Το γεγονός ότι λατρεύω τα Χριστούγεννα νομίζω ότι δε χρειάζεται να το αναλύσω άλλο, το έχουμε τραβήξει τόσο πολύ το θέμα που όσοι έχουν διαβάσει τις προηγούμενες αναρτήσεις μου έχουν σίγουρα βαρεθεί να το διαβάζουν. Σήμερα λοιπόν, θα σας παρουσιάσω την αγαπημένη μας οικογενειακή χριστουγεννιάτικη συνήθεια. Κεκάκια χιονισμένα!
Κεκάκια αφράτα, σοκολατένια, αρωματισμένα με πορτοκάλι, και χιονισμένα με το πιο απίστευτο γλάσο που έχω δοκιμάσει ποτέ, όσα cupcakes κι αν έχω φάει…. Και τώρα που το έφερε η κουβέντα, ο λόγος για τον οποίο δεν τα ονομάζω cupcakes είναι ότι τα φτιάχνουμε από τόσο παλιά, που στην Ελλάδα ούτε ξέραμε τι σημαίνει η λέξη….
Κάθε χρόνο, όταν έρχεται η ώρα τους, νιώθω σαν να είμαι πάλι μικρό κοριτσάκι στην κουζίνα της μαμάς, να τη βοηθάω ρίχνοντας τα υλικά στο μπωλ την ώρα που τα χτυπάει με το μίξερ, να περιμένω μπροστά στο φούρνο να ψηθούν, λες και αν τα κοιτούσα θα γινόταν γρηγορότερα…. Και ύστερα να τα βουτάμε παρέα αναποδογυρισμένα μέσα στο γλάσο, και εγώ να βάζω την τελευταία πινελιά, καμαρώνοντας το δημιούργημά μου!
Πάντα επιμένω ότι δεν υπάρχει πιο δημιουργική απασχόληση για τα μικρά (και τα μεγάλα!) παιδιά από αυτή της ζαχαροπλαστικής. Τόσο που φέτος, μπήκα στην κουζίνα με το σπόρο (15 μηνών, υπενθυμίζω…) τον έβαλα στο καρεκλάκι του, του έδωσα και μια κουτάλα και ένα μπωλ να παίζει, για να νιώθω ότι τα κάναμε παρέα! Ναι, εντάξει, είμαι τρελή, το ξέρω. Τι να κάνω, να περιμένω μέχρι του χρόνου που θα μεγαλώσει??? Αφού τα χριστουγεννιάτικα ψησίματα, όταν τα κάνεις με παρέα, γίνονται πιο νόστιμα!
Για να επιστρέψω στο «χιονισμένο» μέρος της συνταγής, αυτό το γλάσο είναι διαφορετικό…. Γλυκό βανίλια…. το γνωστό, του υποβρυχίου…. Πάντα απορούσα γιατί δεν το συναντάω συχνότερα σε συνταγές. Τόσο γλυκό, τόσο ωραία υφή, είναι, πιστεύω, ιδανικό για οποιοδήποτε χριστουγεννιάτικο στόλισμα που θέλουμε να έχει αυτό το χιονισμένο εφέ. Εγώ σκέφτομαι να το δοκιμάσω και σε βασιλόπιτα.
Εσείς τι ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη οικογενειακή παράδοση, μαγειρική ή άλλη έχετε;
Χιονισμένα χριστουγεννιάτικα κεκάκια
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 26
Υλικά
- Για τα κεκάκια
- 250 γραμ. βούτυρο
- 300 γραμ. ζάχαρη
- 5 αβγά
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- χυμό από 3 πορτοκάλια
- 400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 100 γραμ. κακάο
- Για το γλάσο
- 400 γραμ. γλυκό βανίλια (για υποβρύχιο)
- 1 ασπράδι αβγού
- Για το στόλισμα
- κερασάκια γλασέ
Εκτέλεση
- Χτυπάμε καλά με το μίξερ σε ένα μπωλ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε στο μίγμα εναλλάξ το αλεύρι και τον χυμό πορτοκάλι.
- Τέλος προσθέτουμε και το κακάο και μόλις ενσωματωθεί στο μείγμα, σταματάμε το χτύπημα.
- Αδειάζουμε σε βουτυρωμένες φόρμες για muffins και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά.
- Είναι έτοιμα όταν βάζουμε στη μέση μια οδοντογλυφίδα και βγαίνει στεγνή (προτιμάμε να κάνουμε τεστ σε ένα κεκάκι που βρίσκεται στη μέση της φόρμας).
- Όταν ψηθούν και έχουν κρυώσει τα κεκάκια, ετοιμάζουμε το γλάσο.
- Αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το περιεχόμενο της συσκευασίας της βανίλιας και ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει αρκετά χλιαρό και να αρχίσει να ανακατεύεται σχετικά εύκολα.
- Παράλληλα, χτυπάμε το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα, να γίνει σαν αφρός.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα στη βανίλια λίγο παραπάνω από τη μισή μαρέγκα.
- (Προσοχή: χτυπάμε το ασπράδι από 1 αβγό, αλλά δεν το χρησιμοποιούμε ολόκληρο).
- Για να γλασάρουμε τα κεκάκια, αναποδογυρίζουμε και βουτάμε την κορυφή τους μέσα στο γλάσο. Τα αφήνουμε να σταθούν λίγο.
- Κόβουμε τα κερασάκια στη μέση και τοποθετούμε από ένα μισό πάνω σε κάθε γλασαρισμένο
- κεκάκι.
17 Comments
πες τα χρυσόστομη!!! λες και τώρα τα ανακαλύψαμε τα καπκεικ εδω!! πολυ ωραια τα κεκάκια σου! σα χιονισμενα!
το γλάσσο με το υποβρύχιο το κάνει η μανα μου (και το λευκο και το ροζ/τριανταφυλλο), εμενα δεν με πολυενθουσιάζει και τοσο ισως γτ δεν βάζει αυγό μέσα το λιώνει σκέτο και αμα ξανακρυώσει κοντεύει να μας μείνει η μασέλα πάνω στο κέικ!!! ….
Χαχαχαχα! Ε, την άλλη φορά καν το εσύ έτσι και θα δεις τι ωραίο γίνεται….
Πολυ ομορφα τα γλυκακια σου. Ωραια η ιδεα του υποβρυχιου, να σου πω εγω δεν θα ηξερα πως να το ενταξω σε ενα τετοιο γλυκο.
http://beautyfollower.blogspot.gr
Ευχαριστώ! Είναι διαφορετικό και πολύ νόστιμο. Καλό βράδυ!
Tι ομορφούλικα που είναι!!
Γιορτινά και χαρούμενα, σου φτιάχνουν την διάθεση και μόνο που τα βλέπεις!!
Κι όταν τα τρως στη φτιάχνουν περισσότερο! Φιλιά Έλενα!
Πολύ όμορφα και γιορτινά!!
Ωραία η ιδέα του γλάσου!!!
Δοκιμασμένη άπειρες φορές και δεν απογοητεύει ποτέ! Καλό βράδυ Πέπη!
Χρύσα μου δείχνουν υπέροχα!Είναι πάρα πολύ όμορφα και χαρούμενα!!!Μπράβο!
Φιλιά πολλά!!!
Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου, είναι για μένα χριστουγεννιάτικο must! Φιλιά!
Πολύ όμορφα, πολύ εορταστικά και μοιάζουν αληθινά χιονισμένα!
Και του χρόνου με πολλά γλυκά κι αφού εκπαιδεύεις από τώρα τον sous chef, ποιος τη χάρη σου!
Φιλιά σας
Z.
Ευχαριστώ Ζαμπία μου! Του χρόνου, να'μαστε θα στήσω εργαστήριο ολόκληρο μου φαίνεται! Καλό σου βράδυ!
Πάρα πολύ εμφανίσιμη πρόταση Χρύσα!
Ωραία η ιδέα να χρησιμοποιήσεις βανίλια υποβρύχιο για το γλάσο, δείχνει πολύ σταθερό και εμφανίσιμο!
Καλά έκανες και έβαλες το μικρό στην κουζίνα! Η παρέα και η συμμετοχή και μόνο αξίζει και με το παραπάνω!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Ερμιόνη μου, είναι και σταθερο, αλλά κυρίως πολύ πολύ νόστιμο. Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε πολύ ωραία! Φιλιά!
Τι όμορφα! πραγματικά γιορτινά! Πολύ ωραία ιδέα του γλάσου! Μου έβαλες ιδέα να το δοκιμάσω και εγώ στη βασιλόπιτα!!
Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου, να το δοκιμάσεις, να γίνει χιονισμένη η βασιλόπιτα!
Φαίνεται πολύ ωραίο. στα χέρια της υγείας 🙂