Cookies/Μπισκότα, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Μπισκότα με μανταρίνι και αμύγδαλο

31 Ιανουαρίου 2024

Δεν γίνεται να βγει ο χειμώνας χωρίς μία συνταγή για εσπεριδοειδή, είναι γνωστό αυτό. Και πώς να τα αγνοήσεις. Και πώς να μην σε τραβήξει το άρωμά τους. Και πώς να αντισταθείς στους αμέτρητους συνδυασμούς που μπορείς να κάνεις με αυτά; Εγώ πάντως δεν μπορώ. Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, ο έρωτας ξαναζωντανεύει. Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, οι σακούλες πηγαινοέρχονται γεμάτες κάθε μέρα. Και μετά η κουζίνα παίρνει φωτιά. Φέτος ήρθε κάπως από μόνη της αυτή η συνταγή. Ήθελα να φτιάξω μπισκότα, και είχα φυσικά μανταρίνια σε αφθονία. Μπισκότα με μανταρίνι it is, είπα, και έφυγα για κουζίνα κατευθείαν…

Σε ένα σπίτι με δυο μικρά παιδιά άλλωστε, τα μπισκότα είναι στανταράκι, σχεδόν κάθε εβδομάδα. Επομένως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για πειραματισμούς. Αν και εδώ βέβαια, δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα χρειαστεί πειραματισμός, ήταν μια κι έξω η εκτέλεση της συνταγής, γιατί εμπιστευόμουν απόλυτα και το άρωμα και τη γεύση των μανταρινιών μου, και την προηγούμενη συνταγή μου, την οποία χρησιμοποίησα ως βάση για τη σημερινή.

Γιατί μανταρίνι και όχι πορτοκάλι ή λεμόνι;

Θα μπορούσαν να έχουν πορτοκάλι ή λεμόνι. Αλλά θεωρώ ότι δεν έχουμε εξαντλήσει τις χρήσεις του μανταρινιού ως αρωματικό στα γλυκά μας. Το αγαπώ το πορτοκάλι, δε λέω, τα τρώμε και τα πίνουμε καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες στο σπίτι μας, αλλά αυτά τα μπισκότα δεν θα μπορούσα να τα φανταστώ αλλιώς. Και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Γιατί το άρωμα και η γεύση τους είναι τόσο ιδιαίτερα, που μου λείπει ήδη, τώρα που όλη η παρτίδα τελείωσε.

Γιατί αμύγδαλο στη ζύμη;

Γιατί αν δεν έχεις δοκιμάσει να χρησιμοποιήσεις αλεύρι αμυγδάλου στα μπισκότα σου, απλά δεν ξέρεις τι χάνεις. Δεν είναι τόσο το άρωμα. Σε αυτή τη συνταγή είναι πολύ διακριτικό, γιατί θέλουμε να επικρατεί το μανταρίνι. Είναι αυτή η απίστευτη υφή, η μαστιχωτη, αυτό το ιδανικό “τραγανό απ’ έξω, μαλακό από μέσα” που ψάχνουμε στα μπισκότα. Δεν είναι τυχαίο που, σε πολλούς που τα δοκίμασαν θύμησε εργολάβους, αυτό το αγαπημένο αμυγδαλωτό μπισκότο. Εγώ έτυχε και είχα λίγο αλεύρι αμυγδάλου σε ένα βάζο στο ντουλάπι και ήθελα να το τελειώσω και κάπως έτσι βρέθηκα να κάνω αυτή τη συνταγή. Εσύ φρόντισε να το προμηθευτείς, ή να το αντικαταστήσεις με πολύ καλά τριμμένη αμυγδαλόψιχα. Πάντως θα σε παρακαλέσω να μην το παραλείψεις ή να το αντικαταστήσεις με απλό αλεύρι, γιατί τότε θα είναι ένα άλλο μπισκότο.

Πόσες παραλλαγές του ίδιου μπισκότου έφτιαξες;

Τρεις. Γιατί είχα κέφια. Γιατί είχα και λίγη μαρμελάδα μανταρίνι, φρέσκια χειροποίητη από τα χεράκια της μαμάς μου και ήθελα οπωσδήποτε να τη χρησιμοποιήσω, οπότε έφτιαξα και μερικά thumprint cookies. Δηλαδή έβαλα τον Ανέστη να φτιάχνει τα μπαλάκια της ζύμης και να τα πατάει με τον μικρούτσικο αντίχειρά του και μετά εγώ έβαζα από πάνω τη μαρμελάδα. Ε και μιας και είχα χρησιμοποιήσει το ξύσμα από τα μανταρίνια, δεν έπρεπε να κάνω κάτι και με τον χυμό τους; Ε, τον έκανα γλάσο. Κράτησα και μερικά σκέτα, γιατί αρέσουν πιο πολύ έτσι στα παιδιά. Αλλά ναι, είχα κέφια. Τρεις λοιπόν.

Αν λοιπόν ψάχνεις μία συνταγή για ένα λίγο διαφορετικό μπισκότο, χωρίς καμμία δυσκολία και με όλη τη γεύση του χειμώνα, τα μπισκότα με μανταρίνι και αμύγδαλο μπορεί να είναι η απάντησή σου. Κι αν ψάχνεις κι άλλες γλυκιές συνταγές με το αγαπημένο φρούτο του χειμώνα, θα βρεις τις δικές μου αγαπημένες, κάτω από την κάρτα αυτής της συνταγής.

Μπισκότα με μανταρίνι και αμύγδαλο

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 36-40 μπισκότα

Υλικά
  • 250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκριασία δωματίου
  • 345 γραμ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 2 μανταρίνια
  • 1 αβγό και 1 κρόκος
  • 115 γραμ. αλεύρι αμυγδάλου (ή αμύγδαλο λευκό τριμμένο πολύ ψιλό στο μούλτι)
  • 350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. baking powder
  • για το γλάσο
  • 100 γραμ. άχνη ζάχαρη
  • 3 κ.γ. χυμός μανταρίνι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, μέχρι να ενσωματωθεί το ξύσμα στη ζάχαρη, για να βγάλει όλο το άρωμά του.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ το βούτυρο με την αρωματισμένη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει αφράτη κρέμα.
  3. Προσθέτουμε το αβγό και τον κρόκο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  4. Ανακατεύουμε το αλεύρι αμυγδάλου με το κανονικό αλεύρι και το baking powder και ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο μείγμα του βούτυρου, μία κουταλιά κάθε φορά, χτυπώντας ενδιάμεσα με το μίξερ, μέχρι να ενσωματωθεί.
  5. Σχηματίζουμε μία μπάλα με τη ζύμη, την πλαταίνουμε ελαφρώς με τα χέρια μας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30-60 λεπτά.
  6. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και απλώνουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάχος περίπου 0,5 εκ. Κόβουμε με το κουπ πατ της αρεσκείας μας.
  7. Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, φροντίζοντας να έχουν λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν ελαφρώς στο ψήσιμο.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 10 λεπτά, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
  9. Αν θέλουμε, τα γαρνίρουμε με το γλάσο που θα ετοιμάσουμε ανακατεύοντας την άχνη ζάχαρη με τον χυμό μανταρινιού.
Σημειώσεις
Αν θέλουμε μπορούμε με την ίδια ζύμη να φτιάξουμε thumbprint cookies, φτιάχνοντας μικρά μπαλάκια με τη ζύμη, κάνοντας ένα βαθούλωμα με τον αντίχειρά μας και ρίχνοντας μέσα στο βαθούλωμα μία μικρή κουταλιά μαρμελάδα μανταρίνι ή πορτοκάλι. Ψήνουμε κανονικά, όπως τα υπόλοιπα μπισκότα της συνταγής.

Άλλες αγαπημένες γλυκιές συνταγές με μανταρίνι:

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Christina 9 Φεβρουαρίου 2024 at 19:29

    Ευχαριστούμε Χρυσα για τη συνταγή!Υπέροχα μαστιχωτα μπισκότα μανταρινιού! Τα έκανα σε δυο δόσεις και στη μια δόση ο sous chef πρόσθεσε νιφάδες μαύρης σοκολάτας! Φυσικά και έγιναν ανάρπαστα!

  • Leave a Reply