Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Carrot cake

18 Νοεμβρίου 2013

 

Γενικότερα, είμαι παιδί του
καλοκαιριού. Σιγά το πρωτότυπο, θα μου πείτε. Και θα έχετε και δίκιο. Αλλά
είμαι. Η ζέστη και η θάλασσα μου ταιριάζουν πολύ περισσότερο από το κρύο και τα
χιόνια. Εκτός βέβαια αν μιλάμε για τα Χριστούγεννα. Εκεί το πράγμα αλλάζει.
Διότι ανήκω και εγώ στην κατηγορία Christmas junkies. Και μη μου πείτε ψέματα,
είμαστε πολλοί εκεί έξω, το ξέρω. Και θέλω να τα φέρω στο σπίτι όσο πιο γρήγορα
γίνεται. Συναντάω βέβαια μεγάλη αντίσταση…. Κάτι βλέμματα του τύπου «από τώρα
αγοράζεις στολίδια; δε χωράνε άλλα, πού θα τα βάλουμε;», «να στολίσουμε από τα
τέλη Νοεμβρίου;;;» και άλλα τέτοια. Παρόλα αυτά, το αγόρι μου (για το μεγάλο
αγόρι μιλάω) μετά από τόσα χρόνια μαζί μου, κάτι έχει πάρει κι από μένα, και
χθες με ρώτησε αν έχω αρχίσει να σκέφτομαι τι δώρα θα κάνουμε φέτος, και αν
πρέπει να αρχίσουμε να οργανωνόμαστε λίγο…. (πόσο περήφανη μπορεί να είμαι!!!).
Αποφάσισα κι εγώ λοιπόν να κηρύξω την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου
στο σπίτι μου, ξεκινώντας σήμερα κιόλας τα σχέδια, την έρευνα αγοράς, και
φυσικά τις μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές (ε;!) προετοιμασίες. Θα μου πείτε, τι
το χριστουγεννιάτικο μπορεί να έχει ένα κέικ καρότου; Χειμωνιάτικο ναι, αλλά
χριστουγεννιάτικο; Ε, εντάξει, έτσι όπως το θέτετε έχετε δίκιο, αλλά αν δεν το
έχετε μυρίσει ή δοκιμάσει, απλά δεν ξέρετε. Γιατί αν δεν είναι το άρωμα του
πορτοκαλιού, της κανέλας και του μοσχοκάρυδου χριστουγεννιάτικο άρωμα, τότε τι
είναι; Εντάξει, αν επιμένετε, μπορούμε να τα βρούμε κάπου στη μέση.. Δεν είναι χριστουγεννιάτικο, είναι, ας πούμε προ-χριστουγεννιάτικο… (αν υπάρχει κάτι τέτοιο…)

 

Το κέικ αυτό το έφτιαξα πρώτη
φορά πέρυσι τέτοια εποχή, που είχα βρεθεί με πάρα πολλά καρότα στο σπίτι (ο
κήπος που έλεγα την προηγούμενη φορά εδώ). Δεν
είχα κάνει ποτέ κάτι παρόμοιο πιο πριν, οπότε ανέτρεξα στο αγαπημένο Good Food το
οποίο εμπιστεύομαι πάντοτε, κυρίως για συνταγές ξενόφερτων γλυκών. Και με
δικαίωσε απόλυτα. Αυτή η συνταγή ενθουσίασε τόσο εμένα, για την ευκολία της
(οποιοδήποτε κέικ δε θέλει μίξερ για να γίνει με ενθουσιάζει!), όσο και όποιον
το δοκίμασε, γιατί η υφή και η γεύση του απλά δεν παίζονται…. Δεν έχω αλλάξει
τίποτα σπουδαίο στη συνταγή, απλά αυτή τη φορά αύξησα λίγο την ποσότητα των
καρότων και νομίζω ότι έκανα καλά γιατί έγινε ακόμα πιο ζουμερό από τις άλλες
φορές.
 

 

Η συνταγή

 

 

175 γρ. μαύρη ζάχαρη

 

175 ml αραβοσιτέλαιο

 

3 αβγά

 

4 μεγάλα καρότα τριμμένα

 

100 γρ. σταφίδες ξανθές

 

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 

175 γρ. αλεύρι που
φουσκώνει μόνο του

 

1 κ. γλ. σόδα

 

1 κ. γλ. κανέλα

 

½ κ. γλ. μοσχοκάρυδο

 

 

 

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη
με το λάδι και τα αβγά, μέχρι να γίνει ένα υδαρές μίγμα, και προσθέτουμε τα
καρότα, τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη
σόδα και τα μυρωδικά μέσα στο μίγμα, και ανακατώνουμε ίσα – ίσα μέχρι να
ενσωματωθούν, οπότε και σταματάμε. Θα πρέπει να έχουμε έναν αρκετά ρευστό χυλό,
τον οποίο ρίχνουμε σε μία φόρμα ή τσέρκι (εγώ χρησιμοποίησα ένα τετράγωνο
τσέρκι 20×20, η
ποσότητα είναι για μικρή φόρμα, φουσκώνει όμως αρκετά). Ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

 

 

Όταν κρυώσει μπορούμε να το
γλασάρουμε. Εγώ έφτιαξα ένα απλό γλάσο με άχνη ζάχαρη (περίπου 150 γρ.), χυμό πορτοκαλιού
(περίπου 2 κ.σ.) και λίγο ζεστό νερό, μπορείτε να πειραματιστείτε με ό,τι σας
ταιριάζει.

 

 

   

 

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply peps 18 Νοεμβρίου 2013 at 16:43

    Carrot cake όνομα και πράγμα!!! Το πέτυχες το έντονο πορτοκαλί χρώμα!!!
    Είναι από τα αγαπημένα μου κέικ και μ αρέσει το ελαφρύ γλάσο που του έβαλες!!

    • Reply Χρύσα 18 Νοεμβρίου 2013 at 19:35

      Στις περισσότερες συνταγές το βρίσκω με γλάσο από cream cheese αλλά μου φαίνεται ότι το βαραίνει και το προτιμώ έτσι. Καλό βράδυ!

  • Reply Ερμιόνη 18 Νοεμβρίου 2013 at 22:48

    Καταρχήν μου αρέσει πάρα πολύ το χρώμα του! Πάρα πολύ όμορφο!
    Επίσης με ενθουσιάζουν τα ζεστά του αρώματα, πράγματι φέρνουν στο μυαλό μου χειμωνιάτικες εικόνες.
    Θα συμφωνήσω ότι το συγκεκριμένο site μαγειρικής είναι και φερέγγυο και αξιόλογο, έκανες πολύ καλή επιλογή!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 19 Νοεμβρίου 2013 at 12:26

      Έχει αρκετή ποσότητα καρότου, γι' αυτό και γίνεται τόσο πορτοκαλί. Στο συγκεκριμένο site έχω βρει κατά καιρούς πολύ ωραίες και εύκολες ιδέες, και έτσι το προτιμώ. Φιλιά Ερμιόνη μου!

  • Reply AgapameAnDolmas 19 Νοεμβρίου 2013 at 06:05

    καλημέρα! και γω ανηκω στην κατηγορια των Christmas junkies!!! εχω ενα αγιοβασιλακη στο γραφειο χειμωνα καλοκαίρι! 😛
    υπέροχο το κεικ καρότο και ταιριάζει με το ολο χριστουγεννιάτικο mood! μ αρέσει το πιάτο που το σερβίρεις!!

    • Reply Χρύσα 19 Νοεμβρίου 2013 at 12:30

      Ένας Αη Βασίλης πάντα χρειάζεται, χαχαχα! Το πιάτο αυτό είναι από τα αγαπημένα μου… Φιλιά!

  • Reply sundayspoon 19 Νοεμβρίου 2013 at 13:10

    Εξαιρετικό το καροτοκεκάκι και πολύ όμορφο εμφανισιακά! Ό,τι πρέπει για απογευματινό καφεδάκι ή τσάι! Γεια στα χέρια σου, Χρύσα μου!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 19 Νοεμβρίου 2013 at 15:41

      Ευχαριστώ Αναστασία! Εγώ το συνδυάσω με δυνατό, αρωματικό καφέ φίλτρου. Πέρνα να κεράσω!

  • Reply ΕΛΕΝΗ 19 Νοεμβρίου 2013 at 16:10

    Εξαιρετικό το κέικ σου, τέλειο χρώμα!!!
    Καλώς σε βρήκα Χρύσα!
    http://syntageskardias.blogspot.gr/

    • Reply Χρύσα 19 Νοεμβρίου 2013 at 19:24

      Καλώς ήρθες Ελένη! Χαίρομαι που σ' άρεσε!

  • Reply Beauty Follower 19 Νοεμβρίου 2013 at 17:18

    Μου αρεσει το καροτ κέικ, νομιζω οτι ηρθε η ωρα να φτιαξω ενα και εγω.

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply Χρύσα 19 Νοεμβρίου 2013 at 19:25

      Είναι τόσο εύκολο, είναι κρίμα να μην το κάνεις!

  • Reply Μarion, 19 Νοεμβρίου 2013 at 18:14

    Πρώτα θα ομολογήσω πως κι εγώ είμαι μία από τους Christmas junkies!!!
    Οπότε μην ανησυχείς…είμαστε πολλοί ..χιχι

    Μετά θα εκθειάσω το ωραίο πιάτο της παρουσίασης. Ωραίο χρώμα.

    Και τέλος το carrot-cake είναι πολύ πολύ ωραίο. Και ταιριάζει με τις γιορτές.
    Του πάει κι ένα γλάσο με τυρί κρέμα, αλλά και αυτό που έβαλες εσύ μια χαρά είναι.

    Μπράβο Χρύσα

    Φιλιά 🙂

    • Reply Χρύσα 19 Νοεμβρίου 2013 at 19:30

      Είμαστε πολλοί, το ξέρω! Δεν είμαι πολύ φαν του τυριού κρέμα στα γλυκά, γι' αυτό και, αν και ξέρω πόσο του πάει, προτίμησα το πιο απλό.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Μάριον, καλό σου βράδυ!

    Leave a Reply