Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Ζυμαρικά με λιαστή ντομάτα, μανιτάρια porcini και κόκκινο κρασί

21 Οκτωβρίου 2013

Ο κανόνας λέει ότι όλοι οι πρωτάρηδες στην κουζίνα, ξεκινούν με μια μακαρονάδα. Κι εγώ λοιπόν ως πρωτάρα στις μπλογκοκουζίνες, με μακαρονάδα λέω να ξεκινήσω…

red-wine-porcini-bacon-sun-dried-tomatoes-pasta-2

Με τη συγκεκριμένη μακαρονάδα συμβαίνει το εξής περίεργο στο σπίτι μου. Ενώ χρησιμοποιώ πάντοτε ένα πακέτο πένες, το γνωστό, των 500 γραμμαρίων, αυτό που βγάζει τέσσερις μερίδες, ξέρετε, ποτέ, μα ποτέ δεν περισσεύει ολόκληρη μερίδα, όχι για την άλλη μέρα, ούτε για το βράδυ… Σε αυτό το σημείο να σας ενημερώσω ότι στο σπίτι αυτό κατοικούν δύο ενήλικοι άνθρωποι και ένα μωρό ενός έτους (το οποίο προφανώς δεν τρώει τη συγκεκριμένη μακαρονάδα).

Μια πιθανή δικαιολογία που μπορώ να μας δώσω (γιατί τις μοιράζω και εύκολα…) είναι ότι η μακαρονάδα αυτή δεν έχει κάποια σάλτσα να τη βαραίνει, στην ουσία μιλάμε για τις πένες υπέροχα αρωματισμένες από τα υπόλοιπα, απολύτως γήινα υλικά, οπότε δεν σου δημιουργεί τύψεις να φας λίγο παραπάνω.

Μία δεύτερη πιθανή δικαιολογία (σας είπα, τις μοιράζω απλόχερα…) είναι ότι όλα αυτά τα αρώματα πλημμυρίζουν την κουζίνα καθώς σιγομαγειρεύονται, επομένως, δεν είναι εύκολο να ξεφύγεις.

red-wine-porcini-bacon-sun-dried-tomatoes-pasta-3

Η μακαρονάδα αυτή για μένα είναι το σήμα – κατατεθέν φαγητό της φθινοπωρινής κουζίνας. Καταρχήν σημαίνει την επιστροφή του κόκκινου κρασιού στο σπίτι, μετά από μερικούς μήνες κυριαρχίας υπέροχων λευκών και ροζέ κρασιών, όπως και του σκόρδου και του μπέικον, γεύσεις που δεν τις προτιμώ ιδιαίτερα το καλοκαίρι, καθώς νομίζω ότι βαραίνουν αρκετά τα φαγητά. Η λιαστή ντομάτα μου θυμίζει πάντα κάτι σαν απομεινάρια καλοκαιριού, και φυσικά, το αγαπημένο μου porcini, το οποίο νομίζω ότι έχει όλη τη γεύση της γης… Η μακαρονάδα αυτή μου ταιριάζει πάντα καλύτερα με πένες, γιατί έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τα υπόλοιπα υλικά, και έτσι μπορείς να σχηματίσεις την τέλεια μπουκιά, τσιμπώντας λίγο από όλα!

Α, και το βασικότερο για μένα…. τρώμε σε 11 λεπτά! Όσο δηλαδή χρειάζεται για να βράσουν οι πένες! Δεν μπορεί να μη σας έπεισα ως τώρα….

Καλή όρεξη και καλώς σας βρήκα!

red-wine-porcini-bacon-sun-dried-tomatoes-pasta-4

Ζυμαρικά με λιαστή ντομάτα, μανιτάρια porcini και κόκκινο κρασί

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 4

Υλικά
  • 1 πακέτο ζυμαρικά (χρησιμοποίησα πένες)
  • 5 φέτες μπέικον, κομμένο σε λωρίδες
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 10 λιαστές ντομάτες, κομμένες σε λωρίδες
  • 20 γραμ. αποξηραμένα μανιτάρια porcini ή βολήτες
  • 300 ml ξηρό κόκκινο κρασί
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
  2. Ταυτόχρονα, σε μία άλλη κατσαρόλα, ή βαθύ τηγάνι, με αντικολλητικό πάτο, σωτάρουμε το μπέικον, μέχρι να βγάλει το λίπος του.
  3. Σε αυτό το λίπος προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις ολόκληρες σκελίδες του σκόρδου, τις οποίες θα αφαιρέσουμε στο τέλος.
  4. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο, προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και τα μανιτάρια.
  5. Στη συνέχεια, και αφού δούμε ότι όλα τα υλικά έχουν μαλακώσει και δεν έχουν μείνει υγρά στο σκεύος, προσθέτουμε το κρασί.
  6. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί.
  7. Προσθέτουμε το βούτυρο, στραγγίζουμε τις πένες και τις μεταφέρουμε στο σκεύος με τη «σάλτσα».
  8. Σερβίρουμε αμέσως, προσθέτοντας τριμμένη παρμεζάνα.

 

red-wine-porcini-bacon-sun-dried-tomatoes-pasta-5

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply AgapameAnDolmas 1 Νοεμβρίου 2013 at 17:56

    καλωσηρθες!! ελπίζω να τα λέμε συχνά! 🙂
    με το καλυτερο καλοσώρισμα ξεκίνησες!! θεικη η μακαροναδα σε ολες τις μορφές της αλλα τα μανιταρια, η ντομάτα και το κρασί πιστεύω την απογείωσαν! αυτο με τις πενες το εχω και εγω 4 μεριδες, 2 άτομα κι όμως δεν περισσεύει ουτε για το βράδυ!

    • Reply Χρύσα 1 Νοεμβρίου 2013 at 18:01

      τα συγκεκριμένα μανιτάρια είναι από τα μέρη σας, συγκεκριμένα από τα Γρεβενά. Χαίρομαι που υπάρχει κόσμος εκεί έξω που με καταλαβαίνει!

    Leave a Reply