της πάει τέλεια!!!
Χτες πήρα χυλοπίτες ….θα μπουν στο πρόγραμμα!!
Καλημέρα!!
Της πάει το λεμόνι πολύ είναι η αλήθεια. Βάλτες στο πρόγραμμα, δε θέλουν και πολύ χρόνο! Καλο βράδυ Πέπη μου!
Ελάχιστους γνωρίζω να μην αγαπούν τα ζυμαρικά. Πράγματι, είναι μια αγάπη, που δεν μειώνεται με τα χρόνια, αλλά αντιθέτως, αυξάνεται! Οι χυλοπίτες σου, εκτός από εύκολες, είναι πεντανόστιμες και ας ετοιμάζονται με λίγα υλικά! Η απλότητα σε αυτό το φαγητό, έχει σαν κέρδος την νοστιμιά!
Καλή σου ημέρα.
Όπως τα λες Ειρήνη μου! Μεγάλη αγάπη! Καλό σου βράδυ!
Καταπληκτικό πιάτο πολύ αρωματικό και καθόλου φορτωμένο. Τα μανιτάρια τα λατρεύω…και φυσικά οι χυλοπίτες είναι top. Φιλούρες!!
Ευχαριστώ Λίλια! Είναι πολύ ελαφρύ πιάτο. Καλό βράδυ!
Κάποτε δοκίμασα από ιταλίδα φίλη, σπαγγέτι με ξύσμα λεμονιού και από πάνω τριμμένη παρμεζάνα!
Ενα απίστευτα απλό πιάτο, αλλά με απίστευτη νοστιμιά!!
Το λεμόνι ταιριάζει υπέροχα με τα ζυμαρικά, είμαι σίγουρη ότι το φαγάκι σου θα έγινε σούπερ νόστιμο!
Φιλιά!
Όσο πιο απλό, τόσο το καλύτερο Έλενα! Φιλιά πολλά!
πολλοι ειμαστε οι μακαρονάδες!!! τελειες οι χυλοπιτες σου! ελαφρυ και χορταστικο πιάτο!!
Πάρα πολλοί Αναστασία! Ευχαριστώ, φιλάκια!
Καταπληκτικές οι χυλοπίτες σου Χρύσα μου!!!! Δροσερές, αρωματικές και τα υλικά πολύ ταιριαστά!!!!
Οι φωτογραφίες άψογες!!!!
Καλό βράδυ!!! Φιλιά!
Ευχαριστώ πολύ Σιλένα, χαίρομαι που σ'αρεσαν! Καλό σου βράδυ!
Την ίδια σχέση λατρείας έχω κι εγώ με τα ζυμαρικά,Χρύσα μου!Το κείμενο το εισαγωγικό θα μπορούσα να το είχα γράψει αυτολεξεί κι εγώ!
Τέτοιες απλές μακαρονάδες σαν αυτή αποδεικνύουν ότι το νόστιμο δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο!Τέλεια!!!
Φιλάκια!
Έτσι είναι Λένια μου, το απλό συνήθως είναι καλύτερο! Φιλάκια!
Σηεμρ αέφαγα χυλοπιτάκια
ομως δεν ηταν τόσο νόστιμα οσο τα δικά σου.
Καλό ΣουΚου 🙂
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Ε, την άλλη φορά δοκίμασε αυτά 😉 Φιλάκια!
Πρέπει να είναι πεντανόστιμο Χρύσα μου, θα το δοκιμάσω σίγουρα!Μακάρι να είχα μια μερίδούλα μπροστά μου τώρα!!!
Φιλάκια!
Ήταν όντως πολύ καλό (όσο κράτησε) Ελένη μου! Δοκίμασέ το! Καλό σου βράδυ!
Θεϊκές οι χυλοπίτες που έφτιαξες Χρύσα μου!!! Απλά πεντανόστιμες!!! Μακάρι να τις είχα μπροστά μου τώρα!!!
Φιλιά!
Ευχαριστώ πολύ Κική μου! Είναι και τόσο εύκολες, που θα τις ξανακάνω σύντομα!
Γευστικότατο κι ελαφρύ γεύμα! Λατρεύω τα ζυμαρικά με μανιτάρια! Καλή εβδομάδα, ΧΟ
Χαίρομαι τόσο που σου άρεσε Χαρά μου! Καλή εβδομάδα και σε σένα!
Ωραίο φαγάκι Χρύσα.
Χυλοπίτες, μανιτάρια & λεμόνι ταιριαστά υλικά
Φιλιά