Ζαχαροπλαστείο, Μικρές γλυκές μπουκιές (Τρουφάκια/Σοκολατάκια/Κεράσματα), Συνταγές

Σοκολατάκια με χειροποίητο marzipan

2 Δεκεμβρίου 2013
Το Σάββατο που μας πέρασε ήταν
μία από αυτές τις ημέρες που μπορεί να μην έχεις προγραμματίσει κάτι σπουδαίο
για να κάνεις, αλλά τελικά καταλήγεις να περνάς τόσο ωραία, κάνοντας πράγματα
που πραγματικά είχες ανάγκη…. Όπως μια βόλτα στο κέντρο της πόλης (μαμά-κόρη,
συνδυασμός που δεν απογοητεύει ποτέ!), καφές, φαγητό έξω, ο μικρός να δοκιμάζει
το πρώτο του burger, κι
εμείς να γελάμε – έγινε κι ο σπόρος άνθρωπος, και του παραγγέλνουμε και μερίδα!

 

Οι βιτρίνες στην αγορά της
Θεσσαλονίκης έχουν στολιστεί για τα καλά, και η πόλη σιγά-σιγά ακολουθεί.
Ξεκίνησαν και τα χριστουγεννιάτικα bazaars, τα οποία, θες-δε θες, πάντα σε βάζουν στο κλίμα των
γιορτών. Σ’ αυτές τις προ-χριστουγεννιάτικες βόλτες, πάντα συζητάμε πολύ με τη
μανούλα και οργανώνουμε τις προετοιμασίες για τα τραπέζια μας (ναι, είναι
πληθυντικός, θα επανέλθουμε στις επόμενες εβδομάδες…), ανταλλάσουμε ιδέες για
δώρα, και «χαρτογραφούμε» την αγορά, ώστε να βρούμε τις καλύτερες (και
πιο συμφέρουσες) λύσεις!

 

Μόνο που μέσα σε όλα αυτά, δεν
έχω προλάβει ακόμα να στολίσω το σπίτι, κάτι που θεωρώ μεγάλη ντροπή για μένα! Έχω
υποσχεθεί στον εαυτό μου όμως, πως ό,τι και να γίνει, μέχρι το τέλος αυτής της
εβδομάδας θα το κάνω. Έχοντας μπει, λοιπόν, σε εορταστικό «mood» όλο το πρωί, το απόγευμα αποφάσισα
ότι κάτι εορταστικό πρέπει να κάνω, δε γίνεται! Μπήκα στην κουζίνα, άνοιξα
ντουλάπια κι έβαλα μπρος.

 

 Το γεγονός είναι ότι τα
σοκολατάκια αυτές τις μέρες έχουν την τιμητική τους. Όλων των ειδών. Με φρούτα,
με ξηρούς καρπούς, με γέμιση πραλίνας, με αλκοόλ ή χωρίς, νομίζω ότι δε λείπουν
από κανένα σπίτι που φοράει τα γιορτινά του (ή και σ’ αυτά που άργησαν λίγο…).
Ένα δεύτερο γεγονός είναι ότι εδώ και καιρό ήθελα να φτιάξω marzipan, αλλά για κάποιο λόγο δεν το
έπαιρνα απόφαση. Ήρθε όμως η ώρα, αγοράστηκαν και τα αμύγδαλα, και μετά από
πολλή έρευνα για τη συνταγή που θα ακολουθούσα κατέληξα σε αυτή. Κράτησα τις αναλογίες και τη
μεθοδολογία, άλλαξα όμως τα αρώματα, γιατί δεν ήθελα με τίποτα να λείπει από τα
σοκολατάκια μου το πορτοκάλι,  το άρωμα
του οποίου για μένα είναι το κυρίαρχο των Χριστουγέννων.

 

Το απόγευμα έφτιαξα το μίγμα της
αμυγδαλόπαστας, το άφησα να κρυώσει καλά, και το βράδυ, αφού κοιμήθηκε το
θηρίο, έφτιαξα τα σοκολατάκια. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ξανακάνει μόνη μου.
Με έφαγε λίγο η ορθοστασία, αλλά η όλη διαδικασία, να πλάσω τα μπαλλάκια, να τα
βουτήξω στη λιωμένη κουβερτούρα, να τα βάλω δίπλα δίπλα στη σειρά να
στεγνώσουν, είναι από αυτές που αγαπώ στην κουζίνα, γιατί με αφήνουν παράλληλα
να σκέφτομαι, να σχεδιάζω, να οργανώνω. Επιπλέον, όταν έφτασε η ώρα της
δοκιμής, ξέχασα και ορθοστασία, και κούραση, και νύστα. Η γεύση τους τα άξιζε
όλα! Βλέποντας, δε, σήμερα την ταχύτητα με την οποία εξαφανίζονται, νομίζω ότι
το άλλο Σάββατο, πάλι σοκολατάκια θα φτιάχνω!
Και
για να μην το ξεχάσω, να έχετε έναν γλυκό, υπέροχο, χριστουγεννιάτικο, μήνα!

 

Η συνταγή (για περίπου 40-50
σοκολατάκια)

 

 

Για το marzipan

 

300 γρ. αμύγδαλο λευκό ωμό

 

380 γρ. ζάχαρη

 

80 γρ. νερό

 

½ κ.γ. αλάτι

 

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 

1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι

 

 

Για την επικάλυψη

 

400 γρ. κουβερτούρα

 

 

 

Ξεκινάμε κάνοντας το αμύγδαλο
πούδρα στο multi.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι τη ζάχαρη με το νερό και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να
διαλυθεί σιγά σιγά η ζάχαρη, μέχρι να λιώσει τελείως. Προσθέτουμε το τριμμένο
αμύγδαλο, το αλάτι, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, και συνεχίζουμε να
μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι
να αρχίσει το μίγμα να παίρνει τη μορφή της αμυγδαλόπαστας (θα είναι ακόμα λίγο
ρευστό). Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μπωλ και το
αφήνουμε να κρυώσει. Όταν πλέον δεν καίει, το βάζουμε στο ψυγείο, και το
αφήνουμε περίπου 2 ώρες.

 

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν
μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, όσο πλάθουμε
τη ζύμη σε μικρά μπαλλάκια, (θέλουμε να είναι χλιαρή η σοκολάτα όταν θα τα
βουτήξουμε μέσα). Ρίχνουμε λίγα-λίγα τα μπαλλάκια της αμυγδαλόπαστας μέσα στη
σοκολάτα, τα κυλάμε μέσα ώστε να καλυφθούν πλήρως, τα βγάζουμε με ένα πιρούνι
και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε ένα δίσκο καλυμμένο με λαδόκολλα. Όταν έχουν
κρυώσει τελείως, τα βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν.

 

Τα διατηρούμε στο ψυγείο
καλυμμένα. Όταν θέλουμε να τα προσφέρουμε τα βγάζουμε λίγο πριν, να μην είναι
τελείως παγωμένα.

 

 

You Might Also Like

26 Comments

  • Reply AgapameAnDolmas 2 Δεκεμβρίου 2013 at 09:55

    μαγεία η Θεσσαλονίκη τα Χριστούγεννα!!! και εννοείτε στα μαγαζια βρίσκεις ότι θες και σε προσφορες λόγω ημερών!! συμφωνώ με το πορτοκάλι! και γω για χριστουγεννιάτικο το έχω! τέλεια τα σοκολατάκια σου και χαλάλι η κούραση!

    • Reply Χρύσα 2 Δεκεμβρίου 2013 at 17:26

      Όποιος ψάχνει, βρίσκει 😉 Ευχαριστώ πολύ Αναστασία, όντως άξιζε η κούραση!

  • Reply Lia Papadopoulou 2 Δεκεμβρίου 2013 at 11:58

    Καλησπέρα, Χρύσα!!! Καλή αρχή στο blog σου!!! Κατά σύμπτωση κι εγώ σήμερα στο σούπερ μάρκετ κοιτούσα τα αμύγδαλα και σκεφτόμουν πότε θα κάνω μαρζιπάν!!! ωραιότατα τα σοκολατάκια σου, ευκαιρία να πάρω αμύγδαλα!!! Φιλιά!!!

    • Reply Χρύσα 2 Δεκεμβρίου 2013 at 17:27

      Γεια σου Λία μου και καλώς ήρθες! Να πάρεις, να πάρεις, είμαι σίγουρη ότι θα τα κάνεις τέλεια, όπως όλα! Φιλιά!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 2 Δεκεμβρίου 2013 at 13:46

    Πιστεύω ότι θα τα ξαναφτιάξεις πολλές φορές μέχρι τις γιορτές, είναι ένα πολύ όμορφο χριστουγεννιάτικο τρατάρισμα!!
    Υπέροχα!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 2 Δεκεμβρίου 2013 at 17:28

      Αχ, έτσι πιστεύω κι εγώ Έλενα! Και δε με πειράζει καθόλου! Καλη εβδομάδα!

  • Reply Kitchen Stories 2 Δεκεμβρίου 2013 at 15:24

    …και τι όμορφα!
    Το αμύγδαλο είναι ο κατ΄εξοχήν ξηρός καρπός που μ΄αρέσει!
    Τα έφτιαξες άψογα και η νοστιμιά τους "ξεφεύγει" μέσα από τις φωτογραφίες!

    Καλό Εορταστικό Δεκέμβρη Χρύσα μου!
    Z.

    • Reply Χρύσα 2 Δεκεμβρίου 2013 at 17:30

      Αααααα, ευχαριστώ πολύ Ζαμπία μου! Το αμύγδαλο κι εμένα μ' αρέσει, είναι από τις εξαιρέσεις! Καλό μήνα και σε σένα!

  • Reply Tante Kiki 2 Δεκεμβρίου 2013 at 16:40

    Μμμμμμμμμμμμ! Αμύγδαλο, πορτοκάλι και σοκολάτα… μύρισε Χριστούγεννα!!! Καταπληκτικός συνδυασμός Χρύσα μου!!!
    Καλό μήνα και καλές γιορτές!!!

    • Reply Χρύσα 2 Δεκεμβρίου 2013 at 17:31

      Μύρισε, μύρισε! Ευχαριστώ πολύ Κική μου, καλές γιορτές!

  • Reply Evi CookTasteLive 2 Δεκεμβρίου 2013 at 19:36

    Φαίνονται πολύ νόστιμα! Πορτοκάλι και αμύγδαλο (ή καρύδι) είναι γέυσεις που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην δική μου Χριστουγεννιάτικη κουζίνα!
    Καλό μήνα!

    • Reply Χρύσα 2 Δεκεμβρίου 2013 at 20:23

      Ευχαριστώ πολύ Εύη, στις περισσότερες κουζίνες αρχίζουν σιγά σιγά να πρωταγωνιστούν αυτές οι μυρωδιές! Καλό μας μήνα!

  • Reply Χρυσαυγή 2 Δεκεμβρίου 2013 at 19:59

    Γειά σου Χρύσα μου και καλό μήνα και από εδώ!!
    Λατρεύω το marzipan. Το σπιτικό δεν έχει καμία σχέση με το αγοραστό που μυρίζει συντιριτικό και πλαστικό από τη συσκευασία. Μπράβο σου για τον κόπο αλλά και το τελικό αποτέλεσμα.
    Συγχαρητήρια!!!! Διαχρονικό σοκολατάκι εφτιαξες!!

    • Reply Χρύσα 2 Δεκεμβρίου 2013 at 20:26

      Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Χρυσαυγή μου, αν είναι να το παρω στο σακουλάκι, καλύτερα να μην το φάω καθόλου! Κι εγώ το λατρεύω, ειδικά μέσα στη σοκολάτα. Ευχαριστώ πολύ καλό σου μήνα!

  • Reply Ερμιόνη 2 Δεκεμβρίου 2013 at 20:26

    Μου αρέσουν πολύ τα σοκολατάκια σου Χρύσα μου.
    Αρωματικά και γευστικά, τα σημειώνω για δοκιμή!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 2 Δεκεμβρίου 2013 at 21:26

      Να' σαι καλά Ερμιόνη μου, να τα δοκιμάσεις, είμαι σίγουρη ότι θα τα κάνεις τέλεια! Καλό βράδυ!

  • Reply mia maria 2 Δεκεμβρίου 2013 at 20:29

    Έφτιαξες αμυγδαλόπαστα; Μπράβο χρυσοχέρα μου!
    Πολύ ωραία τα σοκολατάκια, με το άρωμα πορτοκαλιού θα είναι σίγουρα νοστιμότατα!
    Καλό γιορτινό μήνα Χρύσα μου 🙂

    • Reply Χρύσα 2 Δεκεμβρίου 2013 at 21:29

      Την έφτιαξα, ναι Μαρία μου! Το πορτοκάλι είναι αληθεια ότι ταίριαξε πολύ. Καλό γιορτινό μήνα σε όλους μας!

  • Reply Ανώνυμος 3 Δεκεμβρίου 2013 at 07:23

    Ένα έχω να πω… αν η Δευτέρα στη δουλειά ξεκινάει με τέτοιες λιχουδιές… our blissMonday at work!! Our blissChryssa!!!
    Ασυναγώνιστο το σοκολατάκι!!! Πόσο δυνατή μπορεί να είναι τελικά μια μικρή μπουκίτσα…Μπράβο και πάλι μπράβο Χρύσα!
    Καλές γιορτές σε όλους!

    • Reply Χρύσα 3 Δεκεμβρίου 2013 at 13:23

      Αφού το ξέρετε… κάθε Δευτέρα γλυκό! Ευχαριστώ πολύ!

  • Reply Μarion, 3 Δεκεμβρίου 2013 at 09:54

    Πολύ ωραία Χρύσα.
    Χαλάλι η κούραση με τέτοιο αποτέλεσμα.
    Το πορτοκάλι ταιριάζει πολύ.

    Φιλιά & καλό γιορτινό μήνα

    • Reply Χρύσα 3 Δεκεμβρίου 2013 at 13:25

      Ευχαριστώ πολυ Μάριον ! Καλό γιορτινό μήνα και σε σένα!

  • Reply sundayspoon 4 Δεκεμβρίου 2013 at 09:43

    Νομίζω ότι η βόλτα μαμάς-κόρης ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει η μέρα και τα σοκολατάκια ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει! Πολύ μου άρεσε που έφτιαξες το marzipan! Φαίνονται πεντανόστιμα!
    Καλό μήνα να έχουμε!

    • Reply Χρύσα 4 Δεκεμβρίου 2013 at 14:01

      Όντως έτσι ήταν! Ευχαριστώ πολύ Αναστασία, καλό μήνα και σε σένα!

  • Reply ΕΛΕΝΗ 4 Δεκεμβρίου 2013 at 15:26

    Χρύσα μου καταπληκτικά τα σοκολατάκια σου, δε θα μπορούσα να τους αντισταθώ με τίποτα!Η συγκεκριμένη συνταγή για marzipan είναι η αγαπημένη μου!
    Φιλιά πολλά!!!

    • Reply Χρύσα 4 Δεκεμβρίου 2013 at 18:58

      Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου, είναι πολύ εύκολη και με πολύ γευστικό αποτέλεσμα. Φιλιά!

    Leave a Reply