Ιδέες για μπουφέ, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνοδευτικά, Συνταγές

Χοιρινό μπουτάκι στη γάστρα με τις διαφορετικές πατάτες φούρνου

25 Δεκεμβρίου 2013
Χρόνια Πολλά!!!!!!
Να είμαστε όλοι καλά, να έχουμε πρώτα την υγεία μας,
δουλειά, πολλές πολλές ευτυχισμένες στιγμές και πολλούς πολλούς αγαπημένους
ανθρώπους γύρω μας να τις  μοιραζόμαστε!
Έφτασε και η πιο αγαπημένη γιορτή του χρόνου (είναι και η
γιορτούλα μου, οπότε χαίρομαι και λίγο περισσότερο σαν παιδί κι εγώ!), ήρθε και
ο Άη Βασίλης, μας έφερε τα δώρα μας, και η χαζομαμά και ο χαζομπαμπάς γελούσαν
χαρούμενοι που το μικρό σποράκι τους ξαφνιάστηκε με το μεγάλο κουτί που βρήκε
κάτω από το δέντρο, και μόλις κατάλαβε ότι ήταν δικό του και ότι ήταν ένα
καινούργιο παιχνίδι ενθουσιάστηκε, και άρχισε να χοροπηδάει, να χτυπάει παλαμάκια και να
βγάζει όλες αυτές τις κραυγούλες που κάποτε, πού θα πάει, θα μάθουμε τι
σημαίνουν!
Μας έφερε και όλους μαζί γύρω από το τραπέζι για άλλη μια
χρονιά, αν και μας έλειψαν κάποιοι ξενιτεμένοι που δεν κατάφεραν να είναι εδώ
μαζί μας….
Τα Χριστούγεννα γινόμαστε πολύ παραδοσιακοί ως οικογένεια.
Εννοώ ότι έχουμε τις δικές μας παραδόσεις, από τις οποίες δεν παρεκκλίνουμε
σχεδόν ποτέ. Το γιορτινό τραπέζι στρώνεται στη μανούλα μου, που ετοιμάζει ένα
σωρό λιχουδιές, τις οποίες όλοι περιμένουν κάθε χρόνο πώς και πώς, και ξέρουν
ότι δεν θα τους απογοητεύσει. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, το μενού περιλαμβάνει αυτό
το υπέροχο ζουμερό χοιρινό μπουτάκι, το οποίο σιγοψήνεται για ώρες μέσα στη
γάστρα, λουσμένο με μπόλικη μαύρη μπύρα και πολλά αρωματικά, και συνοδεύεται
από λαχταριστές πατατούλες φούρνου αρωματισμένες με τζίντζερ. Γαλοπούλα μπορεί
να μην έχουμε, γιατί δε μας αρέσει και πολύ, αλλά δεν παραλείπουμε τη γέμιση,
με κιμά, κάστανα και κουκουνάρια, όπως την έκανε πάντα η γιαγιά μου, όπως
επίσης και τους κλασικούς μας Λαχανοντολμάδες, την Πιπερόπιτα, το Σουφλέ σπανάκι, και πολλές σαλάτες (που κανείς δεν ασχολείται μαζί τους…). Τελειώνουμε
το κρασάκι μας με μια πιατέλα με διάφορα ελληνικά και ξένα τυράκια, που τα
συνοδεύουμε με μυρωδάτο Chutney με μήλα, cranberries και σταφίδες, και φυσικά, για μεγάλο φινάλε όχι ένα, αλλά
δύο γλυκά, μια λαχταριστή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, και την απόλυτη Μους σοκολάτα.
Λατρεύω το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά τα φαγητά από
μόνα τους, όσο λαχταριστά κι αν είναι, δε μου λένε τίποτα…. Για μένα σημασία
δεν έχει ποτέ τι βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, αλλά ποιοι βρίσκονται γύρω από
αυτό…. Έτσι θα κλείσω αυτή τη χριστουγεννιάτικη ανάρτηση, πριν σας δώσω τη συνταγή,
με την ευχή του χρόνου οι γιορτές να είναι καλύτερες για περισσότερους, και να
μπορούμε όλοι να βιώνουμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων: αγάπη, αγάπη
και αγάπη….

 

Η συνταγή (για 10 μερίδες)
1 χοιρινό μπουτάκι περίπου 2 κιλών
400 ml μαύρη μπύρα
100
γραμ. μουστάρδα με κόκκους ή με μέλι
μερικά κλαδάκια δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι
Αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε όλο το κομμάτι του κρέατος
με τη μουστάρδα. Βάζουμε το μπουτάκι στη γάστρα και ρίχνουμε από πάνω τη μπύρα
και το δενδρολίβανο. Το σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα πριν κλείσουμε με το καπάκι
τη γάστρα, και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνουμε
για 3 ώρες. Στην τελευταία μισή ώρα ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το
ψήσιμο σε ανοιχτή γάστρα, για να ξεροψηθεί.
Αν θέλουμε, όταν τελειώσει, μπορούμε να στραγγίξουμε το
ζουμάκι που θα αφήσει από τα λίπη και τα μυρωδικά, να το βάλουμε σε ένα
κατσαρολάκι και να το δέσουμε με λίγο κορν φλάουρ.
Για τις πατάτες
2 κιλά
πατάτες χοντροκομμένες
2 κ.σ. τζίντζερ
2 κ.σ. κόλιανδρο
1 κ.σ. σκόνη μουσταρδας
1 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
Ανακατεύουμε τις πατάτες με όλα τα υπόλοιπα υλικά, βάζουμε
το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 250 βαθμούς για περίπου 40-45
λεπτά. Στο ενδιάμεσο, ανοίγουμε μια-δυο φορές το φούρνο, τις γυρίζουμε λίγο, χαμηλώνουμε
τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15-20
λεπτά ακόμα, μέχρι να μελώσουν.

 

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply peps 25 Δεκεμβρίου 2013 at 17:21

    Χρόνια πολλά Χρύσα!!!!
    Λουκούμι το φαγητό σου!!!

    • Reply Χρύσα 26 Δεκεμβρίου 2013 at 16:58

      Ευχαριστώ πολύ Πέπη μου! Χρόνια πολλά και σε σένα!

  • Reply Kitchen Stories 25 Δεκεμβρίου 2013 at 17:54

    Χρόνια σου Πολλά Χρύσα, με υγεία, αγάπη και ευτυχία!

    Σπέσιαλ το φαγητό και τέλειες οι συνοδευτικές πατατούλες!
    Z.

    • Reply Χρύσα 26 Δεκεμβρίου 2013 at 16:59

      Ευχαριστώ πολύ Ζαμπία μου! Κι εσύ ό,τι επιθυμείς! Οι πατάτες ηταν όντως τέλειες!

  • Reply Tante Kiki 25 Δεκεμβρίου 2013 at 19:14

    Χρόνια πολλά σου Χρύσα μου με υγεία, αγάπη και ό,τι άλλο επιθυμείς!! Να είσαι πάντα καλά και το …φαγητό σου …λουκούμι!!!!
    Και του χρόνου!!

    • Reply Χρύσα 26 Δεκεμβρίου 2013 at 17:00

      Ευχαριστώ πολύ Κική! Η μανούλα μου που το μαγείρεψε ευχαριστεί κι αυτή!

  • Reply mia xara 26 Δεκεμβρίου 2013 at 02:50

    Xρόνια Πολλά Χρύσα μου, ότι επιθυμείς! Νοστιμότατο φαίνεται το φαγητό σου! ΧΟ

    • Reply Χρύσα 26 Δεκεμβρίου 2013 at 17:00

      Να είσαι καλά Χαρά, κι εσύ ό,τι επιθυμείς!

  • Reply Beauty Follower 26 Δεκεμβρίου 2013 at 09:23

    Τωρα εμενα τι μου γυαλισε… οι πατατες σου!

    Καλά Χριστουγεννα κοριτσι 🙂
    http://beautyfollower.blogspot.gr

    • Reply Χρύσα 26 Δεκεμβρίου 2013 at 17:01

      Οι πατάτες αυτές είναι ανώτερες! Καλά Χριστούγεννα!

  • Reply mia maria 27 Δεκεμβρίου 2013 at 19:26

    Χρόνια πολλά Χρύσα μου και για τη γιορτή σου και για τις γιορτές! Δεν υπάρχει καλύτερο από αγαπημένες οικογενειακές συγκεντρώσεις!
    Ωραίο το κρεατάκι αλλά και οι πατάτες σου φαίνονται νοστιμότατες!

    • Reply Χρύσα 30 Δεκεμβρίου 2013 at 07:46

      Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου, και για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια! Καλή Χρονιά!

  • Reply Ερμιόνη 28 Δεκεμβρίου 2013 at 07:12

    Χρόνια πολλά Χρύσα μου!
    Να είσαι πολύχρονη και εσύ, με υγεία, χαρά, πολλή αγάπη και πολλά αγαπημένα πρόσωπα γύρω σου!
    Μου αρέσει που είστε έτσι παραδοσιακοί τα Χριστούγεννα. Είναι όμορφο να μαζεύεστε και να απολαμβάνετε την παρέα ο ένας του άλλου αλλά και τόσο νόστιμα πιάτα!
    Με εντυπωσίασε το ότι κλείνετε το γεύμα με τυράκια συνοδευόμενα με chutney! Σας βρίσκω πολύ μπροστά!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 30 Δεκεμβρίου 2013 at 07:48

      Ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ευχές Ερμιόνη μου! Κι εσύ να χαίρεσαι την οικογένειά σου! Τα τυράκια με το chutney είναι ο απόλυτος συνδυασμός, και ο καλύτερος τρόπος να τελειώσει το μπουκάλι με το κρασί! Καλή Χρονιά!!!

    Leave a Reply