Σήμερα δεν έχω να πω πολλά πράγματα….. Δεν προλαβαίνω κιόλας… Μετά από ένα σαββατοκύριακο που κύλησε αρκετά ξεκούραστα, που περιελάμβανε μέχρι και έξοδο αποκλειστικά για ενήλικες (αξία ανεκτίμητη!) σε φιλικό σπίτι, με καλή παρέα, καλό φαγητό και καλό κρασί, ξεκινάει μία εβδομάδα με μια αλλαγή για μένα. Μειωμένο ωράριο στη δουλειά τέλος! Τώρα να με δω λοιπόν….
Pavlova….. Ανάλαφρη, αέρινη, όπως η μεγάλη χορεύτρια από την οποία πήρε το όνομά του αυτό το αυστραλιανό γλυκό, που μόνο αυστραλιανό δεν μπορούμε να το λέμε πια, καθώς η φήμη του είναι παγκόσμια. Είναι η πρώτη φορά που το φτιάχνω, δεν το είχα ξαναδοκιμάσει, όχι ότι είναι και τίποτα δύσκολο, η μόνη πρόκληση για μένα ήταν το ψήσιμο της μαρέγκας, και το δέσιμο της σάλτσας των φρούτων, αφού δεν είχα ξαναδουλέψει ποτέ με οποιοδήποτε φρούτο του δάσους. Το αποτέλεσμα με ικανοποίησε αρκετά, τόσο οπτικά, όσο και γευστικά, ελπίζω κι εσάς (δυστυχώς μόνο οπτικά….). Η σάλτσα από raspberries και cranberries ήταν αρκετά ξινούτσικη, και ταίριαξε πολύ αρμονικά με τη γλύκα της μαρέγκας και της σαντιγί. Σκέφτομαι μάλιστα να περιμένω να καλοκαιριάσει (άντε, πότε;;;) και να την ξαναδοκιμάσω με υπέροχα, ζουμερά καλοκαιρινά φρούτα.
Η συνταγή (για 4 mini ή για μία μεγάλη κανονική)
Για τη μαρέγκα
3 ασπράδια αβγών σε θερμοκρασία δωματίου
12 κ.σ. κοφτές ζάχαρη (υπολογίζουμε πάντα 4 κοφτές κ.σ. για κάθε ασπράδι)
1 κάψουλα βανιλλίνης
1/2 κ.γ. κρεμόριο
250 γραμ. σαντιγί (εγώ χρησιμοποίησα τύπου garni)
Για τη σάλτσα φρούτων του δάσους
1 κούπα φρούτα του δάσους (εγώ χρησιμοποίησα raspberries και cranberries)
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κάψουλα βανιλλίνης
επιπλέον μερικά φρούτα για το στόλισμα
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη μαρέγκα. Σε ένα μεταλλικό μπωλ χτυπάμε καλά με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφρός. Προσθέτουμε τη ζάχαρη κουταλιά-κουταλιά, συνεχίζοντας παράλληλα το χτύπημα. Θέλουμε ένα αποτέλεσμα λείο, να σχηματίζονται στο μείγμα κορυφές. Προσθέτουμε στο τέλος τη βανίλια και το κρεμόριο. Αν δεν έχουμε κρεμόριο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο λεμόνι (σταγόνες). Στρώνουμε στο ταψί του φούρνου μία λαδόκολλα και βάζουμε τις μαρέγκες. Αν θέλουμε να τις κάνουμε mini, όπως εγώ, κάνουμε κύκλους διαμέτρου περίπου 8-10 εκατοστών. Αλλιώς, σχηματίζουμε ένα μεγάλο δίσκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς για μία ώρα. Στο τέλος της ώρας, κι αφού ελέγξουμε ότι έχουν ψηθεί καλά (θα έχουν σκληρύνει ελαφρώς από πάνω), σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το ταξί μέσα, με μισάνοιχτη την πόρτα για άλλη μία ώρα περίπου.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Σιγοβράζουμε για λίγη ώρα, μέχρι να διαλυθούν τα φρούτα και να δέσει ελαφρά η σάλτσα (θα συνεχίσει να δένει καθώς κρυώνει). Αν δε θέλουμε κομμάτια φρούτων μέσα, μπορούμε, όταν κρυώσει λίγο να την χτυπήσουμε με το ραβδομπλέντερ (ή σε κανονικό μπλέντερ, αν δεν έχουμε).
Συναρμολογούμε βάζοντας σε μια πιατέλα ή σε πιατάκια ατομικά, ένα δίσκο μαρέγκας, και από πάνω σαντιγί. Ρίχνουμε και τη σάλτσα και στολίζουμε με τα φρούτα που μας έμειναν.
21 Comments
Αυτο το γλυκακι μου αρεσει εμφανισιακα και γευστικά!
Καλή εβδομάδα 🙂
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Χαίρομαι που σ' αρέσει! Καλή εβδομάδα!
ειναι υπέροχα!! στείλε μου ένα σε παρακαλώ γτ απωθημένο το έχω να το πετύχω!
Την επόμενη φορά που θα είσαι στα μέρη μου, πέρνα να κεράσω! Φιλιά!
Μ' αρέσει πάρα πολύ η πάβλοβα!!
Δεν την έχω φτιάξει ποτέ και αυτές τις μέρες τη σκεφτόμουν!!
Τέλεια σου έγινε!! Φαίνεται!!!
Ευχαριστώ πολύ Πέπη μου! Να την κάνεις οπωσδήποτε! Φιλιά!
Πολύ αέρινο το γλυκάκι σου!
Μου αρέσει η μίνι εκδοχή!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Μίνι, για να ξεγελιόμαστε ότι θα φάμε λιγότερο Έλενα! Φιλάκια και καλή εβδομάδα!
Χρύσα μου υπέροχο γλυκάκι, τέλεια η μίνι εκδοχή και η σάλτσα απο πάνω…όνειρο!!!
Φιλιά!
Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου, η σάλτσα του ταίριαξε πολύ είναι η αλήθεια. Καλή σου εβδομάδα!
Πέτυχε το γλυκό σου Χρύσα!!! Φαίνονται πραγματικά πολύ λαχταριστές!!!!
Καλή εβδομάδα να έχεις!!! Φιλιά!
Ευχαριστώ, ευχαριστώ! Χαίρομαι που σ' άρεσαν! Καλή εβδομάδα και σε σένα!
Ωραίο γλυκάκι Χρύσα
Κόκκινο της φωτιάς. Το συνδύασες πολύ ωραία.
Κι εγώ δεν έχω κάνει, φοβάμαι τη μαρέγκα. Εσένα σου έγινε πολύ ωραία
Καλή εβδομάδα
Φιλιά
Να μη τη φοβάσαι καθόλου, αξίζει την προσπάθεια! Φιλάκια Μάριον!
Πολύ όμορφο σε εμφάνιση και από γεύση πρέπει να είναι μούρλια! Το λαχτάρισα έτσι που το είδα λευκό με σος κατακόκκινη…Φιλιά!
Ευχαριστώ πολύ Λίλια, ήταν όντως πολύ νόστιμη! Να το δοκιμάσεις! Καλο βράδυ!
Καλημέρα Χρύσα μου!!! Και μόνο που την είδα στις ΥΠΕΡΟΧΕΣ φωτογραφίες και διάβασα τη συνταγή τη θέλω τώρα αυτή την πάβλοβα!!!!!!!!!!!!! Καταπληκτική εκδοχή και πολύ λαχταριστή…ό,τι και να πω είναι λίγο!!!!
Φιλάκια!
Ε, με τόσα καλά λόγια και τόσα θαυμαστικά, με κάνεις και κοκκινίζω, σαν τη σάλτσα φρούτων! Να την ξανακάνω και να έρθεις για καφεδάκι!
Έίναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το μπλόγκ
και είμαι εκθουσιασμένη! Πολύ ωραίο μπλόγκ και θαυμάσιο φαγητό!
Θα σε επισκέπτομαι συχνά απο εδώ και πέρα και θα χαρώ να σε δώ και
στο μπλόγκ μου!
Φιλάκια
Βίκυ
http://WWW.FASHIONRAILWAYS.COM
Υπέροχο,λαχταριστό γλυκάκι!Εύγε!
Φιλάκια!
Πολύ επιτυχημένη η μαρέγκα τους, λευκή και φουσκωτή!
Σε μίνι μορφή βγαίνουν πολύ χαριτωμένα και με τα κόκκινα φρούτα απογειώθηκε η ομορφιά τους.
Εύγε Χρύσα μου!
Z.