Εντάξει, κάτι πρέπει να γίνει με αυτόν τον καιρό. Δεν ξέρω τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα, αλλά σ’ αυτή την πόλη που το δεύτερο όνομά της είναι “υγρασία”, ο καιρός αυτές τις μέρες είναι ό,τι να’ ναι. Είναι αλκυονίδες μέρες, ή δεν είναι; Ας αποφασίσει παρακαλώ. Κι αν είναι, μπορεί να σταματήσει να ρίχνει αυτές τις ξεκάρφωτες νυχτερινές βροχές; Και κυρίως, μπορώ να ξυπνήσω ένα πρωί και να μην έχει 98% υγρασία;;; Πιστεύω πως κανένας Θεσσαλονικιός, όσο κι αν αγαπάει αυτή την πόλη, δεν αντέχει αυτή τη μούχλα που κρατάει όλο το χειμώνα…
Ας πάρουμε για παράδειγμα τη χθεσινή ημέρα. Για διάφορους λόγους δεν πήγα στη δουλειά, ένας από αυτούς είναι ότι νιώθω να με τριγυρνάει κάτι σε αρρώστια (δεν είμαστε για τέτοια τώρα), έτσι σκέφτηκα, “αφού είμαι που είμαι σπίτι, δε φτιάχνω μια ωραία ζεστή σουπίτσα, να ζεσταθεί το μέσα μας;”. Ήθελα κι από καιρό να δοκιμάσω τη συγκεκριμένη σούπα, οπότε, δε χρειάστηκε δεύτερη σκέψη. Χάρηκα κιόλας γιατί όταν ξεκίνησα να μαγειρεύω είχε έξω έναν ωραίο φωτεινό ήλιο, ευκαιρία για ωραίες φωτογραφίες με φυσικό φως. Ναι, καλά. Μέχρι να μαγειρέψω, να σερβίρω και να στήσω το ντεκόρ (τρομάρα μου) να τη και η συννεφιά. Επειδή είμαι και πολύ ευγενικό κορίτσι, με καλή ανατροφή, δε θα σας πω τι αναφώνησα. Το καταπίνω, λέω ό,τι θέλει ας βγει, και ξεκινάω. Αφού τελείωσα, μάζεψα και έφαγα (θα φτάσουμε κι εκεί), να τος πάλι ο ήλιος…… (σε αυτό το σημείο κοντεύω να ξεχάσω και την καλή μου ανατροφή…). Γι’ αυτό λοιπόν ξαναρωτάω: τι θα γίνει με τον καιρό;;;
Ας πάμε καλύτερα στη σούπα, γιατί αν συνεχίσω το παραλήρημα, ούτε εγώ δεν θα θέλω να διαβάσω παρακάτω… Αν μπορώ να δώσω έναν ορισμό είναι food for the soul… Σε ζεσταίνει, σε καλμάρει, σε αναζωογονεί. Το γεγονός ότι τα λαχανικά ψήνονται και δεν βράζουν φαίνεται στη γεύση της, και την κάνουν πολύ ενδιαφέρουσα. Η αρχική συνταγή είχε για αρώματα κανέλα και μοσχοκάρυδο, αλλά μου φάνηκε ότι θα έβγαινε πολύ “χριστουγεννιάτικη”, κι εγώ ήθελα κάτι άλλο. Είπα να πειραματιστώ με άλλα μπαχαρικά, πιο “ριψοκίνδυνα” και δοκίμασα ξερό κόλιανδρο και γλυκιά πάπρικα. Και ευτυχώς ο πειραματισμός πέτυχε. Της πήγε πάρα πολύ. Η δε συνοδεία το ξινόγαλου, τη δροσίζει και προσφέρει αυτή την αντίθεση που πάντα χρειάζεται στη γεύση. Επιπλέον, το γεγονός ότι η περισσότερη δουλειά γίνεται μόνη της στο φούρνο, της δίνει σίγουρα έξτρα πόντους!
Η συνταγή
1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα
1 μεγάλη γλυκοπατάτα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κ.γ. ξερό κόλιανδρο σε σκόνη
2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1φλ. κ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
ξινόγαλα ή αριάνι για το σερβίρισμα
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια την κολοκύθα, τη γλυκοπατάτα και το κρεμμύδι και τα ρίχνουμε σε ένα ρηχό ταψί. Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για περίπου μία ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Όταν ψηθούν, μεταφέρουμε με μια κουτάλα τα λαχανικά στην κατσαρόλα, ανάβουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί. Μόλις πάρει μία βράση ρίχνουμε και το ζωμό, και βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιμένουμε να κρυώσει λίγο και χρησιμοποιώντας το ραβδομπλέντερ* λιώνουμε τα λαχανικά, με πάρα πολύ προσοχή, γιατί καίει. Μεταφέρουμε ξανά στη φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο ελάχιστο, δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται κι άλλο αλατοπίπερο και αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγα λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε με μία κουταλιά ξινόγαλα και λίγη επιπλέον πάπρικα, αν επιθυμούμε.
*αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, βάζουμε λίγη-λίγη τη σούπα στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να λιώσουν τα λαχανικά (και πάλι με πάρα πολύ προσοχή! Καίει!)
16 Comments
Ωραία τώρα που ο καιρός θα χαλάσει, (δεν το λέω εγώ ,η ΕΜΥ φταίει),μια σουπίτσα είναι ότι πρέπει. Φιλάκια!
Ας χαλάσει, να τελειώνουμε! Θα φτιάξουμε πολλές απο δω και πέρα μου φαίνεται!
Μια υπέροχη, χουχουλιάρικη, βελουτέ σουπίτσα μας μαγείρεψες σήμερα, που πραγματικά θα ζεστάνει το μέσα μας!
Φιλιά Χρύσα μου, καλό μεσημέρι!
Χουχουλιάρικη πραγματικά! Πάντα τη χρειαζόμαστε λίγη ζεστασιά Έλενα! Φιλάκια πολλά!
Πόσο μ' αρέσει αυτή η σούπα!! Και έκανες και ωραίο σχεδιάκι με το ξυνόγαλα!!
Είναι όντως πολύ νόστιμη Πέπη μου! Είδες ο καλλιτέχνης;;;….. (γελάμε τώρα…)
Μια σουπίτσα είναι ότι πρέπει ακόμα κι αυτές τις μέρες που ο ήλιος μας έκανε για λίγο την εμφάνισή του!!!!!! Φαντάζομαι γεύση και αρώματα αλλά και το χρώμα είναι απίστευτο!!!!
Φιλιά!
Και η γεύση ήταν πολύ ωραία, και τα αρώματα γέμισαν το σπίτι! Είναι σούπα "παντός καιρού"!!! Φιλιά!
Φαίνεται πολύ λαχταριστή! Δεν έχω φτιάξει ποτέ σούπα με κολοκύθα, νομίζω πως πρέπει να δοκιμάσω!
Κι εγώ δεν είχα φτιάξει ποτέ Μαρία μου, με το ψήσιμο έγινε πολύ εύκολα! Φιλιά πολλά!
Τέλεια η σουπίτσα σου Χρύσα μου και τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησες μου άρεσαν πάρα πολύ!Το ξινόγαλα της ταιριάζει υπέροχα!
Φιλάκια!!!
Το ξινόγαλα τη "δροσίζει" λίγο από τα μπαχαρικά, τα οποία βγαίνουν άκρως ενδιαφέροντα!
Υπέροχη η σούπα σου ! Είναι πολύ του γούστου μου!
Ααα, πολύ χαίρομαι! Καλό σαββατοκύριακο Σοφάκι!
Πεντανόστιμη η σούπα σου Χρύσα μου!! Λατρεύω τα υλικά της!!!
Αχ αυτή η υγρασία …είναι απίστευτη…εγώ ό,τι ώρα και να κοιμηθώ το πρωί ξυπνώ (στις 6.50) με το ζόρι… άντε να ανοίξει το μάτι σου!!!! Τύφλα να έχει το Λονδίνο… εμείς το περνάμε!!!
Φιλιά!
Ε, να, εσύ μπορείς να με καταλάβεις! Πού θα πάει, θα περάσει! Φιλιά Κική μου!