Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Σουφλέ σπανάκι

19 Δεκεμβρίου 2013

 

Ωραίες οι γιορτές, ωραία τα τραπέζια, για μας που αγαπάμε τη
μαγειρική είναι ωραίες και οι ώρες που θα κλειστούμε στην κουζίνα για να φτάσουμε
να ακούσουμε τα πολυπόθητα μπράβο και τα επιφωνήματα ευχαρίστησης στη διάρκεια ενός
γεύματος (μη μου πείτε ότι δεν τα περιμένετε, ξέρω ότι θα λέτε ψέματα). Τι
γίνεται όμως όταν ο χρόνος που μπορούμε να διαθέσουμε είναι από λίγος έως
ελάχιστος; Δύο οι επιλογές: Η πρώτη είναι να μας πιάσει ο πανικός στη σκέψη του
όγκου της προετοιμασίας, με αποτέλεσμα να τρέχουμε σαν τρελοί να κόψουμε, να
βράσουμε, να σωτάρουμε, να ψήσουμε, κλπ κλπ, χωρίς στο τέλος να έχουμε
ευχαριστηθεί τίποτα (και πιστέψτε με, δεν υπάρχει καλεσμένος που να μην
αντιλαμβάνεται έναν/μία  αγχωμένο/η  οικοδεσπότη/οικοδέσποινα – και τότε δεν
ευχαριστιέται ούτε αυτός). Η δεύτερη είναι να ετοιμάσουμε ένα μενού με εύκολα
και γρήγορα, αλλά νόστιμα πιάτα, με δοκιμασμένες γεύσεις και υλικά που
εντυπωσιάζουν, και κυρίως, πιάτα που μπορούν να μας βοηθήσουν στην οργάνωση του
χρόνου μας, που μπορούν να προετοιμαστούν μία ή δύο μέρες νωρίτερα και την
ημέρα της γιορτής να περιμένουν απλά τη σειρά τους στο φούρνο.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου πιάτου είναι αυτό το
σουφλέ. Εύκολο και γρήγορο όσο να κάνεις μία μπεσαμέλ, θέλει λίγη ώρα ψήσιμο, και
σαφώς μπορεί να προετοιμαστεί από την προηγουμένη. Μπορεί να σταθεί τόσο σε ένα
μπουφέ, όσο και σε ένα καθιστό γεύμα ως ορεκτικό, ή ως συνοδευτικό ενός κρέατος
και η γεύση του είναι υπέροχη, αφού το σπανάκι με τα τυριά συνδυάζονται πολύ
αρμονικά, αλληλοσυμπληρώνονται θα έλεγα, χωρίς να καλύπτει το ένα τη γεύση του
άλλου.
Και το σημαντικότερο, σας λέω με απόλυτη σιγουριά ότι θα
ακούσετε πολλές φορές το πολυαναμενόμενο μμμμμμμμμμμμμμ……………

 

Η συνταγή
1 κιλό σπανάκι ζεματισμένο
1 λίτρο γάλα
7 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
7 κ.σ. αλεύρι
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
500 γρ. κίτρινα τυριά (εγώ χρησιμοποίησα ρεγγάτο και
πικάντικη γραβιέρα)
5 αβγα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
λίγο βούτυρο ακόμα για το σωτάρισμα

 

Σε λίγο βούτυρο σωτάρουμε το σπανάκι,  και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Σε μία
κατσαρόλα ετοιμάζουμε μπεσαμέλ, λιώνοντας πρώτα το βούτυρο. Όταν λιώσει,
προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια.. Όταν καβουρδιστεί το αλεύρι,
ρίχνουμε το γάλα και το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το
ανακάτεμα, μέχρι το μίγμα να αρχίσει να πήζει, οπότε και αποσύρουμε από τη
φωτιά. Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε τη μισή ποσότητα της μπεσαμέλ, το σπανάκι, τα
αβγά και τα τυριά. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και ρίχνουμε αυτό το μίγμα. Στρώνουμε
από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180
βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να χρυσίσει η μπεσαμέλ.

You Might Also Like

21 Comments

  • Reply Lenia 19 Δεκεμβρίου 2013 at 07:36

    Εκπληκτικό φαγάκι!Νόστιμο κ ευπαρουσίαστο!Γεια στα χέρια σου!
    Φιλάκια από Ζάκυνθο!

    • Reply Χρύσα 19 Δεκεμβρίου 2013 at 19:14

      Ευχαριστώ πολύ Λένιν μου, είναι από τα αγαπημένα μου! Φιλιά στο πανέμορφο νησί!

  • Reply peps 19 Δεκεμβρίου 2013 at 08:37

    Πόσα χρόνια έχω να φάω σουφλέ σπανάκι!!!
    Κάποτε ήταν πολύ της μόδας!!
    Πολύ ωραίο σου έγινε!!

    • Reply Χρύσα 19 Δεκεμβρίου 2013 at 19:15

      Από τα τότε είναι η συνταγή! Απορώ γιατί έφυγε από τη μόδα!

  • Reply Kitchen Stories 19 Δεκεμβρίου 2013 at 09:26

    Πολύ όμορφο και από νοστιμιά; Τι να λέμε, ασυναγώνιστο αυτό το σουφλέ!
    Πολύ θα το ήθελε έτσι σερβιρισμένο, ζεστό κι αφράτο κι εγώ να κάααααθομαι! 🙂

    Z.

    • Reply Χρύσα 19 Δεκεμβρίου 2013 at 19:18

      Βαλε τυριά, βαλε μπεσαμέλ, βαλε σπανάκι για το ξεκαρφωμα, και όλοι τρελαίνονται! Κι εσύ να κααααθεσαι? Ε, να καααααθεσαι τότε! Χαλαω εγώ χατίρι?

  • Reply ΕΛΕΝΑ 19 Δεκεμβρίου 2013 at 09:45

    Εγώ θα κάνω μμμμμμμμμμ και μόνο βλέποντας τις φωτός και διαβάζοντας την συνταγή!!
    Ζεστό ζεστό θα είναι υπέροχο!!
    Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 19 Δεκεμβρίου 2013 at 19:20

      Ευχαριστώ πολύ Ελενάκι! Είναι το άτιμο, είναι……

  • Reply Χρυσαυγή 19 Δεκεμβρίου 2013 at 12:39

    Φοβερό φαγητό!! Μου ξυπνά αναμνήσεις!!!
    Ζεστό και απολαυστικό. Μπράβο σου! Καταπληκτικό για γιορτές!!!!

    • Reply Χρύσα 19 Δεκεμβρίου 2013 at 19:25

      Ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου! Κι εγώ το θέλω πάντα στα γιορτινά τραπέζια!

  • Reply Ειρήνη Ε. 19 Δεκεμβρίου 2013 at 17:27

    Από τα ωραιότερα και πιο αγαπητά, το σουφλέ σπανάκι! Αλλά και οι φωτογραφίες σου, δεν πηγαίνουν πίσω! Πως να μην κάνουμε…μμμμμ!!!
    Καλό απόγευμα.

    • Reply Χρύσα 19 Δεκεμβρίου 2013 at 19:27

      Να' σαι καλά Ειρήνη μου, πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν! Φιλιά!

  • Reply Beauty Follower 19 Δεκεμβρίου 2013 at 18:16

    Πολυ ωραιο φαινεται το σουφλε σου!
    Παντως και τα απλα αλλα καλομαγειρεμενα πιάτα μπουρουν εύκολα να εντυπωσιασουν σε μια μάζωξη.

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    • Reply Χρύσα 19 Δεκεμβρίου 2013 at 19:28

      Και βέβαια μπορούν! Και τα ευχαριστιομαστε κι εμείς που τα φτιάχνουμε!

  • Reply Ερμιόνη 19 Δεκεμβρίου 2013 at 18:17

    Πραγματικά αγαπημένο πιάτο!
    Είναι πάρα πολύ γευστικό και αρέσει ακόμα και σε όσους δεν πολυσυμπαθούν το σπανάκι!
    Καλά που μου το θύμισες, έχω καιρό να φτιάξω!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 19 Δεκεμβρίου 2013 at 19:30

      Κι εγώ μ' αυτό το φαγητο αγάπησα το σπανάκι. Να το φτιάξεις, στο σπίτι πάντως έγινε ανάρπαστα!

  • Reply sundayspoon 20 Δεκεμβρίου 2013 at 11:01

    Εγώ τα μμμμμμμμμ… τα λέω από τώρα, και μόνο που κοιτάζω τις φωτογραφίες! Πολύ νόστιμο πιάτο και ιδιαίτερα ταιριαστό σε γιορτινό τραπέζι! Και το σημαντικότερο, δεν χρειάζεται να φάμε ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα! Σούπερ!
    Φιλάκια!!!

    • Reply Χρύσα 20 Δεκεμβρίου 2013 at 19:10

      Ευχαριστώ Αναστασία μου, το μόνο δύσκολο είναι το πλύσιμο του ταψιού! Φιλιά!

  • Reply Dimitra 19 Δεκεμβρίου 2015 at 07:40

    Εγώ τώρα είδα τη συνταγή σου και την ερωτεύτηκα!!! Πόσο υπέροχο σουφλε!!!
    Να σε πω Χρυσάκι μου, σπανάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένο; Χρειάζεται να το ξεπαγώσουμε;
    Όταν γράφεις ζεματισμένο, τι ακριβώς εννοείς γιατί είμαι και λίγο στόκος:)

    • Reply Χρύσα 19 Δεκεμβρίου 2015 at 11:58

      Και βέβαια μπορείς να βάλεις κατεψυγμένο, για το αν θα θέλει ξεπαγωμα θα σου το πουν οι οδηγίες του πακέτου.
      Ζεμάτισμα θέλει το φρέσκο, εννοούμε ότι το βουτάς για λίγο μέσα σε νερό που βραζει, ίσα ίσα να μαραθεί και το στραγγιζεις.
      Ελπίζω να βοήθησα Δημητρούλα μου!

    • Reply Dimitra 19 Δεκεμβρίου 2015 at 16:46

      Με βοήθησες πολύ:)
      Θα το φτιάξω την Πρωτοχρονιά!!!!
      Φιλάρες πολλές

    Leave a Reply