Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Σαλάτες, Συνταγές

Δύο χειμωνιάτικες αλλά δροσερές σαλάτες (Coleslaw και Παντζαροσαλάτα)

28 Νοεμβρίου 2013
Όσο προτιμώ τα καλοκαιρινά από τα
χειμωνιάτικα φρούτα, άλλο τόσο προτιμώ τα χειμωνιάτικα από τα καλοκαιρινά
λαχανικά. Συγκεκριμένα τις σαλάτες. Γιατί καλές οι ντομάτες, ειδικά αν είναι
κατακόκκινες και ζουμερές, αλλά πόση χωριάτικη να φάει ένας άνθρωπος! Το
χειμώνα είναι αλλιώς. Η ποικιλία των λαχανικών είναι τέτοια, που μπορείς να
τρως καθημερινά και άλλη σαλάτα. Υπάρχουν τόσοι συνδυασμοί που μπορεί να κάνει
κανείς… Ωμές ή βραστές, με λίγο λάδι και λεμόνι ή με έντονες αρωματικές
σάλτσες, οι χειμωνιάτικες σαλάτες είτε δροσίζουν τα βαριά μαγειρευτά φαγητά,
είτε δίνουν το κάτι παραπάνω σε γεύση, άρωμα αλλά και χρώμα ως συνοδευτικά στα
απλά ψητά μας.
Αρχικά είχα σκεφτεί να δείξω
σήμερα μόνο μία από τις δύο συνταγές, και να αφήσω την άλλη για αργότερα. Πάνω
στον προβληματισμό μου όμως για το ποια να διαλέξω, σκέφτηκα «γιατί να μην κάνω
μία παρουσίαση του τύπου Coleslaw vs
Παντζαροσαλάτα;;;» (επιπλέον, το ψυγείο μου είχε αρχίσει να ασφυκτιά, τόσο από
τις προμήθειες σε λάχανα που δε λένε να τελειώσουν, αλλά και τις αντίστοιχες σε
ξινόμηλα, που μας προέκυψαν στην πρόσφατη επίσκεψη των πεθερικών).
Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Coleslaw vs Παντζαροσαλάτα.
Από τη μία έχουμε μία σαλάτα με
βασικό υλικό το λάχανο, κεντροδυτικοβορειοευρωπαϊκής προέλευσης (ναι, το ξέρω
ότι δεν υπάρχει αυτός ο χαρακτηρισμός), η οποία, εδώ που τα λέμε δεν είναι και
πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας, εκτός αν είστε τακτικός θαμώνας των αμερικάνικων
αλυσίδων εστιατορίων (όπως εγώ), τα οποία την έχουν καθιερώσει. Δεν τη λες και
διαιτητική, αφού περιέχει σεβαστή ποσότητα ζάχαρης και μαγιονέζας, αλλά είναι
πολύ νόστιμη και συνοδεύει ιδανικά ένα ζουμερό μπιφτέκι ή ένα φιλέτο κοτόπουλο
με τηγανιτές πατάτες.
Από την άλλη μία σαλάτα με
υπέροχο ροζ χρώμα, με βασικό υλικό το παντζάρι, το οποίο δένει πολύ ωραία με
όλα τα υπόλοιπα, που μπορεί να υπερηφανεύεται για την ελληνικότητά της λόγω του
φημισμένου, πλέον, greek yogurt,
και άκρως υγιεινή, αφού δεν έχει τίποτα το επιβαρυντικό, ίσα-ίσα, όλα της τα
συστατικά φημίζονται για τις θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας.
Όταν έψαξα να βρω πρώτη φορά
συνταγή για την coleslaw βρήκα άπειρες παραλλαγές, αλλά έπεσα πάνω σ’ αυτή, η
οποία μου φάνηκε ό,τι πιο κοντινό σ’ αυτό που είχα στο μυαλό μου, και την
κράτησα, αλλάζοντας μόνο τη μαγιονέζα, χρησιμοποιώντας τη light εκδοχή
της, όχι τόσο για λόγους θερμίδων ή λιπαρών (ας μην κοροϊδευόμαστε!), αλλά
επειδή μου αρέσει προσωπικά περισσότερο, γιατί δεν έχει τόσο έντονη γεύση. Για
την παντζαροσαλάτα δεν πρωτοτύπησα σε τίποτα, είναι μία κλασική συνταγή που
υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι νομίζω, μπορεί ο καθένας να αυξομειώσει τις
ποσότητες για να την προσαρμόσει στο γούστο του (προσοχή μόνο με το σκόρδο!).
Δύο πανεύκολες σαλάτες, λοιπόν, για να
ικανοποιήσουν όλα τα γούστα, όλες τις διαθέσεις, για την τελευταία ανάρτηση του
Νοεμβρίου, γιατί από την άλλη εβδομάδα οι προτάσεις θα είναι εορταστικές, με
ιδέες τόσο για το γιορτινό τραπέζι, όσο και για κεράσματα, «βρώσιμα» δωράκια,
αλλά και γρήγορα φαγητά που δρουν ως «καύσιμο» τις μέρες της προετοιμασίας, που
όσο να’ ναι, ένα τρεξιματάκι το έχουν (αγαπημένο μεν, αλλά
τρεξιματάκι).

Coleslaw

 

Η συνταγή
1 μικρό λάχανο τριμμένο
2 καρότα τριμμένα
½ κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
Για τη σως
½ κούπας μαγιονέζα light
1/3 κούπας ζάχαρη
¼ κούπας γάλα (χρησιμοποίησα
πλήρες)
¼ κούπας ξινόγαλα ή αριάνι
2 ½ κ. σ. χυμό λεμονιού
1 ½ κ.σ. λευκό ξύδι
αλάτι, πιπέρι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη
σως πολύ καλά, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το
λάχανο, το καρότο και το κρεμμύδι, προσθέτουμε τη σως και ανακατεύουμε ώστε να
πάει παντού. Η γεύση της νομίζω είναι καλύτερη αν μείνει μία μέρα στο ψυγείο.
Παντζαροσαλάτα
Η συνταγή
2 παντζάρια βρασμένα και κομμένα
σε μικρούς κύβους
1 ξινόμηλο κομμένο σε μικρούς
κύβους
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο ή
περασμένο από την πρέσα του
2 κ.σ. καρυδόψιχα
Αλάτι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά,
προσέχοντας οι κύβοι των παντζαριών και του μήλου να έχουν όσο γίνεται το ίδιο
μέγεθος.
Σημείωση για όσους παρακολούθησαν
την προηγούμενη
ανάρτηση
: είδατε τι πρόοδο έχω κάνει με τα καρύδια;;;

You Might Also Like

22 Comments

  • Reply Kitchen Stories 28 Νοεμβρίου 2013 at 14:34

    Πολύ όμορφες και πολύ γευστικές σαλάτες, ιδίως αυτή με το παντζάρι τη λάτρεψα, αφού περνώ τη φάση πάθους με αυτό το ζαρζαβατικό!

    Καλό απόγευμα Χρύσα!
    Z.

    • Reply Χρύσα 28 Νοεμβρίου 2013 at 19:22

      Ευχαριστώ πολύ Ζ.! Κι εμένα μου αρέσει πολύ το παντζάρι, και θέλω να δοκιμάζω διάφορες εκδοχές του. Καλό βράδυ!

  • Reply peps 28 Νοεμβρίου 2013 at 15:53

    Πολύ ωραία ιδέα η παντζαροσαλάτα με το ξινόμηλο!!!
    Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω τη coleslaw!!

    • Reply Χρύσα 28 Νοεμβρίου 2013 at 19:24

      Είναι και οι δυο πανεύκολες και πολύ γευστικές, δοκίμασε τες! Φιλιά!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 28 Νοεμβρίου 2013 at 19:27

    Και τις 2 σαλάτες τις αγαπώ πολύ!!
    Αλλά θα σου ομολογήσω, ότι coleslaw μπορώ να φάω μια γαβάθα μόνη μου, είναι πολύ πολύ αγαπημένη μου σαλάτα. Και το έχω κάνει μια φορά χα χα χαα!
    Εφαγα μια γαβάθα coleslaw!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    • Reply Χρύσα 28 Νοεμβρίου 2013 at 19:33

      Χαχαχαχαχα! Κι εμένα μου αρέσει τόόόόσο πολύ! Δεν έχω φάει ποτε μια γαβάθα, αλλά όταν τη φτιάχνω εξαφανίζεται πολύ πολύ γρήγορα!

  • Reply Ερμιόνη 28 Νοεμβρίου 2013 at 21:39

    Λοιπόν τη coleslaw την έχω βάλει στο μάτι εδώ και κάμποσο καιρό!
    Πρέπει να είναι μια πολύ νόστιμη σαλάτα!
    Και πραγματικά άκρως χειμωνιάτικη!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 28 Νοεμβρίου 2013 at 21:48

      Πίστεψέ με, αξίζει! Έχει μια ιδιαίτερη γλύκα, που την κάνει να διαφέρει. Νομίζω ότι εσένα ειδικά θα σου αρέσει πολύ! Καλό βράδυ Ερμιόνη!

  • Reply mia maria 29 Νοεμβρίου 2013 at 07:41

    Και οι δυο σαλάτες σου είναι από τις πιο αγαπημένες! Εγώ όπου υπάρχει μαγιονέζα σε σαλάτα, βάζω μισή μαγιονέζα μισό γιαούρτι, έτσι για να πούμε πως κάνουμε το υγιεινό 🙂

    • Reply Χρύσα 29 Νοεμβρίου 2013 at 13:08

      Σωστή η σκέψη σου Μαρία, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά!

  • Reply Notoula 29 Νοεμβρίου 2013 at 10:27

    Πολύ μου άρεσε η coleslaw επειδή έχει ξινόγαλα, γάλα και ζάχαρη. Θα είναι δροσερό. Μπορώ να τρώω κάθε μέρα. Μου άρεσε η εκδοχή σου!

    • Reply Χρύσα 29 Νοεμβρίου 2013 at 13:10

      Είναι πολύ δροσερή και ιδιαίτερη η γεύση της, και ταιριάζει με πολλά φαγητά. Φιλιά!

  • Reply Ειρήνη Ε. 29 Νοεμβρίου 2013 at 19:04

    Και οι δύο σαλάτες, Χρύσα, είναι εξαιρετικές και αγαπημένες. Από τις πιο ωραίες, μπορούν να συμμετέχουν σε κάθε τραπέζι καθημερινό ή γιορτινό και να εντυπωσιάζουν με την νοστιμιά τους!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

  • Reply Χρύσα 29 Νοεμβρίου 2013 at 20:09

    Σε ευχαριστώ πολύ Ειρήνη μου, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν! Καλώς ήρθες!

  • Reply Sofia Sofeto 29 Νοεμβρίου 2013 at 20:46

    Χρύσα εγώ θα προτιμήσω την παντζαροσαλάτα, λατρεύω τον συνδιασμό παντζάρι -σκόρδο-γιαούρτι!!
    Μιαμμμ!!!! τέλειο είναι!!!
    Γενικά λατρεύω τις σαλάτες και τον χειμώνα είναι στις δόξες τους!
    Καλό βράδυ!!!

    • Reply Χρύσα 29 Νοεμβρίου 2013 at 21:43

      Είναι σίγουρα πιο υγιεινή, και αυτος ο συνδυασμός την κάνει πολύ γευστική. Καλό σου βράδυ Σοφία μου!

  • Reply sundayspoon 30 Νοεμβρίου 2013 at 15:54

    Δεν νομίζω ότι μπορώ να διαλέξω! Φαίνονται και οι δύο πολύ νόστιμες και εμφανίσιμες! Μπράβο, Χρύσα μου!!!
    Φιλάκια πολλά!

    • Reply Χρύσα 30 Νοεμβρίου 2013 at 18:45

      Δε χρειάζεται να διαλέξεις Αναστασία μου, δοκίμασε τες και τις δύο! Φιλιά!!!

  • Reply ΕΛΕΝΗ 1 Δεκεμβρίου 2013 at 06:52

    Πραγματικά δε ξέρω ποια να διαλέξω και οι δύο Χρύσα μου είναι εξαιρετικές και πεντανόστιμες!Λατρεύω τις σαλάτες!!!Θα τις δοκιμάσω σίγουρα!
    Φιλιά πολλά!!!

    • Reply Χρύσα 1 Δεκεμβρίου 2013 at 14:02

      Χαίρομαι που σου αρέσουν Ελένη μου, είναι για όλα τα γούστα! Καλή εβδομάδα!

  • Reply Beauty Follower 2 Δεκεμβρίου 2013 at 15:31

    Aγαπημενες και οι δυο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

  • Reply Tante Kiki 2 Δεκεμβρίου 2013 at 16:35

    Ωραιότατες οι σαλάτες σου Χρύσα!!!! Λατρεμένες και οι δύο και όπως τις έκανες πεντανόστιμες!!!

  • Leave a Reply