Γλυκές Τάρτες/Πίτες/Cheesecakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Cheesecake με βάση απο μελομακάρονα και κρέμα ανθότυρου

7 Ιανουαρίου 2014

Εντάξει, το ξέρω, λέω και ξελέω…. Είπα όχι άλλο γλυκό σύντομα, και πάλι γλυκό έκανα. Αλλά. Υπάρχει αλλά (όχι που δεν θα υπήρχε…). Το γλυκό αυτό έπρεπε να γίνει, γιατί αλλιώς τι θα έκανα με τα υπόλοιπα μελομακάρονα που (προφανώς) είχαν ξεμείνει από τις γιορτές; Να τα φάμε; Ε όχι. Να τα πετάξουμε; Σίγουρα όχι. Άρα έπρεπε κάπως να τα αξιοποιήσω. Για να δικαιολογηθώ λίγο παραπάνω, το cheesecake δεν παρέμεινε στο σπίτι, αλλά προσφέρθηκε ως επιδόρπιο σε τραπέζι σε άλλο σπίτι…..

Και τώρα που τελείωσα με τις δικαιολογίες, ας μιλήσουμε για αυτό το γλυκό. Εγώ γενικότερα δεν είμαι και πολύ φαν των cheesecakes, και αν βρίσκομαι κάπου που μπορώ να διαλέξω, σίγουρα δεν θα το προτιμήσω. Το συγκεκριμένο όμως σίγουρα θα το καθιερώσω για κάθε post-christmas περίσταση. Όταν άρχισα να σκέφτομαι πώς θα το κάνω, η τόσο μελένια βάση του για κάποιο λόγο με οδηγούσε σε μία κρέμα με λίγο πιο….. ελληνική γεύση στην κρέμα τυριού. Και αρκετά πιο ανάλαφρη από το κλασικό cream cheese, που, όπως και να το κάνουμε, είναι αρκετά πιο πλούσιο στη γεύση από το “φτωχό πλην τίμιο” συνδυασμό ανθότυρου-γιαουρτιού. Έψαξα και βρήκα λοιπόν πολλές συνταγές με κρέμα τυριού από ανθότυρο, καμία δεν με ικανοποίησε όμως ιδιαίτερα, γι’αυτό έκανα έναν δικό μου πειραματισμό, συνδυάζοντας διάφορες από αυτές.
Cheesecake-greek style λοιπόν, και αν σας έχουν περισσέψει μελομακάρονα, δοκιμάστε το και σίγουρα θα σας ανταμείψει!

Η συνταγή
Για τη βάση
10-15 μελομακάρονα (ανάλογα με το μέγεθος)
Για την κρέμα
250 γραμ. ανθότυρο
250 γραμ. γιαούρτι
150 γραμ. ζάχαρη άχνη
3 φύλλα ζελατίνης
3 κ.σ. γάλα
Αρχικά βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπωλ με κρύο νερό για περίπου 10 λεπτά. Σπάμε με τα χέρια μας τα μελομακάρονα και με τα θρύμματα γεμίζουμε τον πάτο από ένα τσέρκι 20-22 εκ. που έχουμε τοποθετήσει στην πιατέλα που θα σερβίρουμε. Πατάμε καλά με τα χέρια μας ώστε να ενοποιηθούν καλά και να σχηματίσουν τη βάση για το cheesecake. Βάζουμε την πιατέλα στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα τυριού. Χρησιμοποιώντας το μίξερ χτυπάμε καλά το ανθότυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε μία αφράτη και λεία κρέμα. Προσθέτουμε και το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ζεσταίνουμε καλά το γάλα, μέχρι να πλησιάζει στο σημείο βρασμού. Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης από το νερό και τα ρίχνουμε στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν τελείως. Προσθέτουμε το γάλα στο μίγμα τυριού-γιαουρτιού και ανακατεύουμε με μια κουτάλα, ώσπου να ενσωματωθεί τελείως. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στη βάση από τα μελομακάρονα και ξαναβάζουμε την πιατέλα στο ψυγείο για περίπου 3-4 ώρες πριν σερβίρουμε, ώστε να πήξει καλά η κρέμα.
Tip: τα δικά μου μελομακάρονα ήταν πολύ μελωμένα, οπότε δε χρειάστηκε κάποιο επιπλέον υλικό για να δέσουν μεταξύ τους τα θρύμματα. Αν δεν είναι τα μελομακάρονα αρκετά μελωμένα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μέλι, ή, αν προτιμάμε, λίγο λιωμένο βούτυρο, όπως κάνουμε με τη βάση από μπισκότο. Η ποσότητα εξαρτάται από το πόσο μελωμένα είναι τα μελομακάρονα.

 

 

 

 

You Might Also Like

21 Comments

  • Reply peps 7 Ιανουαρίου 2014 at 12:46

    Μ' αρέσουν τα cheesecakes!!!
    Έτσι φτιάχνω τη κρέμα, με ανθότυρο και γιαούρτι. Είναι ελαφριά και δροσιστική.
    Ωραία ιδέα η βάση με τα μελομακάρονα!!!

    • Reply Χρύσα 7 Ιανουαρίου 2014 at 19:06

      Πρακτική ιδέα, αν μη τι άλλο Πέπη! Και η κρέμα αυτή τους πήγε πολύ. Φιλιά!

  • Reply AgapameAnDolmas 7 Ιανουαρίου 2014 at 14:47

    και γω τα μελομακαρονα κλασσικα τσιζκεικ τα κανω γτ τα λυπάμαι!!! δεν εχω δοκιμάσει με ανθότυρο και γιαουρτι….σιγουρα θα ειναι πιο αναλαφρο και με λιγότερες θερμίδες!! θα τη δοκιμάσω και αυτή την κρέμα να δω…

    • Reply Χρύσα 7 Ιανουαρίου 2014 at 19:08

      Λιγότερες θερμίδες λέμε για να παρηγοριόμαστε, τόσα που φάγαμε! Δοκίμασέ την, πιστεύω θα σ' αρέσει. Καλό βράδυ Αναστασία μου!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 7 Ιανουαρίου 2014 at 15:21

    Εγώ πάλι αν είναι να διαλέξω γλυκό, πάντα cheesecake θα διαλέξω, τρελή αδυναμία!!!!
    Ωραιότατο το "ελληνικό" δικό σου και μια χαρά αξιοποίησες τα μελομακάρονα!!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 7 Ιανουαρίου 2014 at 19:10

      Έχει πολλούς φαν το cheesecake, το ξέρω! Με αυτη την κρέμα έγινα κι εγώ…. Φιλιά Έλενά μου!

  • Reply Ξανθή 7 Ιανουαρίου 2014 at 17:03

    Πολύ καλή ιδέα!!
    Καλή χρονιά!!

    • Reply Χρύσα 7 Ιανουαρίου 2014 at 19:11

      Ευχαριστώ πολύ Ξανθή! Καλή χρονιά και σε σένα!

  • Reply Beauty Follower 7 Ιανουαρίου 2014 at 18:04

    Πολυ πρακτική ιδέα… να σου πω μου εχει περισεψει κανά μισόκιλο μελομακάρονα!
    Καλή χρονια σου εύχομαι 🙂

    • Reply Χρύσα 7 Ιανουαρίου 2014 at 19:12

      Δοκίμασε και πες μου αν σ'άρεσε! Καλή χρονιά!

    • Reply Beauty Follower 9 Ιανουαρίου 2014 at 10:09

      Ασε πήρα μεγάλη συχγυση… μου εφαγαν τα μελομακάρονα 🙁

  • Reply Kitchen Stories 7 Ιανουαρίου 2014 at 18:40

    Καλή Χρονιά Χρύσα μου!
    Τα καλύτερα στο σπιτικό σας για τον καινούριο χρόνο!

    Ωραιότατη η πρότασή σου και οι ελληνικές γνώριμες γεύσεις της θα μού αρέσουν πολύ. Χώρια η αξιοποίηση των μελομακάρονων που μένουν στα αζήτητα.

    Σου στέλνω ένα μεγάλο φιλί.
    Z.

    • Reply Χρύσα 7 Ιανουαρίου 2014 at 19:16

      Ζαμπία μου, τι γλυκιά ευχή! Την ανταποδίδω, μαζι με το φιλί! Τα λυπόμουν να τα βλέπω να κάθονται, επρεπε να αξιοποιηθούν…. Φιλιά πολλά!

  • Reply Eri 7 Ιανουαρίου 2014 at 20:23

    Και να μην μου άρεσε το cheesecake (λέμε τώρα, δεν υπάρχει φαγώσιμο που να μην μου αρέσει) θα το έφτιαχνα έτσι κ αλλιώς γιατί είναι το αγαπημένο της κολόνας του σπιτιού μου! τέλεια η ιδέα για τα μελομακάρονα!
    Καλή κ ευτυχισμένη χρονιά!

    • Reply Χρύσα 8 Ιανουαρίου 2014 at 07:54

      Καλή χρονιά Έρη μου, αφού είναι το αγαπημένο του, δοκίμασε κι αυτή την εκδοχή, να μας πει και αν του άρεσε! Φιλιά!

  • Reply mia maria 8 Ιανουαρίου 2014 at 07:27

    Αυτό που σας περισσεύουν γλυκά και τα κάνετε και κάτι άλλο μπορεί να με τρελάνει! Σε εμάς εδώ τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει, χαχα!
    Πάντως το γλυκάκι σου, αν και εγώ επίσης δεν είμαι φαν του cheesecake, θα το έτρωγα με μεγάλη ευχαρίστηση 🙂

    • Reply Χρύσα 8 Ιανουαρίου 2014 at 07:57

      Είναι που παρασυρόμαστε και μαγειρεύουμε για ένα λόχο! Χαίρομαι που σ'άρεσε Μαρία μου, πολλά φιλιά!

  • Reply - spoonstories- 8 Ιανουαρίου 2014 at 12:26

    Οι ιδέες που χρησιμοποιούνται με υλικά που "περισσεύουν" από γιορτές είναι οι καλύτερες. Το cheescake, πέρα από φανταστικό γλυκό, θα συνδυάζεται καταπληκτικά με τη βάση μελομακάρονου. Ψήνομαι να κρύψω από τους υπόλοιπους, ότι υπάρχει ακόμα από τις γιορτές, μπας και προλάβω να το φτιάξω! 😛 Φιλάκια!!

    • Reply Χρύσα 8 Ιανουαρίου 2014 at 19:16

      Χαχαχα! Ύπουλη η σκέψη σου, μ'αρέσει! Καλό βράδυ Λίλια!

  • Reply Silena 8 Ιανουαρίου 2014 at 14:01

    Καλώς σε βρήκα Χρύσα και καλή χρονιά!!!! Καταπληκτική η ιδέα αξιοποίησης των μελομακάρονων σε αγαπημένο γλυκό!!!! Πολύ λαχταριστό!!!
    Καλό υπόλοιπο ημέρας!!!!

    • Reply Χρύσα 8 Ιανουαρίου 2014 at 19:17

      Καλώς ήρθες! Καλή χρονιά και σε σένα Σιλένα, χαίρομαι που σου άρεσε, εύχομαι να τα λέμε! Καλό σου βράδυ!

    Leave a Reply